What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

06.05.2017 | 13:11
Τελευταία ενημέρωση: 06.05.2017 | 13:49

Ομιλία ΠτΔ στα εγκαίνια του Επιμελητηριακού Βιομηχανικού Μουσείου ΕΒΕΛ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ετέλεσε τα εγκαίνεια του Επιμελητηριακού Βιομηχανικού Μουσείου, από όπου και εκφώνησε λόγο, ο οποίος παρακάτω παρατίθεται αυτούσιος

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την ευγενική πρόσκληση που μου απηύθυνε ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο ΕΒΕ Λεμεσού, για να τελέσω τα εγκαίνια του Επιμελητηριακού Βιομηχανικού Μουσείου.

Το Μουσείο φέρει το όνομα του, για πολλά χρόνια διατελέσαντος Προέδρου του Επιμελητηρίου, αείμνηστου Κυριάκου Χαμπουλλά, και συνιστά οφειλόμενη τιμή στο πρόσωπο του γνωστού Λεμεσιανού επιχειρηματία, για τη συνεχή και πολύτιμη προσφορά του στα χρόνια της Προεδρίας του από το 1974 μέχρι και το 1987. Αποτελεί δε, μια εξαιρετική πρωτοβουλία που παρουσιάζει τη βιομηχανική ιστορία ολόκληρου του νησιού.

Θεωρώ όμως, ότι πρωτοβουλίες όπως είναι και η σημερινή δεν προβάλλουν μόνον την εμποροβιομηχανική δραστηριότητα του παρελθόντος, αλλά επιπροσθέτως αποδεικνύουν ότι η προστασία, η μελέτη και η προβολή της βιομηχανικής ιστορίας καθώς και του τεχνικού πολιτισμού μας, αποτελούν ένδειξη δημιουργικής ζωής, αλλά και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον.

Η σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία Μουσείου παλαιών μηχανημάτων, που να θυμίζουν τη βιομηχανική Λεμεσό του χθες, ανάγεται στο 2004 και την καταρχάς απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για την αξιοποίηση του ισογείου του νέου ιδιόκτητου κτηριακού συγκροτήματος του ΕΒΕΛ.

Η υλοποίηση του Μουσείου που ακολούθησε τη σχετική απόφαση στηρίχθηκε τόσο από το Δήμο Λεμεσού ο οποίος ως η αρμόδια Aρχή ενέκρινε την ιδέα όσο και από επιχειρήσεις μέλη του ΕΒΕΛ και άλλους Οργανισμούς που αγκάλιασαν και στήριξαν την προσπάθεια της δημιουργίας ενός Μουσείου που θα αποτελεί μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς.

Πέραν από τη συλλογή των μηχανημάτων που ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια, και εντάθηκε και επιταχύνθηκε την τελευταία διετία επί της προεδρίας του Κώστα Γαλαταριώτη, οι δημιουργοί του Μουσείου φρόντισαν έτσι ώστε ο περιβάλλων χώρος του να κοσμείται από πλήθος επιλεγμένων φωτογραφιών της Λεμεσού των περασμένων δεκαετιών.

Θα ήτο παράλειψη μου να μην αναφερθώ στα 55 χρόνια της γενικότερης δημιουργικής και αξιόλογης προσφοράς του ΕΒΕΛ, τα επιτεύγματα του οποίου είχαν θετικό αντίκτυπο, όχι μόνο για την πόλη και την επαρχία της Λεμεσού, αλλά και για την πατρίδα μας γενικότερα.

Το ΕΒΕΛ σε μία περίοδο πολλαπλών και ιδιαίτερων προκλήσεων που ταλάνισαν την κυπριακή οικονομία, αναπτύσσοντας εποικοδομητικές παρεμβάσεις και επιδεικνύοντας διορατικότητα και δυναμισμό, φρόντισε να βρίσκεται στο προσκήνιο των αναπτυξιακών εξελίξεων στηρίζοντας το οικονομικό γίγνεσθαι της πόλης της Λεμεσού και όχι μόνον.

Αναμφιβόλως οι άνθρωποι του ΕΒΕΛ, με τις πρωτοβουλίες τους και την πολυδιάστατη δράση τους κατάφεραν να προάγουν την επιχειρηματικότητα των μελών του, να προσελκύσουν ξένες επιχειρήσεις αναδεικνύοντας τη Λεμεσό σε κύριο επιχειρηματικό κέντρο και να προωθήσουν ζωτικά έργα υποδομής.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι το ΕΒΕΛ και το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια εργατικότητα και ζήλο και για αυτό είναι που θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τη νέα γενιά του ΕΒΕΛ τους σημερινούς πρωταγωνιστές, όσο και τους προκατόχους τους, για τη συνεχιζόμενη δράση και τη προσφορά τους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι που θα επιτευχθεί και η εδραίωση της Κύπρου ως ενός σημαντικού κέντρου παροχής υπηρεσιών και ενός καθοριστικού επιχειρηματικού κέντρου, γεγονός που αποτελεί τον στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης και προς αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουν σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί και που δεν θα παραλείψουμε να λαμβάνουμε πάντοτε με τις δημιουργικές εισηγήσεις από πλευράς ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.

Από την πλευρά μου, αυτό που είναι υποχρέωση μου να τονίσω είναι ότι πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησής είναι να συνεχίσει να εργάζεται, ώστε η Κύπρος να παραμείνει σθεναρά σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω και για τούτο: ότι ως Κυβέρνηση θα είμαστε δίπλα σας προκειμένου μαζί να καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να μπορέσουμε να διανοίξουμε νέες οδούς ευημερίας και προόδου, τόσο για τα μέλη του ΕΒΕΛ όσο και τον τόπο μας ευρύτερα.

Για τον σκοπό ετούτο, είναι που θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο μας, υποστηρίζοντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα.

Είναι καλά γνωστό ότι είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για το Τεχνολογικό Πάρκο Πεντακώμου, η πρώτη προσπάθεια δεν στέφθηκε με επιτυχία και εντός των ημερών προκηρύσσεται ο νέος διαγωνισμός με την ελπίδα ότι η τελευταία επίσκεψη στην Ινδία ενδεχομένως να δώσει την ευκαιρία σε μια χώρα που διακρίνεται για τις επιδόσεις της στην τεχνολογία, στην έρευνα, να επιδείξει το ενδιαφέρον που επιδιώξαμε μέσα από τις επαφές που είχαμε ώστε να γίνει κατορθωτή η επιτέλους δημιουργία των κυψέλων που θα δημιουργήσουν και στη δική μας πατρίδα την τεχνολογική ανάπτυξη και έρευνα.

Πρόσθετα, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την τοπική και ξένη επιχειρηματική κοινότητα, προσπαθώντας πάντα να δημιουργήσουμε ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις οικονομικό περιβάλλον.

Προς αυτή την κατεύθυνση συγκαταλέγεται βεβαίως και μια σειρά νομοσχεδίων μεταρρύθμισης προκειμένου επιτέλους να γίνει κατορθωτό το one stop shop έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, στις προσδοκίες και στα όσα οφείλουμε στην επιχειρηματική τάξη.

Γνωρίζουμε ότι μέσω των κοινών προσπαθειών της Κυβέρνησης, αλλά και του βιομηχανικού και εμπορικού κόσμου θα καταφέρουμε να καταστήσουμε την Κύπρο έναν κορυφαίο προορισμό στον τομέα των επιχειρήσεων και των επενδύσεων.

Έτσι, θα συνεχίσουμε – πιστεύω μόνο με αυτό τον τρόπο - να δημιουργούμε θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και ευημερία για τον λαό μας. Και αυτή είναι ακριβώς η φιλοδοξία και ο σκοπός του καθενός από εμάς.

Ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας αλλά και για την Λεμεσό ιδιαίτερα έχει το γεγονός πως η πορεία του τουρισμού μας τα τελευταία χρόνια σημειώνει αλματώδη αύξηση. Όπως όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν, το 2017 θα έχουμε νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών καθώς προβλέπεται πως θα ξεπεράσουμε ακόμη και τον περσινό αριθμό των 3,2 εκ. αφίξεων του 2016.

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 παρουσιάζει αύξηση αφίξεων 13,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, με τα έσοδα για το πρώτο δίμηνο να παρουσιάζουν αύξηση 23% σε ετήσια βάση.

Το γεγονός αυτό αποτελεί πρώτιστα επιτυχία των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως είναι αποτέλεσμα και της συνεπούς και οργανωμένης δουλειάς που γίνεται και από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, τον ΚΟΤ και άλλους τους οποίος οφείλω να συγχαρώ για το έργο τους.

Η ραγδαία ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος επιβεβαιώνει συνάμα και την ορθότητα της απόφασης μας να δημιουργήσουμε Υφυπουργείο Τουρισμού το οποίο θα θέσει σε νέα βάση τις προσπάθειες για αειφόρο ανάπτυξη στη χώρα μας.

Θέλω να πιστεύω ότι ύστερα από συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις θα γίνει κατορθωτό να υιοθετηθούν οι προτάσεις για τρία Υφυπουργεία που θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη.

Εχω εξουσιοδοτήσεις, και είναι γνωστό στα κόμματα ότι η τυχόν θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τα τρία Υφυπουργεία ουδόλως μας απασχολεί αν θα γίνει με τις νέες εκλογές, από τον όποιον νέο Πρόεδρο εκλεγεί.

Συνεπώς, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις όποιες ανησυχίες ότι πιθανόν να είναι μια επιδίωξη της παρούσας Κυβέρνησης προκειμένου να διευρύνει τον κύκλο υποστήριξης, δεν νομίζω να ευσταθεί. Αυτό που έχει σημασία είναι αν από κοινού και σε συνεργασία με τη Βουλή επιτέλους ανταποκριθούμε σε μια σειρά από μέτρα που πρέπει να πάρουμε και που χωρίς τη συμβολή της Βουλής δεν είναι δυνατόν να γίνουν κατορθωτά, είτε λέγονται μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκησης είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί ο τόπος, η οικονομία, οι επιχειρηματίες αλλά και εν εκτάσει οι εργαζόμενοι γιατί είναι καλά γνωστό, και δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς ότι κινούμαστε από προεκλογικές σκοπιμότητες - λέγονται και αυτά, είναι στο πολιτικό παιγνίδι - αφού είναι καλά γνωστό ότι δεν διαθέτουμε την πλειοψηφία. Συνεπώς, χωρίς τη σύμπραξη και τη συμπαράταξη και άλλων πολιτικών δυνάμεων δεν θα μπορεί η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις όποιες ριζοσπαστικές ιδέες.

Την ίδια ώρα θα πιστωθεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου από ανάλογες πρωτοβουλίες.

Καταλήγοντας θέλω να απευθύνω και τα θερμά μου συγχαρητήρια στους εμπνευστές του όλου εγχειρήματος, της δημιουργίας του μουσείου που σήμερα εγκαινιάζουμε οι οποίοι εργάστηκαν καταβάλλοντας ακούραστες προσπάθειες με μόνο τους σκοπό τη διαφύλαξη των ιστορικών αυτών τεκμηρίων.

Συγχαίρω επίσης και το Δήμο Λεμεσού που ενέκρινε και στήριξε την προσπάθεια τους.

Ιδιαίτερα είναι επίσης και τα συγχαρητήρια που θα ήθελα να απευθύνω και στις επιχειρήσεις μέλη του ΕΒΕΛ αλλά και τους άλλους Οργανισμούς που παραχώρησαν γενναιόδωρα και ευγενικά στο Επιμελητήριο διάφορα παλαιά μηχανήματα εν όψει της ίδρυσης του Μουσείου.

Η πραγματοποίηση τούτου του λαμπρού οράματος, έρχεται να συμπληρώσει το μουσειακό χάρτη της πόλης και να αναδείξει τη βιομηχανική της κληρονομιά.

Σας συγχαίρω λοιπόν θερμά και δεν έχω παρά να σας ευχηθώ συνεχή πρόοδο στις δραστηριότητές σας, περισσότερες επιτυχίες και μεγαλύτερες κατακτήσεις προς το καλό ολόκληρης της πόλης και της πατρίδας μας.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κυπριακό: Σύμπτωση απόψεων Αναστασιάδη - Τσίπρα για νέα Διάσκεψη
  2. «Εγώ ο Πολίτης»: Διερευνητική συνάντηση με Νικόλα Παπαδόπουλο
  3. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
  4. Λεμεσός: Εκκένωση πολυκατοικίας μετά από εμπρησμό μοτοσικλέτας 41χρονου
  5. Εκτός εαυτού ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου στα επεισόδια μεταξύ ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο! [pics]
  6. «Ο Αναστασιάδης ανήγαγε τον Αρχιεπίσκοπο σε προνομιακό συνομιλητή»