What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Eurogroup: Έγιναν κατανοητές οι θέσεις της Λευκωσίας – Ακόμα ένα «ναυάγιο» για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 21.03.2017 | 09:44
Πρώτη δημοσίευση: 20.03.2017 | 20:00

- Οι θέσεις μας έγιναν κατανοητές στο Eurogroup, δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης, λίγο μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης
- Το προσχέδιο των συστάσεων του Eurogroup για την Κύπρο αποσύρθηκε και αποφασίστηκε η αναθεώρηση της μεθοδολογίας
- Αύριο θα συζητηθεί στο Eurogroup το θέμα των ανισορροπιών της κυπριακής οικονομίας
- Χωρίς "λευκό καπνό" για συμφωνία και κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ένα ακόμη Eurogroup για την Ελλάδα
- Απαγορευτικό Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό χρέος, αλλά και... τυράκι για "πρόοδο στις συνομιλίες"
- "Καμπανάκι" Ρέγκλινγκ για συμφωνία πριν την δόση που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα τον Ιούλιο

Με τη θέση της κυβέρνησης πως δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα που θα συνιστούσαν υπονόμευση της αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας, μετέβη στο σημερινό Eurogroup ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Στη σημερινή συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για το 2017 και τη δημοσιονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές προοπτικές που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές προβλέψεις της για το 2017. Η συζήτηση έρχεται σε συνέχεια της συζήτησης στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Στη συνεδρία επαναλήφθηκαν οι γνωστές πλέον αναφορές που αφορούν και την Κύπρο μαζί με αρκετά άλλα κράτη (Ιταλία, Σλοβενία, Φινλανδία), οι οποίες, όπως είναι γνωστό, δεν υιοθετούνται από την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης,λίγο μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup δήλωσε ότι οι θέσεις της Κύπρου έγιναν κατανοητές στο Eurogroup. Σύμφωνα με το SigmaLive το προσχέδιο των συστάσεων του Eurogroup αποσύρθηκε και αποφασίστηκε η αναθεώρηση της μεθοδολογίας.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης έγιναν κατανοητές και πως παρόμοιες ενστάσεις εκφράστηκαν από την πλειοψηφία των κρατών-μελών. Παρά την απόφαση αναθεώρησης της μεθοδολογίας, ο Υπουργός τόνισε πως "σε κάθε περίπτωση η ανάγκη και η ξεκάθαρη δέσμευση μας για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εξακολουθεί να υφίσταται".

Αύριο συζητείται στο Eurogroup το θέμα των ανισορροπιών της κυπριακής οικονομίας

Αύριο θα συζητηθεί το ζήτημα των μακροοικονομικών ανισορροπιών της κυπριακής οικονομίας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού εξαμήνου, ενώ σήμερα στο Εurogroup o Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τοποθετήθηκε, αλλά δεν έλαβε απάντηση από την Κομισιόν, όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κατά το Εurogroup

Συγκεκριμένα ερωτηθείς για το ζήτημα από το ΚΥΠΕ, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι "σε σχέση με την Κύπρο, ο Υπουργός μίλησε για μια σειρά από στοιχεία, δεν του απάντησα απευθείας εκεί, δεν θα το κάνω τώρα, δεν θα σας πω τι ειπώθηκε μέσα από τον Υπουργό."

"Προφανώς δεν φταίει που δεν μου έδωσαν το λόγο ή ότι δεν ήθελα, αλλά ήταν μια γενική συζήτηση, όπου δώσαμε μια γενική απάντηση, τόσο ο Πρόεδρος όσο και εγώ σε ένα βαθμό σε μερικά από τα σχόλια των υπουργών. Θα δούμε αύριο τι θα γίνει," πρόσθεσε.

Ελλάδα και θεσμοί δεν κατέληξαν σε συμφωνία


Ένα Eurogroup ακόμη, χωρίς συμφωνία ξανά για την Ελλάδα. Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και για μία ακόμη φορά ακούσαμε από τα πλέον επίσημα χείλη της διαπραγμάτευσης πως "υπήρξε πρόοδος" αλλά όχι "λευκός καπνός".

Ακούσαμε όμως και κάτι ακόμη, που είναι ενδεικτικό του ότι φαίνεται ακόμη να υπάρχει... ψωμί σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως "οι συζητήσεις με την Αθήνα θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν εδώ στις Βρυξέλλες". Που σημαίνει πως οι Θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα...

Το δεύτερο... κακό μαντάτο από την πλευρά Ντάισελμπλουμ, ήταν η απαισιοδοξία που εξέφρασε για μια πιθανή συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, αυτό της 7ης Απριλίου...

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκ νέου στο Eurogroup η διαφωνία Κομισιόν – Κύπρου για τη διαρθρωτική θέση

Χάρης Γεωργιάδης: Επιβεβαιώνεται η βιώσιμη δημοσιονομική πορεία
    Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Συνεργάτης Αριστοτέλους: Μπήκα στο facebook της και έμαθα ότι με απατά! [vid]
  2. Λακκοτρύπης: Αρνητική εξέλιξη η νέα παρεμπόδιση του SAIPEM1200 – Συνεχίζουμε τον ενεργειακό μας σχεδιασμό
  3. Τούρκος Υπουργός: Λάθος η μονομερής στάση της ΕΕ στην Α. Μεσόγειο
  4. Κλεάνθης Γεωργιάδης: Στην αντιπροεδρία διεθνούς σώματος ο Πρόεδρος του ΚΟΑ
  5. Eurogroup: Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ
  6. ΥΠΟΙΚ: Η επιβεβαίωση ρυθμού ανάπτυξης 4% για το 2017 δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο