What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

Κυπριακό: Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση ΠτΔ με Ακιντζί - Σκληρό «πόκερ» με τη Διακυβέρνηση

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 11.01.2017 | 00:48
Πρώτη δημοσίευση: 10.01.2017 | 07:49

- Με θέματα της Διακυβέρνησης που δεν συζητήθηκαν το πρωί συνεχίζουν τη συζήτησή τους Αναστασίαδης και Ακιντζί
- Τα 4 ζητήματα που αφορούν τη Διακυβέρνηση, Οικονομία και Ε.Ε. στη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών στη Γενεύη
- Κυβ. Εκπροσώπος: Δύσκολα και ευαίσθητα θέματα, είμαστε κοντά και μακριά
- ΠτΔ: «Θα εργαστούμε εντατικά, με την ελπίδα να αποδώσουν οι συνομιλίες και να καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα»
- Εμμένει στην εκ περιτροπής προεδρία ο κατοχικός ηγέτης, σταθερά αρνητικός ο ΠτΔ
- Νέα διαρροή έχει κάνει έξω φρενών τον ΠτΔ ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν ξαναδίνει έγγραφο στο Εθνικό Συμβούλιο
- Καταδίκη της διαρροής από Αβ. Νεοφύτου, Α. Κυπριανού, Γ. Λιλλήκα, Γ. Περδίκη, Μ. Σιζόπουλο
- Τσίπρας: Αποφασιστικότητα για λύση δίκαιη, βιώσιμη χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και στρατούς κατοχής

00:30 - Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Κατά την αποψινή τους συνάντηση δεν συζητήθηκαν τα θέματα της Οικονομίας και ΕΕ που ήταν στην αντζέντα, καθώς ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί προτίμησαν να δώσουν έμφαση στα θέματα της Διακυβέρνησης. 

Έτσι στις 11/1 οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν με νέα συνάντηση, στις 9 το πρώι, για να συζητήσουν τα θέματα της Διακυβέρνησης μαζί με όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένου και του εδαφικού. Ακολουθεί ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου και ο απολογισμός με τους πολιτικούς αρχηγούς.

23:55 - Στη Γενεύη και ο Οζγκιουργκιούν


Έφτασε στη Γενεύη απόψε και ο “πρωθυπουργός” και πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ Οζγκιουργκιούν έφτασε με καθυστέρηση στη Γενεύη, λόγω της κακοκαιρίας στην Τουρκία και την μη πραγματοποίηση πτήσεων. Συνοδεύεται από τη σύζυγό του και τρεις υφιστάμενούς του.

22:50 - Συζήτηση Γκουντέρες - Ντάνκαν για το Κυπριακό
22:02 - Η διαδικασία δεν τελειώνει εδώ εκτιμούν Ερχιουρμάν και Ντενκτάς

Η ε/κ πλευρά έχει τη γνώριμη προσέγγιση και είναι απέναντί μας με υπερβολικά αιτήματα, δήλωσε στον “Μπαϊράκ” ο πρόεδρος του ΔΚ και “αναπληρωτής πρωθυπουργός”, Σερντάρ Ντενκτάς λέγοντας ότι “εάν έχετε καλή πρόθεση για να λύσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, δεν βάζετε μια σειρά προτάσεις υπερβολικών αιτημάτων που αμέσως θα ενοχλήσουν την απέναντι πλευρά”.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς που συνοδεύει τον Τ/κ ηγέτη στη Γενεύη, ανέφερε ότι χθες συζητήθηκε αδρά το περιουσιακό και για να μπορέσουν να υπάρξουν κάποιες συγκλίσεις το θέμα μεταφέρθηκε στην τεχνική επιτροπή που ακόμα δεν έχει σημειώσει αποτέλεσμα. Γενικά, είπε, οι συνομιλίες που έχουν γίνει εδώ είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτές στην Κύπρο. Δεν έχει κανείς, συνέχισε, την προσδοκία ότι αυτή η δουλειά θα τελειώσει εδώ και θα υπάρξει αποτέλεσμα. Την ίδια άποψη, ανέφερε, έχουν και οι ε/κ πολιτικοί με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει χθες στο δείπνο (της ελβετικής κυβέρνησης). “Γι` αυτό το λόγο μπορεί να υπάρξει κάποια πρόοδος αλλά δεν θα επιτευχθεί εδώ κάποιο αποτέλεσμα”.

“Αυτό πιστεύω ότι άρχισε πια να φαίνεται. Αν και τις επόμενες δύο ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής, θα μπορέσουμε να δούμε πώς θα προχωρήσει προς τη σωστή κατεύθυνση αυτή η δουλειά”.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι μετά την ενημέρωση για την χθεσινή ημέρα αξιολόγησαν ως “κυβέρνηση” με την ομάδα που έχουν στην Γενεύη την πληροφορία που έλαβαν και μετέφεραν γραπτώς στον Τ/κ ηγέτη τις απόψεις τους, όπως και το πώς μπορούν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο που υπάρχει σε κάποια σημεία.

Οσον αφορά την έλευση ή όχι του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν υπάρχει κάτι οριστικοποιημένο ακόμα, και ο κ. Ερντογάν ήταν στο σημείο να μην έρθει. Δεν έχω, είπε, πληροφόρηση σχετικά με τη χθεσινή συνομιλία Ερντογάν – Τσίπρα. Δεν ξέρω εάν θα αλλάξει άποψη αλλά εάν δεν υπάρξει ένα αποτέλεσμα δεν υπάρχει νόημα στο να έρθει ο κ. Ερντογάν εδώ.

Σε δηλώσεις του επίσης στον “Μπαϊράκ” ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι οι δύο πλευρές στη σύνοδο της Γενεύης διατηρούν τις θέσεις τους. Από χθες το απόγευμα, πρόσθεσε, υπάρχει ένα θετικό κλίμα και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Ε/κ αρμοδίους, όπως είπε. “Μπορούμε να πούμε ότι οι πλευρές την πρώτη ημέρα των συνομιλιών διατήρησαν τις θέσεις τους. Για να επιταχυνθούν εδώ οι συγκλίσεις, πρέπει ο Αναστασιάδης να μην κρατά ως ατού για το παζάρεμα την πολιτική ισότητα γενικά και ειδικά την εκ περιτροπής προεδρία”.

Η πολιτική ισότητα, πρόσθεσε, είναι μια από τις βασικές παραμέτρους και δεν πρέπει να αντικρίζεται ως θέμα πάρε – δώσε και εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει ένα βήμα σε αυτό το θέμα, τότε η διαδικασία στη Γενεύη θα μπορέσει να επιταχυνθεί.

Και πριν από την Γενεύη, ανέφερε ο κ. Ερχιουρμάν, η εντύπωσή του ήταν ότι η πιθανότητα να μην είναι η Γενεύη ο τελευταίος σταθμός των διαπραγματεύσεων και να γίνουν εδώ βήματα που θα μεταφέρουν την διαδικασία πιο μπροστά. “Η εντύπωσή μου μέχρι τώρα είναι ότι οι πιθανότητες να καταρρεύσει εδώ η διαδικασία ή να είναι μια απόλυτη επιτυχία, δεν είναι πολύ μεγάλες”.

Βεβαίως, σημείωσε, είναι εφικτό αύριο, με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν, να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η εντύπωσή του είναι πως το πιο πιθανό είναι εδώ να σημειωθεί κάποιες σημαντική πρόοδος και η διαδικασία να μεταφερθεί σε έναν άλλο σταθμό, όπως είπε.


21:51 - Έιντε: Τα Ηνωμένα Έθνη συγκαλούν τη Διάσκεψη για την Κύπρο

Είναι τα ΗΕ που συγκαλούν τη Διάσκεψη για την Κύπρο διευκρινίζει ο 'Ειντε σε συνομιλία του με τον ΚΕ
ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Κονιώτου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/01/2017 23:25
Είναι τα Ηνωμένα `Εθνη που συγκαλούν τη Διάσκεψη για την Κύπρο ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε σε συνομιλία που είχε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

`Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, σε συνομιλία του με τον κ. `Ειντε ο κ. Χριστοδουλίδης ζήτησε διευκρινίσεις για την αναφορά του Νορβηγού διπλωμάτη κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε τη Δευτέρα στη Γενεύη, πως ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί αποφάσισαν μαζί του την πραγματοποίηση της Διάσκεψης και έτσι δεν προσκαλούν τους εαυτούς τους σε αυτήν, αλλά έχουν προσκαλέσει άλλο κόσμο. Θέση της Λευκωσίας είναι πως η διεθνής Διάσκεψη συγκαλείται από τα Ηνωμένα `Εθνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. `Ειντε είπε στον κ. Χριστοδουλίδη πως είναι ξεκάθαρο πως είναι τα Ηνωμένα `Εθνη που συγκαλούν τη Διάσκεψη.

Επεσήμανε πως αυτό που είπε στη δημοσιογραφική διάσκεψη ήταν ότι δεν υπήρχε ανάγκη να προσκληθούν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, καθώς ο κ. Αναστασίαδης, ο κ. Ακιντζί και ο ίδιος από κοινού συμφώνησαν να συναντηθούν στη Γενεύη, κατά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου.

Σημείωσε εξάλλου πως ακόμη και στη νεκρή ζώνη, “εμείς τα Ηνωμένα `Εθνη συγκαλούμε τις συναντήσεις, αλλά όταν για παράδειγμα συναντιόμαστε την Πέμπτη και μετά συμφωνούμε να συναντηθούμε ξανά τη Δευτέρα δεν αποστέλλουμε ασφαλώς επιστολή πρόσκλησης”.

21:43 - Με θέματα της Διακυβέρνησης που δεν συζητήθηκαν το πρωί συνεχίζουν τη συζήτησή τους Αναστασίαδης και Ακιντζί

Με θέματα του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης που δεν συζητήθηκαν το πρωί συνεχίζεται η αποψινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών τους για το Κυπριακό που ξεκίνησαν τη Δευτέρα στη Γενεύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η συνάντηση πραγματοποιείται στην παρουσία του εκπροσώπου της Κομισιόν για το Κυπριακό Πίτερ Βαν Νούφελ, αφού τα θέματα που συζητούνται έχουν πτυχές που αφορούν την ΕΕ.

21:27 -
Νέα δικοινοτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο στάδιο της Τσετινκαγιά με μήνυμα υπέρ της επανένωσης

21:25 -
Θεοχάρους: Να τηρείται η εμπιστευτικότητα αλλά να ενημερώνεται και ο λαός

21:17- Σε εξέλιξη η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί για Διακυβέρνηση, ΕΕ, Οικονομία


Με ενημέρωση από τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για την απογευματινή σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων της ε/κ και της τ/κ πλευράς για θέματα Διακυβέρνησης, άρχισε πριν λίγο στη Γενεύη η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασίαδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών τους για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή μελών των διαπραγματευτικών τους ομάδων.

Τα θέματα αυτά είχαν συζητηθεί κατά την πρωινή συνάντηση των ηγετών οι οποίοι τα παρέπεμψαν για περαιτέρω συζήτηση από τους εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών που συνήλθαν υπό την προεδρία των δυο διαπραγματευτών.

Κατά την αποψινή συνάντηση των ηγετών είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν εκτός από θέματα του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης και θέματα των κεφαλαίων της ΕΕ και της Οικονομίας.

Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά την κατ` ιδίαν συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη, έγινε γενική ανασκόπηση για τις μέχρι στιγμής συζητήσεις στη Γενεύη.

20:52 - Στην εναρκτήρια δεξίωση της διάσκεψης προσκαλέστηκαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

20:15 - Συνάντηση 'Ειντε με Αναστασιάδη και Ακιντζί στη Γενεύη


Συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο έχουν αυτή την ώρα στη Γενεύη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Στη συνάντηση συμμετέχουν μόνοι τους οι ηγέτες, χωρίς την παρουσία συνεργατών τους.

19:56 -  Ανάρτηση του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΚΟ
19:48 - Καθυστέρηση στην έναρξη συνάντησης ηγετών, συνάντηση εμπειρογνωμόνων Περιουσιακού με Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ
Καθυστέρηση υπάρχει στην έναρξη της απογευματινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη, που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 18:00 τοπική ώρα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζεται η συζήτηση των εμπειρογνωμόνων της ε/κ και της τ/κ πλευράς για τα θέματα της Διακυβέρνησης, υπό την προεδρία των διαπραγματευτών των δυο πλευρών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Κατά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί είναι προγραμματισμένο να συνεχιστεί η συζήτηση για θέματα της Διακυβέρνησης και να γίνει συζήτηση επί θεμάτων που αφορούν τα κεφάλαια της ΕΕ και της Οικονομίας.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τους αξιωματούχους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ Enrique Carrol και Vincenso Cuzzo, αντίστοιχα, είχαν το απόγευμα στη Γενεύη για μιάμιση ώρα οι εμπειρογνώμονες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για το Περιουσιακό.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συνάντησή τους διήρκεσε από τις 15:00 μέχρι τις 16;30 τοπική ώρα. Στη συνέχεια, οι εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών συνέχισαν τη συζήτησή τους επί θεμάτων του Περιουσιακού για τα οποία υπάρχουν διαφωνίες.

18:57 - Ο Τσίπρας ενημερώνει την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Παρουσία του ΄΄Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη (10-01-2017). Ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει την Πολιτική Γραμματεία για την πορεία των συζητήσεων για το Κυπριακό.

18:32 - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό είχε νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως έγινε γνωστό από το πρωθυπουργικό γραφείο, τονίστηκε η σημασία που έχει για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ενώ υπογραμμίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της ΕΕ στις συνομιλίες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε και με τους δύο ηγέτες να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία κατά την επόμενη περίοδο διεξαγωγής της πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης.

18:00 -
Συναντήσεις διαπραγματευτών και εμπειρογνωμόνων για Διακυβέρνηση και εμπειρογνωμόνων για Περιουσιακό στη Γενεύη

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Γενεύη η συνάντηση των διαπραγματευτών και των εμπειρογνωμόνων της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για τα ζητήματα της Διακυβέρνησης.

Από την ελληνοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση συμμετέχουν ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας Πόλυς Πολυβίου, Κύπρος Χρυσοστομίδης και Τουμάζος Τσελεπής.

Εξάλλου στις 1500 τοπική ώρα ξεκίνησε νέα συνάντηση ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών για το Περιουσιακό που αποτελεί συνέχιση της χθεσινής τους συνάντησης.

Στις 1800 είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η απογευματινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά την οποία θα συνεχίσουν τη συζήτησή τους για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης. Ακολούθως θα συζητήσουν θέματα ΕΕ και Οικονομίας.


17:45 - Μπουρτζού:Δυναμική διαδικασία με έντονους ρυθμούς

17:33 - Τηλεφωνική επικοινωνία ΓΓ ΣτΕ - Τσαβούσογλου για το Κυπριακό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόμπγιιορν Γιάγκλαντ είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο συζήτησε και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν, το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία Γιάγκλαντ και συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας - ΣτΕ καθώς και η διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

16:10 -
Αποφασιστικότητα για λύση δίκαιη, βιώσιμη χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και στρατούς κατοχής εξέφρασε ο Α.Τσίπρας

15:45 -
Τέσσερα ζητήματα που αφορούν τη Διακυβέρνηση συζήτησαν Αναστασιάδης - Ακιντζί

Τέσσερα ζητήματα από αυτά που εκκρεμούν στο Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Μεταξύ των θεμάτων αυτών ήταν η συμμετοχή και η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακά όργανα και η τροποποίηση του συντάγματος.

Πηγή της ε/κ πλευράς χαρακτήρισε εκ νέου σήμερα “πολύ δύσκολα” τα θέματα της Διακυβέρνησης που συζητούνται, σημειώνοντας πως σε ένα από τα πιο πάνω ζητήματα διαφαίνεται να υπάρχει προοπτική για να προχωρήσουν τα πράγματα, ενώ κάποια άλλα θέματα είναι πιο δύσκολα.

Είπε επίσης πως υπάρχουν θέματα που όταν επιλυθούν θα επηρεάσουν οριζόντια όλα τα ζητήματα που συζητούνται ενώ έφερε ως παράδειγμα το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ, που αγγίζει, όπως ανέφερε, και τα έξι θέματα που συζητούνται για το Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης που συζητούνται.

Η ίδια πηγή επεσήμανε ακόμα πως το θέμα της μεταχείρισης Τουρκοκυπρίων, έποικων και τρίτων υπηκόων που σύμφωνα με την ε/κ πλευρά πρέπει να είναι διαφορετική, είναι μια πτυχή που αφορά και τα έξι ζητήματα του Περιουσιακού που συζητούνται στη Γενεύη και για το οποίο υπάρχει διαφωνία με την τ/κ πλευρά. Εάν επιλυθεί το θέμα αυτό, θα λυθεί το 80% του Περιουσιακού, σημείωσε.

Σε σχέση με το θέμα της διεθνούς Διάσκεψης που θα αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου, επεσήμανε πως ως έχουν τα πράγματα ως τώρα σε αυτήν θα υπάρξει εκπροσώπηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε πει πως για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων έγινε με τον κ. Ακιντζί μια πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση και πως υπάρχουν ανησυχίες που υπάρχει διάθεση να αντιμετωπιστούν, αλλά το αίσθημα που επικρατεί είναι ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν από τον κ. Ακιντζί.

15:22 - Τουρκία και Ελλάδα να είναι οι εγγυητές, λέει ο Τούρκος Πρωθυπουργός

15:18 - Επιβεβαίωσε την παρουσία του στη Γενεύη ο Μπόρις Τζόνσον

14:22 -
Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Ν. Χριστοδουλίδη: Δεν πρόκειται να δοθεί ξανά άλλο έγγραφο

Την έντονη απογοήτευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασίαδη για τη διαρροή εγγράφου στη Γενεύη, μετέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος αποφάσισε ότι δεν θα δοθεί ξανά άλλο έγγραφο.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο ΚΕ ανέφερε ότι είναι λυπηρό να δημιουργείται αυτό το κλίμα μέσω διαρροών και διαφόρων ατάκων σε μια στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει μια δύσκολη μάχη.

Η αλληλο-διαβούλευση και ενημέρωση των κομμάτων θα συνεχίσει να γίνεται, αλλά δεν θα δοθεί ξανά έγγραφο, τόνισε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να θωρακίσει τις θέσεις μας και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι στη συζήτηση για τη Διακυβέρνηση υπάρχουν θέματα στα οποία υπήρξε σύγκλιση αλλά και άλλα στα οποία παρατηρήθηκαν διαφωνίες. Πρόσθεσε ότι στις 1630 οι διαπραγματευτές θα συζητήσουν με εμπειρογνώμονες και στις 6 μ.μ. θα συνεχιστεί η συνάντηση των ηγετών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή πρωινή συνάντηση, με βάση τον κατάλογο των θεμάτων που συμφωνήθηκε από τις δυο πλευρές την Κυριακή, είναι η συμμετοχή και η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακά όργανα και η τροποποίηση του συντάγματος. Απαντώντας άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν έγινε καμία συζήτηση για την εκ περιτροπής προεδρία σήμερα.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως στις 1630 θα συναντηθούν οι διαπραγματευτές με τους εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών για να συζητήσουν περαιτέρω κάποια θέματα. Πρόσθεσε πως "είναι δύσκολα και ευαίσθητα θέματα, άρα ο διάλογος χρειάζεται να συνεχιστεί. Δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση επί όλων των θεμάτων Διακυβέρνησης", ανέφερε και σημείωσε πως στις 1800 οι ηγέτες θα συζητήσουν θέματα Διακυβέρνησης και ακολούθως θέματα ΕΕ και Οικονομίας.

Πρόσθεσε πως για όλα εκείνα τα θέματα που άπτονται της ΕΕ θα υπάρξει και συμμετοχή από τον (εκπρόσωπο της Κομισιόν) κ. Βαν Νούφελ, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη.

Ανακοίνωσε εξάλλου πως "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος τον ενημέρωσε για τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ξένους ηγέτες σε σχέση με τη Διάσκεψη για την Κύπρο που ξεκινά στις 12 Ιανουαρίου".

Εκφράζοντας την έντονη απογοήτευση του Προέδρου της Δημοκρατίας "για τη διαρροή που έγινε", ο Εκπρόσωπος είπε πως "βρισκόμαστε εδώ σε μια δύσκολη αποστολή. Γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση για πολύ δύσκολα και ευαίσθητα θέματα και είναι πολύ λυπηρό κάποιοι είτε μέσω διαρροών, είτε μέσω ατάκων, να δημιουργούν αυτό το κλίμα σε μια στιγμή όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει μια δύσκολη μάχη για επίλυση του Κυπριακού".

Ανέφερε πως "η αλληλοδιαβούλευση με τα κόμματα, η ενημέρωση των κομμάτων, η ανάγνωση των εγγράφων θα γίνεται, αλλά δεν πρόκειται να δοθεί ξανά το όποιο έγγραφο", για να προσθέσει πως "η χθεσινή εξέλιξη δημιουργεί και προβλήματα στις θέσεις και τη διαπραγματευτική τακτική της δικής μας πλευράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να θωρακίσει τις δικές μας θέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για αυτό δεν θα ξαναδοθούν έγγραφα. Φυσικά και δεν θα σταματήσει η διαβούλευση, αλλά ο καθένας θα πρέπει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες του».

Σε ερώτηση αν έχει διαφανεί ότι στο θέμα της Διακυβέρνησης μπορεί να υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "υπάρχουν θέματα όπου παρατηρείται κάτι τέτοιο, υπάρχουν θέματα όπου παρατηρούνται δυσκολίες και διαφωνίες".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συζητήσαμε χθες θέματα Περιουσιακού, συζητούμε σήμερα θέματα Διακυβέρνησης”, για να προσθέσει πως "πρόκειται για δύσκολα και ευαίσθητα θέματα ειδικότερα σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε 19 μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων".

"Κανείς δεν ανέμενε ότι θα υπάρξει ούτε σύγκλιση, ούτε συναντίληψη αμέσως σε αυτά τα θέματα. Είναι δύσκολα, χρειάζεται συζήτηση, περαιτέρω επεξεργασία και από πλευράς διαπραγματευτών και τεχνοκρατών και ο στόχος ο δικός μας είναι να υπάρξουν αποτελέσματα. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά θέλω να επαναλάβω για να δίνουμε και την ακριβή εικόνα ότι μιλάμε για δύσκολα και ευαίσθητα θέματα", σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς πώς επηρεάζει η μη ύπαρξη προόδου στις συνομιλίες την υποδομή για μια επιτυχή Διάσκεψη για την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σίγουρα οδηγούμενοι προς τις 12 Ιανουαρίου και την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο όσο περισσότερα θετικά αποτελέσματα έχουμε υπό την έννοια ότι έχουμε συγκλίσεις και συναντιλήψεις θα είναι κάτι θετικό. Την ίδια στιγμή δεν αποτελούν προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ή την έναρξη της Διάσκεψης τα αποτελέσματα των συνομιλιών από τις 9 μέχρι 11 του μηνός".

Πρόσθεσε πως "σίγουρα ο στόχος, και σαφώς θα είναι θετική εξέλιξη, είναι να υπάρξουν συγκλίσεις ή συναντιλήψεις". Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα στη Διακυβέρνηση που δεν έχουν μέχρι στιγμής συζητηθεί, προσθέτοντας ότι σε κάποια φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές και σε κάποια άλλα φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες και δυσκολίες.

Ερωτηθείς γιατί ήλθαν στη Γενεύη εφόσον υπάρχουν τόσα πολλά ανοικτά θέματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα για τα οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία και επειδή υπάρχει η θέληση – έχει εκφραστεί τουλάχιστον δημόσια και από τις δύο πλευρές – να βρεθεί λύση στα θέματα αυτά", προσθέτοντας πως "είναι δύσκολα και ευαίσθητα θέματα".

Πρόσθεσε πως το τί έχει σημασία "είναι η λύση που θα βρεθεί και όχι ο χρόνος", σημειώνοντας πως το τί έχει σημασία "είναι να τα συζητήσουμε και να βρούμε εκείνες τις λύσεις, εκείνα τα αποτελέσματα", ώστε για παράδειγμα, στο θέμα της Διακυβέρνησης να ενισχυθεί η λειτουργικότητα του κράτους. "Αυτό είναι το ζητούμενο και όχι ο χρόνος ή το να διευθετηθούν αυτά τα θέματα μέσω μια συνάντησης", επεσήμανε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε δήλωσε χθες πως τη Διάσκεψη για την Κύπρο συγκαλούν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακκιντζί, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο συγκαλείται από τον ΓΓ των ΗΕ.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης επί αυτού του θέματος που να επηρεάζει τους συμμετέχοντες, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά. "Η Διάσκεψη θα αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου και θα δούμε όλοι και ποιοι θα συμμετέχουν και πώς θα γίνει και ποιοι θα έχουν ρόλο και ποιοι θα πάρουν το λόγο στη Διάσκεψη", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα γίνει σήμερα συνάντηση με στελέχη από την Παγκόσμια Τράπεζα, είπε ότι "δεν υπάρχει μέχρι στιγμής προγραμματισμένη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων στο Περιουσιακό για να συζητήσουν μια πτυχή του Περιουσιακού με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ που βρίσκονται εδώ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που φτάνουν σήμερα το απόγευμα, αλλά σίγουρα μέσα σε αυτή την περίοδο παρουσίας μας στη Γενεύη θα γίνει μια τέτοια συνάντηση."

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως "δεν υπάρχει προϋπόθεση για πραγματοποίηση της Διάσκεψης από τα αποτελέσματα αυτών των ημερών".

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι προ ενός μηνός η πλευρά μας έλεγε πως θα έπρεπε να υπάρχει ακτίνα συμφωνίας για να συγκληθεί η διεθνής Διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας, είμαστε τόσο κοντά όσο και τόσο μακριά. Επαναλαμβάνω είναι δύσκολα και ευαίσθητα θέματα, για αυτό εξάλλου βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από 19 μήνες".

Ερωτηθείς αν θα παρευρεθεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας στη Διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "ως έχουν τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα παρευρεθεί στη Διάσκεψη που ξεκινά στις 12 Ιανουαρίου."

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως "αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση με συζήτηση για το Εδαφικό και ακολούθως ανταλλαγή χαρτών και σίγουρα η ανταλλαγή και το περιεχόμενο χαρτών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πώς προχωράμε στη Διάσκεψη».

Κληθείς να πει αν δεν θα προχωρήσουμε στη Διάσκεψη στην περίπτωση που ο χάρτης της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν είναι ικανοποιητικός, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει μια συναντίληψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες σχετικά με το ποσοστό που θα πρέπει να κυμαίνεται ο χάρτης που θα υποβληθεί. Δεν θα πρέπει να ξεφεύγει αυτού του πλαισίου. Είναι κάτι που είναι συμφωνημένο ανάμεσα στους δύο ηγέτες".

14:18 - Ολοκληρώθηκε στη Γενεύη η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τα θέματα της Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Συνέχεια στις 18:00 πάλι με Διακυβέρνηση, ενώ εν συνεχεία συζήτηση για Οικονομία και Ε.Ε. 

14:09 - Αύριο το πρωί τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες για το θέμα του επιπέδου της εκπροσώπησης των πλευρών στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό.
Αυτό δήλωσε τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού η πρόεδρος του Κέντρου Πληροφοριών των ΗΕ στην Γενεύη Αλεσάντρα Βελούτσι.

Ανέφερε ακόμη ότι ούτε και η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί στην διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό.
Η εκπρόσωπος των ΗΕ είπε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ούτε σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν τα υπόλοιπα μέρη που θα συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη.

“Αυριο το πρωί θα έχουμε πιο λεπτομερείς πληροφορίες”, ανέφερε.

14:00 -
Υπάρχει συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με την αποφασιστικότητά μας από τη μια πλευρά να βρούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, από την άλλη πλευρά, όμως, και την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε θέσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, από τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από την ίδια την ιδιότητα της Κύπρου, ως κράτος - μέλος της ΕΕ υπογράμμισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά το διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την έναρξη της συνάντησης τους στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την οποία ο Α. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρ. Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει μια ολόπλευρη στήριξη τούτη την ώρα από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και αυτό ενισχύει, όπως είπε, συνολικά την θέση της ελληνικής πλευράς στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

12:23 -
Αρχηγοί κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό στη Γενεύη καταδικάζουν την διαρροή πληροφοριών από έγγραφα για τις διαφωνίες επί του Περιουσιακού. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στη Γενεύη, ο ΠτΔ σε συσκέψεις με τους αρχηγούς των κομμάτων ανέφερε πως δεν προτίθεται να τους δώσει τον χάρτη τόσο τον ε/κ προς την τ/κ πλευρά, όσο και τον τ/κ που θα δοθεί στην ε/κ πλευρά, ένεκα της επανεμφάνισης του φαινομένου των διαρροών.

Αβέρωφ Νεοφύτου: Ζημιογόνα για την εθνική μας υπόθεση χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου την χθεσινή ενέργεια να διοχετευτεί στη δημοσιότητα εμπιστευτικό έγγραφο των συνομιλιών, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη ώρα των διαπραγματεύσεων και δηλώνει ότι την καταδικάζει ως άκρως απαράδεκτη.


Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Νεοφύτου, που βρίσκεται στη Γενεύη συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις συνομιλίες, ανέφερε ότι κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλεύεται τις κρίσιμες αυτές στιγμές και την αγωνία του λαού μας για μια θετική κατάληξη, “προκειμένου να παίζει παιχνίδια δημοσιότητας ούτε και προσφέρουν θετική υπηρεσία όσοι επιλέγουν να κάνουν επίδειξη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης διαστρεβλώνοντας θέσεις με βάναυσο τρόπο”.

Είναι γνωστό πόσο ακριβά έχουμε πληρώσει προσπάθειες πλειοδοσίας πατριωτισμού, συμπλήρωσε. Τέτοιες ενέργειες, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, δεν εξυπηρετούν ούτε τη διαπραγματευτική μας θέση ούτε το καλώς νοούμενο συμφέρον της ελληνικής κυπριακής πλευράς. “Εκτός του ότι δυναμιτίζουν την λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, μπορεί και να δίνουν λαβές σε τρίτους”. Επιλέγοντας μια στάση υπευθυνότητας, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διεκδίκηση των εθνικών μας θέσεων και όχι να προτάσσουμε άλλες ατζέντες και να υποσκάπτουμε, κατέληξε.

Άντρος Κυπριανού: Λύπη αλλά και έντονη δυσαρέσκεια, εκφράζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, τόσο για τη διαρροή εγγράφου όσο και για αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα που γίνονται από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κυπριανού, που βρίσκεται στη Γενεύη συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις συνομιλίες, ανέφερε ότι σε μια τόσο κρίσιμη φάση για το Κυπριακό τέτοιου είδους ενέργειες υποσκάπτουν πρωτίστως τη διαπραγματευτική μας ικανότητα και προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις μας με διεθνείς οργανισμούς. “Ταυτόχρονα προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην αποτελεσματική λειτουργία του σώματος. Περιορίζουν την ενημέρωση που γίνεται με συνεπακόλουθο να μην είμαστε παραγωγικοί στο βαθμό που θα έπρεπε”.

Μας προσβάλλει ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου το γεγονός ότι κάποιοι ανακηρύσσουν εαυτούς ως υπερπατριώτες και εμάς τους υπόλοιπους ως υποχωρητικούς, πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε στο ΚΥΠΕ ότι θεωρεί τέτοιες ενέργειες ως απαράδεχτες και εθνικά επιζήμιες. “Αν θέλουμε να βοηθήσουμε την πατρίδα και τον λαό μας σε αυτή τη δύσκολη φάση που διέρχεται, χρειάζεται να λειτουργήσουμε όλοι σοβαρά και υπεύθυνα”,κατέληξε.

Γιώργος Λιλλήκας: Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε πως οι διαρροές εγγράφων μόνο ζημιά προκαλούν, ιδιαίτερα εν μέσω διαπραγματεύσεων,  με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος να λέει ότι αυτό είναι πάγια θέση του.

Ο κ. Λιλλήκας, που βρίσκεται στη Γενεύη συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις συνομιλίες, ανέφερε ότι η ενημέρωση του λαού μπορεί να γίνει και χωρίς διαρροή εγγράφων.

“Για πρώτη φορά ο κ. Αναστασιαδης μας έδωσε έγγραφο κι έκανε προσπάθεια για διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο. Κάτι το οποίο επίμονα απαιτούσαμε για δυο χρόνια και προσκρούαμε στην άρνηση του Προέδρου. Η χθεσινή διαρροή ενισχύει εκείνους που θέλουν ο Πρόεδρος να διαπραγματεύεται χωρίς διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο. Ελπίζω ότι δεν θα επαναληφθεί και ότι ο Πρόεδρος δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια διαβούλευσης που εγκαινίασε στη Γενεύη έστω και αργοπορημένα”.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει όλοι να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας. Με το πέρας των συνομιλιών έχουμε και το δικαίωμα να ασκήσουμε την όποια κριτική μας και την υποχρέωση να πούμε στο λαό την άποψη μας για τα αποτελέσματα και για την λύση που θα προκύψει, αν προκύψει, κατέληξε.

Γ. Περδίκης: Η διαρροή εγγράφων είναι καταδικαστέα και ύποπτη, δήλωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Περδίκης, που βρίσκεται στη Γενεύη συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις συνομιλίες, ανέφερε ότι η έλλειψη διαφάνειας δεν νομιμοποιεί τις διαρροές.

“Ούτε το αντίθετο. Οι διαρροές δεν πρέπει να δικαιολογούν την έλλειψη ενημέρωσης και διαφάνειας”, κατέληξε.

Μαρίνος Σιζόπουλος: Παρά το γεγονός ότι η διαρροή ήταν λανθασμένη ενέργεια, δεν θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα επουσιώδη, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, κληθείς να σχολιάσει τη διαρροή εγγράφου των συνομιλιών, ο κ. Σιζόπουλος, που βρίσκεται στη Γενεύη συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις συνομιλίες, ανέφερε ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και η προσπάθειά μας πρέπει να εστιαστεί στην αποφυγή λαθών.

“Να διεκδικήσουμε το καλύτερο και όχι να καταλήξουμε στο χειρότερο”, κατέληξε.

11:20 -
ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ

Σήμερα το απόγευμα φθάνει στη Γενεύη εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις συζητήσεις που γίνονται στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό για τα οικονομικά της λύσης.

Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, από πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Γενεύη βρίσκεται ο εκπρόσωπός του στην Κύπρο Vincenso Cuzzo.

10:00 - Με τα ζητήματα που αφορούν το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σήμερα Τρίτη στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

"Θα εργαστούμε εντατικά, με την ελπίδα να αποδώσουν οι συνομιλίες και να καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσερχόμενος στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας των συνομιλιών για το Κυπριακό, η οποία θα ξεκινήσει με το κεφάλαιο της διακυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι θα πάει καλά η σημερινή ημέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «θα εργαστούμε εντατικά, με την ελπίδα να αποδώσουν οι συνομιλίες και να καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα».

Το Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν σήμερα το πρωί ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Πόλυς Πολυβίου.

Κατά τη σημερινή ημέρα έχει προγραμματιστεί, επίσης, οι δυο ηγέτες να συζητήσουν θέματα ΕΕ και Οικονομίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι υπό την αιγίδα των ΗΕ συναντήσεις τους στο Παλάτι των Εθνών θα πραγματοποιηθούν από τις 09:00 μέχρι τις 13:00 τοπική ώρα και από τις 18:00 μέχρι τις 20:30.

Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του σώματος που τον συνοδεύουν στη Γενεύη για την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων των δυο πλευρών στη Γενεύη κατά την οποία έγινε συζήτηση για το Περιουσιακό, σύντομη συζήτηση για τη Διακυβέρνηση και braistorming για τα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

ΔΙΑΡΡΟΗ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Γύρω στις 2315 τοπική ώρα ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Γενεύη. Η συνεδρία διήρκεσε σχεδόν μια ώρα.

Κατά τη συνεδρία έγινε ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου για τις χθεσινές συζητήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των υπό την αιγίδα των ΗΕ συνομιλιών για το Κυπριακό, που πραγματοποιούνται από τις 9 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου στην ελβετική πόλη.

Κατόπιν νέων διαρροών, αναφορά γίνεται σε συγκεκριμένο έγγραφο, από μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, έκανε έξω φρενών τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να ξαναδώσει στο Εθνικό έγγραφα που αφορούν στην διαπραγμάτευση.

Χθες...


Στην απογευματινή συνάντηση υπήρξε παρουσίαση των εκατέρωθεν θέσεων για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Δεν διαφάνηκε οποιαδήποτε διαφοροποίηση από τις θέσεις που εκφράζονται διαχρονικά, ωστόσο και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι δεν μπορούν να παραμείνουν ίδιες οι συμφωνίες του 60.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Τσίπρα

Σε σταθερή επαφή συμφώνησαν να μείνουν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν νωρίτερα σήμερα το απόγευμα οι δύο άνδρες, αναφέρει το γραφείο του κ. Τσίπρα.

Οι Τσίπρας και Ερντογάν συζήτησαν για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και τη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, υπογραμμίζεται από το γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυπριακό: Ουδέν νεώτερον από τη Γενεύη επί Εγγυήσεων/Ασφάλειας - Κοινή αποδοχή για αναγκαιότητα τροποποίησης συμφωνιών του '60

Οζγκιουργκιούν: Είτε θα υπάρξει συμφωνία, είτε το ψευδοκράτος θα συνεχίσει το δρόμο του

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  2. Haber Kibris: Αποκαλύπτει το σχέδιο εμπλοκής του κατοχικού στρατού στην απόπειρα πραξικοπήματος
  3. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ολοκληρωμένο και επιμελώς σχεδιασμένο το όραμα μας για την υγεία
  4. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  5. Συνελήφθη στην Τουρκία και ο πρώην διοικητής του κατοχικού στρατού ως μέλος των Γκιουλενιστών
  6. Σε κυπριακό κελί θα παραμείνει ο 67χρονος Ισραηλινός για το κύκλωμα εμπορίας οργάνων