What's hot? ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΧΩΡΟΣ· ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ· ΛΙΛΛΗΚΑΣ· SURVIVOR·

INFO

01.12.2016 | 22:47
Τελευταία ενημέρωση: 02.12.2016 | 09:55

Reuters: Η ΕΚΤ επεκτείνει πρόγραμμα αγορών ομολόγων πέραν του Μαρτίου 2017

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (QE) πέραν του Μαρτίου 2017, ωστόσο σκέφτεται να στείλει μήνυμα την επόμενη Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, ότι θα υπάρξει ένα τέλος στο πρόγραμμα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που επικαλείται υψηλόβαθμες πηγές εν γνώσει των συζητήσεων.

Ακόμη και κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που εκφράζουν επιφυλάξεις αναφορικά με μία αύξηση της νομισματικής στήριξης έχουν αποδεχθεί ότι είναι αναπόφευκτη μία επέκταση (του προγράμματος) πέραν της προβλεπόμενης σήμερα λήξης τον Μάρτιο, λόγω του χαμηλού πληθωρισμού και του αυξημένου πολιτικού κινδύνου, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συνεχίζουν, ωστόσο, να ασχολούνται με το πώς θα γίνει η επέκταση του QE, αναφέρει το δημοσίευμα. Μεγάλο μέρος της προπαρασκευαστικής εργασίας στελεχών της ΕΚΤ έχει εστιάσει στην επέκταση του QE με ένα σταθερό μηνιαίο ρυθμό αγορών ομολόγων, ύψους 80 δισεκ. ευρώ, ένα σενάριο που βλέπουν θετικά πολλοί, καθώς η ανάπτυξη είναι υποτονική, ο πληθωρισμός δεν έχει δυναμική και ο πολιτικός κίνδυνος από κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις πιθανότητες αστάθειας της αγοράς, δήλωσαν τρεις πηγές.

Ορισμένοι, ωστόσο, έχουν δείξει ότι θα ευνοούσαν μία επέκταση με χαμηλότερο όγκο αγορών ομολόγων, για παράδειγμα για ένα διάστημα εννιά μηνών με αγορές 60 δισ. ευρώ τον μήνα, φοβούμενοι ότι μία κανονική επέκταση (με μηνιαίες αγορές 80 δισ. ευρώ τον μήνα) θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι το πρόγραμμα δεν έχει τέλος, δήλωσαν δύο πηγές.

Ένας υπό συζήτηση συμβιβασμός θα ήταν να σηματοδοτηθεί -πιθανόν μέσω των κατευθύνσεων που δίνει η ΕΚΤ για το μέλλον- ότι θα υπάρξει τέλος του προγράμματος, με μία αναφορά ότι οι αγορές δεν μπορούν να επεκτείνονται επ` αόριστον.

Μία άλλη επιλογή είναι να μην εξειδικευθεί το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων, το οποίο θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές εξελίξεις.

Οι πηγές σημείωσαν ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και ότι οι αποφάσεις του (Εκτελεστικού) Συμβουλίου της ΕΚΤ, εν όψει της συνεδρίασης της 8ης Δεκεμβρίου, δεν έχουν σταλεί στις 19 κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετικό από τα παραπάνω σενάρια, πρόσθεσαν οι πηγές.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Survivor - Αργιαννίδης: Στηρίζει Μάριο μετά τον σάλο για Χρυσή Αυγή [pic]
  2. Δίκη Τράπεζας Κύπρου: Άλλαξε το κατηγορητήριο της 3ης υπόθεσης - Αποσύρθηκε η συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος
  3. Τερματίζεται η περιαγωγή κλήσεων κινητής τηλεφωνίας εντός Ε.Ε.
  4. Παραπονούμενος ο Ακιντζί: Μας κατανοούν καλύτερα Η.Ε. και Ε.Ε. παρά οι Ε/κ - Σε «γραμμή» Άγκυρας για τις NAVTEX
  5. Survivor: Η υπόσχεση στον Μάριο Ιωαννίδη [vid]
  6. Άντληση €3,6 εκ από την πώληση εξαετών ομολόγων σε ντόπιους επενδυτές