What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

28.04.2017 | 11:33
Τελευταία ενημέρωση: 28.04.2017 | 12:52

Διομήδης Διομήδους: Οι 9 + 1 εισηγήσεις για την «αναδόμηση» της ΕΔΕΚ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Οι προτάσεις του υποψηφίου για την Προεδρία της ΕΔΕΚ στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές της 7ης Μαΐου και μοναδικού ανθυποψηφίου τουν νυν Προέδρου, Μαρίνου Σιζόπουλου

Η δική μου πρόταση αφορά ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας του κόμματος. Είναι μια πρόταση ενότητας και συλλογικών αποφάσεων. Είναι μια πρόταση αναδόμησης της ΕΔΕΚ σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και δράση, δημοκρατικές διαδικασίες και εμπλοκή όλων, στελεχών και μελών, στην παραγωγή πολιτικής. Στόχος μου είναι μια ΕΔΕΚ που θα αγωνίζεται για απελευθέρωση του νησιού μας με λύση του κυπριακού δίκαιη και δημοκρατική. Που θα δραστηριοποιείται αποφασιστικά μέσα και έξω από τη Βουλή για τη κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία των πολιτών.

Μια ΕΔΕΚ που θα είναι μέρος της καθημερινής βιοπάλης των ανθρώπων της Κύπρου: των μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων, των μισθωτών, των άνεργων, των χαμηλοσυνταξιούχων και όλων των ευάλωτων ομάδων, των νέων μας που ψάχνουν με αγωνία ευκαιρίες εργασίας και το μέλλον τους. Μια ΕΔΕΚ που θα στηρίζει έμπρακτα με εγχώριες και διεθνείς δράσεις τον αντικατοχικό αγώνα, που θα κάνει πράξη τη νέα στρατηγική διεκδίκησης στο κυπριακό και θα αναπτύξει σταθερούς δεσμούς με δυνάμεις στην Τ/Κ κοινότητα που συμμερίζονται την επιδίωξη μας για πραγματική απελευθέρωση του τόπου μας την Τουρκική κατοχή και απειλή.

Μια ΕΔΕΚ η οποία θα αποτελεί περήφανη συνέχεια της ιστορίας της, ανατρεπτική και πρωτοπόρα.
Για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, για να μπορέσουμε να γίνουμε η ΕΔΕΚ που ανοίγει νέους δρόμους στο μέλλον χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να επιλύσουμε τις εσωτερικές μας αδυναμίες και να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας μας.

Το πρώτο και κυρίαρχο ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε με έμπρακτο τρόπο την ΕΝΟΤΗΤΑ του κόμματος μας η οποία έχει πληγεί βαθύτατα τα τελευταία χρόνια.
Το σύνθημα «Στην ΕΔΕΚ δεν περισσεύει κανείς» πρέπει να γίνει πράξη μέσα από την αξιοποίηση και την εμπλοκή παλιών και νέων συναγωνιστών στην παραγωγή πολιτικής και στις νέες δομές του Κινήματος.
Στις εκλογές της 7ης Μαΐου έχουμε μια ευκαιρία. Την ευκαιρία να γυρίσουμε μαζί σελίδα, να τερματίσουμε οριστικά την εσωστρέφεια και να προχωρήσουμε ενωμένοι προς το μέλλον.

9 + 1 εισηγήσεις για διοικητική και λειτουργική αναδόμηση της ΕΔΕΚ

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας του Κινήματος μας. Η ΕΔΕΚ προκειμένου να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στα μεγάλα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κράτος και η κυπριακή κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου χρειάζεται να δημιουργήσει νέες σύγχρονες δομές εντός του κόμματος.
Το Κίνημα οφείλει να αναπτύξει σύγχρονη ευέλικτη μεθοδολογία και εμπειρογνωμοσύνη ώστε να μελετά, να παράγει και να προτείνει πολιτικές και θέσεις στα κρίσιμα ζητήματα του δημόσιου και πολιτικού-κοινωνικού-οικονομικού γίγνεσθαι της χώρας.
Οι παραγόμενες θέσεις να μετατρέπονται σε προτάσεις θεσμικών ή και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και διακυβέρνησης, αλλά και να μεταδίδονται και να επεξηγούνται με κατανοητό τρόπο στα πλατιά στρώματα πολιτών.
Η δική μου πρόταση αφορά την αναδόμηση και ενίσχυση υφιστάμενων δομών του Κινήματος. Οι πιο σημαντικές προτεραιότητες σε σχέση με τη διοικητική λειτουργία της ΕΔΕΚ είναι οι εξής:

Καθιέρωση «πρωινού καφέ», τακτική σύγκληση συλλογικών οργάνων και αξιοποίηση παλιών στελεχών
Χωρίς διάθεση κριτικής αλλά με γνώμονα το καλό και το συμφέρον της ΕΔΕΚ, οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι δεν μας τιμά το φαινόμενο τα συλλογικά όργανα να συνεδριάζουν στο πόδι λόγω στενών χρονικών περιθωρίων ή να μεσολαβούν σοβαρά γεγονότα και νέες εξελίξεις (πχ. κυπριακό, ΓεΣΥ) χωρίς να υπάρχει ενημέρωση και καθορισμός νέας πολιτικής.
Για να επιλύσουμε τα θέματα της καθημερινής πολιτικής πρακτικής προτείνω την καθιέρωση καθημερινού «πρωινού καφέ» με τη συμμετοχή του Προέδρου, μελών της Γραμματείας και στελεχών ανάλογα με τη θεματολογία, αλλά και τον προκαθορισμό τακτικών συνεδριάσεων του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής. Η ημερήσια διάταξη να στέλνεται τουλάχιστον δύο ημέρες προηγουμένως (εκτός από έκτακτες συνεδρίες) ώστε εκεί και όπου είναι δυνατό να κατατίθεται γραπτές εισηγήσεις.
Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα και να είμαστε παραγωγικοί οφείλουμε να αφιερώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο για το καλό της ΕΔΕΚ με πρώτον απ’ όλους τον Πρόεδρο του Κινήματος.
Με το ίδιο σκεπτικό οφείλουμε να καλέσουμε τα παλαιά στελέχη του Κινήματος τα οποία έχουν απομακρυνθεί για διάφορους λόγους και να τους αξιοποιήσουμε μέσα από τη συμμετοχή τους στην ενεργό πολιτική.

Η ΕΔΕΚ δίπλα στην κοινωνία: θεσμοθέτηση ανοιχτού διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες
Η ΕΔΕΚ πρέπει να στρέψει την πολιτική της πρακτική σε ένα συστηματικό σχεδιασμό αμφίδρομης επικοινωνίας και ενεργού διαδραστικής εμπλοκής και συμμετοχής των πολιτών και των ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων στη καθημερινή της δραστηριότητα. Για αυτό προτείνεται όπως ετοιμαστεί ετήσιο οργανόγραμμα στο οποίο θα προκαθοριστούν:
σταθερές ημερομηνίες όπου θα πραγματοποιούνται συναντήσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας και της ηγεσίας του Κινήματος με επαγγελματικές ομάδες για θέματα που συζητούνται ή πρόκειται να συζητηθούν στη Βουλή
ανοιχτές θεματικές συζητήσεις σε επαρχιακό επίπεδο
τακτικές συναντήσεις με επαγγελματικές οργανώσεις και κοινωνικούς εταίρους (συντεχνίες – εργοδοτικές οργανώσεις) παγκύπριας εμβέλειας
περιοδικές επισκέψεις σε χώρους εργασίας (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και σε αγροτικές περιοχές
Το συντονισμό της κάθε δράσης θα την αναλάβει ηγετικό στέλεχος σε συνεργασία με το Οργανωτικό Γραφείο του Κινήματος και επίλεκτα μέλη της ΕΔΕΚ που έχουν γνώση του αντικειμένου (πχ. να έχουν υπηρετήσει στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κοκ).

Ενίσχυση του Γραφείου Κυπριακού & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
Με επικεφαλής τον Πρόεδρου του Κινήματος το Γραφείο θα πλαισιώνεται από αξιωματούχους και στελέχη της ΕΔΕΚ, τουρκολόγους και πολιτικούς αναλυτές. Θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και θα ετοιμάζει σημειώματα και εισηγήσεις πολιτικής προς την ηγεσία και τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ. Το Γραφείο θα ασχολείται με τις:
τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στις διαπραγματεύσεις
την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων
τη διενέργεια μελετών γεωπολιτικής γεωοικονομικής στρατηγικής
την εξέταση τρόπων διεθνοποίησης του κυπριακού
την ενίσχυση των σχέσεων του Κινήματος με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και γενικά τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης
και τρόπους ενίσχυσης του Κινήματος με τα προοδευτικά τουρκοκυπριακά κόμματα.

Δημιουργία Γραφείου Ερευνών, Μελετών και Κοινοβουλευτικών Παρεμβάσεων:
Θα πλαισιώνεται από τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, νομικούς και εμπειρογνώμονες και θα έχει την ευθύνη για μελέτη νομοσχεδίων και ετοιμασία προτάσεων νόμου σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα του Κινήματος.

Κέντρο Κοινωνικής Οικονομικής Έρευνας, Επιμόρφωσης και Κατάρτισης
Δημιουργία φορέα ο οποίος θα εξετάζει τις μακροοικονομικές προοπτικές και τις κοινωνικές επιπτώσεις. Επικεφαλής στο Κέντρο θα είναι ανώτατος αξιωματούχος του Κινήματος και θα πλαισιώνεται από στελέχη που έχουν την κατάλληλη επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη. Ανάλογα με τη θεματολόγια που εξετάζεται το Κέντρο θα συνεργάζεται με τις αντίστοιχες θεματικές επιτροπές και οργανώσεις του Κινήματος. Στο πλαίσιο αυτό οι προτεραιότητες του Κέντρου θα είναι η επεξεργασία προτάσεων που αφορούν:
Βιώσιμη ανάπτυξη
Δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και συνθηκών αξιοπρεπούς απασχόλησης
Έρευνα και Καινοτομία
Ισότητα και ίσες ευκαιρίες στο εργασιακό περιβάλλον
Αντιμετώπιση της ανεργίας μεταξύ των νέων και δημιουργία

Δημιουργία Ινστιτούτου Κοινωνικού Δημοκρατικού Εκσυγχρονισμού και Μεταρρύθμισης (ΙΚΔΕΜ)
Το Ινστιτούτο, με συντονιστή ανώτατο αξιωματούχο του κόμματος και τη συμμετοχή συμβούλων, θα εξετάζει θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση του Κράτους, των θεσμών, την αξιοκρατία και φαινόμενα διαφθοράς – διαπλοκής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι ακόλουθες κρατικές υπηρεσίες:
Δημόσια υπηρεσία και κρατικοί μηχανισμοί/ αστυνομία, γενική εισαγγελία, ελεγκτική υπηρεσία, επίτροπος διοίκησης, κεφαλαιαγορά, κεντρική τράπεζα
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σύστημα δικαιοσύνης
προστασία καταναλωτών
Δημόσια Υγεία και Γε.Σ.Υ.
Παιδεία και εκπαιδευτικό σύστημα

Οργάνωση ημερίδων επιμόρφωσης και κατάρτισης στελεχών
Οι ημερίδες θα είναι προγραμματισμένες ανά τριμηνία και θα απευθύνονται στην ηγεσία, στα στελέχη και στα μέλη της ΕΔΕΚ. Θα αφορούν το Κυπριακό, την Πολιτική Επικοινωνία, την Οικονομική Πολιτική και Ιδεολογικά Θέματα.

Εκπόνηση τριετούς σχεδίου κινητοποίησης της ΕΔΕΚ και των συνδεδεμένων οργανώσεων
Στη βάση οργανωτικού σχεδιασμού κάθε Θεματική ή συνδεδεμένη οργάνωση θα αναλάβει να εκπονήσει συγκεκριμένες δράσεις μέσα στην κοινωνία. Ως βάση συζήτησης προτείνονται οι εξής δράσεις:
για τη νεολαία «Η Νεολαία σε Κίνηση – Δράση: Οικοδομούμε το μέλλον με Ευκαιρίες και Αξιοπρεπή Απασχόληση»
για την εργασία, ανεργία, κοινωνική προστασία και πρόνοια σε συνεργασία με την ΔΕΟΚ
για την ύπαιθρο, την αγροτική πολιτική και γεωργό-κτηνοτροφία με την Νέα Αγροτική
για την αειφόρο ανάπτυξη, προστασία περιβάλλοντος και ποιότητας ζωή με ομάδα εθελοντών-ακτιβιστών μελών του κινήματος και της Θεματικής Περιβάλλοντος
για την ισότητα, τις ίσες ευκαιρίες, καταπολέμηση διακρίσεων, οικογενειακή και δημογραφική πολιτική, το παιδί και την εκπαίδευση με την Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση
για την έρευνα-καινοτομία, προστασία περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, πράσινη οικονομία και ΑΠΕ με ομάδα νέων επιστημόνων και επαγγελματιών εμπειρογνωμόνων
για τις μεταφορές και ουσιώδης υποδομές λιμάνια-αεροδρόμια με στελέχη που έχουν εμπειρία σε συμβούλια ημικρατικών οργανισμών
για την τουριστική ανάπτυξη, υποδομή και εκσυγχρονισμό-εξωραϊσμό του προϊόντος στελέχη που ασχολούνται με τον τουρισμό ή και που υπηρέτησαν στο ΔΣ ΚΟΤ κοκ.

Σύσταση Επιτροπών Στήριξης και Ενίσχυσης (ΕΣΕ) έργου Βουλευτών ανά Επαρχία, Δήμων, Κοινοτήτων από υποψήφιους/ες του Κινήματος στην εκλογική αναμέτρηση
Τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτια του Κινήματος να ακολουθεί η αυτόματη συμμετοχή σε αντίστοιχη Επιτροπή (ΕΣΕ) με σύνθεση όλα ή όσα στελέχη συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο για όλη την θητεία (πενταετία). Οι ΕΣΠ θα θεσμοθετηθούν με Κανονισμό Λειτουργίας που θα εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή για κάθε επίπεδο σε αναλογία πολιτειακού θεσμικού οργάνου (πχ Επαρχιακά για Βουλή, Δημοτικά για Δήμους και Κοινοτικά για Κοινότητες). Ανάλογη ΕΣΠ θα υπάρχει και για την Ευρωβουλή σε συνεργασία με τον Ευρωβουλευτή του Κινήματος.
Την ευθύνη εποπτείας, παρακολούθησης και αναφοράς στην ΚΕ της εύρυθμης εφαρμογής/λειτουργίας των ΕΣΠ θα αναλάβουν συγκεκριμένοι αξιωματούχοι του Κινήματος.

Ετοιμασία μηνιαίου ή δεκαπενθήμερου ηλεκτρονικού δελτίου
Το δελτίο Τύπου το οποίο θα απευθύνεται στα μέλη και φίλους της ΕΔΕΚ θα καταγράφονται οι δράσεις και οι προτάσεις της ΕΔΕΚ (που πήγαμε, τι είδαμε/συζητήσαμε που/σε ποιούς θα πάμε τις επόμενες εβδομάδες κλπ.)

Αντί επιλόγου

Υπάρχουν πολλές άλλες προτάσεις τις οποίες έχω καταθέσει κατά καιρούς στα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ, όπως ασφαλώς υπάρχουν πλειάδα προτάσεων από συναγωνιστές οι οποίες όχι μόνο δεν αξιοποιούνται αλλά ούτε καν τυγχάνουν επεξεργασίας ή διαλόγου.
Εάν πραγματικά θέλουμε να ανοίξουμε τις πόρτες μας στην κοινωνία και να λειτουργήσουμε δημοκρατικά και συναγωνιστικά οφείλουμε να αφιερώσουμε το χρόνο και να έχουμε την όρεξη που απαιτείται για να προχωρήσουμε στην αναδόμηση της ΕΔΕΚ. Οι εκλογές της 7ης Μαΐου ας αποτελέσουν την αρχή για μια νέα πορεία.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τελέστηκε το ένατο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου
  2. Δημοσκόπηση για Προεδρικές εκλογές: Σαφές προβάδισμα Αναστασιάδη – Ακολουθούν Παπαδόπουλος και Μαλάς
  3. Νικόλας Παπαδόπουλος: Καμία αισιοδοξία από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
  4. Μιχάλης Μαρίνος: Θα μείνετε άφωνοι μόλις ακούσετε το πόσο χρονών είναι! [vid]
  5. «Σας διαβεβαιώνω ότι ο Δημήτρης Συλλούρης δεν στηρίζει Αναστασιάδη»
  6. Πυρά Αντρ. Κυπριανού κατά Σιζόπουλου: Λέει τη μισή αλήθεια!