What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

«Τσουρουφλίζει» το πόρισμα για τα «σάπια μήλα» εντός Αστυνομίας - Γεν. Εισαγγελέας: Θα μελετηθούν προσεκτικά τα στοιχεία

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 10.01.2017 | 18:40
Πρώτη δημοσίευση: 10.01.2017 | 16:10

Μετά την εμπλοκή αστυνομικών στην υπόθεση του τετραπλού φονικού στην Αγία, με το σώμα να θρηνεί 2 νεκρούς και έναν τραυματία, οι οποίοι σχετίζονταν με τον εκτελεσθέντα Φάνο Καλοψιδιώτη, αλλά και μετά το φιάσκο, για την ίδια υπόθεση, με την Ιντερπόλ Κύπρου και Σερβίας, ποινικοί ανακριτές διορίστηκαν προκειμένου να βγάλουν τα "κάστανα από την φωτιά" και να αποδώσουν ευθύνες.

Το σχετικό πόρισμα, κατόπιν παράτασης που είχε ζητηθεί από τους τρεις ποινικούς ανακριτές, αναφορικά με τα λεγόμενα και "σάπια μήλα" εντός της Αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγηθεί το φαινόμενο της διαφθοράς εντός των κόλπων της Αστυνομίας, αλλά και να επανέλθει η εικόνα αξιοπιστίας στους πολίτες, παραδόθηκε σήμερα στον Γενικό Ελεγκτή.

Το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για τη διαφθορά στην Αστυνομία θα μελετηθεί προσεκτικά, ενώ επί του παρόντος δεν θα δημοσιοποιηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος παρέλαβε το πρωί το πόρισμα από την τριμελή ομάδα των ανακριτών.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε επίσης ότι το πόρισμα αποτελείται από 84 σελίδες, πλέον παραρτήματα, και για την εκπόνηση του λήφθηκαν 330 καταθέσεις.

Ο πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων εναντίον της Αστυνομίας, Ανδρέας Πασχαλίδης, εκ των τριών ανακριτών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι με την επίδοση του πορίσματος στον Γενικό Εισαγγελέα, η ομάδα των ανακριτών ολοκλήρωσε το έργο της σύμφωνα με τους όρους εντολής της και πλέον εναπόκειται στον Γενικό Εισαγγελέα για το πώς θα χειριστεί το πόρισμα από εδώ και πέρα και εάν θα το δημοσιοποιήσει. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το περιεχόμενο του πορίσματος.

Οι τρεις ποινικοί ανακριτές διορίστηκαν στις 9 Αυγούστου από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για τη διεξαγωγή της ποινικής ανάκρισης αναφορικά “με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων υπό οποιουδήποτε προσώπου, σχετικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή μελών της Αστυνομίας ή άλλων προσώπων σε υποθέσεις διαπλοκής, διαφθοράς και άλλων αδικημάτων στη βάση συγκεκριμένων πληροφοριών που διαβιβάστηκαν στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα με επιστολή του Αρχηγού Αστυνομίας στις 2/8/2016 και με επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης στις 8/8/2016”.

Οι οδηγίες που είχαν ήταν να ολοκληρώσουν το έργο τους μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών από την ημέρα του διορισμού τους, ωστόσο μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν προς τον Γενικό Εισαγγελέα πήραν παράταση για ακόμη δύο μήνες.

Εκτός από τον Ανδρέα Πασχαλίδη, στην ανακριτική ομάδα συμμετείχαν επίσης και οι δύο πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας, Παναγιώτης Πελαγίας και Αγαμέμνονας Δημητρίου.

Α. Αγγελίδης : Πρώτα ενημέρωση και μετά τοποθέτηση για το πόρισμα των ανακριτών


Η Αστυνομία θα τοποθετηθεί επί του πορίσματος των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών αφού πρώτα ενημερωθεί επίσημα για το περιεχόμενο του, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

“Η Αστυνομία θα αναμένει επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενό του πορίσματος και θα τοποθετηθεί”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αγγελίδης.

Ο κ. Αγγελίδης υπενθύμισε επίσης ότι ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας στις 2 Αυγούστου 2016 αποτάθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα με την εισήγηση για διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, προσκομίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία.

Αναφερόμενος στο τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα στις 23 Ιουνίου, ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου είχε πει συγκεκριμένα ότι “όσον αφορά στον πρόσφατο τετραπλό φόνο και τα εύλογα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν για το ρόλο μελών μας, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, παρόλο που πρώτιστος στόχος μας ήταν και είναι η πλήρης εξιχνίαση της, έγιναν παράλληλα εξετάσεις και ως προς το ενδεχόμενο διαπλοκής και διαφθοράς μελών της Αστυνομίας”.

“Εξασφαλίστηκαν κάποιες πληροφορίες αλλά και μαρτυρίες, οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί ποινικά ή και πειθαρχικά αδικήματα από πλευράς μελών της Αστυνομίας. Ως εκ τούτου, έχω αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα με εισήγηση το διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή γιατί η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται ότι είναι τίμια”, σημείωσε.

Ως θέμα αρχής, όπως είχε αναφέρει, “θεωρούμε ότι είναι ορθότερο η περαιτέρω διερεύνηση να ανατεθεί σε ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, ώστε να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία”.

ΤΙ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Σύμφωνα με άρθρο του Μιχάλη Χατζηβασίλη για τον "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ", οι τρεις ποινικοί ανακριτές, Ανδρέας Πασχαλίδης πρώην δικαστικός και Παναγιώτης Πελαγίας και Αγαμέμνων Δημητρίου πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας, φαίνεται να καταλήγουν στο ότι υπάρχουν μαρτυρίες που στοιχειοθετούν ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος διαφόρων στελεχών της Αστυνομίας, αλλά και μέλους των Κεντρικών Φυλακών.

Επιρρίπτουν ευθύνες σε πρόσωπα που χειρίστηκαν τις πληροφορίες που διαβιβάστηκαν αρχές του χρόνου από την Ιντερπόλ Σερβίας, για έλευση στην Κύπρο Σέρβων εκτελεστών με σκοπό να διαπράξουν δολοφονίες και που φτάνουν σε επίπεδο ανώτερων στελεχών. Καυτηριάζονται, επίσης, οι πράξεις ή οι παραλείψεις σε ανώτατο επίπεδο για την τύχη των πληροφοριών αυτών.

Όπως σημειώνεται, έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί στην αξιολόγηση των πληροφοριών, με αποτέλεσμα να μην αποτραπούν οι δολοφονίες. Τις εισηγήσεις των ποινικών ανακριτών θα μελετήσει ο Γενικός Εισαγγελέας και ανάλογα θα αποφασίσει για τα περαιτέρω.

Οι ποινικοί ανακριτές επιρρίπτουν ευθύνες πέραν των αστυνομικών και σε λειτουργούς των Κεντρικών Φυλακών για τις επαφές που είχαν με Σέρβο κατάδικο.

Όσον αφορά στο θέμα του μέλους του γραφείου της Ιντερπόλ Λευκωσίας, που κατά λάθος τηλεφώνησε σε Σέρβο κακοποιό αντί στο αντίστοιχο γραφείο της Σερβίας, αποδίδονται λανθασμένοι χειρισμοί αφού δεν είχε πρόθεση να τον ενημερώσει (τον Σέρβο) και γίνεται εισήγηση όπως εξεταστεί θέμα πειθαρχικής έρευνας.

Όσον αφορά θέματα διαφθοράς που προκύπτουν από τον τετραπλό φόνο στην Αγία Νάπα, οι ποινικοί ανακριτές βρίσκουν και εκεί ζητήματα που παραπέμπονται στον Γενικό Εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται για το πόρισμα να ενημερωθεί και η κυβέρνηση, αν ο Γ. Εισαγγελέας το κρίνει απαραίτητο.

ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» στις 8/11/2016, γίνεται αναφορά σε μέλη της Αστυνομίας, κάποιο μάλιστα φέρεται να είναι και υψηλόβαθμο, ότι παρείχαν εκ των έσω ενημέρωση μέσω σημειωμάτων σε άτομα που σχετίζονται με τον κυπριακό υπόκοσμο, προειδοποιώντας τους για τις επόμενες κινήσεις της Αστυνομίας.

Το πλέον τραγικό της υπόθεσης αυτής είναι όμως ότι τα εν λόγω "σάπια μήλα" στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα ίχνη τους, προσπαθούσαν να ενοχοποιήσουν συναδέλφους τους, χρησιμοποιώντας τους δικούς τους κωδικούς! Αναφορικά με το τι είναι οι κωδικοί αυτοί, αυτοί σχετίζονται με τον έναν και ξεχωριστό ειδικό κωδικό που έχει έκαστος αστυνομικός και χρησιμοποιεί στα υπηρεσιακά του σημειώματα, κάτι που ουσιαστικά αντιστοιχεί με την ταυτότητά τους εντός σώματος.

Σύμφωνα με τα γραφόμενα του Μανώλη Καλατζή, «αστυνομικός που μετατέθηκε προσφάτως αποκάλυψε πως ο ίδιος ουδέποτε είχε διαβιβάσει πληροφορίες που αποδίδονταν σε αυτόν. Απλώς άλλος συνάδελφός του και μάλιστα ανώτερός του χρησιμοποιούσε τον κωδικό του».

Οι ανακριτές διορίστηκαν στις 9 Αυγούστου από τον Γενικό Εισαγγελέα για τη διεξαγωγή της ποινικής ανάκρισης αναφορικά “με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων υπό οποιουδήποτε προσώπου, σχετικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή μελών της Αστυνομίας ή άλλων προσώπων σε υποθέσεις διαπλοκής, διαφθοράς και άλλων αδικημάτων στη βάση συγκεκριμένων πληροφοριών που διαβιβάστηκαν στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα με επιστολή του Αρχηγού Αστυνομίας στις 2/8/2016 και με επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης στις 8/8/2016”.

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Λεμεσός: Μεθυσμένος οδηγός συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και έβρισε αστυνομικούς
  2. Μεθυσμένος περιφερόταν στους δρόμους της Πάφου φωνάζοντας
  3. «Χρυσή» διάρρηξη! Άρπαξαν μετρητά και χρυσαφικά αξίας 364.000 ευρώ από έπαυλη στην περιοχή Κουκλιών
  4. Γεν. Εισαγγελέας: Ο «Πολίτης» προσπαθεί να δημιουργήσει εικόνα δίωξης και φίμωσης- Απόλυτος ο σεβασμός προς τον Τύπο
  5. Δολοφονία Λεωνίδου: Αυτές είναι οι νέες εικόνες των «χαρωπών» εκτελεστών
  6. Δολοφονία Λεωνίδου: Αυτοί είναι οι τρείς Γεωργιανοί εκτελεστές - Βρέθηκε το όχημά τους στη Φοινικαριά - Έφοδος σε διαμέρισμα [pics]