What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

Επανεκκίνηση συνομιλιών εν μέσω τουρκικών «τσαμπουκάδων» στην ΑΟΖ

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 19.04.2017 | 12:56
Πρώτη δημοσίευση: 19.04.2017 | 08:38
     

- Την ώρα που η Λευκωσία αναζητά τρόπους επιτυχούς συνέχισης των συνομιλιών η Άγκυρα προκαλεί στην ΑΟΖ
- Διακυβέρνηση, οικονομία και ΕΕ κατά την συνάντηση των ηγετών την Πέμπτη
- Επί τάπητος σειρά ζητημάτων για τις εντός και εκτός Κύπρου εξελίξεις στο Εθνικό Συμβούλιο της Δευτέρας
- Σε "γραμμή" Άγκυρας ο Ακιντζί θέτει χρονοδιάγραμμα το κρίσιμο για την ΑΟΖ δίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος

 Οι εξελίξεις εντός της Τουρκίας, μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, οι προκλητικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή βορείως και δυτικώς της Κύπρου, για ακόμα μια φορά και οι άκρως αρνητικές δηλώσεις και εκβιασμοί του κατοχικού ηγέτη, δημιουργούν ένα φάσμα απαισιοδοξίας και ανησυχίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Εντός του πλαισίου αυτού οι συνομιλίες ΠτΔ - Ακιντζί επανεκκινούν αύριο εν μέσω των πρώτων "συμβολικών" κρούσεων από τουρκικής πλευράς, με τα σημερινά ναυτικά γυμνάσια στην κυπριακή ΑΟΖ, κατόπιν παρανόμων NAVTEX, καθώς και τις έρευνες που έχουν ανακοινωθεί για υδρογονάνθρακες. Για ακόμα μια φορά, η ε/κ πλευρά, επιλέγοντας ως στρατηγική να "κωφεύσει" στον νέο αυτόν κύκλο τουρκικών προκλήσεων προσέρχεται στις συνομιλίες προκειμένου για πολλοστή φορά να συζητήσει θέματα της ατζέντας, όπως η διακυβέρνηση, η οικονομία, Ε.Ε. - κοινοτικό κεκτημένο και μια σειρά άλλων εκκρεμούντων θεμάτων.

Εξάλλου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, πριν από λίγο, στις 11:00 πμ, ξεκίνησε η συνάντηση των διαπραγματευτών των δυο κοινοτήτων Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντιλ Ναμί.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, τα μέλη της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας, στην παρουσία του κ. Μαυρογιάννη και του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, μετείχαν σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, για σκοπούς συντονισμού.

Εξάλλου, θεωρείται πλέον ως περίοδος ορόσημο το κρίσιμο για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, με τον Μουσταφά Ακιντζί, με τις πλάτες της τουρκικής προκλητικότητας εκ νέου βάζει και οριοθετεί ουσιαστικά ένα νέο χρονοδιάγραμμα, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα. Την ίδια ώρα βέβαια παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Χαϊρεντίν Μπαρμπαρός σε λιμάνι της νότιας Τουρκίας προετοιμαζόμενο όμως να αποπλεύσει για τη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κύπρο, προκειμένου να δράσει ως μόχλος πίεσης και έντασης, ενόψει των επερχόμενων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, από τους διεθνείς ενεργειακούς τον προσεχή Ιούνιο.

Μετά την έστω και Πύρρειο νίκη που εξασφάλισε ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα, η Λευκωσία χθες απηύθυνε έκκληση στους Τουρκοκύπριους ώστε να προβληματιστούν με τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία και κατά πόσο θα μπορεί μέσα από τη λύση του Κυπριακού να παραχωρείται ένας παρεμβατικός ρόλος σε μια τρίτη χώρα, με τα χαρακτηριστικά μάλιστα που εμφανίζει η Τουρκία. Εντούτοις, πολιτικοί στα κατεχόμενα, προσκείμενοι στην γραμμή Ερντογάν, έχουν ανοίξει έναν κύκλο συζητήσεων για αλλαγή του «πολιτειακού συστήματος» προκειμένου αυτό να συμβαδίσει με τις αλλαγές που μεθοδεύει ο Πρόεδρος Ερντογάν εντός Τουρκίας.

Οι παραπάνω εξελίξεις σε συνάρτηση με την επανέναρξη των συνομιλιών, θα τεθούν επί τάπητος στο προσεχές έκτακτό Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Απριλίου, όπου όπως αναφέρει και σε σχετικό του άρθρο η εφημερίδα "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" αποτελεί ημερομηνία ορόσημο, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα συμπληρώνονται 13 χρόνια από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τον κυπριακό λαό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προκαλεί η Τουρκία! Ασκήσεις με βολές νοτιοδυτικά της Πάφου [χάρτης]

   Διαδώστε αυτό το άρθρο