What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

20.04.2017 | 14:13
Τελευταία ενημέρωση: 20.04.2017 | 14:15

Τα μηνύματα του Αβέρωφ Νεοφύτου στην τ/κ πλευρά λίγο πριν τη συνάντηση ΠτΔ - Ακιντζί

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Μηνύματα στην τουρκοκυπριακή πλευρά ενόψει και της σημερινής επανέναρξης των ουσιαστικών συνομιλιών, έστειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέροντας πως ο ίδιος αναμένει την κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων για εξεύρεση κοινά αποδεκτών προσεγγίσεων στο Κυπριακό.

«Αναμένω από την τ/κ πλευρά, που καθημερινά δήλωνε ότι θέλει το συντομότερο δυνατόν να εξευρεθεί μια συνολική λύση, ότι θα έρθει με ρεαλιστικές προτάσεις», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Ιταλό Πρέσβη Γκίντο Τσερμπόνι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αναμένει «από την πλευρά, που αδικαιολόγητα για δύο μήνες σταμάτησε τις διαδικασίες, ότι θα συμβάλει με θετικό τόπο στο να βρούμε κοινά αποδεκτές προσεγγίσεις στα σημαντικά θέματα που έχουν απομείνει».

Κολοσσοί συμμετέχουν στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας

Ερωτηθείς για την δέσμευση περιοχών στα νοτιοδυτικά της Κύπρου από τη Τουρκία και την κάθοδο του Μπαρμπαρός, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένο μέλος του ΟΗΕ και ισότιμο μέλος της ΕΕ με τα κυριαρχικά δικαιώματα να μην αμφισβητούνται από διεθνείς οργανισμούς.

«Οι μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως», πρόσθεσε, «παρά τις προκλήσεις και τις στερούμενες νομικού υποβάθρου δηλώσεις και θέσεις της τουρκικής πλευράς επέλεξαν και συμμετείχαν στους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου».

Ο κ. Νεοφύτου είπε περαιτέρω πως οι προγραμματισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσουν για την ενέργεια, καθώς, όπως είπε, «το θέμα της ενέργειας δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά το σύνολο της Ευρώπης»

Αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Πρέσβη της Ιταλίας, της 2ης βιομηχανικής χώρας στην Ευρώπη, ο οποίος, όπως είπε, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του αγωγού East Med και στη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας Ιταλίας, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας ως μια πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, εν μέσω της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει τις υφιστάμενες πηγές φυσικού αερίου της Ιταλίας.

Πέραν του αγωγού East Med, που, όπως είπε, αποτελεί και θέση του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι για την Κύπρο το ενδεχόμενο ανέγερσης τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, εφόσον εξευρεθούν «επιπρόσθετες ποσότητες, που πιστεύουμε ότι υπάρχουν, και δεδομένου ότι δεν μπορούν να υπάρχουν υποδομές υγροποίησης φυσικού αερίου ούτε στο Ισραήλ ούτε στο Λίβανο».

«Η Κύπρος θα έχει πολλαπλάσια οφέλη, οικονομικά, ενεργειακά πολιτικά, διπλωματικά, γεωστρατηγικά με το να κτίσει σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μια στρατηγική επιλογή που ενισχύει και θωρακίζει την Κύπρο με λυμένο ή άλυτο το κυπριακό πρόβλημα».

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Στα κατεχόμενα παιδιά μεικτών γάμων προετοιμάζουν μαζικές προσφυγές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας
  2. Κορυφώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του τουρκικού αποκλεισμού στο «3» - Το καλό και το κακό σενάριο
  3. Κατρούγκαλος: Δεν θα επιτύχει η Τουρκία τη ματαίωση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ
  4. Τουρκία: Ελεύθερος ο Γερμανός δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτσέλ
  5. Μογκερίνι: Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να ξαναρχίσουν σε μια δεδομένη στιγμή
  6. Το συγχαρητήριο μήνυμα Γκουτέρες σε Αναστασιάδη για την επανεκλογή του