What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Κατεχόμενα: Φωνασκιών συνέχεια για «απέλαση» Σέρβων μαθητών

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 20.04.2017 | 09:13
Πρώτη δημοσίευση: 19.04.2017 | 16:30

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συνεχίζονται και γίνεται αναφορά σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καταδικάζουμε απερίφραστα αυτό που συνέβη, δήλωσε ο “υπουργός παιδείας και πολιτισμού”, Οζντεμίρ Μπέροβα κάνοντας και σήμερα λόγο για “απέλαση” από τις αρχές της Δημοκρατίας ομάδας μαθητών από τη Σερβία που ήρθαν μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας για να μεταβούν στα κατεχόμενα και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της 23ης Απριλίου για την Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού.

Λόγω της "αδιάλλακτης στάσης των Ε/κ" δυστυχώς η ομάδα από την Σερβία στάληκε πίσω στη χώρα της, ανέφερε ο κ. Μπέροβα σε συνάντηση που είχε σήμερα με ομάδα μικρών παιδιών που βρίσκονται ήδη στα κατεχόμενα για το φεστιβάλ παιδιού στις 23 του μηνός.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα ο “υπουργός παιδείας” μίλησε για "απάνθρωπη συμπεριφορά" στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και δύσκολες 24 ώρες για την ομάδα των παιδιών από τη Σερβία που ήταν ηλικίας γύρω στα 10 χρονών.

Αυτή η όμορφη και όλο νόημα ημέρα, όπου πρέπει να επικρατεί η ειρήνη και η φιλία, έχει “μείνει στη σκιά” λόγω της απέλασης των Σέρβων και της αδιάλλακτης στάσης των Ε/κ, υποστήριξε.

Για το ίδιο θέμα μίλησαν χθες ο “αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών”, “υπουργός εργασίας”, Ερσάν Σανέρ ενώ ανακοίνωση είχε εκδώσει και το “υπουργείο εξωτερικών”.

Η Κίπρις γράφει πάντως σήμερα ότι μία εκ των τριών αντιπροσωπειών που ήρθαν μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας, αυτή την Λιθουανών πέρασε στο ψευδοκράτος και έχει εγκατασταθεί στο ξενοδοχείο που τους είχαν κλείσει. Οσον αφορά την ομάδα των παιδιών από τη Ρωσία που ήρθαν επίσης μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας, η Κίπρις αναφέρει ότι σήμερα επρόκειτο να ξεκαθαρίσει το τί θα γίνει. Αναφέρει δε ότι επειδή η Ρωσία δεν είναι μέλος της ΕΕ αναμενόταν να διαφανεί με ποια φόρμουλα θα μπορούσαν να περάσουν στο ψευδοκράτος.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι οι αρχές της Δημοκρατίας επιτρέπουν την μετάβαση στο ψευδοκράτος των υπηκόων χωρών μελών της ΕΕ που έρχονται στην Κύπρο χωρίς βίζα, όμως από υπηκόους τρίτων χωρών, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά έρχονται με βίζα, ζητείται διεύθυνση διαμονής στην “νότια Κύπρο”. Εάν δεν δοθεί διεύθυνση διαμονής, προστίθεται, και οι υπήκοοι μη χωρών μελών της ΕΕ θέλουν να μεταβούν στο ψευδοκράτος, δεν τους δίδεται άδεια εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε χθεσινή ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «δεν είναι αληθές ότι ομάδα παιδιών έχει απελαθεί από τις αρχές της Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη ομάδα παιδιών με τους συνοδούς της όντως αφίχθηκε στην Κύπρο με σκοπό την μετάβαση στα κατεχόμενα για συμμετοχή σε εκδήλωση του παράνομου τ/κ καθεστώτος. Αφού τους εξηγήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν κατά παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τους επετράπη η είσοδος στη Δημοκρατία" ανέφερε.

Προσέθεσε ότι "τα παιδιά και οι συνοδοί τους επέλεξαν να μην μεταβούν στα κατεχόμενα και αναχώρησαν οικειοθελώς από την Κύπρο. Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και με ομάδα παιδιών από τη Ρωσία, η οποία επέλεξε να αφαιρέσει από το πρόγραμμά της τη μετάβαση στα κατεχόμενα και συνέχισε κανονικά την επίσκεψη της στην Κυπριακή Δημοκρατία.»

Δεν ήταν εις γνώση του ΥΠΕΞ Σερβίας ότι η ομάδα θα πήγαινε στα κατεχόμενα

Δεν ήταν εις γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας ότι η ομάδα παιδιών θα συμμετείχε σε εκδήλωση στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, στην οποία παραθέτει τα γεγονότα από δικής του πλευράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Αστυνομία ενημέρωσε την Πρεσβεία της Σερβίας στη Λευκωσία το πρωί της 17ης Απριλίου ότι «μια ομάδα 13 ανήλικων Σέρβων υπηκόων, με τη συνοδεία 4 ενήλικων είχαν κρατηθεί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας λόγω παραβίασης των κανόνων που διέπουν την είσοδο και παραμονή στη Κυπριακή Δημοκρατία».

«Δεν επιτράπηκε στην ομάδα να φύγει από το αεροδρόμιο, καθώς είχαν στην κατοχή τους επιστολή - πρόσκληση από τις «αρχές» της λεγόμενης ``ΤΔΒΚ``», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας.

«Η ομάδα που τελούσε υπό κράτηση είναι όλοι μέλη του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος “Izvor”, με αρχηγό τον Dejan Tosic, οι οποίοι θα μετέβαιναν στο βόρειο μέρος του νησιού για να λάβουν μέρος σε λαογραφική εκδήλωση που φιλοξενείται από το «υπουργείο πολιτισμού» της διεθνώς μη αναγνωρισμένης «ΤΔΒΚ», των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου», προστίθεται.

Σημειώνεται ακόμη ότι «υποτίθεται ότι ο οργανωτής της εκδήλωσης θα κάλυπτε όλα τα έξοδο της διαμονής των παιδιών στην Κύπρο και έτσι δεν είχαν οποιαδήποτε χρήματα μαζί τους».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας δεν είχε ενημερωθεί για το οργανωμένο ταξίδι αυτής της ομάδας στην Κύπρο και της συμμετοχής τους στο βόρειο μέρος του νησιού», αναφέρεται.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας συνεχίζει σημειώνοντας ότι «μόλις πληροφορήθηκαν για τα προβλήματα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Σερβίας στη Λευκωσία μετέβηκαν εκεί και σιγουρεύτηκαν ότι τα παιδιά ήταν καλά και ότι η αεροπορική εταιρεία τους παρείχε κουπόνια για φαγητό και ποτό».

«Στις επαφές τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες στο Αεροδρόμιο και την Υπηρεσία Μετανάστευσης και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου εκπρόσωποι της Πρεσβείας προσπάθησαν να βρουν μια λύση έτσι ώστε τα παιδιά να μην πρέπει να παραμείνουν στο χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου για να περιμένουν την επόμενη πτήση Λάρνακα – Βελιγράδι, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 19 Απριλίου στις 0415», αναφέρεται.

Η Πρεσβεία της Κύπρου στο Βελιγράδι ήταν επίσης ενήμερη, αναφέρεται και προστίθεται ότι συμφωνήθηκε με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών της Κύπρου όπως τα παιδιά μπορέσουν να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και να παραμείνουν σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα, όπου θα παρέμεναν ως την πτήση τους πίσω στο Βελιγράδι.

Στο μεταξύ, συνεχίζει η ανακοίνωση «η Air Pink προσφέρθηκε να βοηθήσει για να οργανωθεί έκτακτο ταξίδι πίσω στο Βελιγράδι γι αυτά τα παιδιά με την συγκατάθεση του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας». Διευθετήθηκε έτσι η επιστροφή 14 ατόμων στο Βελιγράδι τα ξημερώματα της 18ης Απριλίου ενώ ο κ. Deajn Tosic, η σύζυγός του και ακόμη ένα παιδί επέστρεψαν με κανονική πτήση της Air Serbia στις 19 Απριλίου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας καλεί «όλους τους πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους συλλόγους και μεγαλύτερες ομάδες Σέρβων υπηκόων που οργανώνουν ταξίδι σε χώρες που σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους ασφάλειας ή πολιτικούς κινδύνους να το ενημερώνουν έγκαιρα».

Συνέχεια στο θέμα δίνει ο Μπουρτζιού

Συνέχεια στο θέμα με τα παιδιά από Σερβία έδωσε με γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα ο κ. Μπουρτζιού ανέφερε ότι παιδιά από 19 χώρες προσκλήθηκαν φέτος στο 19ο «διεθνές φεστιβάλ παιδιών» το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο με την ευκαιρία της 23 Απριλίου ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται το μπαϊράμι εθνικής κυριαρχίας και παιδιών.

Στη δήλωση του ανέφερε επίσης ότι για 19 χρόνια το φεστιβάλ διοργανώνεται χωρίς πρόβλημα και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις, κατά τον ισχυρισμό του, προσπάθειες της ε/κ πλευράς να εμποδίσει τη συμμετοχή παιδιών στο φεστιβάλ.

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμία εύλογη δικαιολογία και εξήγηση στο να μην επιτραπεί στα παιδιά από τη Σερβία να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι προσπάθειες της ε/κ πλευράς να απομονώσει τους Τ/κ από τον κόσμο συνεχίζονται, με την ε/κ πλευρά να κρύβεται, όπως ανέφερε, πίσω από τη φοβία της μην τυχόν και αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Ερχιουρμάν: Επανεξέταση «υπηκοοτήτων» και νέα απογραφή πληθυσμού
  2. Τώρα και ο Ερχιουρμάν ζητεί κοινή επιτροπή για το φυσικό αέριο
  3. Τουρκικός και τ/κ Τύπος ανεβάζουν με περισσή ειρωνία περαιτέρω τους τόνους για ΑΟΖ και Αιγαίο
  4. Ουκρανία: Επανασυνελήφθη ο πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας Σαακασβίλι και απελάθηκε!
  5. Σάλος και καταδίκη εκπαιδευτικών για την άγρια επίθεση καθηγητή σε 4 μαθητές Γυμνασίου
  6. Πάφος: Mαθητές καταγγέλλουν ότι τους ξυλοκόπησε καθηγητής εν ώρα μαθήματος - Άφαντος ο εκπαιδευτικός!