What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

Γ. Ελεγκτής: Πρόχειρη και σκόπιμη η λίστα Χάρη με τα κομματικά στελέχη

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 25.04.2017 | 17:01
Πρώτη δημοσίευση: 25.04.2017 | 16:16

- Οδυσσέας Μιχαηλίδης για ΥΠΟΙΞ: «Την προχειρότητα και σκοπιμότητα του καταλόγου δεν χρειάζεται να τη σχολιάσουμε»
- Δύο επιστολές προς Γενικό Ελεγκτή και Γενικό Εισαγγελέα απέστειλε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης
- Απάντηση στην καταγγελία για συμμετοχή της Σάβιας Ορφανίδου σε συλλογικό όργανο πολιτικού κόμματος
- Διοικητική έρευνα για να διασαφηνιστεί το ιστορικό του όλου ζητήματος και το νομοθετικό πλαίσιο
- Η Ελεγκτική Υπηρεσία “παραμένει στη θέση ότι κάθε Υπουργός, και κάθε άλλη αρμόδια αρχή, οφείλει να ενεργεί ώστε να διερευνώνται τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων τους”
- “Ως Υπηρεσία, αναμένουμε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα”

Για προχειρότητα και σκοπιμότητα κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφορικά με τον ονομαστικό κατάλογο με τους δημόσιους υπαλλήλους που κατέχουν κομματικά αξιώματα, τον οποίο επισύναψε ο Υπουργός Οικονομικών σε επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, με αφορμή το γνωστό θέμα που αφορά λειτουργό του Υπουργείου του.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ με ποίο τρόπο η Ελεγκτική Υπηρεσία θα χειριστεί το συγκεκριμένο κατάλογο, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε αρχικά ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία «παραμένει στη θέση ότι κάθε Υπουργός, και κάθε άλλη αρμόδια αρχή, οφείλει να ενεργεί ώστε να διερευνώνται τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων τους. Αλλιώς», σημείωσε, « θα διαιωνίσουμε το καθεστώς ατιμωρησίας που για χρόνια εξέθρεψε τη διαφθορά και τη διαπλοκή».

Όσον αφορά τον κατάλογο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «την προχειρότητα και σκοπιμότητα του καταλόγου δεν χρειάζεται να τη σχολιάσουμε. Μιλά αφ’ εαυτού», κατά την έκφραση του. Κατά τα άλλα, συνέχισε, «ως Υπηρεσία, αναμένουμε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα».

Για το θέμα των διαδικασιών της απόσπασης, ο Γενικός Ελεγκτής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «ήδη λειτουργός μας έχει μεταβεί στο Υπουργείο Οικονομικών για συλλογή πρόσθετων στοιχείων. Για το θέμα θα ετοιμάσουμε έκθεση την οποία θα αποστείλουμε στο Υπουργείο Οικονομικών για σχόλια και μετά θα απαντήσουμε στην καταγγέλλουσα βουλευτή και θα δημοσιοποιήσουμε την έκθεση μας», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών με την επιστολή του ζητά από τον Γενικό Εισαγγελέα γνωμάτευση για το κατά πόσο η νομοθεσία επιβάλλει τη διεξαγωγή πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον κάθε δημόσιου υπαλλήλου που παράτυπα κατείχε κομματική θέση, εκφράζοντας την ετοιμότητά του να αναθεωρήσει την απόφασή του για τη μη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας (εναντίον της εν λόγω λειτουργού) και υποδεικνύοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει βεβαίως να καταβληθεί οργανωμένη προσπάθεια εντοπισμού του συνόλου, αν είναι δυνατόν, των δημοσίων υπαλλήλων που παράτυπα κατείχαν κομματική θέση στην περίοδο 1991-2015.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι αφού έλαβε υπόψη τις διαπιστώσεις σχετικής διοικητικής έρευνας και κυρίως το γεγονός ότι η κατοχή κομματικής θέσης από δημόσιους υπαλλήλους ήταν διαχρονικά γνωστή στις Αρχές και γινόταν ανεκτή «στο παρόν στάδιο δεν συντρέχουν λόγοι για διορισμό Ερευνώντος Λειτουργού για να διεξαγάγει έρευνα για πιθανή διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων από μέρους της Λειτουργού που έχει καταγγελθεί από τον Γενικό Ελεγκτή».

Εξάλλου, στην απαντητική του επιστολή προς τον Γενικό Ελεγκτή ο Υπουργός Οικονομικών επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα ερωτήματα που διατυπώνει στην αρχική του επιστολή ο Γενικός Ελεγκτής σε ό,τι αφορά τον τρόπο επιλογής της Σάβιας Ορφανίδου για απόσπαση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «αφορούν την εσωτερική διαδικασία επιλογής της Λειτουργού από την ΕΤΕπ και μπορούν να απαντηθούν μόνο από την ίδια την τράπεζα».

Αναφέρει ακόμη ότι η απόσπαση, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου 2017, έγινε με βάση το Άρθρο 47(1) των περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμων και πως «η νομοθεσία δεν προβλέπει ανοικτή διαδικασία επιλογής, ούτε θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς η απόσπαση έγινε για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων στην ΕΤΕπ μετά από επιλογή της συγκεκριμένης Λειτουργού από την ίδια την τράπεζα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χάρης Γεωργιάδης: Αυτοί είναι οι 39 δημόσιοι υπάλληλοι με κομματικές θέσεις

«Σηκώνει το γάντι» ο ΥΠΟΙΚ από τον Γεν. Ελεγκτή για Σάβια: Θα του απαντήσω μετά την Ουάσιγκτον

Γεν. Ελεγκτής: Εξακολουθεί να μην απαντά ο ΥΠΟΙΚ στις καταγγελίες κατά Σάβιας Ορφανίδου

«Πολεμικό ανακοινωθέν» ΥΠΟΙΚ κατά Γεν. Ελεγκτή: Κομματικές σκοπιμότητες με στοχοποίηση συγκεκριμένου δημοσίου λειτουργού

«Σφήνα» Ν. Παπαδόπουλου στην κόντρα Γεν. Ελεγκτή με ΥΠΟΙΚ - Στήριξη σε Μιχαηλίδη από ΔΗΚΟ

Ξέσπασε ανοιχτός πόλεμος Γεν. Ελεγκτή με ΥΠΟΙΚ για την Σάβια - Μιχαηλίδης: Εκτός θεσμικών ορίων ο Γεωργιάδης   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Έκκληση Σενέρ Λεβέντ για διάσωση προς ΟΗΕ και Κυπριακή Δημοκρατία
  2. Ακιντζί: Δεν ήταν εισβολή το 1974, δεν εγκρίνω τον τίτλο της «Αφρίκα»
  3. Υπέκυψε στην Εντατική η 73χρονη μετά από ανελέητο ξυλοδαρμό από τον ίδιο της τον γιο!
  4. ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Κύπριους μεταξύ των θυμάτων στην Καμπούλ
  5. Γ.Γ. ΟΗΕ: Άρση όλων των περιορισμών στην ελευθερία της λατρείας στην Κύπρο
  6. Αποχετευτικό Λάρνακας: Νέες οδηγίες Γεν. Εισαγγελέα για έρευνες σε 3 χώρες και στο Τμήμα Κτηματολογίου