What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

«Φωτιά» στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο μετά τις ραγδαίας εξελίξεις στο δείπνο «επανασύνδεσης» ΠτΔ – Ακιντζί

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 02.12.2016 | 18:40
Πρώτη δημοσίευση: 02.12.2016 | 09:49

- Κοινή η βούληση των ηγετών να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο, λένε τα ΗΕ
- Επανεκκίνηση των συνομιλιών αποφάσισαν Αναστασιάδης - Ακιντζί μετά το χθεσινό κοινό δείπνο με Είντε
- Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά το "ναυάγιο" στο Μοντ Πελεράν
- Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου 2017
- Στις 11/1 θα παρουσιάσουν τους χάρτες τους και από 12/1 θα συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη

Kοινή είναι η βούληση των δύο ηγετών να καταλήξουν σε μια συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν και σύμφωνα με αυτή τη κοινή βούληση, αποφάσισαν ότι θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου 2017, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες αργά το βράδυ από τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, μετά το δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί υπό τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Είντε.


Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες προέβησαν σε μια αξιολόγηση της κατάστασης των διαπραγματεύσεων και αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία προς τα εμπρός.

Οι ηγέτες, προσθέτει, αποφάσισαν να επαναρχίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις τους και έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές τους να συνεχίσουν να συναντώνται προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα αλληλένδετα και ότι και οι ηγέτες θα συναντώνται όταν απαιτείται.

Επίσης, αναφέρει ότι σύμφωνα με την κοινή βούλησή τους να καταλήξουν σε μια συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν, αποφάσισαν επίσης ότι θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου 2017.

Στις 11 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουν τους χάρτες τους. Από την 12η Ιανουαρίου θα συγκληθεί Διάσκεψη για την Κύπρο με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και θα προσκληθούν όσα άλλα αρμόδια μέρη απαιτείται.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Έντονες είναι οι πλείστες αντιδράσεις των κομμάτων, μετά τη χθεσινή απόφαση πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, θα συνεχίσουν τις συνομιλίες σε Λευκωσία και Γενεύη, με την πολυμερή να πραγματοποιείται στις 12 Ιανουαρίου.

Πολιτικά πρόσωπα από όλα τα κόμματα, πλην ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ που στηρίζουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς επί του Κυπριακού, κατηγορούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για αθέτηση δεσμεύσεων.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, από πλευράς του ΔΗΣΥ, ο Μιχάλης Σοφοκλέους υπενθύμισε «την εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων» και συνέχισε πως: «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε στο ψεσινό δείπνο με σκοπό να ξεμπλοκαριστεί το αδιέξοδο που υπήρξε στο Κυπριακό, αλλά αυτό που έχουμε είναι ένα ορατό ορίζοντα κατάληξης αυτής της διαδικασίας. Από τη μία, είπε, προκαλεί λογικές ανησυχίες αλλά από την άλλη πρέπει να προκαλεί και ελπίδες».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, είπε πως «το ΑΚΕΛ δεν θα βιαστεί να κάνει αξιολογήσεις» και χαρακτήρισε θετική την απόφαση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ενημερώσει για το σκεπτικό της διαδικασίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, έκανε δριμή επίθεση στον ΠτΔ αναφερόμενος σε«αθέτηση όλων των δεσμεύσεών του και για πλήρη αποδοχή όλων των τουρκικών θέσεων». Δηλώνοντας στο Ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ότι «δυστυχώς βρισκόμαστε ενώπιον νέων τετελεσμένων, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υποχωρήσει στα πάντα». Τον κατηγόρησε επίσης ότι εγκατέλειψε τους όρους που είχε θέσει, για συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού και αποτύπωση της συμφωνίας σε χάρτη, προτού συμφωνηθεί ημερομηνία για διάσκεψη. Με τα όσα συμφώνησε ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, «θα βάλει την Ελλάδα και την Κύπρο στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή δεν θα αποδεχόμαστε τους τουρκικούς εκβιασμούς».

Ο Προέδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για «πολύ αρνητικές εξελίξεις» και συνέχισε λέγοντας πως «δυστυχώς για ακόμα μιά φορά αποδεικνύεται ότι κυρίαρχοι στο παιγνίδι είναι ο Ακιντζί και ο Έρντογαν».

Το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως: "Υποκύψαμε και πάλι στις εντολές. Δεν καταφέραμε για ακόμα μια φορά να αξιοποιήσουμε την αδιαλλαξία της Τουρκίας και του εδώ εγκάθετου της, Μουσταφά Ακιντζί, τις παράλογες αξιώσεις εκ μέρους της κατοχικής Κυβέρνησης, τις προκλητικές επεκτατικές δηλώσεις του νεοσουλτάνου Ερντογάν, την ευρύτερη δυσφορία που επικρατεί στην Ευρώπη έναντι της Τουρκίας, για να αλλάξουμε επιτέλους πολιτική στο Κυπριακό και να αιτηθούμε τα αναφαίρετα ιστορικά δικαιώματα του Κυπριακού Ελληνισμού. Αντιθέτως υποκύψαμε για ακόμα μια φορά στις εντολές τους. Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) διαχωρίζουμε την θέση μας από τις νέες οδυνηρές υποχωρήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και ξεκαθαρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την επικίνδυνη για πολλοστή φορά ακροβασία μας σε τεντωμένο φθαρμένο σχοινί. Για μας παραμένει σταθερή η θέση μας ότι θα πρέπει να χαράξουμε νέα πορεία στο Κυπριακό, στηριγμένοι στην συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή των εδαφών μας, με στόχο την απελευθέρωση".

Πρόσθεσε ακόμη πως, «ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) διαχωρίζουμε την θέση μας από τις νέες οδυνηρές υποχωρήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και ξεκαθαρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την επικίνδυνη για πολλοστή φορά ακροβασία μας σε τεντωμένο φθαρμένο σχοινί. Για μας παραμένει σταθερή η θέση μας ότι θα πρέπει να χαράξουμε νέα πορεία στο Κυπριακό, στηριγμένοι στην συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή των εδαφών μας, με στόχο την απελευθέρωση».

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη ανέφερε ότι: «Χωρίς καμία διαβούλευση ή έστω ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναίρεσε και πάλι τις δεσμεύσεις του ενώπιον του λαού και των πολιτικών κομμάτων και με συνεργούς το ΑΚΕΛ και τον Συναγερμό προχωρεί προς πενταμερή αποδεχόμενος τον οδικό χάρτη και όλους τους άλλους όρους που έθεσε η Τουρκία».

Η Ελένη Θεοχάρους πρόσθεσε ότι: «Σύρεται μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα προς μια προαποφασισθείσα λύση συμμετέχοντας στο θέατρο που ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη και σκηνοθετεί θαυμάσια ο Έιντε. Επαναρχίζει τις συνομιλίες χωρίς να έχουν συμφωνηθεί κριτήρια στο εδαφικό και χωρίς να λάβει τον χάρτη που περίμενε για να προχωρήσει σε πενταμερή. Αναμένουμε εναγωνίως την θέση της Ελλάδος».

«Θεωρούμε άκρως επικίνδυνες τις εξελίξεις και καλούμε τον λαό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε εγρήγορση», είπε καταληκτικά η κυρία Θεοχάρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το δείπνο «επανασύνδεσης» φέρνει επανέναρξη συνομιλιών με ανταλλαγή χαρτών στη Γενεύη και πολυμερή

Σε Αθήνα και Άγκυρα για το Κυπριακό ταξιδεύει ο 'Ειντε

Διπλωματικός πυρετός για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων - Μετά τον Τζόνσον στην Κύπρο κι ο Κόεν

Ακιντζί: Δεν θα οδηγήσουν πουθενά οι συνομιλίες χωρίς να ορισθεί ημερομηνία πενταμερούς 

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Υπόθεση προσηλυτισμού: Σοκαριστικές αποκαλύψεις και αναφιλητά στην κατάθεση της αδελφής του μοναχού Ιουστίνου
  2. Απόφαση-σταθμός: Δικαιώθηκε δημόσιος υπάλληλος για την προαγωγή συναδέλφου του
  3. Γνωστή ηθοποιός αποκαλύπτει πως είναι 6 χρόνια μεγαλύτερη από τον σύντροφό της! [vid]
  4. Συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα στις Βρυξέλλες
  5. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
  6. Μετά από τη δημόσια ασφάλεια ο «Ρουβίκωνας» αναλαμβάνει και την εξωτερική πολιτική... με επίθεση στην Πρεσβεία της Σ. Αραβίας [vid]