What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

Το Ramform Hyperion αψηφά τις τουρκικές NAVTEX και ξεκινά εργασίες εντός ΑΟΖ [vid, χάρτης]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 05.05.2017 | 11:11
Πρώτη δημοσίευση: 04.05.2017 | 09:42
     

- Το νεότευκτο σεισμογραφικό Ramform Hyperion από χθες δραστηριοποιείται εντός κυπριακής ΑΟΖ
- Οι εργασίες επί του παρόντος αφορούν στο οικόπεδο 6, ενώ η Άγκυρα απειλεί ακόμα και μέσω ΟΗΕ
- Νέες τουρκικές NAVTEX και ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα τεμάχια 7,6,1 όπου διεξάγονται έρευνες της Κ.Δ.
- Τα χαράματα τουρκική ανθυποβρυχιακή άσκηση στην ΑΟΖ λόγω υποψίας για παρουσία 1-2 ελληνικών υποβρυχίων
- Δηλώσεις με νόημα από Ν. Χριστοδουλίδη περί εμπλοκής και τρίτων "παικτών" στην ΑΟΖ
- Καταλύτης εξελίξεων οι τρισδιάστατες αποτυπώσεις των γεωλογικών δεδομένων πέριξ του "Ερατοσθένους"
- Το υποθαλάσσιο όρος του Ερατοσθένη, που θεωρείται ως ο «χρυσός δακτύλιος» της ανατολικής Μεσογείου
- Το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros "μονότονα" διέγραψε επί 6ημερο τον ίδιο ακριβώς πλου 20 φορές!
- Εξάλλου στο τεμάχιο 8, πραγματοποιούνται εξειδικευμένες γεωλογικές έρευνες από Ιταλούς και Ρώσους
 

Το νεότευκτο και με υπερσύγχρονες εξειδικευμένες συσκευές σεισμογραφικό σκάφος "Ramform Hyperion" πλέει εντός Κυπριακής ΑΟΖ διεξάγοντας προκαταρκτικές εργασίες. Συγκεκριμένα, το πρωί απέπλευσε από το λιμάνι Λεμεσού όπου είχε καταπλεύσει την Κυριακή, όπου με τηρώντας νότια κατεύθυνση βρέθηκε στα βόρεια όρια του τεμαχίου 10 και νοτίως του τεμαχίου 6, συνοδευόμενο από το ειδικό βοηθητικό σκάφος EDT Niovi.

Η τρέχουσα θέση του Ramform Hyperion (σύμφωνα με το Marinetraffic.com):


Σύμφωνα με τον έγκριτο δημοσιογράφου Πέτρο Θεοχαρίδη, σε άρθρο του για την εφημερίδα "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ", αναφέρεται πως με την ολοκλήρωση των τρισδιάστατων σεισμογραφικών ερευνών του "Ramform Hyperion", αναμένονται να εξαχθούν σημαντικά και καταλυτικής σημασίας για τα ενεργειακά και γεωπολιτικά δρώμενα της Ν.Α. Μεσογείου συμπεράσματα, καθώς το υποθαλάσσιο όρος του Ερατοσθένη, θεωρείται ως ο «χρυσός δακτύλιος» της ανατολικής Μεσογείου.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ NAVTEX, ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΥΡΑ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ BARBAROS
Χθες βράδυ εξάλλου νέες NAVTEX, εντός της κυπριακής ΑΟΖ σε τεμάχια μάλιστα που ήδη έχουν οριοθετηθεί για έρευνες, ήτοι στο τεμάχιο 6, 7 και 1, όπου ήδη μάλιστα διεξάγονται κάποιες προκαταρκτικές εργασίες. Σήμερα τα χαράματα στις παραπάνω περιοχές διεξήχθη ανθυποβρυχιακή άσκηση, ενώ αναμένονται και ασκήσει με ρίψη πραγματικών πυρών. Η διεξαγωγή μιας τέτοιας άσκησης μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται, καθώς η Άγκυρα δεν θεωρεί απίθανη την παρουσία 1-2 ελληνικών υποβρυχίων στην ευρύτερη περιοχή με καθήκοντα "γενικής επιτήρησης".  Ο χάρτης με τις περιοχές που παρανόμως δεσμεύθηκαν από την Άγκυρα με NAVTEX και όπου διεξάγονται τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά:

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΡΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.Ε. ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ "ΤΡΙΤΩΝ" ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΟΖ:
Στην αντίπερα "όχθη", το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros, συνεχίζει για έκτη μέρα να πλέει άσκοπα, σε έναν μάλλον πόλιτικο-διπλωματικό πλου πιέσεων προς την Λευκωσία, εκτελώντας περί τις 20 φορές την ίδια ακριβώς πλέυση, ήτοι ένα περίπου παραλληλόγραμμο, με πλάτος 10 χιλιομέτρων παράλληλα με την νότια ακτή του Αποστόλου Αντρέα και με μήκος 40 χιλιομέτρων, ωστόσο με την κλιμάκωση των δραστηριοτήτων των ενεργειακών κολοσσών εντός κυπριακής ΑΟΖ εντός του τρέχοντος και του επομένου μηνός, θα πρέπει να αναμένεται κλιμάκωση των δραστηριοτήτων και του Barbaros.

Η τρέχουσα θέση του Barbaros σήμερα (σύμφωνα με το Marinetraffic.com):


Αξίζει να τονιστεί ότι εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ερατοσθένη, στο νοτιοδυτικό άκρο του τεμαχίου 8, πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες και εξειδικευμένες γεωλογικές έρευνες με τη βοήθεια δύο σκαφών. Πρόκειται για τα ειδικά σκάφη DP Cirrus με σημαία Ιταλίας και Topaz Resolve με σημαία Ρωσίας.

Εξάλλου, πλησίον των ορίων της ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου και σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων από το τεμάχιο 11, συνεχίζει με την 9η γεώτρηση στο κοίτασμα «Zor» το γεωτρύπανο Ensco 1000, ενώ η προηγούμενη γεώτρηση που ολοκληρώθηκε προ δεκαημέρου, απείχε μόλις τρία χιλιόμετρα από τα νότια όρια του τεμαχίου 11. Επίσης, περίπου 120 χιλιόμετρα ανατολικότερα και σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από το κοίτασμα «Αφροδίτη» και τα όρια του τεμαχίου 12, πραγματοποιεί νέα γεώτρηση στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» το γεωτρύπανο Atwood Advantage.

Το γεωτρύπανο West Capella, που θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος» του τεμαχίου 11 των ΤΟΤΑL-ΕΝΙ, βρίσκεται αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τενερίφης, όπου έχει εξοπλιστεί με πρόσθετο εξοπλισμό κατάλληλο για τη μορφή πετρωμάτων που αναμένεται να συναντήσει στη γεώτρηση OW1 (Ονησίφορος Δυτικό 1). Έχει προγραμματιστεί να ακουμπήσει στον βυθό και να ξεκινήσει τη γεώτρηση ανήμερα της εορτής του Αγίου Ονησίφορου Αναρίτας, στις 18 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκικές πρόβες πολέμου και σενάρια θερμού επεισοδίου με αποκοπή της κυπριακης ΑΟΖ από το Καστελόριζο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο