What's hot? ΑΠΟΕΛ· ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ· ΑΚΙΝΤΖΙ· ΚΥΠΡΙΑΚΟ·

INFO

02.12.2016 | 11:33
Τελευταία ενημέρωση: 02.12.2016 | 12:44

Εθνική Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη προ φόρων €8.15 εκατ. για το 9μηνο του έτους

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, τα καθαρά προ φόρων κέρδη, ανήλθαν σε €8,15 εκατ., παρά την δραστική μείωση των εσόδων από τόκους (λόγω ανταγωνισμού στα δανειακά επιτόκια που παρατηρείται στην αγορά), επιδεικνύοντας αντοχή στη παραγωγή εσόδων, ενώ ταυτόχρονα αποδίδει αποτελέσματα το μοντέλο συγκράτησης του λειτουργικού κόστους, που εφαρμόζεται στην Τράπεζα κατά την τελευταία 3ετία. 

Οι χορηγήσεις διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα, σε σχέση με το 2015, καθώς η Τράπεζα, απέφυγε συνειδητά τη πιστωτική επέκταση υπό συνθήκες πολέμου επιτοκίων, ενώ επέλεξε να ασκήσει συντηρητική πολιτική ανάληψης κινδύνων, διατηρώντας τα όπλα της Κεφαλαιακής Επάρκειας και Πλεονάζουσας Ρευστότητας που απολαμβάνει, για τις μετέπειτα φάσεις ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας.

Από την άλλη, εδόθη έμφαση στα έσοδα από προμήθειες, για να διασφαλίσει την θετική της πορεία, ειδικά την περίοδο αυτή, που ως γνωστόν, έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό.

Υπογραμμίζεται, ότι οι σωρευτικές προβλέψεις, διαμορφώθηκαν σε €270 εκατ., που αντιστοιχούν στο 53% του προβληματικού χαρτοφυλακίου, αρκετά υψηλότερες του μ.ο. του ανταγωνισμού.

Εάν συνυπολογισθούν και οι εμπράγματες εξασφαλίσεις – που διατηρούνται υπέρ του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου – το ύψος συνολικής κάλυψης των “κόκκινων δανείων“, της Τράπεζας, υπερβαίνει σημαντικά το 100%.

Ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν, ότι το ως άνω χαρακτηριστικό - πιστοποιημένο και από τις εποπτικές αρχές - αποτελεί εξέχουσας σημασίας στοιχείο, καθόσον η Τράπεζα – παρά την κατάρρευση του 2013 – έχει καταφέρει ταυτόχρονα να διατηρεί σταθερή την Κερδοφορία της, ισχυρή την Κεφαλαιακή Βάση (άνω του 25%) και Πλεονάζουσα την Ρευστότητά της (Δείκτης Καθαρών Δανείων/Καταθέσεις - ΝL/D Ratio - διαμορφώθηκε σε 112%), τα οποία μαζί με την Ποιότητα του Χαρτοφυλακίου της (υπερεπάρκεια καλύψεων), την θωρακίζουν από τυχόν αρνητικές εξελίξεις, ή εμφάνιση απρόβλεπτων κινδύνων στο μέλλον.

Πέραν των ως άνω, η Τράπεζα επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα στην Ελληνική κρίση, αλλά για μία ακόμη φορά, διατήρησε την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει πάνω από έναν Αιώνα, από το μέσο Κυπριακό νοικοκυριό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολοκληρώθηκε η συνέλευση στο Συνεργατισμό - Σε εξέλιξη συνεδρία της Επιτροπείας

Συνεργατισμός: Κίνητρα για ρύθμιση των οφειλών – Στόχος η αποτελεσματική διαχείριση των NPLs

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Μυστήριο με την κράτηση των Τούρκων κομάντος στην Ελλάδα - «Δεν εμπλέκονται στην απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν»
  2. Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις! Η Τουρκία κατηγορεί τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΣ ότι ύψωσε ελληνική σημαία στο «τουρκικό» νησί Οινούσσες
  3. Γιωρκάτζη: Κρατική στήριξη σε εξαιρετικές περιπτώσεις
  4. Moody's: Επιβεβαιώνεται ο θετικός ορίζοντας για τo κυπριακό τραπεζικό σύστημα
  5. ΣΥΠΡΟΔΑΤ καλεί τις τράπεζες να αφαιρέσουν τις υπερχρεώσεις από τα δάνεια
  6. Φοροδιαφυγή: Υποχρεωτική τοποθέτηση ηλεκτρονικών σημείων πώλησης

Κάντε Like: Newsit.com.cy στο Facebook