Ημέρα ορόσημο για το Κυπριακό: Κατάθεση χαρτών στο αποδεκτό πλαίσιο συμφωνίας 28,2 – 29,2

– Στις 11.15 ώρα Γενεύης ξεκινά αύριο Πέμπτη η Διάσκεψη για την Κύπρο
– Χριστοδουλίδης: Στο συμφωνημένο πλαίσιο οι χάρτες – «Υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές που δεν μας ικανοποιούν»
– ΠτΔ: Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών
– Σε ειδική κρύπτη του ΟΗΕ κλειδώθηκαν οι χάρτες για το Εδαφικό
– Έιντε: Πρώτη φορά ανταλλαγή χαρτών και ιστορικές συγκλίσεις
– Γιούνκερ: Πάω στη Γενεύη για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών
– Στη Γενεύη και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς
– Και οι πολιτικοί ηγέτες θα παραστούν αύριο στην έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο

Εντός των πλαισίων που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές είναι οι χάρτες που κατέθεσαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί και βρίσκονται πλέον σε κρύπτη των Ηνωμένων Εθνών. Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι πτυχές του χάρτη που κατέθεσε η τ/κ πλευρά δεν ικανοποιούν την ε/κ πλευρά και για τον λόγo αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε γραπτώς την διαμαρτυρία του. Σχετικά με την αυριανή Διάσκεψη, αυτή θα πραγματοποιηθεί κανονικά και θα αφορά αποκλειστικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

22:27  Οι αυριανές συναντήσεις του ΠτΔ
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει αύριο εκ νέου συνάντηση στις 09:30 το πρωί τοπική ώρα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ενώ αναμένεται ο ΠτΔ να έχει συνάντηση και με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φθάνει αύριο στη Γενεύη και θα διαμένει στο ίδιο ξενοδοχείο με τον κ. Αναστασιάδη, σύμφωνα με πληροφορίες.

22:18 Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – Νωρίτερα ενημέρωσε και Έλληνα ΥΠΕΞ
Σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Κύπρο – που αρχίζει αύριο – είχε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην παρουσία του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει αυτή τη στιγμή τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις σημερινές εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό και την κατάθεση χαρτών από τις δυο πλευρές για το εδαφικό. Σχετική ανάρτηση έκανε στο twitter o Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο ΠτΔ ενημερωνει Εθνικο Συμβουλιο για σημερινες εξελιξεις στις συνομιλιες για #CyprusProblem κ καταθεση χαρτων απο δυο πλευρες για εδαφικο. pic.twitter.com/sWmEnGevfy— VictorasPapadopoulos (@PapadopoulosVic) January 11, 2017

22:04 – Κατάλληλοι οι χάρτες δηλώνει ο Μπουρτζού

Κατάλληλοι είναι οι χάρτες που κατέθεσαν οι δύο πλευρές σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού ο οποίος είπε ότι είναι στο πλαίσιο των ποσοστών που πρότειναν οι δύο πλευρές.

Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι στην παρουσία έξι ατόμων μελετήθηκαν οι χάρτες που κατατέθηκαν, προσθέτοντας ότι ήταν παρόντες οι δύο ηγέτες, ο ειδικός για τον χάρτη των ΗΕ, οι ειδικοί των δύο πλευρών και ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ.

Ανέφερε ότι οι ηγέτες είδαν ο ένας τον χάρτη του άλλου και ο ειδικός των ΗΕ μαζί με τους ειδικούς των δύο πλευρών έκαναν μια εργασία και μελέτησαν αν οι δύο χάρτες είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε στο Μοντ Πελεράν.

Όπως είπε, διαπίστωσαν ότι είναι κατάλληλοι οι χάρτες με την πρόταση για ποσοστό της ε/κ πλευράς για 28,2% και της τ/κ 29.2%. Οι χάρτες παραδόθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη και με την συνοδεία φρουράς κλειδώθηκαν στη θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε.

21:48 – 
Ο κ. Τσίπρας θα ενημερωθεί για την πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στη Γενεύη από τον κ. Κοτζιά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ αναμένεται και τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν προκειμένου να αποφασιστεί για το αν θα παρευρεθούν οι δυο τους στη Γενεύη
http://web.archive.org/web/20170112184324if_/https://www.youtube.com/embed/tVPVPwbzBEo

21:33 – ΠτΔ: Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών

Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών. Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού.— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) January 11, 2017

21:16 – Στις 11.15 ώρα Γενεύης ξεκινά την Πέμπτη η Διάσκεψη για την Κύπρο

Στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης την Πέμπτη (12.15 ώρα Κύπρου) θα ξεκινήσει στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο.

Σύμφωνα με σημείωμα των ΗΕ προς τα ΜΜΕ, τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες των ΗΕ αναμένεται να φθάσει στη Γενεύη αύριο το πρωί.

Όπως αναφέρεται, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών “με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος”.

Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, στην παρουσία των δυο ηγετών.

Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 09:15 το πρωί ώρα Γενεύης.

21:10 – Χριστοδουλίδης: Στο συμφωνημένο πλαίσιο οι χάρτες – «Υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές που δεν μας ικανοποιούν»
http://web.archive.org/web/20170112184324if_/https://www.youtube.com/embed/i2a9lmsLKK0
21:01 – Έγινε κατάθεση χαρτών
Δόθηκαν οι χάρτες της ε/κ και της τ/κ πλευράς για το εδαφικό επιβεβαιώθηκε πριν λίγο στη Γενεύη από πηγή της ε/κ πλευράς.
http://web.archive.org/web/20170112184324if_/https://www.youtube.com/embed/sfptZ0IoNAY
20:50 – Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπός μας στη Γενεύη θα παραστεί στην εναρκτήρια συνεδρίαση

20:34 – Στη Γενεύη και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς
http://web.archive.org/web/20170112184324if_/https://www.youtube.com/embed/4oV3wC1Xy68
20:04 – Τσελίκ: Πρώτα σε επίπεδο ΥΠΕΞ και μετά αν φτάσουν σε συγκεκριμένο επίπεδο θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί
http://web.archive.org/web/20170112184324if_/https://www.youtube.com/embed/hjWCMsqUYI4
20:01 – Συγκρατημένη αισιοδοξία Οζγιτί που είδε Ε/κ πολιτικούς στη Γενεύη

19:42 – Η πρόσκληση προς Γαλλία για την αυριανή Διάσκεψη διαβιβάστηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της στη Γενεύη

Η πρόσκληση των Ηνωμένων Εθνών για συμμετοχή της Γαλλίας στην αυριανή Διάσκεψη για την Κύπρο έχει σταλεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας στη Γενεύη. Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία, απαντώντας σχετική ερώτηση για την εκπροσώπηση της Γαλλίας στη Διάσκεψη, που θα ασχοληθεί με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. «Η πρόσκληση έχει σταλεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στη Γενεύη,» ανέφερε ο εκπρόσωπος. Είπε ακόμα ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση επί του θέματος της παρουσίας της Γαλλίας στη Διάσκεψη.

19:42 – Τουρκικές ασκήσεις στο FIR Λευκωσίας

Σε προκλητικές παράνομες δεσμεύσεις περιοχών την ίδια ημέρα που υποτίθεται δοκιμάζονταν στην Γενεύη η «καλή διάθεση» της τουρκικής πλευράς για λύση του κυπριακού, προχώρησε το ψευδοκράτος εντός του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας.

19:38 – Στη συνάντηση των ηγετών συμμετέχουν και οι χαρτογράφοι των δύο πλευρώνhttp://web.archive.org/web/20170112184324if_/https://www.youtube.com/embed/btdFc-EswIg
19:17 –  Ξεκίνησε η απογευματινή συνάντηση ηγετών

Περίπου στις 6 το απόγευμα, ώρα Γενεύης, ξεκίνησε στο Παλάτι των Εθνών η απογευματινή συνάντηση των δύο ηγετών.

Όπως πληροφορούμαστε, η συνάντηση ξεκίνησε με την ενημέρωση από τους δύο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για τις διαβουλεύσεις που είχαν νωρίτερα για το θέμα της αποτελεσματικής εκπροσώπησης των Τ/κ.

Από ε/κ πλευράς συμμετέχουν εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, Κύπρος Χρυσστομίδης και Πόλυς Πολυβίου.

18:57 – Το tweet του Αβέρωφ Νεοφύτου για τις διαρροές

Η διαρροή των θέσεων μας για το εδαφικό, υποσκάπτει τη διαπραγματευτική μας θέση.Ο “πατριωτισμός” αυτών που καθημερινά μας κάνουν μαθήματα— Averof Neofytou (@AverofCY) January 11, 2017

18:53 – Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό η Αδούλωτη Κερύνεια

18:45 – Και οι πολιτικοί ηγέτες θα παραστούν αύριο στην έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο

Οι πολιτικοί ηγέτες και από τις δύο πλευρές θα παραστούν αύριο στην έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο που θα αρχίσει στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ οι αρχηγοί τόσο των ε/κ όσο και τ/κ κομμάτων θα παρευρίσκονται στη δεξίωση που θα δοθεί αύριο το μεσημέρι στο Παλάτι των Εθνών, τα κεντρικά γραφεία των ΗΕ. Ωστόσο, στην ε/κ πλευρά δεν έχουν απαντήσει θετικά, όπως πληροφορούμαστε, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων που βρίσκονται εδώ.

Όπως επίσης πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά την παρουσία τους εδώ στη Γενεύη κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί και από τις δύο πλευρές είχα την ευκαιρία να έχουν μεταξύ τους συναντήσεις και να συζητήσουν θέματα που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις και να αξιολογήσουν τις εξελίξεις.

18:40 – 
Το tweet του Άντρου Κυπριανού για διαρροή χάρτη

Η διαρροή χάρτη επιβεβαίωσε ότι κάποιοι έχασαν κάθε ίχνος σοβαρότητας αλλά και ότι θα κάνουν τα πάντα για να υπονομεύσουν τη διαδικασία.— Andros Kyprianou (@GenSecAKEL) January 11, 2017

18:15 – Ανησυχία για τους χειρισμούς του ΠτΔ στο Κυπριακό εκφράζουν πολίτες σε επιστολή που απέστειλαν στον ίδιο

18:09 – Μπουρτζού: Θα γίνει κατάθεση χαρτών στο πλαίσιο συμφωνίας με ποσοστά 28.2% – 29,2%

Δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει ημερομηνία για δημοψήφισμα για την επιτυχία της διεθνούς διάσκεψης, το σημαντικό είναι να υπάρξει ένα πολιτικό πλαίσιο ή να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μπορεί να υπάρξει πολιτικό πλαίσιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού στη Γενεύη. Ο Μπαρίς Μπουρτζού ανέφερε ακόμη ότι η κατάθεση των χαρτών θα γίνει σήμερα και θα διαπιστωθεί αν οι δύο πλευρές υποβάλουν χάρτη στο πλαίσιο της συμφωνίας τους για ποσοστά χαρτών μεταξύ 28,2% και 29,2%. Αναφέρθηκε επίσης στα θέματα που θα έρθουν ενώπιον των ηγετών στην απογευματινή τους συνάντηση και χρειάζονται πολιτική απόφαση για να μετατραπούν σε συγκλίσεις έπειτα από τις εργασίες των ειδικών.

Συγκεκριμένα, ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι σήμερα συζητήθηκαν το θέμα μεταχείρισης Τούρκων υπηκόων και Ελλήνων υπηκόων, οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες και αρμοδιότητες πολιτειών. Όπως είπε έγινε εργασία για το ποιες θα είναι οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες και η τροποποίηση του συντάγματος στο πλαίσιο ποιων κανόνων θα μπορεί να γίνει. Είπε ακόμη ότι ανώτατη δικαστική εξουσία στην Ενωμένη Κύπρο θα είναι το Ομόσπονδο Ανώτατο δικαστήριο και πως στο δικαστήριο αυτό η εκπροσώπηση θα είναι ίση. Όπως είπε θα υπάρχει ίσος αριθμός Ε/Κ και Τ/Κ δικαστών. Συζητήσαμε, ανέφερε, τι μπορεί να είναι ο μηχανισμός διεξόδου σε περίπτωση αδιεξόδου καθώς και για την οικονομία και τα θέματα ΕΕ.

Όπως είπε, σήμερα μετά το μεσημέρι στις 17.45 ώρα Γενεύης θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση ηγετών αλλά πριν από αυτό οι ειδικοί συνεχίζουν τις εργασίες τους. Για παράδειγμα, ανέφερε, σχετικά με τη δικαστική εξουσία οι ειδικοί έχουν ξεκινήσει την εργασία τους και συνεχίζουν. Συνεχίζει την εργασία της και η ομάδα για το περιουσιακό. Άλλη ομάδα κάνει τεχνικές εργασίες για το θέμα της μεταχείρισης Τούρκων υπηκόων και Ελλήνων υπηκόων.

Μετά από όλα αυτά οι ηγέτες θα συναντηθούν στις 17.45 και μπροστά τους θα έχουν την αποτελεσματική συμμετοχή Τ/Κ στις αποφάσεις, “κάτι που είναι πολύ σημαντικό” για τη πολιτική ισότητα που αναζητά τη Τ/κ πλευρά. Πρόσθεσε ότι γι αυτό έγιναν διάφορες ασκήσεις για το πως επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο και στόχος είναι αυτό το αποτέλεσμα να μετατραπεί σε κατάληξη με πολιτική βούληση. “Θα δούμε αν θα γίνει ή όχι αυτό αλλά θέλω να πω ότι οι κ.κ. Ναμί και Μαυρογιάννης έχουν κάνει μια σημαντική εργασία σε αυτό και θα υπάρξει συνέχεια της εργασίας αυτής σε επίπεδο ηγετών”, ανέφερε.

Όπως είπε και στο θέμα της μεταχείρισης των Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων έχει διανυθεί απόσταση σε επίπεδο τεχνικό και θα μεταφερθεί και αυτό το θέμα σε επίπεδο ηγετών. Πρόσθεσε ότι ενώπιον των ηγετών θα έρθουν και σημεία του περιουσιακού που δεν έχουν ολοκληρωθεί και θα προσπαθήσουν να τα ολοκληρώσουν απόψε. Επίσης ενώπιον των ηγετών θα έρθει και το θέμα των ομόσπονδων αρμοδιοτήτων.

Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι ενώ συνεχίζονται αυτές οι εργασίες σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή θα έρθουν οι ειδικοί για χάρτες και μαζί θα υποβάλουν τους χάρτες παραδίδοντάς τους στον ειδικό σύμβουλο ΟΗΕ. “Γνωρίζετε ότι στο θέμα του ποσοστού, από την Τ/κ πλευρά 29,2 % και από την Ε/κ πλευρά 28.2% και οι πλευρές σε αυτό το πλαίσιο θα υποβάλουν τους χάρτες τους. Ο ειδικός του ΟΗΕ και οι ειδικοί δύο πλευρών θα διαπιστώσουν αν αυτοί οι χάρτες είναι στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας”, ανέφερε.

Για το αυριανό πρόγραμμα είπε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί Διεθνή Διάσκεψη ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά υπάρχει ένα προσχέδιο. Δεν είναι οριστικό, είπε. Ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα κάνει μια μικρή συνάντηση με τους δύο ηγέτες, μετά οι αντιπροσωπείες εγγυητριών δυνάμεων θα έχουν συνάντηση με αντιπροσωπείες δύο πλευρών και μετά θα υπάρξει δεξίωση. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η Διεθνής Διάσκεψη.

Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι για να υπάρξει επιτυχία δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει ημερομηνία για δημοψήφισμα. “Το σημαντικό είναι να βγει ένα πολιτικό πλαίσιο ή να έρθουμε σε ένα πολύ κοντινό σημείο στο οποίο να μπορεί να βγει ένα πολιτικό πλαίσιο”, ανέφερε.

17:22 – Με τ/κ χάρτη πάνω από 29,2% δεν θα γίνει Διάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες

Εάν ο χάρτης που η τ/κ πλευρά θα καταθέσει στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2% δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ για τις συνομιλίες.

Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν ότι μετά την κατάθεση του χάρτη θα χρειαστεί μία ώρα για να μελετηθεί από τους ειδικούς και αυτό που η ε/κ πλευρά θεωρεί σημαντικό είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, με βάση το χάρτη που θα παρουσιάσει η τ/κ πλευρά.

Επίσης θα διακριβωθεί αν ικανοποιούνται μια σειρά άλλα κριτήρια που είχαν τεθεί, όπως η περίληψη ή όχι της περιοχής της Μόρφου, οι ακτογραμμές, η συνδεσιμότητα κ.α. Η ε/κ πλευρά φέρεται έτοιμη να αντιδράσει με 3-4 επιλογές σε αυτό που θα παρουσιαστεί ενώπιόν της.

16:08 – Σε δημιουργικότητα και ευελιξία στη Γενεύη προτρέπει το Λονδίνο

16:01 – Γιούνκερ: Πάω στην Γενεύη για να γεφυρώσω τις απόψεις των 2 πλευρών

15:40 – Συνέντευξη Τύπου Έιντε: Πρώτη φορά ανταλλαγή χαρτών και ιστορικές συγκλίσεις
http://web.archive.org/web/20170112184324if_/https://www.youtube.com/embed/-xTpfR4X8vo

http://web.archive.org/web/20170112184324if_/https://www.youtube.com/embed/D8Fhbo0jJMg
http://web.archive.org/web/20170112184324if_/https://www.youtube.com/embed/zp_8yIPjesg
http://web.archive.org/web/20170112184324if_/https://www.youtube.com/embed/l0W7PER-eMo
15:34 – 
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

15:31 – Εκπρόσωπος: Μετά τις 5.45 συζήτηση επί του εδαφικού και ανταλλαγή χαρτών – Ανεύθυνες οι διαρροές για τους χάρτες/Εδαφικό
http://web.archive.org/web/20170112184324if_/https://www.youtube.com/embed/27pDbaTSTGQ
14:30 – Νεώτερη πληροφόρηση ανταποκριτών του ΡΙΚ, ότι σύμφωνα με τον Ε/κ χάρτη, προτείνεται: 
Για την Αμμόχωστο η επιστροφή του Απόστολου Βαρνάβα, μαζί με κάποια πέριξ χωριά, με διατήρηση μιας ζώνης υπό τ/κ διοίκηση προς τον Άγιο Νικόλαο, ενώ για την Μόρφου πέρα από την επιστροφή της, προτείνεται η επιστροφή και μιας ζώνης που εκτείνεται προς τη θάλασσα,  στο Συριανοχώρι προς Κορμακίτη. Αναφορικά με την Καρπασία, δύο σενάρια προκρίνονται, είτε 12 χωριά να τεθούν υπό ε/κ διοίκηση, αλλά υπό ομοσπονδιακό νομικό καθεστώς, είτε επιστροφή 5 χωριών, με “αντιπαροχή” σε άλλες περιοχές.

14:08 – Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ περί επιστολής που απέστειλε η “κυβέρνηση” στον Τουρκοκύπριο ηγέτη που υποβλήθηκε σήμερα, να μην καταθέσει χάρτη αν δεν λάβει δέσμευση για την εκ περιτροπής προεδρία.

Το έγγραφο, μέρος του οποίου διέρρευσε δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων, καλεί ακόμη τον Τ/κ ηγέτη να επιμείνει σε καθεστώς παρεκκλίσεων από το Δίκαιο της ΕΕ.

Επιπλέον ζητά τα ακόλουθα:
1. Να δοθούν εγγυήσεις ότι η λύση θα αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ και θα περάσει από τη διαδικασία έγκρισης των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
2. Πριν από το δημοψήφισμα τα εθνικά κοινοβούλια Ελλάδας και Τουρκίας να εγκρίνουν τη συνολική συμφωνία λύσης.
3. Να συνδεθεί το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των τουρκικών στρατευμάτων με το πρωτογενές δίκαιο
4. Να συνδεθεί το χρονοδιάγραμμα για το εδαφικό με το πρωτογενές δίκαιο


Σημειώνεται ότι το έγγραφο δεν έχει διαρρεύσει προς το παρόν ολόκληρο αλλά ένα μέρος του. Απόσπασμα του εγγράφου διέρρευσε και στον τ/κ Τύπο.

13:44 – Αδιέξοδο στις συνομιλίες της Γενεύης βλέπει ο βελγικός Τύπος

13:20 – 
Η ε/κ πλευρά στα πλαίσια της προετοιμασίας της φέρεται να έχει στην διάθεση 14 εναλλακτικά σενάρια με χάρτες. Δεν έχει γίνει γνωστό αν και ποια από αυτά είχαν ετοιμαστεί και στο Μοντ Πελερέν ή αν προέκυψαν διάφορες αλλαγές και αναπροσαρμογές στην πορεία.

13:05 – 
Για αργή πρόοδο στη Γενεύη κάνουν λόγο βρετανικά δημοσιεύματα και αναλύσεις

12:58 – 
Το Εδαφικό παραπέμπεται για τον απογευματινό κύκλο συναντήσεων. Στην απογευματινή τους συνάντηση ο ΠτΔ και ο κατοχικός ηγέτης θα συζητήσουν το εδαφικό και θα καταθέσουν τους χάρτες τους, για τα όσα συζήτησαν στην πρωινή κατ` ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε. Επίσης οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις διαφωνίες που προέκυψαν χθες σε θέματα διακυβέρνησης καθώς και στα θέματα του περιουσιακού. Σε κάποια θέματα, κυρίως διακυβέρνησης, προέκυψε κάποια πρόοδος και σε κάποια άλλα δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στους εμπειρογνώμονες να εργαστούν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και να ενημερώσουν ανάλογα.

Ο διάλογος θα συνεχιστεί με θέματα περιουσιακού που έμειναν από προχθές, θέματα ΕΕ καθώς και διακυβέρνησης που δεν συζητήθηκαν χθες και το απόγευμα θα γίνει συζήτηση του εδαφικού και κατάθεση των χαρτών. Μετά την ενημέρωση των ομάδων των δυο πλευρών συνεχίζεται στο Παλάτι των Εθνών η συνάντηση των ηγετών και των μελών των διαπραγματευτικών τους ομάδων. Από ε/κ πλευράς στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και οι Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης.

12:38 – Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ε/κ πλευρά έχει πλέον αποδεχθεί επί του χάρτη την παραμονή σε τ/κ διοίκηση του 28,2% του κατεχόμενου εδάφους. Επίσης, η “πρόεδρος” της “βουλής” στα κατεχόμενα, Σιμπέλ Σιμπέρ, όπως και ο ψευδοπρωθυπουργός πιέζουν τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί να μην παρουσιάσει χάρτη εφόσον δεν γίνει αποδεκτή από την ε/κ πλευρά η εκ περιτροπής προεδρία.

12:34 – Αναμένεται τηλεφωνική συνδιάλεξη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ.Τ. Ερντογάν προς επισκόπηση της διαδικασίας, χωρίς να αποκλείεται μια στο παρά ‘5 παρουσία των δύο ανδρών στην Γενεύη, παρότι θεωρείται υπό τις παρούσες συνθήκες εώς και αδύνατη εξέλιξη.

12:32 – Περί τις 15:30 νέα έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. (Απευθείας σύνδεση)

12:16 – Ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση των ηγετών με ‘Ειντε, ενημερώνονται οι ομάδες των δύο πλευρών
Ολοκληρώθηκε γύρω στις 11 ώρα Γενεύης η κατ` ιδίαν συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση πραγματοποιείται κοινή ενημέρωση των ομάδων των δυο πλευρών για το τί συζητήθηκε στην κατ` ιδίαν συνάντηση.

12:15 – 
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φτάνει απόψε στη Γενεύη, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ. Επίσης αναμένονται εξάλλου και οι αφίξεις των ΥΠΕΞ των δύο άλλων εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας και Βρετανίας, Νίκου Κοτζιά και Μπόρις Τζόνσον, αντιστοίχως.

11:20 – 
Ο Αναπληρωτής Πρώτος Κτηματολογικός Λειτουργός, εμπειρογνώμονας της ελληνοκυπριακής πλευράς για το εδαφικό, Ανδρέας Χατζηράφτης ενημερώνει σήμερα στις 10 το πρωί ώρα Γενεύης τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που βρίσκονται στη Γενεύη για τους χάρτες που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή πλευρά για το εδαφικό.

Προηγουμένως ο κ. Χατζηράφτης ενημέρωσε για τους χάρτες και τη διαπραγματευτική ομάδα της ε/κ πλευράς.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατ` ιδίαν συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί ακόμη συζητούν τη χθεσινή πρόταση της ε/κ πλευράς σε αριθμό διαφωνιών που υπήρξαν στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης.

10:57 – Μπαράζ βρετανικών επαφών για το Κυπριακό πριν την έλευση Ντάνκαν στη Γενεύη για την διεθνή Διάσκεψη της Πέμπτης.

10:36 –
Με κατ`ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε για το Κυπριακό, αρχίζει η σημερινή μέρα.

Στην κατ` ιδίαν συνάντηση του κ. Έιντε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κ. Ακιντζί, που ξεκίνησε γύρω στις 9.15 τοπική ώρα στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, αναμένεται να καθοριστεί η σειρά συζήτησης των θεμάτων που βρίσκονται στη σημερινή τους ατζέντα των ηγετών, στο πλαίσιο των συνομιλιών τους για το Κυπριακό.

10:34 – Μετά την ανταλλαγή των χαρτών για το εδαφικό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι χάρτες θα ελεγχθούν από τους εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών αν αντικατοπτρίζουν τα δεδομένα που συμφωνήθηκαν ή θα συμφωνηθούν από τη συζήτηση και ακολούθως θα δοθούν στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε για να φυλαχθούν, σύμφωνα με πηγή της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η ίδια πηγή επεσήμανε πως “κανένας δεν αναφέρθηκε σε όσα το (πρακτορείο ειδήσεων) `Ανατολή` μεταδίδει σε σχέση με το πού θα κρατηθούν οι χάρτες από τα ΗΕ”.

Οι διαπραγματευτές συνεχίζουν τη συνάντησή τους που ξεκίνησε το πρωί 830 τοπική ώρα.

10:10 –Άφιξη Πρόεδρου στο Παλάτι των Εθνών. Δήλωση Προέδρου Αναστασιάδη: Θα δούμε χάρτες σήμερα, αυτό προβλέπει η συμφωνία.

Στο χώρο των συνομιλιών έφθασε και ο Τ/κ ηγέτης ο οποίος ρωτήθηκε επίσης αν θα έχουμε όντως χάρτες σήμερα και απλά καλημέρισε τους δημοσιογράφους στην τουρκική και ελληνική.

9:00 – Γενεύη: Κατατίθεται έρευνα του Seed για θέματα ασφάλειας ενώπιον ξένων διπλωματών και πολιτικής ηγεσίας

6:30 –Πρακτορείο Ανατολού: Σε ειδική κρύπτη του ΟΗΕ θα κλειδωθούν οι χάρτες για το εδαφικό

Ως ημέρα καθοριστικών εξελίξεων κρίνεται η σημερινή τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Για τους Τ/κ κρίνεται ως η ημέρα του μεγάλου παζαριού, καθώς με βάσει το Εδαφικό η άλλη πλευρά στοχεύει σε ένα γενικευμένο πάρε-δώσε με στόχο την άντληση περισσότερων εξουσιών, με κορωνίδα των προσπαθειών της να αποσπάσει την εκ περιτροπής Προεδρία. 

Αύριο Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην ελβετική πόλη, η διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο.

Σήμερα ΠτΔ και Ακιντζί θα συζητήσουν το Εδαφικό με κατάθεση χαρτών από κάθε πλευρά, ενώ τα θέματα που δεν έγινε εφικτό να συζητηθούν χθες, όπως η Οικονομία και η Ε.Ε., αλλά και μια εκκρεμότητα από το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, όχι όμως η εκ περιτροπής προεδρία.

Αναστασιάδης και Ακιντζί οι οποίοι, σύμφωνα με το πρόγραμμα των συνομιλιών τους συναντώνται εκ νέου στις 09:00-13:00 τοπική ώρα και στις 18:00-20:30, αναμένεται να συζητήσουν επίσης σήμερα τις εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, την ΕΕ, την οικονομία, το περιουσιακό, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή της λύσης. Σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, το μόνο θέμα στην ατζέντα τους που δεν έχει συζητηθεί αφορά τη μεταχείριση ξένων υπηκόων στην Κύπρο μετά τη λύση.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των χαρτών που θα παρουσιαστούν σήμερα από τις δυο πλευρές, σε δηλώσεις του την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε πει, απαντώντας σε ερώτηση, πως “σίγουρα η ανταλλαγή και το περιεχόμενο χαρτών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πώς προχωράμε στη Διάσκεψη” για την Κύπρο.

Ανέφερε ακόμη πως “υπάρχει μια συναντίληψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες σχετικά με το ποσοστό που θα πρέπει να κυμαίνεται ο χάρτης που θα υποβληθεί”, πως δεν θα πρέπει να ξεφεύγει αυτού του πλαισίου και πως αυτό είναι κάτι που είναι συμφωνημένο ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Υπενθυμίζεται πως κατά τις διαπραγματεύσεις των δυο ηγετών στο Μοντ Πελεράν, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, η οποία να κυμαίνεται μεταξύ 28,2%, σύμφωνα με τη θέση της ε/κ πλευράς και 29,2%, σύμφωνα με τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Κατά τη συνάντησή τους χθες βράδυ στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, Αναστασιάδης και Ακιντζί συζήτησαν μόνο ζητήματα που αφορούν το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια θέματα, όπως οι αρμοδιότητες, υπήρξε κάποια πρόοδος, ενώ σε άλλα όχι. Αυτά που αφορούν τις αρμοδιότητες θα συζητηθούν σε συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οντίλ Ναμί στις 8.30 σήμερα το πρωί, πριν την έναρξη της πρωινής συνάντησης των δυο ηγετών.

Η ψεσινή συνάντηση Αναστασίαδη-Ακιντζί χαρακτηρίστηκε από ε/κ πλευράς ως καλή και δύσκολη. Μετά την ολοκλήρωσή της ο Πρόεδρος Αναστασίαδης ενημέρωσε τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας και στη συνέχεια τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που βρίσκονται στη Γενεύη.

Χθες…
Μόνο ζητήματα που αφορούν το κεφάλαιο της διακυβέρνησης συζητήθηκαν τελικά κατά την μαραθώνια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασίαδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών κατά το Κυπριακό που ολοκληρώθηκε γύρω στις 11 τοπική ώρα στη Γενεύη.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια θέματα, όπως οι αρμοδιότητες, υπήρξε κάποια πρόοδος, ενώ σε άλλα όχι. Αυτά που αφορούν τις αρμοδιότητες θα συζητηθούν σε συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οντίλ Ναμί στις 8.30 την Τετάρτη το πρωί, πριν δηλαδή την προγραμματισμένη για τις 9 αυριανή συνάντηση των δυο ηγετών.

Κατά την χθεσινή συνάντηση δεν συζητήθηκαν θέματα ΕΕ και οικονομίας, όπως ήταν προγραμματισμένο, επειδή ακόμα δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση στα θέματα της διακυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα που δεν συζητήθηκε στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης λόγω χρόνου αφορά τη μεταχείριση ξένων υπηκόων στην Κύπρο μετά τη λύση.

Η συζήτηση που έγινε χαρακτηρίζεται από ε/κ πλευράς ως καλή και δύσκολη.

Κατά τις συνομιλίες της Τετάρτης Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συζητήσουν το ένα θέμα που έμεινε να συζητηθεί στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και τα εκκρεμούντα θέματα σε ό,τι αφορά την ΕΕ, την οικονομία, το περιουσιακό, το εδαφικό, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή της λύσης.

Στο μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση της αποψινής συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας και στη συνέχεια θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.