What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

09.04.2017 | 15:14
Τελευταία ενημέρωση: 10.04.2017 | 09:16

Κυπριανού: «Δεν θα ανεχθούμε φασιστικές ενέργειες» - Η απάντηση για Λιλλήκα και Προεδρικές

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Πρέπει να γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση στα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την λύση του Κυπριακού «και όχι να αναλώνουμε χρόνο στις λεπτομέρειες», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι αν θα υπάρξουν εξελίξεις, θα πρέπει να υπάρξουν το επόμενο διάστημα.

Ερωτηθείς σήμερα το μεσημέρι, μετά το τέλος των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής των δολοφονηθέντων από την ΤΜΤ Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, τι αναμένει από την επανέναρξη των συνομιλιών την Μεγάλη Τρίτη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η διαδικασία έχει μπλοκαριστεί πολύ πριν από την Γενεύη, κατά τη δική τους εκτίμηση.

«Με την έννοια ότι οι δύο πλευρές επαναλάμβαναν τις ίδιες θέσεις, δίχως να δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία. Αναμένουμε λοιπόν να γίνει μια ελεύθερη και ειλικρινείς ανταλλαγή απόψεων και να επιδιωχθεί η εξεύρεση τρόπου που θα καταστήσει τις διαπραγματεύσεις ουσιαστικές. Εμείς έχουμε υποβάλει μια πρόταση προς τους δύο ηγέτες. Ελπίζω και εύχομαι να την λάβουν υπόψη τους και μελετώντας την μαζί με ενδεχομένως άλλες σκέψεις που έχουν οι ίδιοι ή απόψεις που πήραν από άλλα πολιτικά κόμματα, να αποφασίσουν για το πως προχωρούμε. Η δική μας η άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση, επιτέλους, στα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την λύση του Κυπριακού και όχι να αναλώνουμε χρόνο στις λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση αν η όποια εξέλιξη θα αναμένεται μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αν θα υπάρξουν εξελίξεις, θα πρέπει να υπάρξουν το επόμενο διάστημα.

«Το δημοψήφισμα, ενώ είναι ένας σημαντικός σταθμός, δεν είναι εκείνο που θα καθορίσει το τι θα γίνει στο Κυπριακό, εάν δεν αποφασίσει ο Ερντογάν ότι θα συμβάλει στις προσπάθειες επίτευξης λύσης για να εξυπηρετήσει και τα δικά του συμφέροντα, με την έννοια ότι με λυμένο το Κυπριακό, και με λυμένες τις διαφορές που θα πετύχει με την Ελλάδα, θα μπορούσε να συζητά για μια οικονομική συνεργασία, όπως την θέλει στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου, με άλυτο το Κυπριακό αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν», συμπλήρωσε.

Βουλή

Ερωτηθείς για τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή στην Βουλή, καθώς και για την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι στον τόπο μας έχουμε δημοκρατία.

«Επιτρέπεται ο καθένας να έχει τη δική του άποψη και να την εκφράζει όπως θεωρεί ότι εξυπηρετεί καλύτερα τον τόπο και τον λαό μας. Φασιστικές ενέργειες οι οποίες στοχεύουν στο να εκφοβίσουν, βιώσαμε στο παρελθόν πάρα πολλές και οι συνέπειες ήταν καταστροφικές σε βάρος του λαού μας. Δεν πρόκειται, λοιπόν, εμείς να ανεχτούμε επανάληψη των ίδιων απαράδεκτων συμπεριφορών. Είναι γι’ αυτό τον λόγο, όταν μου ζητήθηκε από την Αστυνομία να καταγγείλω τα όσα έχουν γίνει, προχώρησα σε συγκεκριμένη καταγγελία», πρόσθεσε.

Εκείνο που αναμένει, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, είναι, επιτέλους, «να συνειδητοποιήσουμε οι πάντες ότι ζούμε σε μια χώρα δημοκρατική».

«Ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα της έκφρασης ελεύθερα της άποψης του, φτάνει να μην παραβιάζει τις σχετικές νομοθεσίες. Συνειδητά, υποστηρίξαμε μια νομοθεσία στην Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία απαγορεύει την ρητορική του μίσους και του φανατισμού, ενάντια σε ομάδες είτε λόγω της καταγωγής τους είτε λόγω των απόψεων που έχουν είτε οποιοδήποτε άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Απαιτούμε, λοιπόν, να εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία. Αυτή είναι η δική μας απαίτηση. Για να λειτουργήσουμε πραγματικά ως χώρα δημοκρατική», ανέφερε.

Σε παρατήρηση αν θα στείλει επιστολή και στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αύριο θα στείλει σχετικές επιστολές ζητώντας ακριβώς την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Παρουσία Γ. Λιλλήκα στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής Καβάζογλου και Μισιαούλη

Απαντώντας σε ερώτηση αν σημαίνει κάτι η παρουσία του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα στις σημερινές εκδηλώσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι παλιά ο κ. Λιλλήκας ήταν μόνιμα σε αυτές τις εκδηλώσεις. «Τώρα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Δεν πρέπει να ρωτάτε εμένα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κυπριακό: Σύμπτωση απόψεων Αναστασιάδη - Τσίπρα για νέα Διάσκεψη
  2. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
  3. Προϋπολογισμός 2018: Πέρασε με 30 ψήφους υπέρ - Ποια κονδύλια «σταυρώθηκαν» [vid]
  4. Κυπριακή Βουλή κατά Τραμπ για Ιερουσαλήμ - Η διαφοροποίηση ΔΗΣΥ
  5. Στήριξη Λιλλήκα σε Παμπορίδη για ΟΑΥ
  6. Προεκλογική κόντρα με φόντο τα έκτροπα στο Τσίρειο - Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Δεν πείθει ο ΑΠΟΕΛ - Ο Ιωνάς εκκόλαπτε τέτοιες συμπεριφορές