What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

Απαντήσεις Σιζόπουλου στα εσωκομματικά «πυρά» Διομήδους και στα «καρφιά» ΑΚΕΛ για τη στήριξη σε Νικόλα

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 26.04.2017 | 15:01
Πρώτη δημοσίευση: 26.04.2017 | 14:22

- Απόλυτα δημοκρατική και διαφανής η απόφαση στήριξης Ν. Παπαδόπουλου μέσω Π.Γ.
- Ο Μ. Σιζόπουλος απαντά στην εκ δεξιών και εξ αριστερών κριτική περί ιδεολογικής ασυμβατότητας του "Ενδιάμεσου"
- Σφοδρή κριτική του μόνου ανθυποψηφίου, Δ. Διομήδους για τις τακτικές Σιζόπουλου για ανάδειξη κοινού υποψηφίου
- Διομήδους κατά Σιζόπουλου για «Ενδιάμεσο»: Κράτησε κρυφή τη δημοσκόπηση και περιφρονεί την ΕΔΕΚ
- Οριστική απόφαση για στήριξη Νικόλα θα ληφθεί κατά το 13ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΕΚ την Παρασκευή
- Στις 7 Μαΐου οι εσωκομματικές εκλογές, με ανάδειξη και νέου Προέδρου του κόμματος

Ο ίδιος έδρασε εντός πλαισίων της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ στην απόφαση για στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου κατά τη διάρκεια της συνάντησης των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας πως η απόφαση που λήφθηκε ήταν απόλυτη δημοκρατική και διαφανής. Παράλληλα, απάντησε και στις επικρίσεις άλλων κομμάτων εκτός ενδιάμεσου χώρου για τα πολλά σημεία απόκλισης των κομμάτων αυτών.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική Διάσκεψη για το 13ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΕΚ, που αρχίζει την προσεχή Παρασκευή, είπε πως η απόφαση για στήριξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου θα ληφθεί την Κυριακή στο πλαίσιο του Συνεδρίου.

Κληθείς να απαντήσεις στις επικρίσεις εντός ΕΔΕΚ ότι η απόφαση για στήριξη Νικόλα Παπαδόπουλου ήταν προειλημμένη, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ο ίδιος κινήθηκε στη βάση απόφασης του Πολιτικού Γραφείου και οδηγιών και κατευθύνσεων που έλαβε από το σώμα.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου στις 5/4/2017 αναφέρουν πως “το Π.Γ. κατά πλειοψηφία ενέκρινε (διαφώνησε μόνο ο Δ. Διομήδους) την εισήγηση του Προέδρου που προνοεί: Πρώτον, η ΕΔΕΚ να αναλάβει πρωτοβουλία κινήσεων στις προσπάθειες για συνεργασία προκειμένου να φέρει τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου σε κοινή συνάντηση ώστε να ετοιμαστεί κοινή πολιτική διακήρυξη βούλησης για συνεργασία. Δεύτερον, καθοριστικά βασικά κριτήρια για την επιλογή του υποψηφίου. Για την ΕΔΕΚ μετρήσιμα κριτήρια είναι ο έντιμος πολιτικός βίος, ο αξιότιμος δεσμευτικός πολιτικός λόγος και η Εκλεξιμότητα”.

Επίσης, σύμφωνα με τα Πρακτικά, το ΠΓ “εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του Κινήματος όπως διεξάγει όλες τις απαραίτητες διεργασίες με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου για συνεργασία με κοινό πρόγραμμα και κοινό υποψήφιο”.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τα όσα με μειοψηφούσα ψήφο του κ. Διομήδους, και με 16 θετικές ψήφους, το ΠΓ τον είχε εξουσιοδοτήσει να πράξει. “Απόλυτα δημοκρατική διαδικασία σε συνεργασία των συλλογικών οργάνων του κόμματος”, είπε και σημείωσε πως ως Πρόεδρος του κόμματος είναι πρώτος μεταξύ ίσων στην ηγεσία και οι αποφάσεις της ΕΔΕΚ λαμβάνονται με συλλογικότητα και με τρόπο διαφανή.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις από πλευράς ΑΚΕΛ ότι τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου έχουν σοβαρές διαφορές σε πολλά θέματα, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτό είναι κάτι που αφορά τα συνεργαζόμενα κόμματα και όχι τους μη συνεργαζόμενους. Ποτέ, όπως είπε, δεν έχουν αποκρύψει ότι υπάρχουν διαφωνίες όμως εκτιμούν ότι οι συγκλίσεις στα βασικά ζητήματα είναι μεγαλύτερες από ότι οι αποκλίσεις, ενώ υπάρχει δυνατότητα και για άλλες. Ο δικός μας στόχος ως ΕΔΕΚ, πέραν από το γεγονός της στήριξης μιας υποψηφιότητας νίκης με στόχο την αλλαγή της διακυβέρνησης, είναι να εμπλουτίσουμε κυρίως το πρόγραμμα του υποψηφίου Προέδρου στα θέματα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής με προτάσεις και θέσεις σοσιαλιστικού χαρακτήρα”, κατέληξε.

13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο κ. Σιζόπουλος, αναφερόμενος στο 13ο Παγκύπριο Συνέδριο, είπε πως η έναρξή του θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου στις 7.30 το βράδυ στο Θέατρο Παλλάς, με την ομιλία του ιδίου, ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής θα απονεμηθεί το βραβείο Δώρου Λοΐζου για το 2016 στο Μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Πρόσθεσε πως την Κυριακή 30 Απριλίου στις 10.30 το πρωί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί το κύριο μέρος του Συνεδρίου, με την έγκριση της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου ως υποψηφίου των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για τις Προεδρικές, την έγκριση της Έκθεσης Δράσης, της Οικονομικής Έκθεσης και της πολιτικής εισήγησης.

Μια βδομάδα μετά, την Κυριακή 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία για ανάδειξη του Προέδρου, του Αναπληρωτή Προέδρου, του Α` και Β` Αντιπροέδρου καθώς και των 35 μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Όπως είπε, για την περίπτωση του Αναπληρωτή Προέδρου, με βάση το Καταστατικό, αν κάποιος από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% συν μια, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές μεταξύ των δύο πρώτων την Κυριακή 14 Μαΐου. Σημείωσε πως την εκλογική διαδικασία θα επιβλέψει και θα συντονίσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία θα εκλεγεί από το Συνέδριο.

Οπως ανέλυσε ο κ. Σιζόπουλος, τα μέλη θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε όλες τις Επαρχίες. Συγκεκριμένα για την Επαρχία Λευκωσίας θα λειτουργήσουν τρία κέντρα, ένα στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, ένα στην Περιφέρεια Σολιάς-Μαραθάσας στο Κέντρο Πανόραμα και άλλο ένα στον Κάτω Πύργο. Στην Επαρχία Πάφου θα λειτουργήσουν δύο κέντρα, ένα στα γραφεία του κόμματος στην πόλη στην Πάφο και άλλο ένα στο Πολιτιστικό Κέντρο στην Πόλη Χρυσοχούς. Στις υπόλοιπες επαρχίες θα λειτουργήσει ένα εκλογικό κέντρο στην καθεμιά. Τα μέλη της Επαρχιακής Οργάνωσης Κερύνειας και των κατεχόμενων περιοχών των επαρχιών Λευκωσίας και Αμμοχώστου θα ψηφίσουν στο χώρο διαμονής τους. Πρόσθεσε πως εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν και στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε στη συνέχεια πως του Συνεδρίου προηγήθηκαν οι Επαρχιακές Συνδιασκέψεις στις οποίες εξελέγησαν οι νέες Επαρχιακές Επιτροπές 5ετούς θητείας, καθώς και τα 50 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ως εξής: 12 μέλη από τη Λευκωσία, 10 από τη Λεμεσό, 9 από Πάφο, 7 από Λάρνακα, 6 από Ελεύθερη Αμμόχωστο και 6 από την Κερύνεια.

Τόνισε πως είναι η πρώτη φορά στα 48 χρόνια λειτουργίας της ΕΔΕΚ που οι διαδικασίες του Συνεδρίου πραγματοποιούνται με αυτό τον σταδιακό τρόπο. Σημείωσε, παράλληλα πως τα τελευταία 2 χρόνια έχουν εισαχθεί σημαντικές καινοτόμες διαδικασίες στη λειτουργία του Κόμματος, όπως η λειτουργία των 11 εκλογικών κέντρων σε όλες τις επαρχίες και το εξωτερικό, ο περιορισμός των θητειών τόσο στα κομματικά όσο και τα πολιτειακά αξιώματα, το άνοιγμα των συνεδριάσεων όλων των συλλογικών οργάνων στα ΜΜΕ, και η διαφανής οικονομική διαχείριση και η τακτική ενημέρωση των συλλογικών οργάνων από την Οικονομική Επιτροπή.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως σήμερα υπήρξε συνεδρία της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, η οποία ενημερώθηκε για το Εθνικό Συμβούλιο της Δευτέρας και τη συνάντηση των 5 κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και την κατάληξη των τριών στην υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διομήδους κατά Σιζόπουλου για «Ενδιάμεσο»: Κράτησε κρυφή τη δημοσκόπηση και περιφρονεί την ΕΔΕΚ

Επικυρώσεις από τους 3 του «Ενδιάμεσου» της υποψηφιότητας Ν. Παπαδόπουλου - Τριγμοί σε ΕΔΕΚ, σκεπτικισμός σε Συμμαχία

Βαριά «καρφιά» ΑΚΕΛ κατά «Ενδιάμεσου» και υποψηφιότητας Ν. Παπαδόπουλου

Αφοριστικός Σιζόπουλος στις αιχμές Λιλλήκα περί προσυνεννόησης και τις «ενστάσεις» Διομήδους για Ν. Παπαδόπουλο

Απογοήτευση Λιλλήκα με «Ενδιάμεσο»: Η Συμμαχία τραβάει τον δικό της δρόμο με πολλές αιχμές για προσυνεννόηση

Περδίκης: Ένα βήμα πιο κοντά στην υποψηφιότητα Νικόλα για «εκλεκτό» του «Ενδιάμεσου χώρου» [vids]

Προεδρικές Εκλογές - Λιλλήκας: «Τορπιλίζει» την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου; Το μήνυμά του στο twitter [pic]

Προεδρικές Εκλογές - Παπαδόπουλος: Τρις «ευχαριστώ» και η «πρόσκληση»

Προεδρικές Εκλογές - Θεοχάρους: Γι' αυτό απέσυρα την υποψηφιότητά μου

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Κωνσταντίνα Ευριπίδου: Το post με τα υπονοούμενα για όσους ψαχουλεύουν τις ζωές των άλλων
  2. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  3. «Μαύρο» εκ Βουλγαρίας σε κυπριακούς δέκτες - Η απάντηση της εταιρείας
  4. Προεδρικές Εκλογές: Το μανιφέστο του κόμματος «Εγώ ο Πολίτης»
  5. Προεδρικές Εκλογές - «Πυρά» Μαλά κατά Παπαδόπουλου: «Δεν δέχομαι μαθήματα αξιοπιστίας»
  6. Προεδρικές Εκλογές - Θεοχάρους: Εκκωφαντικό πυροτέχνημα οι Τριμερείς του τελευταίου τριμήνου