Άρχισαν τα όργανα – Καταγγέλλουν τη συμφωνία Κυβέρνησης – ΠΑΣΥΔΥ για το κρατικό μισθολόγιο

– Η ΑΣΔΥΚ καταγγέλλει ότι είναι χειρότερη από τη συμφωνία που πέτυχαν ΣΕΚ και ΠΕΟ για τους Ημικρατικούς
– Δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο τα όσα το κράτος οφείλει στους εργαζόμενους, υποστηρίζουν
– Καταγγέλλουν επίσης ότι δεν περιλαμβάνει αυξήσεις ακόμα και αν η αύξηση του ΑΕΠ το επιτρέπει

Τη διαφωνία της με τη συμφωνία Κυβέρνησης – ΠΑΣΥΔΥ για το κρατικό μισθολόγιο (μη παραχώρηση γενικών αυξήσεων αλλά μόνο προσαυξήσεων μέχρι το τέλος του 2018 και σύνδεση της όποιας αύξησης, για την εν λόγω περίοδο, με το ΑΕΠ) καταθέτει η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΣΔΥΚ) τονίζοντας ότι η εν λόγω συμφωνία «δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο τα όσα το κράτος οφείλει στους εργαζόμενους για τις στερήσεις που τους επέβαλε τα τελευταία 6 χρόνια».

«Η συμφωνία αυτή, η οποία θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα αυτούσια, είναι χειρότερη από τη συμφωνία που πέτυχαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και υπολείπεται κατά πολύ των αιτημάτων που έθεσε η ΕΤΥΚ στις Τράπεζες για τα μέλη της», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΑΣΔΥΚ, εξηγώντας ότι «αφενός, η εν λόγω συμφωνία συνδέει την αύξηση του κρατικού μισθολογίου με το ΑΕΠ για την επόμενη διετία, αφετέρου όμως δεν περιλαμβάνει καθόλου γενικές αυξήσεις ακόμα και αν η αύξηση του ΑΕΠ το επιτρέπει».

Η ΑΣΔΥΚ υπενθυμίζει ότι όταν η Κυβέρνηση προωθούσε νομοθετικά τη ρύθμιση του μισθολογίου συνδέοντας το με το ονομαστικό ΑΕΠ, διαβεβαίωνε πως για το 2017 όπως και για τα επόμενα 2-3 χρόνια, ο ρυθμός αύξησης του προβλέπετο να είναι στο 2,8%.

«Κατά συνέπεια, πέραν των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ (που ας μη ξεχνούμε αν δεν ήταν αρνητική θα διδόταν μόνο κατά το ήμισυ) θα υπήρχε περιθώριο και για γενικές αυξήσεις επιστροφής, δηλαδή, μέρους από αυτά που τα τελευταία 5 χρόνια έχουν αποκόψει από τους εργαζόμενους του δημοσίου», σημειώνει η ΑΣΔΥΚ.

Και συνεχίζει αναφέροντας πως αντί αυτού, η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, «με επικεφαλής τον ισόβιο της Γενικό Γραμματέα Γλαύκο Χατζηπέτρου, εξασφαλίζοντας στην ουσία ελάχιστα από τα όσα το κράτος οφείλει στους υπαλλήλους του, αποδέχτηκε μέσω της συμφωνίας τη διαιώνιση μιας σαφούς και κατάφωρης αδικίας, μέσα από κρυφές και αδιαφανείς, όπως πάντα, διαδικασίες με άγνωστα ανταλλάγματα για ορισμένους εκλεκτούς».

Η ΑΣΔΥΚ προσθέτει ότι η συμφωνία Κυβέρνησης – ΠΑΣΥΔΥ έγινε ερήμην της ΑΣΔΥΚ και των υπόλοιπων συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκπροσωπούν εργαζόμενους στο Δημόσιο όπως και ερήμην των χιλιάδων υπαλλήλων του δημοσίου που διαγράφηκαν μεν από την ΠΑΣΥΔΥ, επέλεξαν όμως, για δικούς τους λόγους, να παραμείνουν ανένταχτοι. «Για άλλη μια φορά η ΠΑΣΥΔΥ αποφάσισε για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους χωρίς αυτούς», σημειώνει.

Η ΑΣΔΥΚ αναφέρει εν κατακλείδι, ότι η συμφωνία Κυβέρνησης – ΠΑΣΥΔΥ για σύνδεση του μισθολογίου με το ΑΕΠ είναι άδικη και ετεροβαρής, καταγγέλλοντας απερίφραστα την εν λόγω συμφωνία.

Σημειώνει τέλος ότι επιφυλάσσει τα δικαιώματα των μελών της αφού θα αποφασίσει την αντίδραση της σε συνεργασία με τους νομικούς της συμβούλους και παράλληλα καλεί τους δυσαρεστημένους, με την υπό αναφορά συμφωνία, δημοσίους υπαλλήλους και τους συναδέλφους που ζητούν διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων όπως ενώσουν τις δυνάμεις τους με την ΑΣΔΥΚ «για να σταματήσει η ΠΑΣΥΔΥ να διαφεντεύει το μέλλον τους».