What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Κοινό δείπνο για Αναστασιάδη - Ακιντζί παραθέτει ο Έιντε: «Σιγά σιγά προχωρούμε μπροστά» (ΦΩΤΟ)

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 01.12.2016 | 22:38
Πρώτη δημοσίευση: 01.12.2016 | 13:17

- Δείπνο παραθέτει σε ΠτΔ και Ακιντζί απόψε στις 20:00 ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό
- Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά το "ναυάγιο" στο Μοντ Πελεράν
- Ξεχωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Ακιντζί είχε νωρίτερα σήμερα ο Νορβηγός διπλωμάτης
- Μέσα από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, νοιώθω ότι προχωρούμε μπροστά δήλωσε ο κ. Έιντε
- Εξερχόμενος του Προεδρικού δήλωσε ότι το συντομότερο θα ανακοινώσει το τί πρόκειται να γίνει στις συνομιλίες

Δείπνο για Αναστασιάδη και Ακιντζί παραθέτει απόψε ο 'Ειντε

Τα Ηνωμένα `Εθνη ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση απόψε δείπνου που παραθέτει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στην πρώτη μετά Μοντ Πελεράν εκ του σύνεγγυς συνάντησή τους, σε μια απόπειρα να λιώσουν οι πάγοι μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο αναφέρεται πως “ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε θα φιλοξενήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη κ. Νίκο Αναστασιάδη σε δείπνο το βράδυ της Πέμπτης 1ης Δεκεμβρίου 2016 στην Προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη Περιοχή (UNPA).
Πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Sigmalive, στο πλαίσιο του δείπνου, οι δυο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν επί μιας σειράς ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και της αναζήτησης της ενδεδειγμένης φόρμουλας υπό την οποία θα καταστεί εφικτό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Κύκλοι του Προεδρικού αναφέρουν ότι επί του παρόντος δεν παρατηρείται αλλαγή στάσης από πλευράς κατοχικού ηγέτη, τουλάχιστον σε επίπεδο που να επιτρέψει την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται τίποτα στην παρούσα φάση.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΪΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

Μέσα από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, συμπεριλαμβανομένων και της σημερινής μέρας, νοιώθω ότι σιγά σιγά προχωρούμε μπροστά δήλωσε την Πέμπτη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, `Εσπεν Μπαρθ Έιντε, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. `Ειντε με τον Ακιντζί στα κατεχόμενα.

Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι σε σύντομο, λογικά, διάστημα, θα μπορέσει να ανακοινώσει περισσότερα σχετικά με το τί πρόκειται να γίνει σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες στο προσεχές μέλλον.

Λίγο αργότερα τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα παραθέσει το βράδυ της Πέμπτης δείπνο στους δύο ηγέτες στην Προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Περιοχή (UNPA).

Εξερχόμενος του Προεδρικού ο κ. Έιντε επανέλαβε ότι η κατάσταση είναι πολύπλοκη μετά το Μοντ Πελεράν καθώς εκεί υπήρξε, όπως είπε πισωγύρισμα καθώς δεν εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες που υπήρχαν. Σημείωσε παράλληλα ότι κατά τις συζητήσεις που είχε τις τελευταίες μέρες εντόπισε ισχυρή θέληση και από τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι και να προχωρήσουν μπροστά στη βάση του συνόλου της προόδου που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους 19 μήνες.

Ο κ. Είντε εξήγησε στο πλαίσιο αυτό πως αυτή άλλωστε ήταν και η μοναδική κρίση, οποιουδήποτε βαθμού, που υπήρξε σε αυτές τις συνομιλίες κάτι που για την ακρίβεια αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα.

«Κατά τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών νοιώθω ότι σιγά σιγά, όπως λέμε εδώ στην Κύπρο, προχωρούμε μπροστά και πιστεύω πως σε λογικά σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει στο προσεχές μέλλον αναφορικά με τις συνομιλίες» δήλωσε. «Δεν μπορώ να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή όμως ελπίζω ότι θα μπορέσω αργότερα» πρόσθεσε.

Ακολούθως ο Νορβηγός διπλωμάτης σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν, υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών κοινή αντίληψη σε σχέση με το γιατί αυτά τα θέματα είναι δύσκολα.

Σημείωσε πως καθ` όλη τη διάρκεια της ιστορίας των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, ποτέ ξανά οι δύο ηγέτες, όποιοι και αν ήταν κάθε φορά, δεν ήταν έτοιμοι να διαπραγματευτούν άμεσα το εδαφικό, όπως είναι σήμερα, ζητώντας στο πλαίσιο αυτό από όλους, να κατανοήσουν ότι πρόκειται πρόκειται για ένα θέμα διαφορετικό απ` ότι ένα θέμα που αφορά για παράδειγμα τη σύνθεση ενός σώματος της κυβέρνησης.

«Προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση και νοιώθω πως αυτά που έχουμε ήδη δει, ειδικά στο Μοντ Πελεράν Ι, αποτελούν σημαντική πρόοδο σε αυτό το ζήτημα και θέλουμε να οικοδομήσουμε περαιτέρω πάνω σε αυτήν πρόοδο όταν έρθει η ώρα» πρόσθεσε.

Ο κ. Έιντε ανέφερε ακόμη ότι το άλλο που θέλει να πει είναι ότι ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο την τελευταία βδομάδα και τις τελευταίες μέρες σχετικά με αυτά που γίνονται εκτός διαπραγματεύσεων. «Πάντα νοιώθω ότι με την προσήλωση που επιδεικνύουν προς τη λύση οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο τραπέζι του διαλόγου. Όμως στο μεταξύ έχουμε δει να υπάρχει αποπροσανατολισμός στην κοινωνία σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη και σκλήρυνση των θέσεων και ανθρώπους που εξέφραζαν ελπίδα και αισιοδοξία τώρα να ανησυχούν» είπε και κάλεσε τον κόσμο να μην εξάγει συμπεράσματα καθώς αυτά τα θέματα είναι δύσκολα και μικρά πισωγυρίσματα είναι δυνατό να συμβούν.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Έιντε απηύθυνε έκκληση και προς τα ΜΜΕ να αναγνωρίσουν, όπως είπε, το ρόλο που έχουν σε ό,τι αφορά την υποκίνηση της αίσθησης «ότι η δική μας (εκάστοτε) πλευρά έχει πάντα δίκαιο και η άλλη πλευρά πάντα άδικο».

«Τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι ολόκληρη η ιστορία. Οπότε κοιτάξτε πίσω από την επίσημη εικόνα και αναγνωρίστε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα για όλες τις πλευρές και πως υπάρχουν ιδέες που μπορεί να είναι καλές και άλλες λιγότερο καλές και στις δύο πλευρές της εξίσωσης» είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις από μόνοι τους σε ό,τι αφορά το εδαφικό ο κ. Έιντε απάντησε «ναι».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το πότε βλέπει να επαναρχίζουν οι συνομιλίες, δήλωσε ότι σε αυτό το θέμα αναφέρεται όταν λέει ότι μπορεί σύντομα να προβεί σε ανακοινώσεις.
Ερωτηθείς τέλος αν είναι εφικτό να υπάρξει πρόοδος εντός του 2016 ο κ. Έιντε απάντησε καταφατικά. «Το τι σημαίνει πρόοδος, αυτό θα το δούμε» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε Αθήνα και Άγκυρα για το Κυπριακό ταξιδεύει ο 'Ειντε

Διπλωματικός πυρετός για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων - Μετά τον Τζόνσον στην Κύπρο κι ο Κόεν

Ακιντζί: Δεν θα οδηγήσουν πουθενά οι συνομιλίες χωρίς να ορισθεί ημερομηνία πενταμερούς

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα στις Βρυξέλλες
  2. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
  3. Μετά από τη δημόσια ασφάλεια ο «Ρουβίκωνας» αναλαμβάνει και την εξωτερική πολιτική... με επίθεση στην Πρεσβεία της Σ. Αραβίας [vid]
  4. Το καρφιά της Χριστιάνας Αριστοτέλους για τη σχέση Αραβανή – Οικονομόπουλου [vid]
  5. Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι: Το Κυπριακό πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε.
  6. Μαλάς: Ανέπτυξε τις θέσεις του για οικονομία και Κυπριακό στους ομογενείς στο Λονδίνο