What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Επαφές Μπόρις Τζόνσον στη Λευκωσία για το Κυπριακό - Συναντήσεις με Έιντε, ΠτΔ, Κασουλίδη και Ακιντζί

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 30.11.2016 | 13:18
Πρώτη δημοσίευση: 29.11.2016 | 20:32

- Ο Βρετανός ΥΠΕΞ έχει εκφράσει έντονη επιθυμία για πλήρη ενημέρωση επί των διαπραγματεύσεων
- Κοινές δηλώσεις Κασουλίδη - Τζόνσον
- Αρχής γενομένης με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Έιντε ξεκίνησε τις επαφές του το πρωί ο κ. Τζόνσον
- “Αυτή είναι μία σημαντική στιγμή στις διαπραγματεύσεις προσβλέπω στις συναντήσεις μου με αμφότερους τους ηγέτες”
- “Το ΗΒ υποστηρίζει πλήρως την τρέχουσα διαδικασία λύσης και είναι έτοιμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί”
- Ο κ. Τζόνσον επισκέπτεται την Κύπρο ως «ένδειξη της υποστήριξης του ΗΒ για τις κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού».
- Ο Βρετανός ΥΠΕΞ έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με Έιντε, ΠτΔ, Ιωάννη Κασουλίδη, Μουσταφά Ακιντζί

13:10 - ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ - ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

Ο κ. Κασουλίδης εξάρει την διμερή συνεργασεία σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων και σειρά διμερών θεμάτων που αφορούν την περιοχή, καθώς και ζητήμα που άπτονται των Βρετανικών Βάσεων. Επίσης, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στο ότι οι συνομιλίες περιεστράφησαν γύρω από το Brexit.

Mε την σειρά του ο κ. Τζόνσον χαιρέτισε την προσπάθεια που έχει καταβληθεί μέχρι στιγμής στο Κυπριακό, αναφέροντας ότι το Η.Β. έχει την διάθεση και πρόθεση να βοηθήσει. Όταν φτάσεις προς το τέλος της οποιαδήποτε διαπραγμάτευσης αυξάνονται οι δυσκολίες, αλλά οι δυσκολίες ενδεχομένως να μπορούν να καμφθούν. Στο Brexit, όλοι οι φίλοι μας στην Ευρώπη, πρέπει να ξέρουν ότι δεν αποχωρούμε από τις διεθνείς δεσμεύσεις μας, και ειδικά και για την Κύπρο αυτό ισχύει, ενώ η εξωτερική μας πολιτική θα γίνει ακόμα πιο εξωστρεφής. Για την Κύπρο αναμένουμε έτι παραιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων ενώ αυξάνονται και οι τουρίστες από την Βρετανία. Έχετε τον καιρό του Λονδίνου, αλλά ελπίζω ότι η βροχή θα φέρει τις ρίζες της ελπίδας και της αισιοδοξίας.

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων ο κ. Τζόνσον αναφερόμενος στις εγγυήσεις, είπε ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην βρετανική στάση, αλλά αντιθέτως, συνεχιζεται από την βρετανική πλευρά η υιοθέτηση της στάσης ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κυπριακής "ιδιοκτησίας".

Αναφορικά με τις βάσεις είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή καθεστώτος.

12:07 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΟΝΣΟΝ - ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ
Με τον Κύπριο ΥΠΕΞ συναντάνται αυτή την ώρα ο Βρετανός ομόλογός του.

9:45 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠτΔ - ΤΖΟΝΣΟΝ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μπόρις Τζόνσον.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τζόνσον σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είχα μια πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μια πολύ καλή συζήτηση και εκ μέρους της Κυβέρνησης της Βρετανίας θέλω να συγχαρώ τον ίδιον και την ηγετική του ικανότητα για αυτό το πρόβλημα, για το οποίο νοιαζόμαστε πολύ για τον κυπριακό λαό.


Έχουμε εντυπωσιαστεί πολύ από την πρόοδο που είχε γίνει και είμαστε εδώ για να δώσουμε στήριξη και να είμαστε χρήσιμοι αν μπορούμε. Θα ήθελα να τονίσω ότι μπορεί να φεύγουμε από την ΕΕ αλλά σε καμία περίπτωση δεν φεύγουμε από την Ευρώπη. Και η δέσμευση μας στην Κύπρο παραμένει απόλυα σταθερή ό,τι και να γίνει είμαστε εδώ για την Κύπρο τώρα και στο μέλλον».

9:15 - ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΜΕ ΈΙΝΤΕ

Πρόγευμα εργασίας είχαν το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, στην οικία του `Υπατου Αρμοστή του ΗΒ στο νησί Μάθιου Κιντ, στη Λευκωσία.

Σε ανάρτησή στο twitter, o κ. `Ειντε ανέφερε πως είχαν με τον κ. Τζόνσον μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση στο πλαίσιο προγεύματος.

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
Ακόμα περισσότερη ευελιξία και δημιουργικότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό, ζητά ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για το νησί.

«Αυτή είναι μία σημαντική στιγμή στις διαπραγματεύσεις για λύση και προσβλέπω στις συναντήσεις μου με αμφότερους τους ηγέτες. Καλωσορίζω την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες. Χαιρετίζω την αφοσίωση και των δύο διαπραγματευτικών ομάδων και τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα, καθώς και τη θαρραλέα ηγετική στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί. Με περαιτέρω ευελιξία και δημιουργικότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, πιστεύουμε ότι μια λύση είναι εφικτή», αναφέρει ο κ. Τζόνσον, στη δήλωσή του, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ.

Συμπλήρωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως την τρέχουσα διαδικασία λύσης και είναι έτοιμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί ούτως ώστε να επέλθει διαρκής ειρήνη στην Κύπρο».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Τζόνσον επισκέπτεται την Κύπρο ως «ένδειξη της υποστήριξης του ΗΒ για τις κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού».

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας φτάνει κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Κύπρο και θα έχει την Τετάρτη συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Θα επισκεφθεί επίσης Βρετανούς στρατιώτες μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Στη δήλωσή του επισήμανε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μία δυνατή και σημαντική σχέση με την Κύπρο», η οποία, όπως συμπλήρωσε, πιστεύει ότι «θα ενδυναμώνεται όλο και περισσότερο κατά τα επόμενα χρόνια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντά στον Ερντογάν: Προσπάθεια εξίσωσης του θύτη με το θύμα οι δηλώσεις για το Κυπριακό

Ερντογανικότερος του Ερντογάν ο Ακιντζί: Εάν δεν υπάρξει λύση, θα συνεχίσουμε το δρόμο μας

Ερντογάν: Νέο κρεσέντο αδιαλλαξίας στο Κυπριακό - «Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία...»

Έιντε μετά τη συνάντηση με Νεοφύτου: Αγώνας δρόμου να μη χαθεί το μομέντουμ - Αναζητείται φόρμουλα επανεκκίνησης

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα στις Βρυξέλλες
  2. Χάρης Γεωργιάδης: «Δεν απολύθηκε κανένας τραπεζικός, όπως άλλοι»
  3. Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν νησιά του Αιγαίου που δεν υπάγονται σε συμφωνία»
  4. Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι: Το Κυπριακό πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε.
  5. Μαλάς: Ανέπτυξε τις θέσεις του για οικονομία και Κυπριακό στους ομογενείς στο Λονδίνο
  6. Βρείτε που κρύβεται ο στρατιώτης! [pic]