What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

«Τσουρουφλίζει» το πόρισμα για τα «σάπια μήλα» εντός Αστυνομίας - Παραδίδεται σήμερα στον Γεν. Εισαγγελέα

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 10.01.2017 | 14:58
Πρώτη δημοσίευση: 10.01.2017 | 09:22

Μετά την εμπλοκή αστυνομικών στην υπόθεση του τετραπλού φονικού στην Αγία, με το σώμα να θρηνεί 2 νεκρούς και έναν τραυματία, οι οποίοι σχετίζονταν με τον εκτελεσθέντα Φάνο Καλοψιδιώτη, αλλά και μετά το φιάσκο, για την ίδια υπόθεση, με την Ιντερπόλ Κύπρου και Σερβίας, ποινικοί ανακριτές διορίστηκαν προκειμένου να βγάλουν τα "κάστανα από την φωτιά" και να αποδώσουν ευθύνες

Το σχετικό πόρισμα, κατόπιν παράτασης που είχε ζητηθεί από τους τρεις ποινικούς ανακριτές, αναφορικά με τα λεγόμενα και "σάπια μήλα" εντός της Αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγηθεί το φαινόμενο της διαφθοράς εντός των κόλπων της Αστυνομίας, αλλά και να επανέλθει η εικόνα αξιοπιστίας στους πολίτες, παραδίδεται σήμερα στον Γενικό Ελεγκτή.

Η έρευνα που ξεκίνησε μετά από το φιάσκο με την πρώτη "παρτίδα" Σέρβων εκτελεστών, οι οποίοι εν τέλει αρνήθηκαν να εκτελέσουν το συμβόλαιο, το οποίοι ανέλαβαν οι δύο Αλβανοί, καθώς και το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας επιμερίζει σαφείς ευθύνες σε πρόσωπα και πράγματα, εντός Αστυνομίας.

Το πόρισμα περίπου 100 σελίδων θα παραδιδόταν χθες στον Εισαγγελέα, ωστόσο ασθένεια ενός εκ των τριών ποινικών ανακριτών, ανέβαλε για σήμερα την διαδικασία παράδοσής του.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται σημαντικές μαρτυρίες προσώπων, αστυνομικών και πολιτών που ενεπλάκησαν σε διάφορες υποθέσεις, με καταγραφή γεγονότων, συμπερασμάτων, αλλά και κατάρτιση εισηγήσεων.

Σε κάθε περίπτωση κρίνεται ως απαραίτητο να χυθεί άπλετο φως και να καταλογισθούν ευθύνες ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας και τα στοιχεία που έρχονται στο φως είναι συνταρακτικά.

Εντοπίζεται λοιπόν αδράνεια ή και αμέλεια σε υψηλό επίπεδο της κυπριακής Αστυνομίας από τις έρευνες που αφορά τις πληροφορίες που διαβιβάστηκαν επανειλημμένως από τις σερβικές Αρχές για Σέρβους εκτελεστές που σχεδίαζαν δολοφονία στην Κύπρο και παρόλο που είχαν δοθεί και στοιχεία με πληροφορίες αλλά και ονόματα στην ουσία δεν έγινε οτιδήποτε, με αποτέλεσμα να μην αποτραπεί ο τόσο φόνος του Φάνου Καλοψιδιώτη όσο και των άλλων τριών ατόμων.

Η τριμελής ομάδα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που ασχολείται με την υπόθεση απαρτίζεται από τον πρώην Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων εναντίον της Αστυνομίας, Ανδρέα Πασχαλίδη και τους πρώην αξιωματικούς της Αστυνομίας, Παναγιώτη Πελαγία και Αγαμέμονα Δημητρίου.

ΤΙ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Σύμφωνα με άρθρο του Μιχάλη Χατζηβασίλη για τον "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ", οι τρεις ποινικοί ανακριτές, Ανδρέας Πασχαλίδης πρώην δικαστικός και Παναγιώτης Πελαγίας και Αγαμέμνων Δημητρίου πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας, φαίνεται να καταλήγουν στο ότι υπάρχουν μαρτυρίες που στοιχειοθετούν ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος διαφόρων στελεχών της Αστυνομίας, αλλά και μέλους των Κεντρικών Φυλακών.

Επιρρίπτουν ευθύνες σε πρόσωπα που χειρίστηκαν τις πληροφορίες που διαβιβάστηκαν αρχές του χρόνου από την Ιντερπόλ Σερβίας, για έλευση στην Κύπρο Σέρβων εκτελεστών με σκοπό να διαπράξουν δολοφονίες και που φτάνουν σε επίπεδο ανώτερων στελεχών. Καυτηριάζονται, επίσης, οι πράξεις ή οι παραλείψεις σε ανώτατο επίπεδο για την τύχη των πληροφοριών αυτών.

Όπως σημειώνεται, έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί στην αξιολόγηση των πληροφοριών, με αποτέλεσμα να μην αποτραπούν οι δολοφονίες. Τις εισηγήσεις των ποινικών ανακριτών θα μελετήσει ο Γενικός Εισαγγελέας και ανάλογα θα αποφασίσει για τα περαιτέρω.

Οι ποινικοί ανακριτές επιρρίπτουν ευθύνες πέραν των αστυνομικών και σε λειτουργούς των Κεντρικών Φυλακών για τις επαφές που είχαν με Σέρβο κατάδικο.

Όσον αφορά στο θέμα του μέλους του γραφείου της Ιντερπόλ Λευκωσίας, που κατά λάθος τηλεφώνησε σε Σέρβο κακοποιό αντί στο αντίστοιχο γραφείο της Σερβίας, αποδίδονται λανθασμένοι χειρισμοί αφού δεν είχε πρόθεση να τον ενημερώσει (τον Σέρβο) και γίνεται εισήγηση όπως εξεταστεί θέμα πειθαρχικής έρευνας.

Όσον αφορά θέματα διαφθοράς που προκύπτουν από τον τετραπλό φόνο στην Αγία Νάπα, οι ποινικοί ανακριτές βρίσκουν και εκεί ζητήματα που παραπέμπονται στον Γενικό Εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται για το πόρισμα να ενημερωθεί και η κυβέρνηση, αν ο Γ. Εισαγγελέας το κρίνει απαραίτητο.

ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» στις 8/11/2016, γίνεται αναφορά σε μέλη της Αστυνομίας, κάποιο μάλιστα φέρεται να είναι και υψηλόβαθμο, ότι παρείχαν εκ των έσω ενημέρωση μέσω σημειωμάτων σε άτομα που σχετίζονται με τον κυπριακό υπόκοσμο, προειδοποιώντας τους για τις επόμενες κινήσεις της Αστυνομίας.

Το πλέον τραγικό της υπόθεσης αυτής είναι όμως ότι τα εν λόγω "σάπια μήλα" στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα ίχνη τους, προσπαθούσαν να ενοχοποιήσουν συναδέλφους τους, χρησιμοποιώντας τους δικούς τους κωδικούς! Αναφορικά με το τι είναι οι κωδικοί αυτοί, αυτοί σχετίζονται με τον έναν και ξεχωριστό ειδικό κωδικό που έχει έκαστος αστυνομικός και χρησιμοποιεί στα υπηρεσιακά του σημειώματα, κάτι που ουσιαστικά αντιστοιχεί με την ταυτότητά τους εντός σώματος.

Σύμφωνα με τα γραφόμενα του Μανώλη Καλατζή, «αστυνομικός που μετατέθηκε προσφάτως αποκάλυψε πως ο ίδιος ουδέποτε είχε διαβιβάσει πληροφορίες που αποδίδονταν σε αυτόν. Απλώς άλλος συνάδελφός του και μάλιστα ανώτερός του χρησιμοποιούσε τον κωδικό του».

Οι ανακριτές διορίστηκαν στις 9 Αυγούστου από τον Γενικό Εισαγγελέα για τη διεξαγωγή της ποινικής ανάκρισης αναφορικά “με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων υπό οποιουδήποτε προσώπου, σχετικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή μελών της Αστυνομίας ή άλλων προσώπων σε υποθέσεις διαπλοκής, διαφθοράς και άλλων αδικημάτων στη βάση συγκεκριμένων πληροφοριών που διαβιβάστηκαν στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα με επιστολή του Αρχηγού Αστυνομίας στις 2/8/2016 και με επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης στις 8/8/2016”.

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Πάφος: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη κατοχή ναρκωτικών
  2. Τραγωδία στην Αγία Νάπα - Πέθανε εν ώρα εργασίας
  3. Μαλλιά κουβάρια σε δημοτικό σχολείο! Δασκάλα βιντεοσκόπησε συνάδελφό της για να αποδείξει ότι είναι κλέφτρα
  4. Λευκωσία: Νεαρός παρενόχλησε σεξουαλικά ανήλικο – Η σύλληψη και η επίμαχη φωτογραφία
  5. Γ.Γ. ΟΗΕ: Άρση όλων των περιορισμών στην ελευθερία της λατρείας στην Κύπρο
  6. Αποχετευτικό Λάρνακας: Νέες οδηγίες Γεν. Εισαγγελέα για έρευνες σε 3 χώρες και στο Τμήμα Κτηματολογίου