What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Νέα τουρκική NAVTEX με το Barbaros έτοιμο για σεισμικές έρευνες - Οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 20.04.2017 | 14:04
Πρώτη δημοσίευση: 20.04.2017 | 08:20
     

- Χθες αργά η Άγκυρα φρόντισε να στείλει μήνυμα στον ΠτΔ με νέα NAVTEX για σεισμικές έρευνες με Barbaros
- Δέσμευση περιοχής μεταξύ του Κόλπου Αμμοχώστου και Αποστόλου Αντρέα, για «σεισμογραφικές έρευνες»
- Θα συνοδεύεται από το βοηθητικό σκάφος «M/V Bravo», όπου θα πλεύσουν στον κόλπο Αμμοχώστου
- Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το Barbaros παραμένει ελλιμενισμένο στην Τουρκία
- NAVTEX των περασμένων ημερών δέσμευαν εκτεταμένες περιοχές της ΑΟΖ για ασκήσεις με πραγματικά πυρά
- Η επανεμφάνιση Barbaros και τα πολιτικά μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου, κυρίως προς ενεργειακούς κολοσσούς
- Η επιλογή της σημερινής ημέρας σχετίζεται άμεσα και με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό
- Υπενθυμίζεται ότι ο ΠτΔ σε παλαιότερη φάση των διαπραγματεύσεων απεχώρησε ένεκα της παρουσίας Barbaros


Μετά τις NAVTEX των περασμένων ημερών με τις οποίες είχε δεσμεύσει μεγάλες περιοχές της ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, όπου περιλαμβάνονται τα οικόπεδα 5, 6, 7, 8, 10, 11 και 12 της Κ.Δ., χθες αργά το βράδυ η Τουρκία δέσμευσε περιοχές νοτιοανατολικά της Καρπασίας προς διεξαγωγή σεισμικών ερευνών, ενώ εκ παραλλήλου ανακοινώθηκαν και νέες ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές το Barbaros εξακολουθεί να παραμένει ελλιμενισμένο σε τουρκικό λιμάνι:Στον παραπάνω χάρτη της φωτογραφίας της ανάρτησής μας απεικονίζεται η περιοχή με λευκό χρώμα, όπου το «Μπαρμπαρός» θα διεξαγάγει «σειμογραφικές έρευνες», υπό την συνοδεία του βοηθητικού σκάφους «M/V Bravo».

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νέα τουρκική NAVTEX TURNHOS N/W : 410/17410/17, οι σεισμικές έρευνες θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται από αύριο 21 Απριλίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου, ήτοι την περίοδο που κατά πρώτον θα διεξάγονται εκ νέου οι διακοπείσες συνομιλίες και κατά δεύτερον η μακρά αυτή περίοδος καλύπτει ένα μέρος των δραστηριοτήτων των διεθνών ενεργειακών κολοσσών στην κυπρικακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα η υπό δέσμευση θαλάσσια περιοχή ορίζεται από τις παρακάτω συντεταγμένες:

MEDITERRANEAN SEA

SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA AND M/V BRAVO SUPPORTER BETWEEN 21 APR-30 JUN 17 IN AREA BOUNDED BY:

A. 35 15.92 N - 033 59.82 E
B. 35 07.02 N - 034 07.22 E
C. 35 06.43 N - 034 18.52 E
D. 35 01.53 N - 034 22.43 E
E. 35 16.18 N - 034 47.88 E
F. 35 24.57 N - 034 40.00 E
G. 35 28.98 N - 034 47.02 E
H. 35 37.62 N - 034 39.45 E

3 NM BERTH REQUESTED


Η νέα αυτή πρόκληση έρχεται ελάχιστες μόλις ώρες προ της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό και αφότου η ε/κ πλευρά "ανέκρουσε πρύμναν" στο ζήτημα του "ενωτικού δημοψηφίσματος", και ενώ τόσο οι Τ/κ όσο και η Άγκυρα γνωρίζουν πως σε παλαιότερη φάση η παρουσία του Barbaros εξανάγκασε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διακόψει τις συνομιλίες. Όμως οι περιστάσεις και οι συνθήκες είναι αρκούντως διαφορετικές, με αποτέλεσμα η ε/κ πλευρά, παρά τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά, παρά τις σεισμικές έρευνες του Barbaros σήμερα επαναπροσέρχεται στις συνομιλίες.

Οι έρευνες στις οποίες αναφέρεται η NAVTEX θα πραγματοποιηθούν από το ερευνητικό πλοίο Barbaros, καθώς προ ημερών απέπελευσε από το λιμάνι της Σαμσούντας στη Μαύρη Θάλασσα και καταπλέοντας την Δευτέρα 17 Απριλίου στο λιμάνι Τασουκού, κοντά στην Μερσίνη, διέσχισε το Αιγαίο καταλήγοντας στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Επιπροσθέτως, έχουν προεξαγγελθεί και νέες στρατιωτικές ασκήσεις και μάλιστα με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κερύνειας και της Ακανθούς, ενώ προ ημερών η Άγκυρα δέσμευσε μια υπερμεγέθη επιφάνεια εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στην οποία περιλαμβάνονται τα οικόπεδα 5, 6, 7, 8, 10, 11 και 12 της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

Καθίσταται πλέον πασιφανές ότι η Άγκυρα ξεκινώντας με κάποιες χαμηλού προφίλ άρα και χαμηλού πολιτικού κόστους προκλήσεις αποκομίζει δύο οφέλη: 1ον) Βολιδοσκοπεί αντιδράσεις, κυρίως του διεθνούς παράγοντας, περνώντας παράλληλα το μήνυμα στους ενεργειακούς κολοσσούς ότι οι εξορύξεις εντός κυπριακής ΑΟΖ δεν θα είναι περίπατος, 2ον) περνά μηνύματα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που έχουν να κάνουν κυρίως με επίδειξη ισχύος, του ποιος είναι κύριος του παιχνιδιού και ποιος κρατά το κλειδί μιας τυχόν επίλυσης. Αυτό το αναφέρουμε καθώς ως γνωστόν σε προγενέστερη φάση των συνομιλιών ο ΠτΔ είχε αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένεκα της παρουσίας του Barbaros, ενώ τώρα το Barbaros επανακάμπτει αιφνιδιαστικά στην ΑΟΖ την ημέρα που συναντώνται για 2η φορά και για ουσιαστικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης οι δύο ηγέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυπριακό: Κρίσιμη συνάντηση ΠτΔ - Ακιντζί με το Barbaros στην ΑΟΖ

Επανεκκίνηση συνομιλιών εν μέσω τουρκικών «τσαμπουκάδων» στην ΑΟΖ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο