What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ· ΤΖΟΚΕΡ·

INFO

27.04.2017 | 18:53
Τελευταία ενημέρωση: 27.04.2017 | 21:25

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Σε μονόωρη παγκύπρια στάση εργασίας κατήλθαν σήμερα οι εργαζόμενοι

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σε μονόωρη παγκύπρια στάση εργασίας από τις 11.00 μέχρι τις 12.00 κατήλθαν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέλη των συντεχνιών ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που επηρεάζει τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων και κατ΄ επέκταση τις εργασιακές σχέσεις, όπως αναφέρουν.

Στη Λευκωσία, η κύρια εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Δημαρχείο Λευκωσίας στην οποία παρευρέθηκαν εργαζόμενοι στην ΤΑ, συνδικαλιστές και οι Δήμαρχοι Λευκωσίας, Λακατάμιας, Τσερίου, Λατσιών, Γερίου και Ιδαλίου.

Απευθυνόμενος στους εργαζομένους, ο ΓΓ της ΟΗΟ – ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία είπε ότι τα οικονομικά προβλήματα των δήμων που πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα μας ανάγκασαν να αντιδράσουμε οργανωμένα προκειμένου να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τους φορείς οι οποίοι εντέλλονται για να πάρουν αποφάσεις.

Ο κ. Ηλία ζήτησε από τη Βουλή να δει επιτέλους το θέμα της μεταρρύθμισης και από την Κυβέρνηση να δημιουργήσει την οικονομική γέφυρα και να απογαλακτίσει τα δημαρχεία από τον οικονομικό στραγγαλισμό.

“Δεν θα επιτρέψουμε θύματα αυτής της αδράνειας να είναι οι εργαζόμενοι και οι δημότες”, πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου είπε ότι η ΤΑ έχει φθάσει σε ένα σημείο που πλέον δεν μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της ως το πρώτο επίπεδο διακυβέρνησης που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, προσθέτοντας ότι η οικονομική κρίση, οι περικοπές από την κρατική χορηγία και η απώλεια εσόδων έχουν δημιουργήσει συνθήκες μη καλής λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

“Οι δήμοι έχουν πολλά εκατομμύρια χρέη, χρωστούν στα ταμεία προνοίας, υγείας και σύνταξης των εργαζομένων και η ευθύνη δεν είναι δική τους”, είπε ο κ. Νεοφύτου, καλώντας τους Δημάρχους σε συνεργασία με τους εργαζομένους “για να σταματήσουμε αυτή την κατηφορική πορεία”.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε ότι στόχος ήταν και παραμένει η άμεση προώθηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω της οποίας οι δήμοι θα καταστούν διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητοι στην πράξη και θα είναι σε θέση να προσφέρουν στους πολίτες ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες με μειωμένο κόστος, προσθέτοντας ότι “μέχρι να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο το κράτος να παρέχει στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης τη στήριξη που χρειάζονται για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους που πηγάζουν από το Νόμο”.

“Δεν γίνεται να παραμένουν οι υποχρεώσεις, αλλά να αφαιρούνται τα μέσα και οι πόροι. Αυτό άλλωστε προνοεί και ο Περί του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νόμος του 1988”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η Χάρτα ξεκάθαρα καλεί το κεντρικό κράτος να διασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους στις Τοπικές Αρχές ώστε αυτές να καθίστανται ικανές να ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους”.

Ανέφερε ότι “είναι αίτημα μας όπως η Κυβέρνηση και η Βουλή προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εισαχθούν τέτοιες πρόνοιες στο συγκεκριμένο Νόμο του 1988, η επίκληση των οποίων να είναι δυνατή και εφαρμόσιμη ενώπιον των Δικαστηρίων”.

Η Δήμαρχος Λακατάμιας Φωτούλα Χατζηπαπά είπε ότι η ΤΑ χρειάζεται στήριξη “για να μπορέσουμε να αποδώσουμε όσο πρέπει και όσο απαιτείται από την κοινωνία των δημοτών”, προσθέτοντας ότι επειδή η ΤΑ είναι η εξουσία που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη έχει υποχρέωση να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των πολιτών ώστε να εξυπηρετούνται και να αισθάνονται ότι η ΤΑ είναι στο πλευρό τους.

Ο Δήμαρχος Τσερίου είπε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης, προσθέτοντας ότι “δεν είναι δυνατό να λειτουργούμε με μόνο 4 μόνιμους υπαλλήλους και να αγοράζουμε υπηρεσίες από το Δήμο Λακατάμιας”

Ο Δήμαρχος Γερίου είπε ότι “μόνο ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε αυτά που διεκδικούμε”, προσθέτοντας ότι αν η πολιτεία θέλει πραγματικά να στηρίξει την ΤΑ “θα πρέπει να σταματήσει τα όποια γινάτια, να τερματίσει επιτέλους αυτό του αορίστου χρόνου μεταρρύθμιση και να δώσει πραγματική οικονομική στήριξη και να αποπαγοποιήσει θέσεις εργασίας”.

Ο Δήμαρχος Λατσιών Χρίστος Πιττάρας είπε ότι οι εργαζόμενοι στους δήμους ζητούν να έχουν ό,τι έχουν οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και οι τοπικές κοινωνίες ζητούν τα ίδια δικαιώματα και πρόσθεσε ότι ζητούν να σταματήσει ο στραγγαλισμός της ΤΑ και να μην μπορούμε να προσλάβουμε υπάλληλους σε θέσεις που έχουν κενώσει ή να μην κάνουμε εργασίες που χρειάζονται στους δήμους μας.

Ο Δήμαρχος Ιδαλίου Λεόντιος Καλλένος είπε ότι η ΤΑ είναι ο θεσμός που είναι κοντά στους πολίτες και “οφείλουν, Κυβέρνηση και Βουλή, να στηρίξουν αυτόν το θεσμό και με κάθε τρόπο και να δώσουν τα εργαλεία που χρειάζεται αυτός ο θεσμός να συνεχίσει να λειτουργεί για το καλό του τόπου”, προσθέτοντας ότι οι Δήμαρχοι πολεμούν για την ΤΑ και για το προσωπικό των δήμων και δεν θα επιτρέψουν να καταδικαστεί κάποιος ή να χάσει τη δουλειά του από τη μεταρρύθμιση της ΤΑ, η οποία πρέπει να γίνει.

Αναφέροντας ότι την ίδια ώρα έχουν και οι Δήμοι ευθύνες, ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι “με μόνο στόχο μας την ποιοτική και έγκαιρη εξυπηρέτηση του δημότη επιβάλλεται να δουλέψουμε πιο ομαδικά και αποδοτικά”, προσθέτοντας ότι “οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται γρήγορα και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος”.

“Η καλή απόδοση των εργαζομένων θα πρέπει να αξιολογείται αξιοκρατικά και να επιβραβεύεται. Οι αχρείαστες απουσίες και το βόλεμα θα πρέπει να σταματήσουν”, πρόσθεσε.

Σε διακήρυξή τους που ενέκριναν οι εργαζόμενοι ζητούν όπως η Κυβέρνηση στηρίξει άμεσα οικονομικά τους Δήμους και τις Κοινότητες για να μπορέσουν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες και να εκτελέσουν τα προγραμματισμένα έργα ανάπτυξης, ενώ σαν πρώτο μέτρο ζητούν όπως οι αποκοπές που έγιναν στους μισθούς των εργαζομένων λόγω κρίσης να παραμένουν στις τοπικές αρχές και να μην αποστέλλονται στο κράτος.

Ταυτόχρονα, καλούν την Κυβέρνηση και τη Βουλή σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων όπως προχωρήσουν άμεσα και αποφασιστικά στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο μεσοδιάστημα και μέχρι την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης να ληφθούν μέτρα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους για συνέργειες μεταξύ δήμων και κοινοτήτων με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού.

Στη διακήρυξη οι εργαζόμενοι καλούν την πολιτεία να βοηθήσει άμεσα την ΤΑ στην επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της παγιοποίησης πλήρωσης των κενών θέσεων με την πλήρωση των αναγκαίων θέσεων και πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, ενώ καλούν την Ένωση Δήμων και τα Συμβούλια των Δήμων όπως σταματήσουν να απορυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις, εισάγοντας νέες μορφές απασχόλησης με την αγορά υπηρεσιών και την ατομική μίσθωση ανασφάλιστης εργασίας.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Εξαγγελία Αναστασιάδη για έργα υποδομών άνω του 1 δις ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
  2. Πιάνουν τιμόνι οι οδηγοί των λεωφορείων στην Πάφο
  3. Χριστιάνα Αριστοτέλους για μετά τη γέννα: Μου έκαναν τοπική αναισθησία για να σταθώ από τον πόνο [vid]
  4. Λεωφορεία στην Πάφο: Επ' αόριστον στάση εργασίας
  5. ΟΣΥΠΑ: Σε τρίωση στάση εργασίας κατήλθαν οι εργαζόμενοι
  6. Νέα τρίωρη στάση εργασίας μέχρι τις 14:00 στα λεωφορεία Πάφου - Το «μάρμαρο» πάλι πληρώνουν μαθητές και γονείς [vid]