What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Δείτε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 02.12.2016 | 19:44
Πρώτη δημοσίευση: 02.12.2016 | 10:01
     

Πράματα και θαύματα για τη λειτουργία και τα οικονομικά των Δήμων, εντοπίζει στην Έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλιδης, ο οποίος πιστός στο ραντεβού του έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την ειδική Έκθεση με τα ευρήματα του, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Η Έκθεση όπως έχει ανακοινωθεί ήδη περιλαμβάνει τα ευρήματα και παρατηρήσεις της που αφορούν τους δήμους, τα κοινοτικά συμβούλια, τις σχολικές εφορείες, και τα συμβούλια αποχετεύσεων, για το 2015.

Όσον αφορά τη λειτουργία των Δήμων, ο Γενικός Ελεγκτής εντοπίζει αδυναμία στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες και υποχρεώσεις τους.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία καλεί τους Δήμους προκειμένου να αποφύγουν την ολική χρεοκοπία, να σφίξουν το ζωνάρι δεδομένης και της μείωσης στις χορηγίες που προωθεί το κράτος, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.

Ο Γενικός Ελεγκτής εισηγείται στους προβληματικούς Δήμους να ασκήσουν με πιο αποτελεσματικό, αποδοτικό και οικονομικό τρόπο τις εξουσίες που τους παρέχει η σχετική νομοθεσία για την είσπραξη καθυστερήσεων φορολογιών, τελών και δικαιωμάτων και την επιβολή και είσπραξη όλων των τελών και δικαιωμάτων

Ποινικές ευθύνες για καθυστέρηση οικονομικών καταστάσεων

Ο Γενικός Ελεγκτής, εντοπίζει επίσης προβλήματα και στο θέμα της κατάθεσης των οικονομικών καταστάσεων, εντός τετράμηνου μετά τη λήξη του οικονομικού έτους, όπως προβλέπει ο νόμος.

Όπως αναφέρεται, οι Δήμοι Στροβόλου, Λατσιών, Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Ύψωνα, Δρομολαξιάς-Μενεού, Κερύνειας, Μόρφου, Λύσης και Ακανθούς, δεν είχαν υποβάλει, μέχρι την ετοιμασία Έκθεσης, για έλεγχο, τις οικονομικές καταστάσεις για το έτος που έληξε στις 31.12.2015, όπως είχαν υποχρέωση, ενώ οι Δήμοι Λατσιών, Ύψωνα, Δρομολαξιάς-Μενεού και Λιβαδιών δεν είχαν υποβάλει για έλεγχο τις οικονομικές καταστάσεις για τα έτη που έληξαν στις 31.12.2014.

Στους Δήμους Λεμεσού, Λάρνακας, Αγλαντζιάς, Τσερίου, Κάτω Πολεμιδιών, Λιβαδιών, Γεροσκήπου και Αμμοχώστου, υπέβαλαν τις οικονομικές τους καταστάσεις για το έτος που έληξε στις 31.12.2015 καθυστερημένα, δηλαδή μετά τις 30.4.2016.

Έτσι, ο Γενικός Ελεγκτής και σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν ποινική ευθύνη για τη μη ετοιμασία τελικών λογαριασμών. «Σε περίπτωση δε που παραβιάζουν οποιαδήποτε διάταξη Νόμου που θέτει σε αυτά υποχρεώσεις τις οποίες δεν τηρούν, τότε θα πρέπει να καταγγέλλονται αμέσως στην Αστυνομία», αναφέρει

Διαβάστε ΕΔΩ την Έκθεση

Τρύπα €152 εκατ. στα Ταμεία Συντάξεων και Φιλοδωρημάτων των Δήμων

Τρύπα €152 εκατομμυρίων αποκάλυψαν οι αναλογιστικές μελέτες που διενεργήθηκαν στα Ταμεία Συντάξεων και Φιλοδωρημάτων 28 Δήμων για την περίοδο 2011 – 2015, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατόπιν υπόδειξης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφορικά με το διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2015, μόνο 2 από τους 28 Δήμους και συγκεκριμένα οι Δήμοι Ιδαλίου και Λατσιών, παρουσίασαν πλεονασματικές εισφορές στα Ταμεία Συντάξεων και Φιλοδωρημάτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι ελλειμματικές υποχρεώσεις 26 Δήμων προς τα Ταμεία Συντάξεων και Φιλοδωρημάτων, σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, ανέρχονταν σε €152 εκ.

Λόγω οικονομικών δυσκολιών, οι περισσότεροι Δήμοι συνεχίζουν να μην εισφέρουν στα πιο πάνω Ταμεία ή εισφέρουν μικρότερα ποσά από ό,τι θα έπρεπε.

Σύμφωνα με στοιχεία από ελεγμένες ή από μη ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις ή από οικονομικές καταστάσεις, ο έλεγχος των οποίων, κατά την ετοιμασία της παρούσας Έκθεσης, βρισκόταν σε εξέλιξη ή που δόθηκαν από τους Δήμους, οι οφειλές τους προς τα Ταμεία Συντάξεων και Φιλοδωρημάτων στις 31.12.2015 και 31.12.2014, ανέρχονταν σε €150,1 εκ. και €147,9 εκ., αντίστοιχα.

Με βάση τον πίνακα που παραθέτει η Ελεγκτική Υπηρεσία, τις μεγαλύτερες οφειλές στις 31 Δεκεμβρίου 2015 παρουσίαζε ο Δήμος Λεμεσού με €58,27 εκατ. και ακολουθεί ο Δήμος Λευκωσίας με €42,24 εκατ. με τρίτον τον Δήμο Λάρνακας με €24,08 εκατ.

Γενικότερα, η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται την ετοιμασία προγράμματος οικονομικής περισυλλογής για εξάλειψη ή μείωση των ελλειμμάτων των Δήμων «για αποτροπή της οικονομικής κατάρρευσης».

Η ΕΥ εισηγείται επίσης ότι οι Δήμοι θα μπορούσαν να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, ασκώντας με πιο αποτελεσματικό, αποδοτικό και οικονομικό τρόπο τις εξουσίες που τους παρέχει η σχετική νομοθεσία για την είσπραξη καθυστερήσεων φορολογιών, τελών και δικαιωμάτων και την επιβολή και είσπραξη όλων των τελών και δικαιωμάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία και στους σχετικούς Κανονισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Κατσάδιασμα» Ελεγκτή λίγο πριν τις Δημοτικές Εκλογές

Παρανομίες, κακοδιοίκηση στο Δήμο Λεμεσού – «Καταπέλτης η έκθεση Γενικού Ελεγκτή»

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Λακκοτρύπης: Αρνητική εξέλιξη η νέα παρεμπόδιση του SAIPEM1200 – Συνεχίζουμε τον ενεργειακό μας σχεδιασμό
  2. Τούρκος Υπουργός: Λάθος η μονομερής στάση της ΕΕ στην Α. Μεσόγειο
  3. Θα μας τρελάνει ο Τραμπ! Να φέρουν όπλα οι εκπαιδευτικοί για να μειωθούν οι σφαγές στα σχολεία
  4. Γ. Εισαγγελέας: Κάποιοι βιάζονται να με συνταξιοδοτήσουν
  5. Ναταλία Κάτερ: Με ποιον Έλληνα ηθοποιό ήταν ζευγάρι πριν τον Δώρο Παναγίδη [pics]
  6. Με ποιον γνωστό Έλληνα ηθοποιό ήταν ζευγάρι η πρώην του Δώρου Παναγίδη [pics]