What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

Γ. Ελεγκτής: Σκοπιμότητες και λάθη στη λίστα των «39» ΥΠΟΙΚ - Άλλοι διέρρευσαν το όνομα της Σάβιας [vid]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 26.04.2017 | 15:05
Πρώτη δημοσίευση: 26.04.2017 | 08:31

- Ο Γεν. Ελεγκτής απαντά στον ΥΠΟΙΚ στα περί υποκρισίας, ότι "όλοι γνώριζαν, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα"
- Η Ελεγκτική Υπηρεσία "έδωσε" υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΗΚΟ, το οποίο αναγκάστηκε να παραιτηθεί
- Κακώς διέρρευσε το όνομα της Ορφανίδου, αλλά κακώς δημοσιοποιήθηκε και η λίστα με τους 39 του ΥΠΟΙΚ
- Κάποιοι εξ αυτών έχουν ήδη αποχωρήσει από την Δημόσια Υπηρεσία
- Για το βουλευτή Κέττηρο δεν υφίσταται καν θέμα, ενώ εστάλη επιστολή για 2 ιατρούς στον Υπ. Υγείας ως μέλη του ΑΚΕΛ
- Υπό έλεγχο υπάλληλος και της CYTA (Αλ. Τρυφωνίδης) για το αξίωμα σε ΔΗΚΟ
- Ερευνώνται δημόσιοι υπάλληλοι κατέχοντες κομματικό αξίωμα, κάθε "απόχρωσης" χωρίς άδεια από την ΕΔΥ
- Αν ο νόμος του 2013 είχε ασάφειες ας παραπεμπόταν από την Βουλή στον Γεν. Εισαγγελέα
- Πιο μεγάλο σκάνδαλο που ερευνούμε ο Αναδασμός που έρχεται από παλαιότερη εποχή

Την τοποθέτηση - αξίωμα πως ο Υπουργός Οικονομικών δεν δικαιούται να κάνει λόγο περί ασάφειας του σχετικού νόμου του 2013 περί κατοχής κομματικής θέσης ταυτοχρόνως με δημόσια θέση, καθώς ήδη έπρεπε η Βουλή προ πολλού να έχει αναπέμψει τον νόμο στον Γεν. Εισαγγελέα εφόσον είχαν διαπιστωθεί σχετικές ασάφειες, διατύπωσε από την εκπομπή του ΡΙΚ "Πρώτη Ενημέρωση", ο Γεν. Ελεγκτής. Επίσης ο κ. Μιχαηλίδης, απαξίωσε την λίστα των "39" που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΥΠΟΙΚ, προερχομένης από σχετικό δημοσίευμα ημερησίας εφημερίδας, καθώς όπως ανέφερε σε κάποιες εκ των αναφερθεισών περιπτώσεων ήδη είχαν ξεκινήσει έρευνες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προ δημοσιοποίησης της λίστας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα άτομα αυτά έχουν αποχωρήσει από την Δημόσια Υπηρεσία.

Δείτε τις σχετικές δηλώσεις του Γεν. Ελεγκτή στην εκπομπή "ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" του ΡΙΚ:
Ο Γενικός Ελεγκτής στην προσπάθειά του να τεκμηριώσει επαρκώς και να διαψεύσει τον ΥΠΟΙΚ ότι λειτουργεί ως εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις κυβερνητικών ιατρών οι οποίοι κατέχουν και υψηλόβαθμα αξιώματα στο ΑΚΕΛ, ενώ ανεφέρθη και στην περίπτωση Αλέκου Τρυφωνίδη από την CYTA, ο οποίος σχετίζεται με τον Δημοκρατικό Κόμμα.

Επί του ζητήματος που αφορά στην δημοσιοποίηση και "δαιμονοποίηση" του ονόματος της Σάβιας Ορφανίδου, ο κ. Μιχαηλίδης απαντώντας στα περί "κυνηγίου μαγισσών" ανέφερε πως δεν είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία ή ο ίδιος προσωπικά που διέρρευσαν το όνομα της εν λόγω κρατικής λειτουργού και πως αυτό κακώς συνέβη, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι όφειλε να ξεκαθαρίσει και τα δύο ζητήματα που έχουν ανακύψει για την συγκεκριμένη υπάλληλο, 1ον.) η κατοχή υψηλού κομματικού αξιώματος χωρίς άδεια από την ΕΔΥ και 2ον.) η απόσπασή της στην ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της απόσπασης της Σάβιας Ορφανίδου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τις Βρυξέλλες, όπου αναφέρθηκε σε πιθανότητα απευθείας συνεννόησης της ΕΤΕπ με το ΥΠΟΙΚ για την απόσπαση της εν λόγω κρατικής λειτουργού, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι σε σχετικό mail υπάρχει αναφορά σε διάφορα interviews που είχαν γίνει για πιθανούς υποψηφίους στην Κύπρο, δεν θέλω να προκαταλάβω την έρευνα, ωστόσο έχουμε λειτουργό εντός του ΥΠΟΙΚ, ο οποίος θα συντάξει προκαταρκτική έκθεση, η οποία θα αποσταλλεί στην Βουλή και στην καταγγέλουσα βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ
Για προχειρότητα και σκοπιμότητα κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφορικά με τον ονομαστικό κατάλογο με τους δημόσιους υπαλλήλους που κατέχουν κομματικά αξιώματα, τον οποίο επισύναψε ο Υπουργός Οικονομικών σε επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, με αφορμή το γνωστό θέμα που αφορά λειτουργό του Υπουργείου του.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ με ποιο τρόπο η Ελεγκτική Υπηρεσία θα χειριστεί το συγκεκριμένο κατάλογο, ο Οδ. Μιχαηλίδης ανέφερε αρχικά ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία «παραμένει στη θέση ότι κάθε Υπουργός, και κάθε άλλη αρμόδια αρχή, οφείλει να ενεργεί ώστε να διερευνώνται τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων τους. Αλλιώς», σημείωσε, « θα διαιωνίσουμε το καθεστώς ατιμωρησίας που για χρόνια εξέθρεψε τη διαφθορά και τη διαπλοκή».

Όσον αφορά τον κατάλογο, ο Οδ. Μιχαηλίδης είπε ότι «την προχειρότητα και σκοπιμότητα του καταλόγου δεν χρειάζεται να τη σχολιάσουμε. Μιλά αφ’ εαυτού», κατά την έκφραση του. Κατά τα άλλα, συνέχισε, «ως Υπηρεσία, αναμένουμε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα».

Για το θέμα των διαδικασιών της απόσπασης, ο Γενικός Ελεγκτής δήλωσε ότι «ήδη λειτουργός μας έχει μεταβεί στο Υπουργείο Οικονομικών για συλλογή πρόσθετων στοιχείων. Για το θέμα θα ετοιμάσουμε έκθεση την οποία θα αποστείλουμε στο Υπουργείο Οικονομικών για σχόλια και μετά θα απαντήσουμε στην καταγγέλλουσα βουλευτή και θα δημοσιοποιήσουμε την έκθεση μας», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών με την επιστολή του ζητά από τον Γενικό Εισαγγελέα γνωμάτευση για το κατά πόσο η νομοθεσία επιβάλλει τη διεξαγωγή πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον κάθε δημόσιου υπαλλήλου που παράτυπα κατείχε κομματική θέση, εκφράζοντας την ετοιμότητά του να αναθεωρήσει την απόφασή του για τη μη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας (εναντίον της εν λόγω λειτουργού) και υποδεικνύοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει βεβαίως να καταβληθεί οργανωμένη προσπάθεια εντοπισμού του συνόλου, αν είναι δυνατόν, των δημοσίων υπαλλήλων που παράτυπα κατείχαν κομματική θέση στην περίοδο 1991-2015.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι αφού έλαβε υπόψη τις διαπιστώσεις σχετικής διοικητικής έρευνας και κυρίως το γεγονός ότι η κατοχή κομματικής θέσης από δημόσιους υπαλλήλους ήταν διαχρονικά γνωστή στις Αρχές και γινόταν ανεκτή «στο παρόν στάδιο δεν συντρέχουν λόγοι για διορισμό Ερευνώντος Λειτουργού για να διεξαγάγει έρευνα για πιθανή διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων από μέρους της Λειτουργού που έχει καταγγελθεί από τον Γενικό Ελεγκτή».

Εξάλλου, στην απαντητική του επιστολή προς τον Γενικό Ελεγκτή ο Υπουργός Οικονομικών επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα ερωτήματα που διατυπώνει στην αρχική του επιστολή ο Γενικός Ελεγκτής σε ό,τι αφορά τον τρόπο επιλογής της Σάβιας Ορφανίδου για απόσπαση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «αφορούν την εσωτερική διαδικασία επιλογής της Λειτουργού από την ΕΤΕπ και μπορούν να απαντηθούν μόνο από την ίδια την τράπεζα».

Αναφέρει ακόμη ότι η απόσπαση, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου 2017, έγινε με βάση το Άρθρο 47(1) των περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμων και πως «η νομοθεσία δεν προβλέπει ανοικτή διαδικασία επιλογής, ούτε θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς η απόσπαση έγινε για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων στην ΕΤΕπ μετά από επιλογή της συγκεκριμένης Λειτουργού από την ίδια την τράπεζα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χάρης Γεωργιάδης: Αυτοί είναι οι 39 δημόσιοι υπάλληλοι με κομματικές θέσεις

«Σηκώνει το γάντι» ο ΥΠΟΙΚ από τον Γεν. Ελεγκτή για Σάβια: Θα του απαντήσω μετά την Ουάσιγκτον

Γεν. Ελεγκτής: Εξακολουθεί να μην απαντά ο ΥΠΟΙΚ στις καταγγελίες κατά Σάβιας Ορφανίδου

«Πολεμικό ανακοινωθέν» ΥΠΟΙΚ κατά Γεν. Ελεγκτή: Κομματικές σκοπιμότητες με στοχοποίηση συγκεκριμένου δημοσίου λειτουργού

«Σφήνα» Ν. Παπαδόπουλου στην κόντρα Γεν. Ελεγκτή με ΥΠΟΙΚ - Στήριξη σε Μιχαηλίδη από ΔΗΚΟ

Ξέσπασε ανοιχτός πόλεμος Γεν. Ελεγκτή με ΥΠΟΙΚ για την Σάβια - Μιχαηλίδης: Εκτός θεσμικών ορίων ο Γεωργιάδης

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Κωνσταντίνα Ευριπίδου: Το post με τα υπονοούμενα για όσους ψαχουλεύουν τις ζωές των άλλων
  2. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  3. Η αποκαλυπτική Έκθεση Μιχαηλίδη για τις υπερωρίες των γιατρών
  4. «Μαύρο» εκ Βουλγαρίας σε κυπριακούς δέκτες - Η απάντηση της εταιρείας
  5. Παμπορίδης για την Έκθεση-«κόλαφο» από Μιχαηλίδη για το ΓΝΛ: «Καταδεικνύεται η ανεπάρκεια του συστήματος» [vid]
  6. «Σκορπιοχώρι» η Υγεία...Από Οδυσσέα στον Γεν. Εισαγγελέα η υπόθεση παράνομης ιδιωτικής απασχόλησης ιατρού του ΓΝΛ