What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Νέστορας Νέστορος: Το νέο στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΑ – VIDEO

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 02.12.2016 | 11:04
Πρώτη δημοσίευση: 02.12.2016 | 10:58

Με ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό 2017 – 2020 προχωρά η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες και τα προβλήματα της, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, ενώ παράλληλα προχωρεί και στην αναζήτηση πληροφοριών από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός και εμπλεκόμενες χώρες, όπως η Τουρκία, δηλώνει στο ΚΥΠΕ το μέλος της από ε/κ πλευράς Νέστορας Νέστορος. Ο κ. Νέστορος σημειώνει, επίσης, ότι κατά τις ανασκαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη ανευρέθηκαν συνολικά 24 σκελετοί στη Μόρφου και οστά που φαίνεται να ανήκουν σε δύο πρόσωπα, μέχρι στιγμής, στο Μπογάζι.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Νέστορος υπέδειξε, απαντώντας σε ερώτηση ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ ότι «τα προβλήματα είναι εδώ και χρόνια που υπάρχουν. Δηλαδή, δεν τα ανακαλύψαμε σήμερα. Τρέχουμε με το χρόνο. Είναι οι μετακινήσεις των οστών». Ναι μεν, λέει, «αναζητούμε κάποιους λίγο πιο κάτω από χίλιους, αλλά και από την άλλη πρέπει να προσθέσουμε και άλλες 134 υποθέσεις που είναι μετακινήσεις οστών». Άρα, συμπλήρωσε, «αναζητούμε πού έχουν πάει τα οστά αυτών των ανθρώπων ή ακόμα μπορώ να πω ότι υπάρχουν και ανασκαφές που δεν μπορέσαμε επιστημονικά να τις τεκμηριώσουμε ότι είναι μετακινήσεις οστών, αρά σίγουρα παραμένουν εύλογα τα ερωτήματα τι έχουν γίνει μακρά οστά, ή κρανία» και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του βουνού Λαπάτσα.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι «δεν είχαμε ποτέ πρόσβαση ή παραχώρηση πληροφοριών από αρχεία ή από επίσημες διεθνείς αρχές όπως τα Ηνωμένα Έθνη ή ο Ερυθρός Σταυρός». «Ιδιαίτερα, από τα Ηνωμένα Έθνη μπορώ να πω ότι θα έπρεπε να είχαμε πληροφορίες, παραχώρηση πληροφοριών αν δεν ήταν η πρόσβαση», προσθέτει. Την ίδια ώρα, σημείωσε, «δεν έχουμε παραχώρηση πληροφοριών από την Τουρκία, η οποία ελέγχει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση αν αυτό συνεχίζεται, ο κ. Νέστορος εξήγησε ότι «έχουμε αποφασίσει ως Διερευνητική Επιτροπή, έχουμε έρθει σε συμφωνία, πώς να διαχειριστούμε αυτή τη θεματική ενότητα, αλλά μέχρι στιγμής είμαστε στο διαδικαστικό κομμάτι». Θα μπορούσαν όμως, υπέδειξε, «να έρθουν πληροφορίες χωρίς να περιμένουν και τα διαδικαστικά της ΔΕΑ», γιατί όπως είπε, “δίνουμε μάχη με το χρόνο”.

Σε σχέση με την πρόσβαση που δίδεται στις στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ ανέφερε ότι «ναι μεν, αυξήθηκε ο αριθμός της παραχώρησης των στρατιωτικών ζωνών, αλλά θα μπορούσε να ήταν πιο ανοιχτό και να επέλεγε η ΔΕΑ τους χώρους και τη διαχείριση των χώρων παρά αυτό να ήταν στη σφαίρα του τουρκικού στρατού».

Άλλα προβλήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, άπτονται του γεγονός ότι «χάνουμε μάρτυρες, υπάρχουν αλλαγές στην τοπιοτέχνηση των περιοχών, οι Ε/κ που επισκέπτονται τα κατεχόμενα μετά από 42 χρόνια δυσκολεύονται να προσανατολιστούν. Έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές».

Σε ερώτηση αν προσέρχονται μάρτυρες στη ΔΕΑ, ο κ. Νέστορος αναγνώρισε ότι «δεν μπορώ να πω ότι έρχονται με μεγάλη πυκνότητα. Αυτό είναι μια αδυναμία που υπάρχει στη ΔΕΑ».

«Στο γραφείο μου δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος με τον εντοπισμό οστών Τουρκοκυπρίων», είπε. Γιατί, όπως εξήγησε, «αν δεν υπάρξει συνέργεια των μαρτύρων, δημιουργείται αυτή η αδυναμία και από την άλλη, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρεξήγηση, σε σχέση με τον εντοπισμό των Ελληνοκυπρίων, εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην Τουρκία και όχι επί τω πλείστω σε Τουρκοκύπριους μάρτυρες».

Εξέφρασε ανησυχία «για τον εντοπισμό Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, που αναζητούμε περίπου άλλους 90 από τα γεγονότα 1963 – 1964 και από την άλλη σε σχέση με τους Ελληνοκύπριους που αν μπορούσαν να μας παραχωρηθούν πληροφορίες θα επιλύονταν πάρα πολύ εύκολα παρά το να προχωρούμε σε ανασκαφές και να είναι αποτυχημένες».

Εδωσε το παράδειγμα των περισυλλογών νεκρών που έγιναν από τα πεδία των μαχών, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε γραπτή συμφωνία Κληρίδη – Ντενκτάς – ΓΓ ΟΗΕ το 1997 για να δοθούν τέτοιες πληροφορίες, κάτι «το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα».

Σε ερώτηση πού σκοντάφτει, απάντησε, «σκοντάφτει στη συνεργασία». «Αν λάβουμε υπόψη το πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας συμπεριφέρεται, σ` αυτό το ανθρωπιστικό θέμα δεν υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία», προσθέτει.

Το εκπληκτικό, σημείωσε ο κ. Νέστορος, «είναι ότι μια μια περιοχή στον Καραβά, η οποία ως πριν από λίγους μήνες χαρακτηριζόταν στρατιωτική, ανακαλύψαμε ότι θα γίνει πάρκο». Απαντώντας σε ερώτηση αν πρόκειται για περιοχή στην οποία η ΔΕΑ θέλει να κάνει ανασκαφές, ανέφερε ότι «είμαστε μέσα, κάναμε ανασκαφή, εκεί δεν εντοπίσαμε μέχρι στιγμής τίποτα, αλλά είμαστε 100% βέβαιοι από μαρτυρίες ότι υπάρχει χώρος ταφής μαζικός από περισυλλογές». Αλλά, προσθέτει, «για να δώσω την έκταση είναι 300 μέτρα επί 200, άρα πού θα σκάψουμε εμείς»;

Οπως ανέφερε περαιτέρω, «είχαμε πρόσβαση σε δύο σημεία, αλλά είναι δύσκολο», για να προσθέσει ότι «το σημαντικό για μας είναι να μας δοθεί σωστή πληροφορία πού βρίσκεται ο χώρος ταφής».

Σε ερώτηση ως προς τα μέσα που χρησιμοποιούνται, ανέφερε ότι υπάρχει η ανάγκη να εντοπιστούν και άλλοι τρόποι για να βοηθηθεί το έργο της ΔΕΑ και κάνει λόγο για τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως ανιχνευτές μετάλλων ή ανιχνευτές διαταραχής εδάφους «για να μπορέσουμε να δούμε αν μπορούμε να εντοπίσουμε το σωστό χώρο». Ερωτηθείς αν είναι κάτι το καινούριο, απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι «είναι κάτι το καινούριο, όπως είναι κάτι το καινούριο που θα χρησιμοποιήσουμε και η ψηφιοποίηση των αρχείων και η καλύτερη ανάλυση της βάσης δεδομένων, είναι τα γεωφυσικά συστήματα που υπάρχουν στην αγορά».

Αυτά όλα, επεσήμανε το μέλος της ΔΕΑ «είναι κάποια μέσα για να καλύψουμε την αδυναμία της συνεργασίας που υπάρχει». Ακόμα, πρόσθεσε, «θα ήταν ακόμα πιο βολικό να είχαμε όλη την πληροφορία στη διάθεσή μας, αξιοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες. Θα ήμασταν πολύ πιο γρήγοροι και πολύ πιο σωστοί στην ανασκαφική μας προσπάθεια. Θα συντομεύαμε το χρόνο της ανασκαφής και τις μεγάλες δαπάνες».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «έχουμε σκάψει περίπου 1100 χώρους, εντοπίσαμε οστά σε 294». Αν αφαιρέσουμε, πρόσθεσε, «και κάποιους όπου εντοπίσαμε αρχαιολογικά (οστά), θα μικρύνει ακόμη λίγο το ποσοστό κατά 1 – 2%». Για μας, σημείωσε, «θα ήταν πολύ πιο ικανοποιητικό αυτό το ποσοστό να ήταν στα 50%». Θα ήταν, ανέφερε, «και πιο ελπιδοφόρο και προς τις οικογένειες και πιο ελπιδοφόρο και έξω από τα σύνορα της Δημοκρατίας, ότι αυτή η προσπάθεια, αυτό το πρόγραμμα φέρνει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα και οι προσδοκίες είναι ψηλές».

Συνέχισε λέγοντας ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η ΔΕΑ είναι να αναπτερώσει τις ελπίδες προσθέτοντας ότι «πιθανόν να βοηθηθούμε μέσα από τα νέα σχέδια που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

Πρόκειται, όπως ανέφερε ο κ. Νέστορος, για ένα στρατηγικό σχεδιασμό 2017 – 2020. «Έχουμε εντοπίσει τις αδυναμίες που έχουμε στις διάφορες φάσεις του προγράμματος, στο κομμάτι της έρευνας, στο κομμάτι των ανασκαφών, της αρχαιολογικής φάσης, στο ανθρωπολογικό και γενετικό κομμάτι, όπως και στην ψυχολογική στήριξη των συγγενών και στην ενημέρωση», είπε.

Ευελπιστούμε, συμπλήρωσε, «μέσα από ένα σωστό στρατηγικό σχεδιασμό να ανταποκριθούμε καλύτερα στις φάσεις του προγράμματος που στο τέλος της ημέρας είναι να γίνουμε ακόμη πιο αξιόπιστοι και πιο ουσιαστικοί στις προσπάθειες μας για να έχει ένα καλύτερο και πιο σωστό περιεχόμενο η απάντηση που δίνουμε στους συγγενείς».

Σε ερώτηση από πότε αρχίζει η υλοποίηση του σχεδιασμού, ανέφερε ότι «είμαστε στη φάση της συζήτησης, ευελπιστώ ότι με το νέο χρόνο θα είμαστε σε θέση σιγά – σιγά αποφασίζοντας, να υλοποιούνται τα πράγματα που έχουμε αποφασίσει».

Την ίδια ώρα πρόθσε ότι «υπάρχει – θα ήθελα να το αναδείξω – από τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής μια κοινή προσέγγιση σε σχέση με το στρατηγικό σχεδιασμό, γι αυτό το έχω χαρακτηρίσει ελπιδοφόρο, και πιστεύουμε ότι θα μας δώσει μια ώθηση, αλλά κι εμείς ως ΔΕΑ θα στείλουμε το μήνυμα στους συγγενείς ότι υπάρχει μέλλον, δεν χάθηκε τίποτα, ευελπιστώντας ότι θα έχουμε σ` αυτή την προσπάθεια και όλους όσοι εμπλέκονται να μας βοηθήσουν».

Σε σχόλιο αν εννοεί την Τουρκία, ο κ. Νέστορος ανέφερε ότι «πολλές φορές γίνεται μια επιδίωξη από την Τουρκία – και δεν το πολιτικοποιώ – να εξισωθεί με την Ελλάδα. Δεν μπορεί να εξισωθεί. Είναι εκ των ων ουκ άνευ». Έδωσε το παράδειγμα των περισυλλογών νεκρών και τις μετακινήσεις οστών, προσθέτοντας ότι «δεν συμμετείχε η Ελλάδα». Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, σχετίζεται με κάποιες υποθέσεις που περιλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο των αγνοουμένων. Η πιο μεγάλη αφορά το Στρατόπεδο ΕΛΔΥΚ «που πάλι υπήρχαν πρόσωπα στην περισυλλογή από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη και από την άλλη είναι ένας πολύ μικρός, περιορισμένος αριθμός αξιωματικών σε κάποιες περιοχές στα κατεχόμενα». Άρα, είπε, «η εμπλοκή της Ελλάδας ήταν πάρα πολύ περιορισμένη σε σχέση με την πληροφόρηση για τους αγνοούμενους».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν αποτελέσματα που ανασκαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε ότι «τα αποτελέσματα που έχουμε είναι σε σχέση με το κοιμητήριο της Μόρφου όπου έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμή 24 ανατομικούς σκελετούς και την περασμένη Παρασκευή που εντοπίσαμε οστά – μέχρι στιγμής για δύο πρόσωπα – στο Μπογάζι». Σε ερώτηση αν πρόκειται για στρατιώτες ανέφερε ότι «στην Μόρφου δεν είναι όλοι στρατιώτες, υπάρχουν και πολίτες. Στο Μπογάζι δεν υπήρχε κάποια ένδειξη, αλλά εκεί αναζητούμε στρατιώτες».

«Επιστρέφω και πάλι στην Τουρκία γιατί πολλά πράγματα συνδέονται», είπε, σημειώνοντας ότι «το 55% των Ελληνοκύπριων αγνοούμενων είναι στρατιώτες, άρα ευελπιστούμε ότι μέσα από την παραχώρηση πληροφοριών, γιατί αυτό θα κάνει η Τουρκία, παραχώρηση πληροφοριών από τα αρχεία, να εντοπίσουμε μαζικούς χώρους ταφής Ελληνοκύπριων στρατιωτών».

Παράλληλα, ο κ. Νέστορος έστειλε το μήνυμα ότι για να είμαστε κι εμείς ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα των Τουρκοκυπρίων πρέπει οι μάρτυρες που συμμετείχαν στα γεγονότα του 1963 – 1967 να μας δώσουν πληροφορίες». Διευκρίνισε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο να εντοπίσουμε τους αγνοούμενους Τουρκοκύπριους του 1974. Λύσαμε μεγάλες υποθέσεις». Τώρα, επεσήμανε, «πρέπει να λύσουμε κάποιες περιορισμένες, αφορούν ένα πρόσωπο, δύο, τρία, που δεν είχε καμία ανάμιξη το οργανωμένο κράτος».

Συμφωνεί με σχόλιο ότι πρόκειται για πιο παλιές υποθέσεις, προσθέτοντας ότι «δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς ζουν, αλλά δεν είναι θα έλεγα δικαιολογία ούτε τα χρόνια, ούτε ότι δεν γνωρίζουν». Σύμφωνα με τον κ. Νέστορος, «υπάρχουν πρόσωπα που γνωρίζουν. Αν θέλουν για το καλό αυτού του προγράμματος, να βοηθήσουν, πρέπει να μας δώσουν τις πληροφορίες». Όπως, πρόσθεσε, «και για μας η αναζήτηση του να συνεργαστεί η Τουρκία ή οι Τουρκοκύπριοι είναι για ανθρωπιστικούς λόγους».

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να υπάρξουν αποτελέσματα για τα καινούρια ευρήματα είπε ότι «θα πάρουν κι αυτά τη σειρά τους, γιατί υπάρχουν ήδη υποθέσεις που βρίσκονται στις ανθρωπολογικές και γενετικές εξετάσεις, υπάρχουν ορισμένες υποθέσεις για Ελληνοκύπριους και αρκετές για Τουρκοκύπριους, που είναι στο χώρο φύλαξης και αναμένεται να αναλυθούν το 2017, οπότε αυτές οι νέες υποθέσεις τις βλέπω να αναλύονται μετά τα μέσα του 2017.

Σε ερώτηση για το μέλλον της ΔΕΑ ανέφερε ότι «από τη στιγμή που υπάρχουν λίγο λιγότεροι από 1.000 αγνοούμενοι το μέλλον είναι μεγάλο». Πρόσθεσε ότι «αυτή όλη η εργασία που έχει γίνει, η πληροφορία, η γνώση που υπάρχει σίγουρα δεν μπορεί να χαθεί σε μια νύχτα, ούτε μπορεί το πρόγραμμα της ΔΕΑ να κλείσει σε μια νύχτα».

Αυτό που θα έλεγα, σημείωσε, «είναι ότι η ΔΕΑ αναγνωρίζεται διεθνώς από μεγάλους οργανισμούς, ιδιαίτερα από τον Ερυθρό Σταυρό και ο Ερυθρός Σταυρός μας ζητά να εκπαιδεύουμε επιστήμονες άλλων χωρών». Σε ερώτηση αν συμβαίνει συχνά, απάντησα καταφατικά, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια έντονη πίεση για να εκπαιδευτεί κόσμος από τη μεριά τη δική μας, αλλά εμάς ο στόχος μας, που δεν πρέπει να το χάσουμε σ` αυτή τη χρονική στιγμή που είμαστε, είναι οι αγνοούμενοι της Κύπρου».

Άρα, πρόσθεσε, «με τα μέσα που διαθέτουμε και με το χρόνο που διαθέτουμε, πρέπει να βρούμε τη σωστότερη διαχείριση για το πρόγραμμα ως προτεραιότητα και κατ` επέκταση να προσφέρεις και σ` αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Σίγουρα, ανέφερε ο κ. Νέστορος, «η ΔΕΑ δεν μπορεί να κλείσει και όποιος το λέει αυτό θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος», ενώ απεύθυνε εκ νέου έκκληση για πληροφορίες δίνοντας το τηλέφωνο της ΔΕΑ: 22400142.

Τέλος, ο κ. Νέστορος έστειλε το μήνυμα ότι «η ΔΕΑ, είμαστε οι φορείς των οικογενειών, της μάνας, του πατέρα, του αδελφού, που έχασαν το αγαπημένο τους πρόσωπο» και η οποιαδήποτε παραχώρηση πληροφοριών στη ΔΕΑ «είναι γι αυτούς τους ανθρώπους. Αν υπάρχει από κάποιους ίχνος ευαισθησίας θα έπρεπε να το είχαν πράξει ήδη από χθες».

   Διαδώστε αυτό το άρθρο