What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

Κυπριακό - Κασουλίδης σε «Μιλλιέτ»: Ο τουρκικός στρατός κάνει διακοπές στην Κύπρο

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 25.04.2017 | 11:22
Πρώτη δημοσίευση: 24.04.2017 | 21:14

- Την απογοήτευσή του για την διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό εκφράζει ο Υπουργός Εξωτερικών
- «Το κλίμα των διαπραγματεύσεων έχει δηλητηριαστεί» τόνισε
- Για τον τουρκικό στρατό ο ΥΠΕΞ είπε ότι χωρίς την αποχώρησή του δεν υπάρχει λύση
- Διερωτήθηκε «ποιος λογικός άνθρωπος πιστεύει ότι θέλουμε Ένωση;»

Την απογοήτευσή του για την διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό εκφράζει στην εφημερίδα Μιλλιέτ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, λέγοντας ότι το κλίμα των διαπραγματεύσεων έχει δηλητηριαστεί και πως οι τελευταίες δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί άνοιξαν πληγή στην Ε/κ πλευρά. Για το θέμα της απόφασης της Βουλής για την Ένωση ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι δεν μπορεί ένας λογικός άνθρωπος να πιστέψει ότι οι Ε/κ θέλουν ένωση.

“Μετά την ΕΕ τί να την κάνουμε την ένωση;”, είπε. Για τον τουρκικό στρατό ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι χωρίς την αποχώρησή του δεν υπάρχει λύση. Πρόσθεσε ότι ο τουρκικός στρατός “στην Κύπρο κάνει διακοπές” και πρότεινε όπως η Άγκυρα τον στείλει καλύτερα στην νοτιοανατολική Τουρκία ή στο μέτωπο. Για το φυσικό αέριο είπε ότι δεν θα σταματήσουν οι εργασίες, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει ένταση στην Μεσόγειο.

Στην συνέντευξή του στην Μιλλιέτ, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε συγκεκριμένα: “Είχα πει και στην Μιλλιέτ για την ελπίδα μου για λύση. Τώρα θέλω να εκφράσω την απογοήτευσή μου. Είμαι υποχρεωμένος να το πω αυτό”.
Ο Ιωάννης Κασουλίδης υπενθύμισε ότι η λύση που θα προκύψει θα πάει σε δημοψήφισμα, λέγοντας πως “όσο περισσότερες είναι οι δηλώσεις και οι κινήσεις και από τις δυο πλευρές που δηλητηριάζουν το κλίμα τόσο ανεβαίνει ο πήχης για τα θέματα που θα υποβληθούν στον λαό. Ο πήχης γι αυτά που θα ζητηθεί έγκριση ανεβαίνει. Διότι το χειρότερο σενάριο είναι να πάει στον λαό και ο λαός να το απορρίψει”.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι το κλίμα έχει δηλητηριαστεί προσθέτοντας ότι και η απόφαση για το θέμα της Ένωσης ήταν λάθος. “Οι δηλώσεις του κ. Ακιντζί που έχει κάνει τον τελευταίο καιρό, η στάση του άνοιξαν πληγή στην Ε/κ πλευρά. Τώρα πείτε μου, πως μπορούμε να βρούμε κάτι που να μπορεί να πάει στο λαό; Θα παίξουμε με τον φόβο τους, με τις παλιές τους προκαταλήψεις. Μετά θα θέλουμε να πουν ‘ναι’. Γνωρίζετε πόσο δύσκολα είναι τα δημοψηφίσματα. Είδαμε και το τελευταίο παράδειγμα της Τουρκίας. Αυτό δεν το σκέφτεται κανείς. Όλοι σκέφτονται τα λόγια που θα ικανοποιήσουν την μια πλευρά. Ωστόσο αυτά τα λόγια πληγώνουν την άλλη πλευρά”, ανέφερε.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης διερωτήθηκε επίσης “εάν ένας λογικός άνθρωπος μπορεί να πιστέψει ότι οι Ε/κ θέλουν ένωση”, λέγοντας: “Μετά την ΕΕ τί να την κάνουμε την ένωση; Είναι λογικό να γίνεται τόσος θόρυβος; Σε αυτό το θέμα οι βουλευτές αποδέχτηκαν ότι έκαναν λάθος. Η άποψή μας είναι αυτή. Εμείς είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε το κράτος με τους Τ/κ σε μια ομοσπονδία δικοινοτική, διζωνικής βασισμένη στην πολιτική ισότητα, με αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στους μηχανισμούς απόφασης”.

Για τον τουρκικό στρατό και τις εγγυήσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι “εάν φύγει ο τουρκικός στρατός μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί και εάν ακυρωθεί το μονομερές δικαίωμα επέμβασης τότε για μας θα έχει νόημα η λύση. Διαφορετικά για μας δεν θα είναι λύση”. Σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι ο τουρκικός στρατός θα παραμείνει στο νησί επ' αόριστον, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε “΄τότε γιατί να κάνουμε λύση;”.

Ο ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι οι συμφωνίες εγγυήσεων και ασφάλειας έγιναν το 1960. “Ναι αλλά δεν πρέπει να είναι για πάντα. Ο κ. Ερντογάν κι εμείς δεν θα είμαστε εδώ για πάντα. Θα καταδικάσουμε τις επερχόμενες γενεές με αυτό τον τρόπο; Εάν πω στον λαό ότι αυτή η λύση δεν είναι για τη δική μας γενιά αλλά για τα παιδιά και τα εγγόνια μας τότε ως μητέρες και πατεράδες θα σκεφτούν. Δεν θα σκεφτούν τους εαυτούς τους, θα σκεφτούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Και οι Τ/Κ και ο τουρκικός λαός θα πρέπει να σκεφτούν με τον ίδιο τρόπο. Η Τουρκία έχει τόσα μεγάλα προβλήματα, το συριακό, το Ιρακικινό, το κουρδικό, το ΡΚΚ. Πρέπει να είναι πρόβλημα και η Κύπρος και η Ελλάδα; Πρέπει να αρχίσει με μια λύση από την Κύπρο. Η Τουρκία χρειάζεται τον στρατό της. Τι δουλειά έχει στην Κύπρο ο στρατός; Τι κάνει στην Κύπρο; Κάνει διακοπές. Ας πάνε στην νοτιοανατολική Τουρκία, στο μέτωπο”, ανέφερε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν θα σταματήσουν οι εργασίες για φυσικό αέριο στο νησί. Πρόσθεσε ότι η Ε/κ πλευρά δεν θέλει ένταση στην Μεσόγειο και πως μια πιθανή ένταση δεν θα πηγάζει από την ε/κ πλευρά. “Εμείς δεν θα ενοχλήσουμε κανέναν. Δεν έχουμε στρατιωτική δύναμη να στραφούμε εναντίον της Τουρκίας. Γύρω μας στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου. Είναι κοιτάσματα που μετά από χρόνια θα φέρουν έσοδα για όλους τους Κύπριους. Το μέλλον υπόσχεται πολλά σε όλους μας. Αυτό δεν είναι υπέρ μας να το καθυστερούμε. Ούτε υπέρ των Ε/κ ούτε υπέρ των Τ/κ. Ούτε και υπέρ της Τουρκίας είναι”.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως με μια λύση στην Κύπρο το φυσικό αέριο της Μεσογείου μπορεί να πάει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. “Ας υπογράψουμε ένα σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία. Η λύση που ψάχνουμε είναι αυτή. Η διαίρεση στα δύο δεν είναι λύση στο πρόβλημα. Θα είναι η αρχή για άλλα προβλήματα”, είπε.

Για την αποστρατικοποίηση του νησιού, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε “αφήστε τους Βρετανούς, αυτοί είναι άλλο θέμα. Δεν έχω πρόθεση να ανοίξω αυτό το θέμα τώρα. Γνωρίζετε ότι υπάρχει πρόβλημα τρομοκρατίας στην περιοχή μας. Υπάρχουν διάφορες απειλές. Η παρουσία των βρετανικών βάσεων εδώ βοηθά σε αυτό το θέμα. Ωστόσο ο ελληνικός και ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγουν έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη συμφωνία”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Παραδοχές Κοτζιά: «Πέραν του Ερντογάν ουδείς μπορεί να λύσει το Κυπριακό»
  2. Παρέμβαση Τσίπρα για το Κυπριακό στη Σύνοδο της Ε.Ε.
  3. Κυπριακό - Ακιντζί: «Οι Τ/κ δεν θα εγκλειστούν πάλι στη νεκρή ζώνη»
  4. Κυπριακό: Σύμπτωση απόψεων Αναστασιάδη - Τσίπρα για νέα Διάσκεψη
  5. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
  6. «Ο Αναστασιάδης ανήγαγε τον Αρχιεπίσκοπο σε προνομιακό συνομιλητή»