What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

13.04.2017 | 14:00
Τελευταία ενημέρωση: 13.04.2017 | 14:46

Αισιοδοξία Τσίπρα για προοπτικές συμφωνίας με εταίρους στο Υπουργικό

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την δική του εκτίμηση για την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη με τους εταίρους στο Eurogroup της Μάλτας την περασμένη Παρασκευή, παρουσίασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας στα μέλη της κυβέρνησής του κατά το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρονται 8 σημεία που, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας στους συνεργάτες του, καταδεικνύουν ότι η διαπραγμάτευση είχε θετικό αποτέλεσμα για την κυβέρνησή του, αφού:

Θα οδηγήσει σε μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο «εφόσον πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που θεωρείται πάρα πολύ πιθανό αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά (τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάσουμε το στόχο, το 2018)».

Την ίδια ώρα επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εργασίας από Σεπτέμβρη του 2018 και δεν αυξάνεται το υπάρχον όριο των ομαδικών απολύσεων.

Εξασφάλισε, είπε ο κ. Τσίπρας, το «όχι» στην ανταπεργία, δηλαδή στο δικαίωμα του εργοδότη σε περίπτωση γενικής απεργίας να κάνει το λεγόμενο «λοκ-άουτ».

Στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, έμειναν εκτός συζήτησης, τόνισε, τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο, «παρά τις ισχυρές πιέσεις».

Δεν θα υπάρξουν, διαβεβαίωσε, επιπλέον μέτρα για το 2018.

Θα δοθεί κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων «που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που δεν έχουν ακόμα κοινοποιηθεί, επικεντρώνονται στο ότι ο Πρωθυπουργός, όπως τονίζουν, δεν αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση με τους εταίρους για μετά το 2019, όπως περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και άλλα, «για τα οποία ήδη έχουν εκδηλωθεί κοινωνικές αντιδράσεις». Τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε στο ΚΥΠΕ ότι «ο κ. Τσίπρας κρύβει τα μέτρα που έχει συμφωνήσει και που θα τα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση το 2019».

Στην εισήγησή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ σε δημοσιονομικά - εργασιακά, οι οποίες περιλάμβαναν 4,5 δισ. ευρώ, επιπλέον, προσαρμογή. Απαίτηση που ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τον Δεκέμβριο 2015, από τη φάση της 1ης αξιολόγησης, δηλαδή, και επανήλθε το φθινόπωρο του 2016, κατά την εκκίνηση διαδικασιών της 2ης αξιολόγησης.

Περιλάμβαναν επίσης την μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων και την αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας.

Το ΔΝΤ, είπε ο κ., Τσίπρας, «δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του».

«Με τις απαιτήσεις του, ωστόσο – πρόσθεσε - υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι μόνοι που επέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ήταν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ευρωβουλευτές τους μάλιστα έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στηρίζει αδικαιολόγητα την ελληνική κυβέρνηση».

«Πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση τόσο για το δημοσιονομικό όσο και κυρίως για τα εργασιακά. Δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά, ίσως, στην Ευρώπη, ένα μέτωπο υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος».

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τσίπρας: Η κατάσταση ασφαλείας στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ επιτάσσει την επίλυση του Κυπριακού
  2. Bitcoin: Έπεσε μέσα στις προβλέψεις της η Saxo Bank και η φρενίτιδα συνεχίζεται - Δύο χώρες ενώνονται για να το καταστρέψουν!
  3. Τσίπρας: Θα αλλάξουμε τον τρόπο εκλογή του μουφτή στη Θράκη, αλλά όχι λόγω… Ερντογάν
  4. Ν. Παπαδόπουλος: Μονόδρομος για την Οικονομία ο Φορέας Διαχείρισης ΜΕΔ
  5. Παρέμβαση Τσίπρα για το Κυπριακό στη Σύνοδο της Ε.Ε.
  6. ΔΝΤ: Εντυπωσιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, αλλά... συστάσεις!