What's hot? ΑΠΟΕΛ· ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ· ΑΚΙΝΤΖΙ· ΚΥΠΡΙΑΚΟ·

INFO

«Φέσι» €3 εκατ. για ιδιωτικοποιήσεις που δεν έγιναν ποτέ – Μισό εκατομμύριο μισθοί στον Έφορο

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 01.12.2016 | 12:49
Πρώτη δημοσίευση: 01.12.2016 | 09:51
     

- Μόνο το 2014 έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους €1,64 εκατ. για τη λειτουργία της μονάδας
- Στην τριετία 2014-2016 δαπανήθηκαν €724,5 χιλ. για την αγορά υπηρεσιών για σκοπούς ετοιμασίας μελετών
- Ενώπιον της Βουλής εκκρεμεί η αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €1,45 εκατ. για διάφορες πληρωμές συμβάσεων

Την ώρα που οι ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων ημικρατικών οργανισμών που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα προσαρμογής με τους δανειστές της Κύπρου, κόλλησαν στις αντιδράσεις των συντεχνιών και επηρεαζόμενων, οι φορολογούμενοι πολίτες «φεσώθηκαν» με το ποσό των €3 εκατ. για τη λειτουργία της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων.
Μάλιστα πάνω από μισό εκατομμύριο καταβλήθηκε για την πληρωμή του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνου Ηροδότου.

Ένα άλλο ποσό σύμφωνα με το «Φιλελεύθερη» αφορά πληρωμές του προσωπικού της Μονάδας και τα διάφορα συμβόλαια που έχουν ανατεθεί σε εταιρείες για σκοπούς ετοιμασίας μελετών.

Το 2014 έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους €1,64 εκατ. για τη λειτουργία της μονάδας, ενώ το ένα τέταρτο εξ αυτών «πήγε» στον μισθό του Εφόρου καθώς μέχρι στιγμής, ο κ. Ηροδότου έλαβε σχεδόν μισό εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών που στάλθηκαν στη Βουλή.

Επιπλέον, για την τριετία 2014-2016 δαπανήθηκαν €724,5 χιλ. για την αγορά υπηρεσιών για σκοπούς ετοιμασίας μελετών.

Σημειώνεται ότι ενώπιον της Βουλής βρίσκεται η αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €1,45 εκατ. και περιλαμβάνει πιστώσεις συμβάσεων που βρίσκονται σε ισχύ, για τις οποίες θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές πληρωμές.

Επίσης σε εκκρεμότητα είναι και το αίτημα της Κυβέρνησης για αποδέσμευση κονδυλίου €990 χιλ. για την επιλογή συμβούλων οι οποίοι θα προχωρήσουν σε μελέτη για την πώληση της CytaHellas καθώς και ποσό €65,8 χιλ. που αφορά τη μισθοδοσία του Εφόρου και των υφισταμένων του για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Από τις πληρωμές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, €491,6 χιλ. δαπανήθηκαν για τη συντήρηση και τη μισθοδοσία του προσωπικού της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων. Σήμερα η μονάδα στελεχώνεται με 3 εμπειρογνώμονες και μια δημόσια υπάλληλο η οποία κατέχει οργανική θέση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός ανάθεσης συμβάσεων σε 3 εμπειρογνώμονες από τον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα στελεχώσουν τη Μονάδα, ενώ το σχετικό κόστος θα κυμαίνεται μεταξύ €40 χιλ. και €65 χιλ. ανά εμπειρογνώμονα. Μάλιστα, ο διαγωνισμός διενεργείται από ελεγκτικό οίκο στον οποίο ανατέθηκε η σύμβαση για εξεύρεση επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού.

Από τον Ιανουάριο του 2016 δαπανήθηκαν για τις «αποκρατικοποιήσεις» €502,4 χιλ. Από αυτό το ποσό, ο Έφορος έλαβε €150,6 χιλ., οι λειτουργοί της Μονάδας €196,4 χιλ., ενώ στις €155,5 χιλ. κοστολογήθηκαν τα συμβόλαια των εμπειρογνωμόνων.

Παράλληλα, σχεδόν €1 εκατ. στοίχισε στο κράτος η λειτουργία της Μονάδας για το 2015. Συγκεκριμένα, ο μισθός του Εφόρου ανήλθε στις €180,7 χιλ., οι μισθοί του προσωπικού στις €233,9 χιλ., ενώ στις €556,2 χιλ. ανήλθε το ύψος των πληρωμών των εμπειρογνωμόνων. Την πρώτη χρονιά σύστασης της Μονάδας (2014) δαπανήθηκαν €164,5 χιλ. Από αυτό το ποσό, δαπανήθηκαν €90,4 χιλ. για τον μισθό του Εφόρου, €61,3 χιλ. για τη λειτουργία της Μονάδας και €12,9 χιλ. για τους εμπειρογνώμονες.

Ωστόσο, ο λογαριασμός για τις αποκρατικοποιήσεις συνεχίζεται να «τρέχει» παρά το γεγονός ότι η Βουλή πάγωσε τις νομοθεσίες των αποκρατικοποιήσεων.

Ενώπιον της Βουλής βρίσκεται το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για το ξεπάγωμα κονδυλίου ύψους €1,45 εκατ. για την πληρωμή πέντε συμβάσεων. Οι βουλευτές φάνηκαν μουδιασμένοι στην υπερψήφιση του ξεπαγώματος και ανέβαλαν το όλο ζήτημα σε επόμενες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, εντός του 2016 θα πρέπει να πληρωθεί ποσό €936,6 χιλ. στους Συμβούλους που ετοίμασαν τα νομοθετήματα και άλλες μελέτες για τη μετοχοποίηση της Cyta, €55 χιλ. για τη σύμβαση ανάλυσης και αξιοποίησης κρατικής περιουσίας, €187 χιλ. για τη σύμβαση αποκρατικοποίησης δραστηριοτήτων του κρατικού λαχείου, €25 χιλ. για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή Τροόδους και €10,8 χιλ. για την παροχής υπηρεσιών για εξεύρεση επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζ. Κουλίας: 11 υποθέσεις «κανονικό πλιάτσικο» στο Ταμείο Συντάξεων της Cyta

ΑΗΚ: Αποφασισμένοι να δώσουν «μάχη» μέχρι τέλους οι εργαζόμενοι – Απαιτούν να παραμείνει στο δημόσιο (ΦΩΤΟ)

   Διαδώστε αυτό το άρθροΚάντε Like: Newsit.com.cy στο Facebook