What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

12.04.2017 | 16:05
Τελευταία ενημέρωση: 12.04.2017 | 16:09

Κυπριακό - Αναστασιάδης: Λύση χωρίς αποδοχή των 4 ελευθεριών για Τούρκους πολίτες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ούτε μέσα από απειλές ούτε μέσα από εκβιασμούς επανενώνεται η πατρίδα μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος σημείωσε πως “θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είτε μεσολαβούν είτε αντιπροσωπεύουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα πως εμείς σεβόμαστε τις όποιες ανησυχίες που κάθε πολίτης έχει και το ίδιο ελπίζω και η άλλη πλευρά”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας είπε “ότι δεν είναι νοητό η λύση αντί να εξυπηρετεί τον κυπριακό λαό, να εξυπηρετεί τρίτους”. Μιλούσε στους οπλίτες και αξιωματικούς στο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς «Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπούρτζη», στον Δελίκηπο, το οποίο επισκέφθηκε με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη.

Είπε πως “αυτό που θέλω να κάνω ξεκάθαρο είναι πως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην επιθυμία μας προκειμένου να πετύχουμε μέσα από συμβιβασμό την οριστική λύση του προβλήματος”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε πως “ο σεβασμός στην ομοσπονδία και στην πολιτική ισότητα, δεν σημαίνει ότι η μία εκ των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να έχει υπερπρονόμια καθορίζοντας και την τύχη του συνόλου, όπως και δεν είναι νοητό να απαιτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία να δεχθεί τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, όπως η Τουρκία διεκδικεί για τους πολίτες της”.

Ανέφερε πως δεν επιθυμεί να προχωρήσει “στις οποιεσδήποτε δηλώσεις που να αποτελούν ή να μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για αιτιάσεις από την όποια πλευρά” λέγοντας, ωστόσο, ότι “έθεσα τους όρους και τις προϋποθέσεις απαντώντας σε όσα ακούω, συνεπώς η παρουσία μας, η αποφασιστικότητα μας και η καλή μας θέληση στον διάλογο δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται από κανέναν”.

Όπως είπε εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “δεν είναι νοητό – και θέλω να το ξεκαθαρίσω – να συνεχίζει μια ευρωπαϊκή χώρα να είναι υπό την προστασία ή την εγγύηση μιας τρίτης χώρας και δεν είναι νοητό μια ευρωπαϊκή χώρα να διατηρεί στρατεύματα ή μέρος των κατοχικών στρατευμάτων πως τάχα η εδώ παρουσία τους να είναι αναγκαία για τυχόν απειλές από τρίτους”.

Πρόσθεσε πως “η σχέση μας με όλα τα γειτονικά κράτη είναι άριστες και δεν βλέπουμε να υπάρχουν εχθροί” αντιθέτως, “αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι υπάρχουν φίλοι, συνεπώς, δεν κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατία από έξωθεν απειλές πέραν της μόνιμης απειλής με την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι “εδώ και 43 χρόνια η ελληνοκυπριακή πλευρά με ειλικρίνεια προσέρχεται στον διάλογο όπως πράττει και σήμερα” και διαβεβαίωσε ότι “διαπραγματευόμαστε προκειμένου να εξευρεθεί μια πραγματικά βιώσιμη λύση που θα δίνει προοπτική και μέλλον, να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια της χώρας μας”.

Σημείωσε ότι “για να φτάσουμε στο επιθυμητό, δηλαδή στην επανένωση της πατρίδας μας μέσα από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαιτείται και η άλλη πλευρά να κατανοήσει ότι ούτε μέσα από τις απειλές μπορεί να το πετύχουμε ούτε μέσα από τους εκβιασμούς”.

Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είτε μεσολαβούν είτε αντιπροσωπεύουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα πως εμείς σεβόμαστε τις όποιες ανησυχίες που κάθε πολίτης έχει και το ίδιο ελπίζω και η άλλη πλευρά ενώ ταυτόχρονα δηλώνω ότι δεν είναι νοητό η λύση αντί να εξυπηρετεί τον κυπριακό λαό, να εξυπηρετεί τρίτους”.

Αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε και στην οικονομική κρίση με την επισήμανση ότι χάρη στις θυσίες του λαού μας η Κύπρος μπήκε σε μια πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Δήλωσε ότι “περάσαμε δύσκολες ώρες ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης” ωστόσο “χάρη στις θυσίες του λαού μας, τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, τη συνεργασία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των οργανωμένων συνόλων, εργοδοτών και εργοδοτουμένων, έχουμε κατορθώσει – και νιώθω περήφανος για αυτό – να μπούμε σε μια πορεία, αντί των καταστροφικών συνεπειών ως αποτέλεσμα της κρίσης, ανάκαμψης της οικονομίας”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν παραγνωρίζει “ότι ακόμα υπάρχουν προβλήματα” κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως “φυσικό”, προσθέτοντας πως “ττέσσερα χρόνια μετά από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας, σήμερα βαδίζουμε στον δρόμο της ανάπτυξης”.

Ευχήθηκε “αυτή η πρόοδος της πατρίδας μας να συνοδευτεί και με το να είναι αυτή η τελευταία χρονιά που ζούμε υπό καθεστώς κατοχής”.

Για την Εθνική Φρουρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “είναι η αποτρεπτική δύναμη που μας δίνει το δικαίωμα να διεκδικούμε και να προστατεύουμε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Τέλος, απευθυνόμενος στους οπλίτες και τους αξιωματικούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε είπε ότι δεν διατηρεί καμία αμφιβολία ότι “τόσο ο αρχηγός της ΕΦ όσο και οι επιτελείς του πράττουν και θα πράξουν στο ακέραιο, όπως και εσείς το καθήκον σας”.

Πρώτιστο και κύριο μέλημα μια λύση που να προστατεύει την ε/κ κοινότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος

Πρώτιστο και κύριο μέλημα τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είναι η επίτευξη μιας λύσης που να προστατεύει και αυτό που εκπροσωπώ στις συνομιλίες: την ελληνοκυπριακή κοινότητα και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την προοπτική και το μέλλον και όχι να θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη της.

Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι επισκεπτόμενος το στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς «Στέλιου Μαυρομμάτη», στο Σταυροβούνι, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε “μέσα από τον διάλογο να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να έρθει εκείνη η ώρα που πραγματικά θα γιορτάσουμε και την Ανάσταση της πατρίδας μας διότι πάντα προηγείται της Ανάστασης ο Γολγοθάς”.

Πρόσθεσε ότι «αυτή την περίοδο είμαστε σε ένα διάλογο που έχει στόχο να πετύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον κατοχικό στρατό, την επανένωση, τη δημιουργία συνθηκών γενικότερα που να διασφαλίζουν προοπτική και μέλλον σε όλους όσοι αποτελούν τους κατοίκους αυτής της χώρας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να καθησυχάσει, όπως είπε, όλους, τόνισε “ότι πρώτιστο και κύριο μέλημα είναι, πέραν βεβαίως από την επίτευξη μιας λύσης που να ικανοποιεί τις ανησυχίες όλων όσων κατοικούν, ιδιαίτερα όμως είναι η επίτευξη μιας λύσης που να προστατεύει και αυτό που εκπροσωπώ στις συνομιλίες: την ελληνοκυπριακή κοινότητα”.

Να διασφαλίζει, συνέχισε, “την προοπτική και το μέλλον και όχι να θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη της”.

Είπε ότι “εμείς σεβόμαστε την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά αντίστοιχα θέλουμε εκείνη να σεβαστεί τις δικές μας έγνοιες και ανησυχίες”.Μιλώντας στους οπλίτες και αξιωματικούς, ο Πρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «νιώθω περήφανος πραγματικά για την άρτια εκπαίδευση, την ετοιμότητα για αποστολή, την τόλμη των καταδρομέων μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε περήφανος “όταν ανάλογες μέρες έχω την ευκαιρία να δω από κοντά εκείνους που μου δίδουν δύναμη στις διαπραγματεύσεις, εκείνους που αποτελούν την πραγματική αποτρεπτική δύναμη και δημιουργούν τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε μέσα από καλύτερες συνθήκες να μπορεί να διαπραγματεύεται κανένας αφού εδώ και 43 χρόνια η πατρίδα μας βρίσκεται υπό ημικατοχή”.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι “μέσα στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να έχετε ό,τι πιο σύγχρονο και ό,τι καλύτερο, προκειμένου να είστε ακόμη πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσετε ω μη γένοιτο την οποιαδήποτε επιβουλή”.

Τον Πρόεδρο τηw Δημοκρατίας συνόδευε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κωνσταντίνα Ευριπίδου: Το post με τα υπονοούμενα για όσους ψαχουλεύουν τις ζωές των άλλων
  2. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  3. «Μαύρο» εκ Βουλγαρίας σε κυπριακούς δέκτες - Η απάντηση της εταιρείας
  4. Καμία αναφορά στο Κυπριακό από Γκουτέρες στις τοποθετήσεις του στη Γεν. Συνέλευση και σε διάσκεψη Τύπου
  5. Προεδρικές Εκλογές - Παπαδόπουλος: «Τον Φλεβάρη θα κουρέψουμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη»
  6. Ξαφνική αποχώρηση του Νικόλα Ιωαννίδη από το πλατό του «Όλα για σένα»! [vid]