What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Xαιρετισμός του ΠτΔ στο Επιχειρηματικό Φόρουμ της Μουμπάι - Στο «κυνήγι» ινδικών επενδύσεων η Κύπρος

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 26.04.2017 | 15:05
Πρώτη δημοσίευση: 26.04.2017 | 11:36

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώθηκε στη Μουμπάι, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, όπου πλαισιώνεται, μεταξύ άλλων και από μια πολυπληθή ομάδα Κύπριων επιχειρηματιών

Στην παρουσία δεκάδων επιχειρηματιών από Κύπρου και Ινδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε σήμερα το Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώθηκε στη Μουμπάη, της Ινδίας, από τους επιχειρηματικούς συνδέσμους Κύπρου – Μουμπάη. Εξάλλου, ο ΠτΔ μεταβαίνει το απόγευμα από τη Μουμπάη στο Νέο Δελχί, όπου θα έχει σειρά επαφών με την ηγεσία της Ινδικής Κυβέρνησης, στο πλαίσill ιο της επίσημης επίσκεψης του στη χώρα. Κατά την παραμονή του στο Νέο Δελχί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τον οποίον θα συνοδεύουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Γεωργίας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα τύχει επίσημης υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της χώρας και θα παρακαθίσει σε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας.

Μιλώντας στο φόρουμ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ινδία και η Κύπρος απολαμβάνουν μακρόχρονες, εξαιρετικές σχέσεις που βασίζονται στους ιστορικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς και τις φιλικές ανταλλαγές μεταξύ των λαών μας».

Πρόσθεσε ότι η επίσημη επίσκεψη του στην Ινδία δεν αποτελεί μόνο απόδειξη για τη βαθιά εκτίμηση που τρέφουν οι δύο χώρες μεταξύ τους, αλλά και απόδειξη της αποφασιστικότητας τους να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι στόχος του φόρουμ είναι να αναδειχθούν οι μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο, και υπογράμμισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ινδίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι δύο χώρες μας έχουν εγκαθιδρύσει ένα εκτενές διμερές νομικό πλαίσιο συνεργασίας που, ανάμεσα σε άλλα, καλύπτει τομείς όπως η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία, ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία και η γεωργία», και υπογράμμισε πως η Κοινή Επιτροπή Κύπρου – Ινδίας για Οικονομική Επιστημονική, Τεχνική και Βιομηχανική συνεργασία λειτουργεί από το 1989, ενώ το 2005 ιδρύθηκε ο Κυπρο0Ινδικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος.

Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη εφαρμογή στην Ινδία της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας με την Κύπρο προσδίδει μια νέα δυναμική στους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Επεσήμανε ακόμη ότι κατά την επικείμενη επίσκεψη του στο Νέο Δελχί θα υπογραφεί αριθμός διμερών συμφωνών και Μνημονίων Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Ινδίας στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, των αερομεταφορών, της συνεργασίας στον τομέα της Γεωργίας, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού.

Αναφερόμενος στην κυπριακή ναυτιλία, ο Πρόεδρος επεσήμανε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής σημαίας και είπε ότι «η Κύπρος διαθέτει τον 10ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, τον 3ο μεγαλύτερο στην ΕΕ, ενώ ως ναυτιλιακό κέντρο διαχείρισης η Κύπρος είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες θέσεις ανά το παγκόσμιο και το πρώτο στην ΕΕ».

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ακόμη ότι άλλος ένας τομέας συνεργασίας που θα μπορούσε να διερευνηθεί είναι αυτός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς επίσης και ο τομέας του Τουρισμού.

«Σε αυτό το πλαίσιο το Πρωτόκολλο Συμφωνίας για τις Αεροπορικές Υπηρεσίες που θα υπογραφεί την Παρασκευή στο Νέο Δελχί μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ύπαρξη απευθείας σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών», είπε.

Aναφέρθηκε επίσης σε συνάντηση που είχε χθες στη Μουμπάη με επιχειρηματίες από την εγχώρια βιομηχανία κινηματογράφου (Μπόλιγουντ) και ανακοίνωσε ότι «η Κύπρος σύντομα θα εισαγάγει σχέδιο κινήτρων αναφορικά με τη βιομηχανία κινηματογράφου. Η ομορφιά, το κλίμα και ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας μας σε συνδυασμό με τα κίνητρα που σκοπεύουμε να εισαγάγουμε θα καταστήσουν την Κύπρο ένα ιδανικό χώρο κινηματογραφικών γυρισμάτων, για τη βιομηχανία αυτή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο θέμα της αποκατάστασης της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας τις αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης καθώς και την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα εφαρμόσει σειρά κινήτρων για την περαιτέρω διευκόλυνση των επενδύσεων και για την δημιουργία ενός ακόμη περισσότερο φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα των επενδυτικών ταμείων, αλλά και της Ενέργειας.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απευθυνόμενος προς τους Ινδούς επιχειρηματίες και επενδυτές τους κάλεσε να επενδύσουν στην Κύπρο σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση μέσα από τους μηχανισμούς που έχει δημιουργήσει για διευκόλυνση των επιχειρήσεων, θα προωθήσει επενδυτικά και επιχειρηματικά σχέδια.

Στο φόρουμ μίλησαν επίσης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, με θέμα «Η επιτυχία της Κύπρου» (The Cyprus success story), o Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης, με θέμα «Η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία» (The Cyprus Shipping Industry) και o Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, με θέμα «Επενδυτικές ευκαιρίες και συνεργασία στους τομείς της Περιβαλλοντικής και της Αγροτικής Ανάπτυξης» (Investment Opportunities and cooperation in the areas of Environmental and Rural Development).

Χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του CIPA κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φειδίας Πηλείδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μουμπάη κ. P. R. Ramesh, ο Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας στη Μουμπάη κ. Rana Kapoor και ο Πρόεδρος του Κυπρο-Ινδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου κ. Μάριος Ανδρέου.

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Κυπριακό: Σύμπτωση απόψεων Αναστασιάδη - Τσίπρα για νέα Διάσκεψη
  2. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
  3. «Ο Αναστασιάδης ανήγαγε τον Αρχιεπίσκοπο σε προνομιακό συνομιλητή»
  4. Βαρυσήμαντη επίσκεψη του ΥΠΑΜ της Αιγύπτου στην Κύπρο με υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας
  5. Σοκ! Απήγαγαν και βίασαν μέχρι θανάτου 6χρονο κοριτσάκι!
  6. Τσίπρας σε Ερντογάν: «Ταγίπ, μην πυροβολείς τα πόδια σου» - Ο «σουλτάνος» μετά τις προκλήσεις ξεκίνησε τις... προσκλήσεις!