What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

ΑΟΖ: Οι άσκοπες «τσάρκες» του Barbaros στον κόλπο Αμμοχώστου και η άφιξη του «Ramform Hyperion» για τις γεωτρήσεις

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 28.04.2017 | 10:43
Πρώτη δημοσίευση: 28.04.2017 | 08:36

- Προς την περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX πλέει το Barbaros, στον κόλπο Αμμοχώστου
- Το συνοδευτικό του σκάφος «M/V Bravo» από χθες το πρωί εντός λιμένος Αμμοχώστου
- Φαίνεται πως το Barbaros πλέει άσκοπα, μόνο ως πολιτικό διαπραγματευτικό εργαλείο άσκησης πιέσεων
- Οι κινήσεις του «Ράμφορμ Υπερίων» προς την κυπριακή ΑΟΖ ενόψει γεωτρήσεων

Από χθες νωρίς το βράδυ το τουρκικό ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros πλέει με χαμηλές ταχύτητες στην περιοχή την οποία έχει δεσμεύσει παρανόμως η Άγκυρα με NAVTEX, ήτοι η περιοχή νοτίως της χερσονήσου της Καρπασίας και προς τον κόλπο Αμμοχώστου. Τις τελευταίες πέντε μέρες, το πλοίο έπλεε με πολύ χαμηλές ταχύτητες στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου και κυρίως επί της νοητής γραμμής των χωρικών υδάτων του νησιού μας, σε μια απόπειρα να στείλει προφανώς δυσνόητα μηνύματα.

Το συνοδευτικό σκάφος του Barbaros, «M/V Bravo» ήδη από χθες νωρίς το πρωί ναυλοχεί στο λιμάνι της Αμμοχώστου, ενώ χθες το απόγευμα στο ίδιο λιμάνι κατέπλευσε και το ρυμουλκό «Σοντουρούν 10», το οποίο φαίνεται να έχει συμμετοχή στις τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ.

Το Barbaros με χαμηλές ταχύτητες πλεύσης της τάξεως των 3-4 κόμβων, πλέοντας μάλιστα χωρίς συνοδευτικά σκάφη τα οποία θα προστατεύουν τα καλώδια που θα ποντίζει το Barbaros καταδεικνύει πως ουσιαστικά οι κίνησεις του τουρκικού σκάφους σε πρακτικό επίπεδο τουλάχιστον είναι άσκοπες, με τον πλου του ουσιαστικά να σχετίζεται με τα πολιτικο-διπλωματικά μηνύματα που θέλει να εκπέμψει η Άγκυρα προς την Λευκωσία, χωρίς να αποκλείεται κλιμάκωση εκ μέρους των Τούρκων εφόσον τις επόμενες εβδομάδες τα σκάφη που έχει ναυλώσει η Κ.Δ. αρχίσουν να προχωρούν με τις έρευνες.


Ο παραπάνω χάρτης που δημοσιεύει η εφημερίδα "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" δείχνει τα τεκταινόμενα στην ΑΟΖ:
Σημείο 1: Τα σημείο όπου βρισκόταν σήμερα το πρωί το Barbaros
Σημείο 2: Η περιοχή που «δέσμευσε» η Τουρκία με την παράνομη Navtex
Σημείο 3: Περιοχή δεσμευμένη από το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Σημείο 4: Η περιοχή που δεσμεύτηκε με Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας για τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες με το «Ράμφορμ Υπερίων».
Σημείο 5: Περιοχή παράνομα δεσμευμένη (για ορισμένες ώρες χθες και σήμερα) από την Τουρκία για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η τουρκική ηγεσία, που αντέδρασε με την παράνομη NAVTEX στις υπογραφές των εξαιρετικά σημαντικών συμβολαίων του Γ’ Γύρου αδειοδότησης και την ανακοίνωση νέων σεισμογραφικών ερευνών αλλά και γεωτρήσεων τους επόμενους μήνες, αναμένει τις κινήσεις της Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ για να εντείνει τις προκλήσεις.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΡΑΜΦΟΡΜ ΥΠΕΡΙΩΝ»
  Κατά τα επόμενα 24ωρα αναμένεται και η άφιξη στην κυπριακή ΑΟΖ του υπερσύγχρονου νορβηγικό σεισμογραφικού «Ράμφορμ Υπερίων», το οποίο έχει προγραμματιστεί να διεξαγάγει τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες σε περιοχή 20.000 τετρ. χιλιομέτρων περίπου, βάσει NAVTEX η οποία εξεδόθη από την Κυπριακή Δημοκρατία, για τα τεμάχια 1,2,7,8,9, καθώς και κάποια μικρότερα τμήματα των τεμαχίων 11 και 12.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» το υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος έρχεται απευθείας στην ΑΟΖ μας από ναυπηγείο στην Ιαπωνία, ενώ χθες έπλεε περίπου στο μέσον της διώρυγας του Σουέζ, στην Αίγυπτο. Καθίσταται όμως σαφές πως οι σεισμογραφικές έρευνες δεν θα ξεκινήσουν άμεσα, καθώς στο σκάφος βρίσκονται μεν ένοπλοι φρουροί, καθώς πέρασε και από περιοχές την οποία λυμαίνονται πειρατές, στα ανοιχτά της Σομαλίας, ωστόσο θα πρέπει να ελλιμενιστεί προκειμένου να επιβιβαστεί σε αυτόι το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό το οποίο θα επανδρώσει τα σεισμογραφικά όργανα και το κέντρο πληροφορικής, αλλά και να εφοδιαστεί με τεχνικό εξοπλισμό και τα αναγκαία εφόδια της αποστολής.

Επίσης, το γεωτρύπανο «Γουέστ Καπέλα» το οποίο θα πραγματοποιήσει τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 για λογαριασμό της σύμπραξης των ενεργειακών κολοσσών TOTAL - ENI, ναυλοχεί ακόμα σε λιμάνι της Τενερίφης, στην Ισπανία όπου προστίθεται ειδικός εξοπλισμός ο οποίος απαιτείται για τη συγκεκριμένη γεώτρηση και δεν αναμένεται να φτάσει στο σημείο γεώτρησης κατά τις επόμενες έξι με επτά εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κλιμακώνει σε ΑΟΖ και Αιγαίο η Άγκυρα - Προς το λιμάνι Αμμοχώστου καταπλέει το Barbaros [vid]

Barbaros: Οι 40 ημέρες των ερευνών

Η επανεμφάνιση του Barbaros στην ΑΟΖ, ο «Ενδιάμεσος» και η στρατηγική ψυχραιμία της Λευκωσίας

   Διαδώστε αυτό το άρθρο