What's hot? ΠΑΡΚΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΧΙΟΝΙΑ· ΣΚΟΠΙΑΝΟ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

Νέα προκλητική τουρκική NAVTEX την ώρα που η Βουλή ψήφιζε για το «Ενωτικό»

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 08.04.2017 | 10:35
Πρώτη δημοσίευση: 07.04.2017 | 19:06
     

- Η Τουρκία δεσμεύει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις
- Οι ασκήσεις έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο από τις 6 μέχρι τις 15 Απριλίου στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Μόρφου
- Αναλυτικά οι συντεταγμένες της περιοχής που δεσμεύεται
- Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ούτε λόγος για έρευνες και γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6

Με νέα NAVTEX η Τουρκία κλιμακώνει τη στρατηγική των προκλήσεων απέναντι στην Κύπρο δεσμεύοντας μέρος της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις.

Και όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσιζε για τις περιβόητες 10λεπτες αναφορές σε σχολικές επετείους κλπ. του «ενωτικού δημοψηφίσματος» προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των Τουρκοκυπριών και να επανακάμψει ο κατοχικός ηγέτης στο τραπέζι των συνομιλιών.

Να σημειώσουμε ότι αυτή η κίνηση της Τουρκίας έρχεται μόλις λίγα 24ωρα μετά την υπογραφή των συμβολαίων με διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς για το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, κι ενώ έχει μεσολαβήσει μια προκλητική ανακοίνωση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε σχέση με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει επ' ουδενί την έρευνα και την εξόρυξη φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ισχυριζόμενο ότι μέρος του εμπίπτει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Η Τουρκία κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των Τ/κ και κινείται μονομερώς, αναφέροντας ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των δικών της δικαιωμάτων και των Τ/Κ.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η “ε/κ διοίκησή νοτίου Κύπρου αγνοώντας τα δικαιώματα των Τ/κ στις 5 και 6 Απριλίου υπέγραψε συμφωνίες με κάποιες διεθνείς εταιρείες υδρογονανθράκων και κονσόρτιουμ”.

“Η ε/κ πλευρά σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένεται να επιδείξει ισχυρή πολιτική βούληση για την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού με τον ‘τ/κ λαό’ είναι απαράδεκτο και ανησυχητικό να επιμένει συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και να συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητές της. Σε αυτό το θέμα συμφωνούμε πλήρως με την ανακοίνωση που έγινε από το ‘υπεξ της τδβκ’ και συμμεριζόμαστε τη δίκαιη ανησυχία και αγανάκτηση της τ/κ πλευράς”, αναφέρει.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι οι έρευνες που θα γίνουν είναι εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι και στο παρελθόν εξέφρασαν πολλές φορές τις ενστάσεις τους και προστίθεται ότι “ένα σημαντικό μέρος του οικοπέδου 6 βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας”.

“Δεν θα επιτραπεί επ' ουδενί στις ξένες εταιρείες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες η διεξαγωγή χωρίς άδεια δραστηριοτήτων και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας. Επιπλέον θα αξιολογηθεί η στάση των εταιρειών οι οποίες συνεργάζονται με την ε/κ πλευρά σε μονομερείς δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες, αγνοώντας τη βούληση της τ/κ πλευράς, και θα ληφθεί υπόψη η στάση τους κατά τις διαδικασίες κοινών προγραμμάτων σε ενεργειακά προγράμματα της Τουρκίας στο άμεσο μέλλον”, αναφέρεται.

Προστίθεται ότι “από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα πρέπει μετά από μια περιεκτική λύση (στο Κυπριακό) να εξεταστεί από κοινού από τις πλευρές που θα αποτελέσουν το νέο κράτος η εγκυρότητα των συμφωνιών που έχει κάνει η ε/κ πλευρά στον τομέα της ενέργειας”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά επιθυμούν μια λύση στο Κυπριακό μέσω διαπραγμάτευσης, και πως πρέπει να μοιραστούν δίκαια τα έσοδα που θα υπάρξουν από τους υδρογονάνθρακες.

“Η μόνη οδός για να χρησιμοποιηθούν οι φυσικοί πόροι της Κύπρου πριν την επίτευξη συμφωνίας είναι να υπάρξει κοινή διαχείριση των φυσικών πόρων με την τ/κ πλευρά και να γίνουν διευθετήσεις για δίκαιη κατανομή των εσόδων. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την ε/κ πλευρά να λάβει υπόψη τα αναφαίρετα διακαιώματα επί των φυσικών πόρων των Τ/κ, οι οποίοι στο μέλλον θα είναι ίσοι πολιτικοί συνέταιροι, και να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες οι οποίες οδηγούν σε αποτυχία των προσπαθειών για περιεκτική λύση”, αναφέρεται.

“Τονίζουμε με έμφαση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της στην υφαλοκρηπίδα, καθώς και τα δικαιώματα και συμφέροντα της ‘τδβκ’”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Όσον αφορά τη NAVTEX που εκδόθηκε από την Τουρκία, οι ασκήσεις έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο από τις 6 μέχρι τις 15 Απριλίου στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Μόρφου.

Ακολουθούν οι συντεταγμένες της περιοχής που δεσμεύεται:
GUNNERY EXERCISE, BETWEEN 06-15 APR 17, FROM 0500Z TO 1400Z IN AREA BOUNDED BY;
35 10.55 N - 032 53.50 E
35 11.00 N - 032 54.50 E
35 14.50 N - 032 55.00 E
35 16.00 N - 032 54.50 E
35 12.00 N - 032 47.50 E
35 11.00 N - 032 50.50 E

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυπριακό: Αντίδραση στις δηλώσεις Οζγκιουργκιούν ότι «δεν υπάρχουν Κύπριοι στην Κύπρο»

Παρέμβαση Χριστόφια μετά την απόφαση της Βουλής για το «Ενωτικό»

Πρωτοφανείς εικόνες ντροπής στην Βουλή - Πέρασε η πρόταση νόμου ΔΗΣΥ περί «Ενωτικού» - «Ντου» της Αστυνομίας στα έδρανα για απομάκρυνση πολιτών!

Νίπτει τας χείρας του ο Γεν. Εισαγγελέας! Μη ορθό να προβώ σε γνωμάτευση για την πρόταση του ΔΗΣΥ περί «ενωτικού»

ΔΗΣΥ - Ενωτικό δημοφήφισμα: Δεν βγήκε «λευκός καπνός» - Διαφωνούν οι «τρεις»

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Αυτός είναι ο δράστης των σεξουαλικών επιθέσεων στο Γραμμικό Πάρκο - Το σκίτσο της Αστυνομίας [pic]
  2. Πέταξε τα καρφάκια της η Χριστιάνα Αριστοτέλους: Δουλέψαμε με ανθρώπους που έδιναν ψεύτικα θέματα στα περιοδικά και το ξέραμε και το ήξεραν!
  3. Η μετά Μοντανά εποχή, οι «άσσοι στο μανίκι» Αναστασιάδη, και οι «βιαστικοί» σύμβουλοι που ανακοίνωναν τουρκο-ισραηλινό αγωγό
  4. Προσοχή! Ανακαλείται κυπριακή σεφταλιά από την ελληνική αγορά [pic]
  5. Νέες συλλήψεις «γκιουλενιστών» σε κατεχόμενα και Τουρκία
  6. Επαφές με την τουρκική ηγεσία θα έχει ο ΓΓ του ΣτΕ