What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

30.11.2016 | 16:56
Τελευταία ενημέρωση: 30.11.2016 | 18:24

Αύξηση 25% αναφορών ύποπτων συναλλαγών με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών από ΜΟΚΑΣ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Αύξηση 25% των υποβληθέντων αναφορών ύποπτων συναλλαγών καταγράφηκε μετά την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για εντοπισμό περιπτώσεων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας από την Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ – FIU) της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αυτό συμβαίνει λόγω του ότι οι Οργανισμοί που υποβάλλουν τις αναφορές ύποπτων συναλλαγών είναι πιο εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική διαχείριση των δεδομένων και βρήκαν το νέο τρόπο υποβολής πιο βολικό. Επιπρόσθετα, το επίπεδο επαγρύπνησης έχει αυξηθεί μέσα από τη διαδικασία εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Κύπρο.

Όπως αναφέρεται, το Έργο “Strengthening MOKAS capacities and improving efficiency to Detect Money Laundering and Financing of Terrorism (AMLIT) ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2016, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ορατά και αναμένεται ακόμη πιο αποτελεσματική χρήση του νέου συστήματος.

Ως μέρος της εφαρμογής του Προγράμματος, η Μονάδα απέκτησε ένα σύστημα με την ονομασία «goAML», ένα σύστημα ανάλυσης πληροφοριών, σχεδιασμένο για να ικανοποιεί τη συλλογή δεδομένων, τη διαχείριση, την ανάλυση, τη διαχείριση εγγράφων, τις εσωτερικές διαδικασίες και τις στατιστικές ανάγκες των FIUs.

« Η ΜΟΚΑΣ είναι σε καλύτερη θέση να αναλύει σε βάθος και να συνεισφέρει στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος σε ένα απαιτητικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι μέσα από τα αποτελέσματα του Έργου, η διεθνής συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της ΜΟΚΑΣ και των ξένων FIUs έχει βελτιωθεί, αφού η ΜΟΚΑΣ είναι σε θέση να παρέχει πιο ποιοτικά δεδομένα, στατιστικά στοιχεία, νέες τάσεις και καλύτερες πρακτικές. Η βελτιωμένη δυνατότητα του νέου συστήματος επιτρέπει στη ΜΟΚΑΣ να αναγνωρίζει πολύπλοκες συνδέσεις, δίκτυα και συνεχιζόμενες αναβαθμισμένες τάσεις που χρησιμοποιούνται από πιθανούς παραβάτες του νόμου είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό κι έτσι να ενημερώνονται οι εμπλεκόμενοι τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΜΟΚΑΣ: Εξετάζει ύποπτες συναλλαγές εφόσον υποβληθούν 

Παγκόσμιος σάλος με τη διαρροή των «Panama Papers»! «Καίνε» Πούτιν, Μέσι και μπόλικους Έλληνες (VIDEO)

Ερωτηματικά για την σχέση Πούτιν με την πρώην σύζυγο του Ρούπερτ Μέρντοχ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πάγωσε ο δικαστής με την υπόθεση! 15χρονος βίαζε διαδοχικά τα ανήλικα αδέλφια του
  2. «Τραβήγματα» για τον δημιουργό του γκρουπ «CY Police Checkpoints»
  3. Providencia: Συνεχίζεται η διαμάχη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς
  4. Έταζαν σε ανήλικες... λαγούς με πετραχήλια και τελικά τις ανάγκαζαν να εκδίδονται 16 ώρες την ημέρα!
  5. «Το παιδί είναι θύμα εγκληματικής ενέργειας» – Τι αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία για το θάνατο του φοιτητή
  6. Φριχτό έγκλημα! Ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου 28χρονο φοιτητή - Πέταξαν το πτώμα σε λίμνη [pic]