What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Πιττέλλα και Πίρι: Με αυτό το σύνταγμα η Τουρκία δεν μπαίνει στην Ε.Ε.

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 17.04.2017 | 17:37
Πρώτη δημοσίευση: 17.04.2017 | 13:06
     

- Πιτέλλα και Πίρι καταδικάζουν τόσο τις παρατυπίες του δημοψηφίσματος, όσο και το περιεχόμενο των αλλαγών
- Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να κλείσουν για τα καλά τις πόρτες της Ε.Ε. στην Τουρκία του Ερντογάν
- Πιτέλλα για δημοψήφισμα: “Ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα μακριά από την Ευρώπη”
- Η Ε.Ε. εν αναμονή της επίσημης αξιολόγησης από τον ΟΑΣΕ για τα του δημοψηφίσματος
- Kati Piri (εισηγήτρια Ε.Ε. για την Τουρκία): Μια θλιβερή ημέρα για όλους τους δημοκράτες στην Τουρκία

O Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Gianni Pittella και η Kati Piri, εισηγήτρια του ΕΚ για την Τουρκία, καταδικάζουν τις εκλογικές παρατυπίες και το άδικο εκλογικό περιβάλλον και απαιτούν τον τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας της ΕΕ, επειδή “με ένα τέτοιο σύνταγμα, η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ”.

Σχολιάζοντας “την ψήφο των Τούρκων πολιτών στο ιστορικό δημοψήφισμα” ο Gianni Pittella χαρακτήρισε τη διαδικασία “άλλο ένα σκληρό πλήγμα κατά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου ” και “ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα μακριά από την Ευρώπη”.

Ο Giannni Pittella είπε πως “ο Ερντογάν έχει κλείσει τις πόρτες του στην ΕΕ με αυτό το δημοψήφισμα” και προσθέτει πως “οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ θα πρέπει να ανασταλούν όταν η Τουρκία αποφασίσει να εφαρμόσει τις 18 συνταγματικές τροποποιήσεις”.

Σημειώνει ότι υπάρχουν αναφορές για “πολλές παρατυπίες σε όλη την Τουρκία” και προσθέτει πως “οι παρατυπίες σκιάζουν το τελικό αποτέλεσμα". "Εμείς, ως εκ τούτου, προσβλέπουμε στην επίσημη αξιολόγηση από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) / Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ODIHR) και τη Διεθνή Αποστολή Παρατηρητών”, δηλώνει ο Pittella.

“Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών εξακολουθεί να προσβλέπει στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ως ζωτικής σημασίας σημεία αναφοράς. Δυστυχώς, ο Ερντογάν στρέφει όλο και περισσότερο την Τουρκία σε ένα προσωποπαγές αυταρχικό καθεστώς”, αναφέρει ο Πιτέλλα.

“Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ενάντια στην αυταρχική εκτροπή πραγματοποιείται από τον Erdoğan. Παρ `όλα αυτά, ζητάμε όμως από το Συμβούλιο της ΕΕ να εξετάσει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αναστείλει τις ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Τουρκία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια και να παραμείνει σιωπηλή - και η Ευρώπη δεν θα το κάνει”, αναφέρει ακόμη στη δήλωσή του.

Εξάλλου η Ευρωβουλευτής Kati Piri, εισηγήτρια για την Τουρκία, αναφέρει ότι αυτή είναι μια θλιβερή ημέρα για όλους τους δημοκράτες στην Τουρκία.

"Σε ένα άδικο εκλογικό περιβάλλον μια πολύ μικρή πλειοψηφία ενέκρινε μια συνταγματική αλλαγή που θα δώσει στον Πρόεδρο Erdoğan ανεξέλεγκτές εξουσίες. Με ένα τέτοιο σύνταγμα, η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ”, αναφέρει.

“Ως εισηγήτρια, θα συνεχίσω να στέκομαι κοντά σε όλους εκείνους που αγωνίζονται για τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία. Το σημερινό αποτέλεσμα δείχνει ότι υπάρχουν εκατομμύρια Τούρκων πολιτών που μοιράζονται τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες και επέλεξαν ένα διαφορετικό μέλλον για τη χώρα τους. Η ΕΕ δεν πρέπει ποτέ να κλείσει την πόρτα σε αυτούς”, καταλήγει στη δήλωσή της η Πίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκία - δημοψήφισμα: Η πύρρειος νίκη Ερντογάν που θα αλλάξει εκ βάθρων μια βαθιά διχασμένη χώρα

Ν. Χριστοδουλίδης: Με μεγάλη προσοχή η αξιολόγηση της κατάστασης στην Τουρκία

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Εκστρατεία μέσω facebook για πληροφορίες περί αγνοουμένων
  2. Θετική τάση και στην Κύπρο μετά το ρεκόρ απασχόλησης στην ΕΕ το 3ο τρίμηνο του 2017
  3. Για την Κύπρο 874 εκατ. ευρώ από τα 278 δις για χώρες της Ε.Ε. μέσω Κοινοτικών Ταμείων
  4. Ερντογάν: Αρχηγική εμφάνιση στην Ισλαμική Διάσκεψη με απειλές κατά Ισραήλ και Τραμπ για Ιερουσαλήμ
  5. Ως ηγέτης των Ισλαμικών κρατών ο Ερντογάν προειδοποιώντας Τραμπ και Ισραήλ
  6. Κ. Μαυρίδης: Αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της ΕΕ