What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

Κυπριακό: Κρίσιμη συνάντηση ΠτΔ - Ακιντζί υπό τις «ευλογίες» του Barbaros εντός ΑΟΖ

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 20.04.2017 | 12:05
Πρώτη δημοσίευση: 20.04.2017 | 07:59
     

- Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών, μετά την σχεδόν δίμηνη διακοπή
- Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης Διακυβέρνηση, Οικονομία και Ε.Ε. - κοινοτικό κεκτημένο
- Προβληματισμός από την υπαναχώρηση των Τ/κ από συγκλίσεις και για την εμμονή με τις "4 ελευθερίες"
-  Η συνάντηση αρχίζει στις 18:30 στον χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας
- Χθες αργά η Άγκυρα φρόντισε να στείλει μήνυμα στον ΠτΔ με νέα NAVTEX για σεισμικές έρευνες με Barbaros
- Υπενθυμίζεται ότι ο ΠτΔ σε παλαιότερη φάση των διαπραγματεύσεων απεχώρησε ένεκα της παρουσίας Barbaros

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντάται σήμερα το απόγευμα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Η συνάντηση αρχίζει στις 18:30 και θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΡΙΚ:
Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών, μετά την σχεδόν δίμηνη διακοπή κατόπιν της αποχώρησης του κ. Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών. Σήμερα στην ατζέντα αναμένεται να βρίσκονται τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της διακυβέρνησης και της οικονομίας.

Χθες συναντήθηκαν οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντιλ Ναμί΄ενώ νωρίτερα τα μέλη της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας, παρουσία του κ. Μαυρογιάννη και του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, μετείχαν σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, για σκοπούς συντονισμού.

Σε δηλώσεις μετά την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών την περασμένη Τρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευχή, ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων να φέρει τις δύο πλευρές σε σημείο που θα μπορούν μιλήσουν για συγκλίσεις που οδηγούν στην επίλυση του Κυπριακού. Είπε παράλληλα πως οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα ετοιμάσουν προτάσεις προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος.

Εξάλλου, η ε/κ πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες κρατώντας "μικρό καλάθι", καθώς έχει παρατηρηθεί υπαναχώρηση από ήδη επιτευχθείσες συγκλίσεις εκ μέρους Ακιντζί, ενώ προβληματισμό έντονο δημιουργεί η τ/κ εμμονή στο ζήτημα των "4 ελευθεριών" της Ε.Ε., για το οποίο έχει βρει ανέλπιστο σύμμαχο τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Έιντε.

ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ BARBAROS ΚΑΙ NAVTEX

Όπως γνωστοποιήθηκε η Τουρκία προέβη εκ νέου σε δέσμευση αργά χθες το βράδυ περιοχών νοτιοανατολικά της Καρπασίας για σεισμικές έρευνες.

Η νέα αυτή πρόκληση έρχεται ελάχιστες μόλις ώρες προ της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό και αφότου η ε/κ πλευρά "ανέκρουσε πρύμναν" στο ζήτημα του "ενωτικού δημοψηφίσματος", και ενώ τόσο οι Τ/κ όσο και η Άγκυρα γνωρίζουν πως σε παλαιότερη φάση η παρουσία του Barbaros εξανάγκασε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διακόψει τις συνομιλίες. Όμως οι περιστάσεις και οι συνθήκες είναι αρκούντως διαφορετικές, με αποτέλεσμα η ε/κ πλευρά, παρά τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά, παρά τις σεισμικές έρευνες του Barbaros σήμερα επαναπροσέρχεται στις συνομιλίες.

Οι έρευνες στις οποίες αναφέρονται οι NAVTEX θα πραγματοποιηθούν από το ερευνητικό πλοίο Barbaros, καθώς προ ημερών απέπελευσε από το λιμάνι της Σαμσούντας στη Μαύρη Θάλασσα και καταπλέοντας την Δευτέρα 17 Απριλίου στο λιμάνι Τασουκού, κοντά στην Μερσίνη, διέσχισε το Αιγαίο καταλήγοντας στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η NAVTEX 410/17, οι σεισμικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν από αύριο 21 Απριλίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου, στη θαλάσσια περιοχή που ορίζεται από τις παρακάτω συντεταγμένες:

A. 35 15.92 N - 033 59.82 E

B. 35 07.02 N - 034 07.22 E

C. 35 06.43 N - 034 18.52 E

D. 35 01.53 N - 034 22.43 E

E. 35 16.18 N - 034 47.88 E

F. 35 24.57 N - 034 40.00 E
G. 35 28.98 N - 034 47.02 E

H. 35 37.62 N - 034 39.45 E


Επιπροσθέτως, έχουν προεξαγγελθεί και νέες στρατιωτικές ασκήσεις και μάλιστα με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κερύνειας και της Ακανθούς, ενώ προ ημερών η Άγκυρα δέσμευσε μια υπερμεγέθη επιφάνεια εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στην οποία περιλαμβάνονται τα οικόπεδα 5, 6, 7, 8, 10, 11 και 12 της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επανεκκίνηση συνομιλιών εν μέσω τουρκικών «τσαμπουκάδων» στην ΑΟΖ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο