What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

30.11.2016 | 15:04
Τελευταία ενημέρωση: 30.11.2016 | 17:18

Συνεργατισμός: Καθαρά ενοποιημένα κέρδη €62 εκατ. το 9μήνο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο ο Συνεργατισμός σημειώνει κερδοφορία με τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη του 9μήνου να ανέρχονται σε €62 εκατ. Σε ανακοίνωση της ΣΚΤ αναφέρεται πως η καθαρή κερδοφορία «στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε οργανική κερδοφορία από εργασίες η οποία στην υπό εξέταση περίοδο, ανέρχεται στα €115 εκατ. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό της οργανικής κερδοφορίας του 3ου τριμήνου διοχετεύθηκε για την περαιτέρω αύξηση των προβλέψεων για κάλυψη των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων, επιλογή που αναμένεται να ακολουθηθεί και στο 4ο τρίμηνο».

Προστίθεται ότι «περιλαμβανομένων των κερδών του 3ου τριμήνου ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) συνεχίζει να βελτιώνεται φτάνοντας στο 16,5% στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Σημειώνουμε ότι μετά την εισροή κεφαλαίων ύψους €175 εκατ. πριν από ένα έτος ο συγκεκριμένος δείκτης ανήλθε στο 14%. Η ελάχιστη κεφαλαιακή επάρκεια με βάση προκαταρτικές εποπτικές απαιτήσεις για τις συστημικές τράπεζες στην Κύπρο καθορίζεται στο 14,25% από το 12,25% που ίσχυε για το 2016.

Ο εν λόγω δείκτης αποτελείται από ποσοστό 8% ως οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις Πυλώνα Ι, ποσοστό 3,75% ως οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις Πυλώνα ΙΙ και ποσοστό 2,5% ως απόθεμα διατήρησης κεφαλαίων».

Σε σχέση με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, «η μεγάλη προσπάθεια που έχει αναληφθεί συνεχίζεται με θετικούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, για το 3ο τρίμηνο οι νέες ρυθμίσεις ανήλθαν στα €307 εκατ. και συνολικά από την αρχή του έτους στα €975 εκατ».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΣΚΤ, «αναμένονται συνολικές ρυθμίσεις ύψους €1,3 δισ. για το σύνολο του 2016. Οι ρυθμίσεις των πρώτων εννέα μηνών σε συνδυασμό με το ποσοστό ίασης, το οποίο παραμένει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, οδήγησαν τον δείκτη δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών στο 47,93% σε σχέση με 50,95% στο τέλος του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, ο δείκτης κάλυψης αυτών των δανείων με προβλέψεις, έχει βελτιωθεί ανεβαίνοντας στο 55,77% σε σχέση με 53,41% στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Η διατήρηση και ενίσχυση του δείκτη προβλέψεων προσθέτει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των χορηγήσεων σε καθυστέρηση.

Ο Συνεργατισμός παρουσιάζει υψηλή ρευστότητα, με τον αντίστοιχο δείκτη να διατηρείται στο 32%, «δεικνύοντας τη μεγάλη εμπιστοσύνη με την οποία συνεχίζει να τον περιβάλλει το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας, διατηρώντας τον ως πρώτη επιλογή των κατοίκων εσωτερικού για καταθέσεις. Η συγκεκριμένη επίδοση μαζί με το δείκτη κεφαλαίων άνω του 16%, δημιουργεί δυνατότητα στήριξης της κυπριακής επιχειρηματικότητας και πιστωτικής δραστηριότητας, στη μεγάλη προσπάθεια που αναλαμβάνεται για επιστροφή της οικονομίας σε σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης σε δήλωσή του αναφέρει πως «ο Συνεργατισμός πέτυχε να καταγράψει το 4ο συνεχόμενο κερδοφόρο τρίμηνο, με καθαρό κέρδος €7 εκατ. ανεβάζοντας τα κέρδη από την αρχή του έτους στα €62 εκατ. Αυτό επιτεύχθηκε σε ένα ομολογουμένως τραπεζικό περιβάλλον με σημαντικές προκλήσεις, εντός και εκτός Κύπρου. Το μεγαλύτερο μέρος της οργανικής κερδοφορίας του 3ου τριμήνου επιλέξαμε να διοχετευθεί στην περαιτέρω ενίσχυση των προβλέψεων, διατηρώντας την ίδια στιγμή ένα δείκτη κεφαλαίων που πλησιάζει το 16,5%».

«Στο διάστημα που απομένει, μέχρι την ολοκλήρωση του έτους», προσθέτει, «συνεχίζουμε εντατικά την προσπάθεια για περισσότερες αναδιαρθρώσεις αναμένοντας να κλείσει το 2016 με συνολικές ετήσιες ρυθμίσεις άνω των €1,2 δις. Πετύχαμε το τελευταίο δωδεκάμηνο μείωση άνω του €1 δις στα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, στοχεύοντας σε πιο ριζική και πολύπλευρη αντιμετώπιση τους».

Ο κ. Χατζηγιάννης καταλήγει δηλώνοντας πως «σκοπός μας είναι η διατήρηση των θετικών αποδόσεων του Συνεργατισμού και η υλοποίηση της πληθώρας των υπό εξέλιξη έργων βελτίωσης της αποδοτικότητας του. Η διατήρηση αυτής της πορείας μας επιτρέπει να προχωρούμε αποφασιστικά στην δημιουργία ενός τοπογενούς σύγχρονου Οργανισμού, καθιστώντας τον ελκυστικό αλλά και ωφέλιμο για τον τόπο και την οικονομία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολοκληρώθηκε η συνέλευση στο Συνεργατισμό - Σε εξέλιξη συνεδρία της Επιτροπείας

Συνεργατισμός: Κίνητρα για ρύθμιση των οφειλών – Στόχος η αποτελεσματική διαχείριση των NPLs


   Διαδώστε αυτό το άρθρο