What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

Στον «αέρα» οι συνομιλίες - Κ.Ε.: Ο ΠτΔ παρών στη συνάτηση της Πέμπτης - Ο Ακιντζί αναμένει «βήματα» - Ο Αβέρωφ καταθέτει πρόταση

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 17.02.2017 | 15:43
Πρώτη δημοσίευση: 17.02.2017 | 13:03

- Αναλυτικές δηλώσεις Χριστοδουλίδη για το επόμενο βήμα στο Κυπριακό ενώ οι συνομιλίες καρκινοβατούν
- Ενόχληση Ακιντζί με Έιντε: Λέει την μισή αλήθεια ο Ειδικός Σύμβουλος για το χθεσινό συμβάν
- Στην διελκυστίνδα παρέμβαση Αβ. Νεοφύτου με πρόταση για ρύθμιση από Υπ. Παιδείας κι όχι από Βουλή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι παρών στη συνάντηση της Πέμπτης δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς θα πρέπει να δούμε, είπε, πώς προχωρούμε, την ώρα όμως που η τ/κ πλευρά φαίνεται να μην βιάζεται, με τον κατοχικό ηγέτη να μην λαμβάνει ξεκάθαρη θέση και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κ. Έιντε χθες από το Προεδρικό, κατόπιν της συνάντησής του με τον ΠτΔ, όπου και παρεδέχθη ότι ο ηγέτης ο οποίος απεχώρησε ήταν ο κ. Ακιντζί, ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα διεξαχθεί κανονικώς ως προβλέπεται στις 24/2.

Αυτό όμως δεν επιβεβαιώνεται πλέον από τ/κ πλευράς, με αποτέλεσμα η εικόνα γύρω από τις διαπραγματεύσεις να είναι το λιγότερο θολή, καθώς ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι αναμένει πλέον να γίνουν τα απαιτούμενα βήματα από ε/κ πλευράς προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση μετά την υπερψήφιση από την Βουλή της μνείας στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950...

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, στην οποία ήταν και ο ίδιος παρών, δήλωσε ότι μέσα από τη συζήτηση, που προηγήθηκε της αποχώρησης, κανείς δεν μπορούσε να προδικάσει ότι θα είχαμε την εξέλιξη, που είχαμε.

Ο Κυβ. Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν έγινε επεισόδιο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, διαψεύδοντας τον τ/κ ηγέτη, για να δικαιολογεί κάτι τέτοιο, στο βαθμό, που μπορεί να δικαιολογείται.

Μετά από αίτημα του Τ/κ ηγέτη, ανέφερε, έγινε συζήτηση για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος και ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σ’ αυτά, που και δημόσια έχει πει. Τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ακολούθως πήρε το λόγο και ο κ. Έιντε. Κι ενώ αναμέναμε, είπε, να προχωρήσουμε σε συζήτηση ουσιαστικών θεμάτων, ο Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από τη συνάντηση.

Το μήνυμα, που ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, κόμισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τα κατεχόμενα, μετά τη συνάντηση του με τον Μουσταφά Ακιντζί, είναι ότι ο Τ/κ ηγέτης επιθυμεί τη συνέχιση του διαλόγου, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως δεν πρέπει να στεκόμαστε σε αυτό. Στόχος μας, τόνισε, δεν είναι η επίρριψη ευθυνών, είναι να επικεντρωθούμε στα θέματα ουσίας στο διάλογο και πώς αυτός μπορεί να προχωρήσει και όλοι, τόνισε σχετικά ότι πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα.
Επίσης ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως δεν ενστερνίζεται προσεγγίσεις του τύπου «προαναγγελθέν διαζύγιο», «κατάρρευση» και «αδιέξοδο». Αλίμονο αν στην πρώτη δυσκολία, δήλωσε χαρακτηριστικά, έχουμε τέτοιου είδους αντίδραση, συμπλήρωσε.

Στους 22 μήνες της διαπραγμάτευσης, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υπήρχαν στιγμές πολύ πιο έντονων διαφωνιών και διαφορετικών προσεγγίσεων και δεν οδηγηθήκαμε ούτε σε αδιέξοδο, ούτε σε κατάρρευση. Μια υποσχόμενη διαδικασία, η οποία έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ, δεν μπορεί να έχει αυτή την κατάληξη δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ζήτησε, μάλιστα, από τα κοινοβουλευτικά κόμματα να συμβάλλουν στην προσπάθεια, που καταβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για συνέχιση του διαλόγου.

Όλοι, τόνισε, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τις ενέργειες και τις δηλώσεις, που κάνουμε, αν πραγματικά επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού.

Αναφορικά με τη Διάσκεψη της Γενεύης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι διεργασίες συνεχίζονται και στο πλαίσιο αυτό στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα για επαφές ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. Ευελπιστούμε, είπε, ότι σύντομα θα οριστεί η ημερομηνία.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από τις δηλώσεις του Κ.Ε. :


"ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ" ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε ένα έμμεσο mea culpa για το άκαιρο όπως ο ίδιος χαρακτήρισε ψήφισμα της τροπολογίας του ΕΛΑΜ, περί αναφορά στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος, το οποίο προκάλεσε την άνευ προηγουμένου και αναίτια οργή των Τ/κ, κατέθεσε πρόταση νόμου της διαδικασίας,αναφέροντας ότι προβλέπει πως την αρμοδιότητα για τα θέματα των εγκυκλίων, των μηνυμάτων και των φυλλαδίων που θα διαβάζονται στις σχολικές αίθουσες θα την έχει το Υπουργείο Παιδείας μετά από διαβούλευση με την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το περιεχόμενο της πρότασης νόμου που κατέθεσε εξηγεί σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, αναφέροντας ότι προβλέπει πως την αρμοδιότητα για τα θέματα των εγκυκλίων, των μηνυμάτων και των φυλλαδίων που θα διαβάζονται στις σχολικές αίθουσες θα την έχει το Υπουργείο Παιδείας μετά από διαβούλευση με την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι θέματα που αφορούν σχολικά μηνύματα και φυλλάδια είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού», αναφέρει ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ.

Δεν είναι, πρόσθεσε, «αρμοδιότητα ούτε ενός εκάστου των Βουλευτών, ούτε της Ολομέλειας της Βουλής».

«Συνεπείς σε αυτή την θέση που έχουμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή, δικαιολογώντας την ψήφο στη Βουλή, έχουμε καταθέσει σήμερα μια πρόταση νόμου, η οποία εναρμονίζει την πολιτική μας θέση σε νομοθεσία», σημείωσε.

Ο κ. Τορναρίτης συνέχισε λέγοντας ότι «βάσει αυτής της νομοθεσίας, όταν και εφόσον συζητηθεί και ψηφιστεί, η αρμοδιότητα γι αυτά τα θέματα περνά στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο μέσα από διαβούλευση που θα έχει με την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας θα καθορίζει τις εγκυκλίους, τα μηνύματα και τα φυλλάδια που θα διαβάζονται στις σχολικές αίθουσες».

Σε ερώτηση αν η πρόταση του ΔΗΣΥ ακυρώνει τη συμπερίληψη των ημερομηνιών που εορτάζονται στα σχολεία στο πλαίσιο των σχετικών κανονισμών ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ απάντησε ότι «όχι δεν ακυρώνει». Απλούστατα, διευκρίνισε, «δίνει την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Παιδείας, μέσα από τις εξειδικευμένες του ομάδες, να αποφασίζει τι και πώς θα αναφέρεται στις σχολικές τάξεις».

«Αν το Υπουργείο Παιδείας αποφασίσει ότι συγκεκριμένα θέματα δεν πρέπει ν` αναφέρονται γιατί αναφέρονται αλλού, καλώς», είπε.

«Εμείς καταθέσαμε την πρόταση όπως είχαμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΚΑΙ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΈΙΝΤΕ

Στα κατεχόμενα επικρατεί έντονη ενόχληση μετά την έστω και καθυστερημένη παραδοχή του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε και κατόπιν προειδοποίησης του ΠτΔ ότι αν δεν το πράξει θα υπάρξουν επιπτώσεις, ότι είναι ο κ. Ακιντζί αυτός ο οποίος απεχώρησε από την χθεσινή επεισοδιακή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα, σε συνάντηση με την Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης - Ενωμένη Κύπρος, και απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι ο κ. Έιντε έχει αναφέρει την μισή αλήθεια, την άλλη μισή δεν την είπε. Εγώ εξήγησα όλη την πραγματικότητα, η άλλη πλευρά δεν επέδειξε καλούς τρόπους στο τραπέζι των συνομιλιών και μετά απεχώρησα. Εξέφρασε επίσης απογοήτευση για τις δηλώσεις του κ. Έιντε, θα πρέπει ο ίδιος να διερωτηθεί γιατί έκρυψε την μισή πραγματικότητα για το χθεσινό συμβάν. Ο Ε/κ ηγέτης φώναζε σαν να θέλει να μου κλείσει το στόμα και απεχώρησε κλείνοντας την πόρτα πίσω του, οπότε εν συνεχεία αποχωρήσαμε εμείς. Σε καμιά περίπτωση δεν έγινε διάλειμμα, ως συνήθως με τον κ. Αναστασιάδη να χει το πακέτο με τα τσιγάρα πάνω του.

Δεν βιαζόμαστε για τα επόμενα βήματα, τα αναμένουμε θα τα αξιολογήσουμε είπε ο κ. Ακιντζί για την συνάντηση της Πέμπτης με τον ΠτΔ, ενώ έκανε πάλι αναφορά στην στάση του ΔΗΣΥ το οποίο σύρεται πίσω από το ΕΛΑΜ, αναφορικά με την υπερψήφιση της αναφοράς στα σχολεία για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950. Ο κ. Ακιντζί αναμένει να δει τις προθέσεις της ε/κ πλευράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Blame game Τσαβούσογλου: Δεν ανεχόμαστε τα τεχνάσματα του Αναστασιάδη! Ενόχληση στα κατεχόμενα για παραδοχή Έιντε περί αποχώρησης Ακιντζί

   Διαδώστε αυτό το άρθρο