Δημοτικές εκλογές 2016: Αντίστροφη μέτρηση για την κάλπη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

– Στις 10 το βράδυ θα γίνουν γνωστοί οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες 
– 231 εγκλωβισμένοι και 634 Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα ψήφου
– Πώς ψηφίζουμε και πώς «σταυρώνουμε» τους υποψηφίους
– Δείτε τις ώρες ψηφοφορίας

Σε περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν υπάρξουν απρόβλεπτες δυσκολίες και προβλήματα, όπως αναμένεται άλλωστε, τότε οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες που θα εκλεγούν αναμένεται να είναι γνωστοί μέχρι τις 10 το βράδυ της Κυριακής, είπε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κωνσταντίνος Νικολαΐδης.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι τα μέλη των Δημοτικών/Κοινοτικών Συμβουλίων και των Σχολικών Εφορειών θα γνωστοποιηθούν μετά την καταμέτρηση και των σταυρών προτίμησης, κατά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Είπε ότι “είμαστε σε θέση σήμερα να δηλώσουμε πως είμαστε πανέτοιμοι για την εκλογική αναμέτρηση της 18ης Δεκεμβρίου”.

Όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης, με βάση τον τελικό εκλογικό κατάλογο, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων ανέρχεται σε 561.376, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός θα ψηφίσει δύο φορές.

Συγκεκριμένα, οι εκτοπισθέντες εκλογείς, οι οποίοι προέρχονται από τους κατεχόμενους ή ημικατεχόμενους Δήμους ή Κοινότητες πιθανόν να ψηφίσουν δύο φορές, μια για το Δήμο ή την Κοινότητα από τον οποίο είναι εκτοπισμένοι, αν θα διεξαχθεί εκλογή και μια για το Δήμο ή την Κοινότητα όπου διαμένουν.

Ο αριθμός των εκλογέων κατά Εκλογική Περιφέρεια στην οποία θα στηθούν κάλπες, έχει ως ακολούθως:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 217.947, ΛΕΜΕΣΟΣ 155.978, ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 33.322, ΛΑΡΝΑΚΑ 95.717, ΠΑΦΟΣ
58.412.

Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται 16.740 εκλογείς/πολίτες άλλων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι Ελλαδίτες και πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, και 634 Τουρκοκύπριοι εκλογείς.

Δικαίωμα ψήφου έχουν και 70 εγκλωβισμένοι κατεχόμενων κοινοτήτων της Εκλογικής Περιφέρειας Κερύνειας και 161 εγκλωβισμένοι της Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι έχουν ήδη οργανωθεί και θα λειτουργήσουν την Κυριακή 1.344 εκλογικά κέντρα συνολικά.

Στην επαρχία Λευκωσίας για τις δημοτικές θα λειτουργήσουν 356 εκλογικά κέντρα για τις δημοτικές και για τις κοινοτικές 145. Στην επαρχία Λεμεσού για τις δημοτικές 246 κέντρα και για τις κοινοτικές 120, στην Αμμόχωστο 48 για τις δημοτικές και 29 για τις κοινοτικές, στην Λάρνακα 154 για τις δημοτικές και 91 για τις κοινοτικές και στην Πάφο 64 κέντρα για τις δημοτικές και 91 για τις κοινοτικές.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και το ειδικό εκλογικό κέντρο που θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι φυλακισμένοι.

Στο μεταξύ, είπε ο κ. Νικολαΐδης, οι Έφοροι Εκλογής έχουν ήδη ολοκληρώσει την εργασία για τη στελέχωση των εκλογικών κέντρων, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος, τόσο από δημόσιους λειτουργούς, όσο και από άνεργους πτυχιούχους, αλλά και από ακυρώσεις διορισμών, έτσι που η διεξαγωγή των εκλογών και η έκδοση των αποτελεσμάτων να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα και ομαλά. Συνολικά θα εργοδοτηθούν 1,500 άνεργοι πτυχιούχοι.

Την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργασθούν 8.000 περίπου υπάλληλοι και αστυνομικοί, που θα καλύψουν όλες τις φάσεις των εκλογών, δηλαδή την ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα, τη διαλογή και καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, τη φρούρηση, την ασφαλή μεταφορά των καλπών, την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τέλος την ανακήρυξη των αξιωματούχων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι ώρες ψηφοφορίας και σε αυτές τις εκλογές, είναι από τις 7.00 π.μ. μέχρι τις 6.00 μ.μ. με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12 μ. – 1 μ.μ.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, με εξαίρεση περιορισμένο αριθμό καλπών κατεχόμενων κοινοτήτων, οι οποίες θα μεταφερθούν για διαλογή και καταμέτρηση σε ενιαίο κέντρο διαλογής που θα λειτουργήσει στο χώρο του Υπουργείου Οικονομικών.

Καλώντας όλους τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες, ο κ. Νικολαΐδης τόνισε πως η άποψη διατυπώνεται με συμμετοχή στις εκλογές, όχι με την αποχή, μια και η αποχή ισοδυναμεί με αποφυγή ανάληψης ευθύνης και με εκχώρηση αυτού του δικαιώματος του ψηφοφόρου σε άλλα πρόσωπα.

Ανακοινώσεις Εφόρου Εκλογών 

Ο Γενικός Εφορος Εκλογών, αναφερόμενος στις διατάξεις της Εκλογικής Νομοθεσίας, είπε ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες έληξαν από χθες (16/12) τα μεσάνυχτα. Κατά την προηγούμενη και την ημέρα της ψηφοφορίας απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές. Κομματικές και προσωπικές διαφημίσεις υποψηφίων σε διαφημιστικές πινακίδες ή σε άλλους χώρους, πρέπει να αφαιρεθούν, ώστε από απόψε τα μεσάνυχτα να μην υπάρχουν.

Παρακάλεσε επίσης όπως αποφευχθεί η αποστολή προεκλογικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πολιτών ή άλλως πως, γιατί και αυτή η ενέργεια αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας.

Κάλεσε ακόμη τα εκλογικά επιτελεία, αλλά και κάθε υποψήφιο ξεχωριστά, να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία για να επηρεάσουν τους εκλογείς ή να διασπείρουν φήμες, όταν η προεκλογική εκστρατεία θα έχει ουσιαστικά και κατά νόμο περατωθεί.

Ερωτηθείς είπε ότι με την σύγχρονη τεχνολογία που υπάρχει, είναι δύσκολο να διεξαχθεί έλεγχος αλλά σημείωσε ότι αν υπάρξουν καταγγελίες θα προωθηθούν στην Αστυνομία για διερεύνηση.

Πώς ψηφίζουμε

Ο κ. Νικολαΐδης είπε πως κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει χωρίς να προσκομίσει το εκλογικό του βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας, έστω και αν είναι γραμμένος στον εκλογικό κατάλογο. Μόνη εξαίρεση από τον κανόνα αυτό αποτελούν οι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι μπορούν να προσκομίσουν οποιοδήποτε έγγραφο της Δημοκρατίας που φέρει τη φωτογραφία τους. Όλοι συνεπώς θα πρέπει να μεριμνήσουν να έχουν μαζί τους ένα από αυτά τα έγγραφα, κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό κέντρο που έχουν κατανεμηθεί. Υπενθύμισε ότι τα Γραφεία Επάρχων θα δέχονται αιτήσεις για αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων, λόγω απώλειας, μέχρι αύριο στη 1.00 μ.μ.

Ο κάθε ψηφοφόρος πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ψηφίσει. Η Υπηρεσία Εκλογών και όλοι οι Έφοροι Εκλογής θα έχουν αρμόδιους λειτουργούς και κατά την ημέρα των εκλογών για να ενημερώνουν σχετικά τους ψηφοφόρους. Υπάρχει επίσης η ιστοσελίδα wtv.elections.moi.gov.cy και ο παγκύπριος τηλεφωνικός αριθμός 77772212 στη διάθεση των ψηφοφόρων.

Υπογράμμισε πως οι εκλογείς σε Δήμους θα πάρουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια για την εκλογή δημάρχου, για την εκλογή δημοτικών συμβούλων και για την εκλογή σχολικών εφόρων, ενώ οι εκλογείς σε κοινότητες θα πάρουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια για την εκλογή κοινοτάρχη και για την εκλογή κοινοτικών συμβούλων

Διαλογή και καταμέτρηση

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, με εξαίρεση περιορισμένο αριθμό καλπών κατεχόμενων κοινοτήτων, οι οποίες θα μεταφερθούν για διαλογή και καταμέτρηση σε ενιαίο κέντρο διαλογής που θα λειτουργήσει στο χώρο του Υπουργείου Οικονομικών.

Ορθός τρόπος ψηφοφορίας και σταυροί προτίμησης

Ο ορθός τρόπος με τον οποίο πρέπει να ψηφίσει κάποιος είναι απλός. Ο εκλογέας δεν έχει παρά να τοποθετήσει ένα από τα επιτρεπόμενα σύμβολα “+” ή “Χ” ή “√” μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής του, ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, αν επιλέξει να ψηφίσει ανεξάρτητο υποψήφιο.

Επιπρόσθετα, ο εκλογέας μπορεί, αν θέλει, να εκδηλώσει την προτίμησή του σε συγκεκριμένους υποψήφιους του συνδυασμού της εκλογής του, σημειώνοντας σταυρό προτίμησης μέσα στο μικρό τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομά τους.

Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης, που ο εκλογέας δικαιούται να σημειώσει σε υποψηφίους του συνδυασμού της επιλογής του, είναι για τις σχολικές εφορείες σε όλους τους δήμους σταθερός και είναι δύο, για τα δημοτικά συμβούλια ένα σταυρό προτίμησης για κάθε τέσσερις συμβούλους ή μέρος τους και για τα κοινοτικά συμβούλια ένα σταυρό προτίμησης για κάθε δύο συμβούλους. Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός των σταυρών προτίμησης καθορίζεται από τον αριθμό των δημοτικών/κοινοτικών συμβούλων και ΟΧΙ από τον αριθμό των υποψηφίων κάθε συνδυασμού.

Τονίζεται ότι η σημείωση σταυρών προτίμησης δεν είναι υποχρεωτική, ούτε και είναι υποχρεωμένος ο εκλογέας να τοποθετήσει όλους τους σταυρούς προτίμησης, που επιτρέπονται από το Νόμο. Η τοποθέτηση περισσότερων σταυρών προτίμησης, από τον αριθμό που προνοεί ο Νόμος, καθιστά τους σταυρούς προτίμησης άκυρους, αλλά η ψήφος που δόθηκε στο συνδυασμό θεωρείται έγκυρη.

Η εκλογή Δημάρχου ή Κοινοτάρχη είναι πιο απλή. Ο εκλογέας δεν έχει παρά να τοποθετήσει το κατάλληλο σημείο “+” ή “Χ” ή “√” μέσα στο μεγάλο τετράγωνο, που βρίσκεται κάτω από το όνομα του υποψήφιου της προτίμησής του.

Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να είναι άκυρο. Οι κυριότεροι όμως λόγοι, είναι οι εξής:

(α) Όταν το ψηφοδέλτιο δεν είναι σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα στο εξωτερικό του μέρος. Με βάση τον Εκλογικό Νόμο, ο προεδρεύων υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου, οφείλει να μεριμνήσει για να σφραγισθούν όλα τα ψηφοδέλτια στο εξωτερικό τους μέρος, προτού παραδοθούν στους εκλογείς για να ψηφίσουν. Επομένως, αν ένα ψηφοδέλτιο δεν φέρει την επίσημη σφραγίδα είναι άκυρο, γι΄ αυτό τόσο οι προεδρεύοντες όσο και οι εκλογείς πρέπει να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που παραδίδουν και παραλαμβάνουν, αντίστοιχα, είναι κατάλληλα σφραγισμένο.

(β) Αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί απ’ αυτό η θέληση του εκλογέα, όπως π.χ. το λευκό ψηφοδέλτιο.

(γ) Όταν ο εκλογέας ψηφίζει δύο ή περισσότερους συνδυασμούς ή ένα συνδυασμό και ένα ανεξάρτητο υποψήφιο ή δύο ανεξάρτητους υποψηφίους, στις περιπτώσεις που υπάρχουν τέτοιοι υποψήφιοι.

(δ) Όταν ο εκλογέας σημειώσει οποιαδήποτε άλλα σημεία ή αριθμούς ή γράμματα, εκτός από εκείνα που καθορίζονται στο Νόμο, δηλ. “+” ή “Χ” ή “√”. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω πως οι εκλογείς δεν πρέπει να αναγραφούν αριθμούς στα τετραγωνάκια δίπλα από το όνομα των υποψηφίων ή να βάζουν σε κύκλο τον αριθμό του συνδυασμού ή του υποψηφίου που επιλέγουν. Το τονίζω αυτό, γιατί ήταν ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε συχνά στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες.

(ε) Τέλος όταν φέρει οποιοδήποτε σημείο ή χαρακτηριστικό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην αναγνώριση της ταυτότητας του εκλογέα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θεωρούνται άκυρα τα ψηφοδέλτια που φέρουν σημεία ή αριθμούς ή γράμματα άλλα από εκείνα που καθορίζονται στο Νόμο, ή στα οποία οι εκλογείς χρησιμοποιούν πέννα διαφορετικού χρώματος από το μπλε και το μαύρο.

Λευκά ψηφοδέλτια

Με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα, αλλά καταμετρούνται και καταχωρούνται χωριστά για στατιστικούς σκοπούς.

Έλεγχος από τον Γενικό Ελεγκτή

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών αναφερόμενος σε κάποιες τροποποιήσεις της Νομοθεσίας, είπε ότι κάθε υποψήφιος δήμαρχος/κοινοτάρχης/δημοτικός σύμβουλος πρέπει να υποβάλει στον Έφορο Εκλογής εντός τριών εβδομάδων από τη δημοσίευση του αποτελέσματος της εκλογής στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την έκθεση των εκλογικών του δαπανών, αφού προηγουμένως τη δημοσιεύσει τουλάχιστον σε δύο ημερήσιες εφημερίδες οι οποίες κυκλοφορούν στη Δημοκρατία ή την αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ή του κόμματος με το οποίο ήταν υποψήφιος.

Μη έγκαιρη υποβολή της έχει ως συνέπεια για τον υποψήφιο χρηματικό πρόστιμο ύψους €500, το οποίο προσαυξάνεται κατά €50 για κάθε επιπρόσθετη ημέρα καθυστέρησης υποβολής της.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, αυτά που λαμβάνουν μέρος σε οποιεσδήποτε πολιτειακές εκλογές που διεξάγονται στη Δημοκρατία, πρέπει να τηρούν πλήρη οικονομικά στοιχεία και υποβάλλουν στον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων αναλυτικές καταστάσεις εσόδων και δαπανών για την προεκλογική τους εκστρατεία, το αργότερο εντός τριών μηνών μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Παράλληλα αναρτούν τις υπ΄ αναφορά καταστάσεις στην ιστοσελίδα τους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους φορείς που προσφέρουν διαφημιστικές υπηρεσίες, αυτοί έχουν υποχρέωση να αποστέλλουν στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας συγκεντρωτικές καταστάσεις για τις υπηρεσίες που προσέφεραν σε κάθε υποψήφιο ή για λογαριασμό του, εντός ενός μηνός από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Φορέας ο οποίος παραλείπει να ενεργήσει ως ανωτέρω είναι ένοχος παράνομης ενέργειας.