What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

«Σύνοδος των 7» του ευρωπαϊκού νότου: Συνάντηση Ραχόι - ΠτΔ στη Μαδρίτη

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 10.04.2017 | 14:16
Πρώτη δημοσίευση: 10.04.2017 | 13:03

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Μαριάνο Ραχόι, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, (Παλάτι Moncloa) στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου των αρχηγών κρατών των νοτίων χωρών μελών της ΕΕ που πραγματοποιείται στην ισπανική πρωτεύουσα.

Στη συνάντηση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.


Μετά την υποδοχή της οποίας έτυχε από τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Πρωθυπουργικού Γραφείου.

Στο Βιβλίο Επισκεπτών, ο Πρόεδρος έγραψε τα ακόλουθα:

«Απευθύνω ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Ισπανίας για τη θερμή του υποδοχή στο Παλάτι Moncloa.

Εύχομαι αυτή η επίσκεψη να ενισχύσει περαιτέρω τους ήδη εξαίρετους δεσμούς μεταξύ της Κύπρου και της Ισπανίας προς όφελος των λαών μας όπως επίσης και προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία και οι δύο ανήκουν.

Είθε η συνεργασία μας που βασίζεται στη φιλία, στις κοινές αξίες και στον αμοιβαίο σεβασμό να συνεχίσει να αναπτύσσεται στο μέλλον».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠτΔ

Τα όσα έχουν συζητηθεί με τον Ισπανό Πρωθυπουργό δημιουργούν τις προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Ισπανό Πρωθυπουργό κ. Μαριάνο Ραχόι, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, στη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η συνάντηση με τον Ισπανό Πρωθυπουργό με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο, διότι τα θέματα που έχουν συζητηθεί δημιουργούν τις προοπτικές όχι μόνο για περαιτέρω εμβάθυνση των άριστων σχέσεων που έχουμε αλλά και για τη σημαντική συμβολή της Ισπανίας σε αυτό που επιδιώκουμε αφού είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και ιδιαίτερα θέματα των εγειρόμενων αξιώσεων (από πλευράς Τουρκίας), το θέμα της εξόδου της Βρετανίας και η προοπτική και το μέλλον, βεβαίως, της Ευρώπης.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις επαναλαμβάνω ότι αυτό που με αφήνει ικανοποιημένο είναι ότι υπάρχει και από πλευράς των δύο Κυβερνήσεων η αποφασιστικότητα να ενισχυθούν περαιτέρω οι μέχρι σήμερα άριστες σχέσεις.

Όσον αφορά το Κυπριακό, το πλέον ενδιαφέρον είναι η βασική αρχή την οποίαν εξέφρασε ο Ισπανός Πρωθυπουργός, και η οποία ταυτίζεται και με τις δικές μας θέσεις, που είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και δεν μπορεί να υπάρξει λύση με παρεκκλίσεις από αυτές τις αρχές, όπως η αξίωση για τις τέσσερεις ελευθερίες που προβάλλεται από πλευράς Τουρκίας. Και τα των εγγυήσεων βεβαίως και κάποια άλλα θέματα που εγείρονται, τα έχω με λεπτομέρεια αναπτύξει στον Ισπανό Πρωθυπουργό.

Κοινές είναι και οι θέσεις μας όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας, όπως και για την προοπτική για το μέλλον.

Πολύ περισσότερο, όμως, τα όσα μας έχουν απασχολήσει στη συνάντηση μας θα είναι και το αντικείμενο της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του νότου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην Μαδρίτη ο ΠτΔ για την «Σύνοδο των 7» του ευρωπαϊκού νότου - Το απόγευμα το τηλεφώνημα με Έιντε εν μέσω τουρκικών απειλών

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Κυπριακό: Σύμπτωση απόψεων Αναστασιάδη - Τσίπρα για νέα Διάσκεψη
  2. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
  3. Θετική τάση και στην Κύπρο μετά το ρεκόρ απασχόλησης στην ΕΕ το 3ο τρίμηνο του 2017
  4. Για την Κύπρο 874 εκατ. ευρώ από τα 278 δις για χώρες της Ε.Ε. μέσω Κοινοτικών Ταμείων
  5. «Ο Αναστασιάδης ανήγαγε τον Αρχιεπίσκοπο σε προνομιακό συνομιλητή»
  6. Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι: Το Κυπριακό πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε.