What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Μετρούν ζημιές και διερευνούν τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς στον Βασιλικό – Χρειάστηκε η μεταφορά ρεύματος από τα κατεχόμενα

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 01.12.2016 | 09:55
Πρώτη δημοσίευση: 01.12.2016 | 09:27

- Πυρκαγιά ξέσπασε χθες το απόγευμα στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στον Βασιλικό
- Η φωτιά είχε ξεκίνησε κατά τη διάρκεια διεξαγωγής εργασιών επιδιόρθωσης του συστήματος αποθείωσης στη Μονάδα 3
- Χρειάστηκε η μεταφορά ρεύματος και από τα κατεχόμενα
- Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ της ΑΗΚ από τη φωτιά δεν κινδύνευσε κανένας

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 5.30 χθες το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε μιάμιση ώρα προηγουμένως στο σύστημα αποθείωσης της Μονάδας 3, η οποία βρισκόταν εκτός λειτουργίας για συντήρηση, στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό στο Βασιλικό.

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκίνησε η πυρκαγιά θα διερευνηθούν σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας από την Πυροσβεστική και την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και την ΑΗΚ. Η πυρκαγιά ήταν αρκετά σοβαρή, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις προερχόμενες από την ΕΜΑΚ και τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας, κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο.


Πρόσθεσε ότι «εικόνα είχαμε από την άφιξη στη σκηνή των πρώτων οχημάτων που προήλθαν από την ΕΜΑΚ Κοφίνου. Η ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι καίγονταν τα μηχανήματα στη βάση του τριώροφου συστήματος και η πυρκαγιά διοχετευόταν προς τα πάνω».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τράγκολας είπε ότι «η κατάσβεση της πυρκαγιάς έγινε με τη χρήση αφροποιού υλικού και νερού λαμβάνοντας μεγάλες ποσότητες από τις εγκαταστάσεις της ΑΗΚ, σύμφωνα με τα σχέδια δράσης και τις ασκήσεις που κάνουμε με την Αρχή Ηλεκτρισμού».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως για την κατάσβεση της πυρκαγιάς είχαν ανταποκριθεί επτά πυροσβεστικά οχήματα ακόμα και το όχημα αφρού που έχουμε για τις εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών στη Λάρνακα.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Τράγκολας απάντησε πως «δεν καιγόταν ούτε θειάφι, ούτε τοξικά αέρια, διαφορετικά θα υπήρχε ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε άλλους τρόπους και τακτικές κατάσβεσης της πυρκαγιάς».

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ακόμα ότι το χθεσινοεπεισόδιο «αποδεικνύει την ανάγκη για λειτουργία στο χώρο του Βασιλικού νέου Πυροσβεστικού Σταθμού, ο οποίος θα καλύψει όλες τις εγκαταστάσεις του Ενεργειακού Κέντρου της περιοχής, προκειμένου να μειώσουμε πολύ αισθητά το χρόνο ανταπόκρισης, σε περίπτωση που προκληθεί πυρκαγιά».

Ανέφερε ακόμα ότι «για τις ανάγκες της Αρχής Ηλεκτρισμού ανταποκρίνονται μονάδες από την ΕΜΑΚ και τον Πυροσβεστικό Σταθμό Βασιλικού. Ωστόσο, λόγω των διαφόρων εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, υγραερίου και της ύπαρξης του Ενεργειακού Κέντρου στη περιοχή, είναι επιβεβλημένη η λειτουργία Πυροσβεστικού Σταθμού για τον οποίο βρισκόμαστε στη διαδικασία ανέγερσης του και πρόσληψης προσωπικού για στελέχωση».

Όπως εξήγησε ο κ. Τράγκολας, «η ανέγερση του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού θα αρχίσει εντός του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Ανδρέας Μαραγκός ανέφερε ότι «η πυρκαγιά ήταν στο σύστημα αποθείωσης της Μονάδας 3, η οποία ήταν εκτός λειτουργίας για συντήρηση. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα απρόσκοπτης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Κύπρο και από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε λειτουργία το σχέδιο άμεσης επέμβασης».

Ερωτηθείς πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά ο κ. Μαραγκός απάντησε πως «στη Μονάδα 3 γίνονταν εργασίες συντήρησης, οι οποίες όμως δεν είχαν να κάνουν με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Υπήρξαν ορισμένες εργασίες, οι οποίες οδήγησαν στην ανάφλεξη κάποιων υλικών, ενώ σε καμία περίπτωση δεν τέθηκαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και δεν κινδύνευσε κανένας».

Πρόσθεσε πως «από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Ενέργειας με τους οποίους είμαστε σε συνεχή επαφή. Η μονάδα κρίσεων της Αρχής Ηλεκτρισμού τέθηκε από την πρώτη στιγμή σε εγρήγορση και επί τόπου έφτασαν αμέσως ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ, ο Γενικός Διευθυντής και οι Διευθυντές».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Μαραγκός ανέφερε ότι «η Μονάδα 3 όπου ξέσπασε η πυρκαγιά δεν ήταν σε λειτουργία οπότε δεν υπήρχε θέμα εκκένωσης, ενώ σε καμία περίπτωση δεν κινδύνευσε οποιοσδήποτε».

Ο κ. Μαραγκός ευχαρίστησε «τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας γιατί έδρασαν άμεσα και μέσα σε λιγότερο από μιάμιση ώρα κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά».

Χρειάστηκε η μεταφορά ρεύματος και από τα κατεχόμενα

Βοήθεια από τα κατεχόμενα ζήτησε η κυβέρνηση λόγω της φωτιάς στην Μονάδα 3 στο Βασιλικό. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Διευθυντή Λειτουργιών και Προσωπικού Διαχειριστή Συστήματος μεταφοράς Κύπρου, Γιώργου Ασιηκαλή στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα, είπε ότι λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού έθεσε σε κίνδυνο παρακείμενες μονάδες παραγωγής, των οποίων η παραγωγή μειώθηκε στο μισό από ό,τι ήταν. Λόγω τις επικινδυνότητας της κατάστασης απενεργοποιήθηκαν οι δύο μονάδες και το Κέντρο Ελέγχου έδωσε εντολή στην ΑΗΚ να εκκινήσει πέντε αεροστρόβιλους ταχείας εκκίνησης, οι οποίοι θα έδιναν περίπου γύρω στα 150 μεγαβάτ.

Όπως εξήγησε ο κ. Ασιηκαλής, επειδή, χρειαζόμασταν προληπτικά κάποια μεγαβάτ, το Κέντρο Ελέγχου ζήτησε και βοήθεια από τα κατεχόμενα, οι οποίοι έδιναν για περίπου μία ώρα 25-30 μεγαβάτ για προληπτικούς λόγους.Πηγή: ΚΥΠΕ/SigmaLive

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Ο Άγιος Βασίλης «έπεσε» από την… ταράτσα [pics]
  2. Θρήνος για 3 αγγελούδια – Συμμορία τα έκαψε ζωντανά «θαυμάζοντας» το κατόρθωμά τους από γειτονικό σπίτι!
  3. Παλαιστίνη: Φωτιά και ατσάλι στη Γάζα τα αντίποινα
  4. Χριστιάνα Αριστοτέλους: Πήραν φωτιά οι σημειώσεις της την ώρα που σηκώθηκε να χορέψει! [vid]
  5. Η κακοκαιρία προκάλεσε πλημμύρες στην Κύπρο – Η πρόγνωση για τον καιρό
  6. Πλημμύρισαν στην Πάφο! Τρέχει και δε φτάνει η Πυροσβεστική [pic]