What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Επίσκεψη ε/κ και τ/κ κομμάτων στο οδόφραγμα της Λεύκας [vid]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 03.05.2017 | 17:33
Πρώτη δημοσίευση: 03.05.2017 | 17:30

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί που συναντώνται στο Λήδρα Πάλας υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σλοβακίας, επισκέφθηκαν σήμερα το οδόφραγμα της Λεύκας στην κατεχόμενη κωμόπολη και ενημερώθηκαν για τις εργασίες που πραγματοποιούνται από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η Λεύκα είναι μεγάλο μεικτό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, που αναφέρεται κι ως κωμόπολη, περί τα 52,5χμ. δυτικά της Λευκωσίας και βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Από συγκοινωνιακής άποψης, η Λεύκα συνδέεται στα βορειοδυτικά με τα χωριά Καραβοστάσι (περί τα 4χμ.) και Ξερός (περί τα 4,5χμ.), στα νότια με το χωριό Απλίκι (περί το 1χμ.), και στα νοτιοανατολικά με το χωριό Σκουριώτισσα (περί τα 4,5χμ.).Οπως ανέφερε σε εκδήλωση στο οδόφραγμα η πρέσβειρα της Σλοβακίας, Οκσάνα Τομόβα, η σημερινή επίσκεψη στη Λεύκα όπως και την περασμένη βδομάδα στο οδόφραγμα Δερύνειας, είναι πολύ σημαντικές γιατί αντιπροσωπεύουν την προσπάθεια των αντιπροσωπειών των πολιτικών κομμάτων που λαμβάνουν μέρος στο διάλογο υπό την αιγίδα της πρεσβείας της για στήριξη των ΜΟΕ και ειρηνική συμβίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά ΜΟΕ που συμφώνησαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, είπε. “Η σημερινή επίσκεψη θα πρέπει να ενθαρρύνει εκείνους που είναι αναμεμιγμένοι στη διαδικασία και στο έργο και να επιτρέψει τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων το συντομότερο δυνατόν”, σημείωσε.

Τέλος ευχαρίστησε την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το UNDP, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και την Τεχνική Επιτροπή για τα Οδοφράγματα και το λεγόμενο δήμαρχο Λεύκας, Αζίζ Καγιά για τη στήριξη και συνεισφορά στη όλη διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο κ. Καγιά καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους πολιτικούς από τις δύο πλευρές. Ανέφερε ότι αναμένει από την ε/κ πλευρά και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να ολοκληρωθεί το οδόφραγμα το συντομότερο δυνατό γιατί αυτό είναι που επιθυμούν και αναμένουν οι κάτοικοι της Λεύκας.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι το οδόφραγμα από την τ/κ πλευρά αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο αρχές του 2018.

Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στις ελεύθερες περιοχές άρχισαν οι εργασίες για διαπλάτυνση δρόμου μήκους 2.6 χμ ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά εργάζεται πάνω σε δρόμο με απόσταση 1.5 χλμ. Ωστόσο, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν έχει βγει ακόμη για προσφορά για διαπλάτυνση του δρόμου 200-300 μέτρα που αποτελεί την νεκρή ζώνη.

Ο δήμαρχος Καγιά ανέφερε σε συνάντηση με την Πρέσβειρα ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος θα βοηθήσει οικονομικά την Λεύκα αλλά και θα επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες αφού συνδυάζει βουνό με θάλασσα.

Κατά την επιστροφή, οι αντιπροσωπείες από τις δύο πλευρές επισκέφθηκαν την εκκλησία της Παναγίας της Φακεντούς όπου αποφασίστηκε όπως η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά την εντάξει στα έργα που προγραμματίζει για επιδιόρθωση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου, το 1960 οι κάτοικοι της Λεύκας ήσαν 3.673, από τους οποίους οι 3.585 ήσαν Τουρκοκύπριοι, οι 34 Ελληνοκύπριοι και οι 54 άλλων εθνικοτήτων. Μετά το 1964, εξαιτίας των διακοινοτικών ταραχών που ακολούθησαν την ανταρσία των Τουρκοκυπρίων, αρκετοί άλλοι Τουρκοκύπριοι από τη γύρω περιοχή εγκαταστάθηκαν στο χωριό όπου και αυτοεγκλωβίστηκαν, ενώ οι λιγοστοί εναπομείναντες Ελληνοκύπριοι κάτοικοι του το εγκατέλειψαν. Κατ’ αυτό τον τρόπο η Λεύκα απετέλεσε τον ισχυρότερο τουρκοκυπριακό θύλακο της περιοχής. Το 1973 οι κάτοικοι της Λεύκας ήσαν 4.544 (όλοι Τουρκοκύπριοι). Με βάση τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού του 1973, η Λεύκα ήταν ο όγδοος σε πληθυσμό οικισμός της επαρχίας της μετά την πόλη της Λευκωσίας, τον Στρόβολο, τον Αγιο Δομέτιο, το Καϊμακλί, τη Μόρφου, την Παλλουριώτισσα και την Αγλαντζιά.

Η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή του μεταλλείου Μαυροβουνίου οδήγησε στην ανάπτυξη κοντά σ’ αυτό μεταλλευτικού οικισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Η Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2018 - Κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι τέλους τα κόμματα
  2. Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι: Το Κυπριακό πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε.
  3. Μαλάς: Ανέπτυξε τις θέσεις του για οικονομία και Κυπριακό στους ομογενείς στο Λονδίνο
  4. Κυπριακό - Αναστασιάδης: Όταν ξαναβρεθούμε, η Άγκυρα να είναι θετική
  5. Ντύθηκε στα «λευκά» το Τρόοδος! [pic]
  6. Έντονα ενοχλημένος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε στις «κλάψες» Ακιντζί για τις εκταφές στην Αθαλάσσα