What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

Επίθεση ΤΕΠΑΚ: Χειροπέδες σε 57χρονο δικηγόρο και 52χρονο για την ακροδεξιά «καταδρομική» με ρόπαλα - Το tweet του ΠτΔ

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 07.05.2017 | 11:22
Πρώτη δημοσίευση: 06.05.2017 | 13:20
     

- Χθες την εκδήλωση αριστερών οργανώσεων στο ΤΕΠΑΚ διέκοψε "καταδρομική επιχείρηση" κουκουλοφόρων
- Η εκδήλωση είχε ως θέμα "Η Αριστερά μπροστά στην επανένωση και στη διχοτόμηση"
- Έφεραν ρόπαλα και επιτέθηκαν σε συγκεντρωμένους, ενώ έγιναν "καπνός" προτού εμφανιστούν αστυνομικοί
- Σήμερα για την υπόθεση συνελήφθησαν καταζητούμενος 57χρονος δικηγόρος και 52χρονος
- Στον χώρο έγινε ρίψη φυλλαδίων που παραπέμπουν σε συγκριμένο χώρο
- Μέσω twitter ο ΠτΔ ζητά την άμεση διαλεύκανση του επεισοδίου
- ΤΕΠΑΚ: Τα χθεσινά επεισόδια δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από μια ελεύθερα σκεπτόμενη κοινωνία

Στη σύλληψη ενός 57χρονου άνδρα, ο οποίος καταζητείτο από χθες για τα θλιβερά χθεσινά επεισόδια στο ΤΕΠΑΚ προχώρησε η Αστυνομία. Παράλληλα, εντοπίστηκε και συνελήφθη σήμερα και ο δεύτερος ύποπτος, εναντίον του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για τη χθεσινοβραδινή επίθεση κουκουλοφόρων σε εκδήλωση αριστερών οργανώσεων στο ΤΕΠΑΚ.

Πρόκειται για 52χρονο, ο οποίος αρνείται εμπλοκή, ενώ ήδη τελεί υπό κράτηση 57χρονος. Οι δυο αναμένεται ότι αύριο θα οδηγηθούν στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος κράτησης τους.

Εναντίον τους διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας, οχλαγωγίας, επίθεσης και αδικήματα που αφορούν τον περί της καταπολέμησης ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, μέσω του Ποινικού Δικαίου, Νόμο.

ΤΕΠΑΚ: Τα χθεσινά επεισόδια δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από μια ελεύθερα σκεπτόμενη κοινωνία

Το ΤΕΠΑΚ σε ανακοίνωση με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε μορφή βίας και τονίζει ότι "τέτοια εγκληματικά φαινόμενα δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά από μια ελεύθερα σκεπτόμενη κοινωνία".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι παραγωγής ελεύθερης και νέας γνώσης "και έχοντας την ακαδημαϊκότητα ως κύριο χαρακτηριστικό, δεν μπορούν από τη φύση τους να ανεχθούν τη βία, την παρανομία ή τις πολιτικές ακρότητες".

"Ως ακαδημαϊκό ίδρυμα, προάγει την ελεύθερη έκφραση λόγου, και θα συνεχίσει να προασπίζεται την αβίαστη διατύπωση απόψεων και θέσεων και το γόνιμο κοινωνικό διάλογο. Ως δημόσιο Πανεπιστήμιο, στα πλαίσια κοινωνικής εταιρικής ευθύνης και κοινωνικής δημοκρατίας, εφαρμόζει πολιτική παραχώρησης αιθουσών για εκδηλώσεις από διάφορους κοινωνικούς φορείς", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό και σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή επίθεση κουκουλοφόρων σε εκδήλωση αριστερών οργανώσεων για την Ομοσπονδία, ο κ. Αγγελίδης είπε πως "με βάση την πληροφόρηση που έχουμε πάρει και τις εξετάσεις που έγιναν μέχρι στιγμής, πέντε λεπτά πριν να αρχίσει αυτή η συζήτηση, αριθμός 20 περίπου προσώπων, είχαν εισέλθει στον συγκεκριμένο χώρο και με απειλητικές διαθέσεις προκάλεσαν κάποια επεισόδια".

Από τις έρευνες, συνέχισε, προέκυψε μαρτυρία και εξασφαλίστηκαν εντάλματα σύλληψης εναντίον του 57χρονου και του 52χρονου.

Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε πως, πέραν από το αδίκημα της οχλαγωγίας εξετάζονται όλα τα πιθανά αδικήματα που ενδεχομένως προκύπτουν, με βάση το επεισόδιο και πρόσθεσε ότι η Αστυνομία προχωρεί σε αξιολόγηση όλων των στοιχείων και με βάση τη καταγγελία που έχει γίνει, έτσι ώστε να εντοπιστούν τα οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα ενέχονται.

Είπε ακόμη πως είναι υπόψη των αστυνομικών ανακριτών οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρευρισκόμενοι έχουν ήδη δημοσιεύσει στο διαδίκτυο και θα εξεταστούν μαζί με το όποιο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της περιοχής.

Την ίδια ώρα, διαμήνυσε πως η Αστυνομία επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, "οι οποίες είναι καταδικαστέες".

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Αγγελίδη, για τη συγκεκριμένη εκδήλωση υπήρξε μια τηλεφωνική ενημέρωση από έναν εκ των διοργανωτών, ο οποίος με προτροπή των αρχών του ΤΕΠΑΚ ενημέρωσε την Αστυνομία για την πραγματοποίηση της.

"Δεν στάλθηκε οποιαδήποτε επιστολή, δεν ζητήθηκαν οποιαδήποτε μέτρα, και βεβαίως στο συγκεκριμένο πρόσωπο είχαν δοθεί και τηλέφωνα επικοινωνίας αν θα χρειαζόταν οτιδήποτε, και για αυτό το λόγο υπήρχε και περίπολο στην περιοχή, έτσι ώστε να ανταποκριθεί και βεβαίως ανταποκρίθηκε το περίπολο αφού ενισχύθηκε και με άλλα", συμπλήρωσε.

Κληθείς να αναφερθεί στην προγραμματισμένη για απόψε εκδήλωση διαμαρτυρίας της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λεμεσού, στην πλατεία Διοικητηρίου, ο Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε πως η Αστυνομία έχει ενημερωθεί σχετικά και θα βρίσκεται στο χώρο με" ικανοποιητικό αριθμό μελών της, αντιοχλαγωγικές ομάδες , ενώ ένας εκ των βοηθών αστυνομικών διευθυντών Λεμεσού θα επιβλέπει η συγκεκριμένη εκδήλωση, με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν".

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠτΔ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΥΠΑΙΤΙΩΝ

Η ειρήνη στον τόπο μας απαιτεί διάλογο. Καταδικάζω τη βία και τις επιθέσεις κουκουλοφόρων. Ζητώ τάχιστα τη διαλεύκανση της υπόθεσης, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο ΠτΔ, με αφορμή τα επεισόδια χθες βράδυ στο ΤΕΠΑΚ, σε εκδήλωση με θέμα "Η Αριστερά μπροστά στην επανένωση και στη διχοτόμηση".

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΧΘΕΣΙΝΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ
Κουκουλοφόροι, που κρατούσαν ρόπαλα, προκάλεσαν αναστάτωση απόψε σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο ΤΕΠΑΚ με θέμα "Η Αριστερά μπροστά στην επανένωση και στη διχοτόμηση", με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφριά κάποιοι παρευρισκόμενοι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αστυνομία, είκοσι περίπου κουκουλοφόροι εμφανίστηκαν γύρω στις 19:00 στο προαύλιο του κτιρίου "Ανδρέας Θεμιστοκλέους" και ήρθαν σε διαπληκτισμό και συμπλοκή με συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ενώ ακολούθως εγκατέλειψαν το χώρο, πριν την άφιξη της Αστυνομίας.

Η σκηνή παρέμεινε για ώρες αποκλεισμένη και γίνονται έρευνες από την Αστυνομία, οι οποίες στρέφονται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς στο χώρο ρίφθηκαν φυλλάδια όπου αναγράφεται το όνομα εθνικιστικής κίνησης.

Εξετάζονται επίσης φωτογραφίες καθώς και βίντεο που κάποιοι εκ των παρευρισκομένων τράβηξαν την ώρα εκείνη.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Αριστερή Κίνηση "Θέλουμε Ομοσπονδία" και "Γρανάζι", με ομιλητές τον ακαδημαϊκό Γρηγόρη Ιωάννου από την ΑΚΘΟ και τον Σάμο Σαμουήλ, από το Γρανάζι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΑΠΟ ΑΚΕΛ ΚΑΙ ΕΔΕΚ

ΑΚΕΛ: Καταδίκη της φασιστικής επίθεσης σε εκδήλωση στο ΤΕΠΑΚ

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τη χθεσινή επίθεση φασιστικών στοιχείων ενάντια σε πολίτες που πραγματοποιούσαν εκδήλωση για την Ομοσπονδία στο ΤΕΠΑΚ. Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο που αφορά επίθεση από φασίστες με αφορμή το Κυπριακό, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει κάθε νουνεχή πολίτη αυτής της χώρας. Ο φασισμός δεν πρέπει να αφεθεί να σηκώσει κεφάλι. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ καλεί την κοινωνία να αντιδράσει.

Ταυτόχρονα, καλούμε την κυβέρνηση επιτέλους να αντιδράσει και να πάψει να σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στις άκρως ανησυχητικές εξελίξεις. Η εμπειρία έχει πολλές φορές αποδείξει ότι η διστακτικότητα και οι παλινδρομήσεις να αντιμετωπιστούν ο φασισμός, ο εθνικισμός και η ακροδεξιά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μεγάλα προβλήματα και τραγωδίες. Ο λαός μας ακόμα υποφέρει από την καταστροφική δράση του εθνικισμού και του φασισμού.

Σαν μια πρώτη, άμεση αντίδραση, στη φασιστική επίθεση στο ΤΕΠΑΚ, το ΑΚΕΛ διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ακροδεξιά και το φασισμό, απόψε στις 19:30 στην Πλατεία Διοικητηρίου στη Λεμεσό και καλεί κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη να συμμετέχει.

ΕΔΕΚ: Καταδικάζουμε τα χθεσινά επεισόδια βίας στο ΤΕΠΑΚ

Καταδικάζουμε τη χθεσινή συμπεριφορά των κουκουλοφόρων στο ΤΕΠΑΚ η οποία δημιουργεί αχρείαστη ένταση και διχόνοια στο λαό.

Αυτές οι ενέργειες ενδεχομένως να δίνουν επιχειρήματα σε όλους όσους ουσιαστικά δεν θέλουν να γίνει αλλαγή στην τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίλυση του κυπριακού. Ειδικότερα σε αυτή την χρονική στιγμή, όπου οι πρωταγωνιστές της λανθασμένης τακτικής που ακολουθείται σήμερα, συμπεριλαμβανόμενου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ουσιαστικά έχουν αποδεχτεί την αποτυχία της.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Καταδικάζουμε τα επεισόδια και την άσκηση βίας από τους κουκουλοφόρους στο ΤΕΠΑΚ.

Καταδικάζουμε τα επεισόδια και την άσκηση βίας από τους κουκουλοφόρους στο ΤΕΠΑΚ. Η Δημοκρατία τρέφεται από τον διάλογο, από την ελευθέρια έκφρασης και το δικαίωμα της ελεύθερης σκέψης, σε αντίθεση με τον φασισμό που τρέφεται από την ωμή βία.

Η κοινωνία θα πρέπει να αποβάλλει κάθε προσπάθεια άσκησης βίας εάν θέλουμε όντως να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε μιαν κοινωνία η οποία θα είναι προοδευτική και θα μπορεί να ανοίγει δρόμους.

Ταυτόχρονα πρέπει και η αστυνομία να κάνει το καθήκον της και να δείξει μηδενική ανοχή.

Είναι αδιανόητο να μπορούν μέσα σε μίαν εκδήλωση να παρεισφρήσουν άτομα με κουκούλες και να προκαλούν καταστάσεις που βλέπουμε σε άλλες χώρες, να ασκούν βία και να μην μπορεί η αστυνομία να πει ποιοι είναι οι αίτιοι.

Θέλω να ελπίζω ότι η αστυνομία θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση της για να καταστείλει αυτό το φαινόμενο.

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Βανδαλισμοί και ξήλωμα ταμπέλας στην «Αφρίκα» - Έκκληση Σενέρ Λεβέντ σε ΟΗΕ και Κυπριακή Δημοκρατία [vids, pics]
  2. Μιλτιάδης Νεοφύτου: Απέσυρε την αγωγή - Χριστόφιας: Δεν υπήρξαν ανταλλάγματα [vid]
  3. ΓΓ ΑΚΕΛ: Ταυτίζονται Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος σε οικονομία, έχουν κοινό σημείο στο Κυπριακό
  4. Διαψεύδει τα πάντα η Χρύσα Κλούβα: Ουδεποτέ έκανα καταγγελία για ξυλοδαρμό από Παυλίδου - Καλυβάτση [vid]
  5. Προεδρικές Εκλογές - Κυπριανού: Διακυβεύονται Κυπριακό και κοινωνική ευαισθησία
  6. Πάφος: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη κατοχή ναρκωτικών