What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

07.04.2017 | 09:45
Τελευταία ενημέρωση: 07.04.2017 | 15:06

Ολοκληρώθηκαν οι υψηλόβαθμες επαφές Ν. Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ - EastMed και Τριμερής με ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσκεψη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συναντήσεις με τους Υπουργούς Άμυνας κ. Avigdor Lieberman, Ενέργειας κ. Υuval Steinitz, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Yuval Rotem, τον Υφυπουργό Δημόσιας Διπλωματίας κ. Michael Oren, τον Προσωπάρχη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Yoav Horowitz και τον Πολιτικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Alon Ushpiz.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, θέματα που άπτονται της στρατηγικής σχέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, με ιδιαίτερη έμφαση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και πιο συγκεκριμένα στα θέματα ασφάλειας, άμυνας και ενέργειας.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς αυτούς έχει φέρει απτά αποτελέσματα και θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, πλείστες των οποίων έχουν ήδη τροχοδρομηθεί.

Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην περιοχή και για τη σημασία των σχέσεων ΕΕ - Ισραήλ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναδείχθηκε η συμβολή και ο εποικοδομητικός ρόλος που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει και διατηρεί άριστες σχέσεις με τις χώρες της περιοχής.

Συζητήθηκε εξάλλου το αυξημένο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από τη νέα Αμερικανική Κυβέρνηση σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνάρτηση και με τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν Κύπρος και Ισραήλ ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο επιβεβαιώθηκε η στρατηγικής σημασίας συνεργασία ανάμεσα στα ομονοούντα κράτη της περιοχής και έγινε ανταλλαγή απόψεων για την επερχόμενη τρίτη Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ. Τονίστηκε δε η ανάγκη πραγματοποίησης τριμερών συναντήσεων και σε υπουργικό επίπεδο, με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων σε τομείς συλλογικού ενδιαφέροντος και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων έγινε επίσης εκτενής συζήτηση για περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία, το επερχόμενο δημοψήφισμα στη Τουρκία, το Μεσανατολικό και θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την επερχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη όπως, μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, διασφαλιστεί και ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή.

Επίσης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Emmanuel Nahshon, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για το επίπεδο των σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ, το Κυπριακό, τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τις εξελίξεις στην ΕΕ, καθώς επίσης τις εκτιμήσεις του για τη νέα Αμερικανική Κυβέρνηση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε επίσης συναντήσεις με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Ισραήλ κ. Lars Andersen και με τη Διευθύντρια της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής στο Ισραήλ κα. Avital Leibovich.

Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο ΙΙΙ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τετραμερής EastMed: Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Υπ. Ενέργειας Ισραήλ και επιτελείο Νετανιάχου

ΑΟΖ: Μετά την Exxon-Mobil στο Προεδρικό έπεσαν υπογραφές με ENI-TOTAL - Τρυπάνι στο «11» τον Ιούλιο [vid]

Τετραμερής East Med - Με αναβαθμισμένο και πολυεπίπεδο ρόλο ο Ν. Χριστοδουλίδης στο Ισραήλ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο