What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

Σκυτάλη από Κοτζιά παίρνει ο ΠτΔ με οργισμένη επιστολή κατά Έιντε σε Γκουτέρες - Κ.Ε.: Δε βοηθά η στάση του Ειδικού Συμβούλου

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 08.05.2017 | 15:19
Πρώτη δημοσίευση: 08.05.2017 | 08:54

- Σήμερα διαβιβάζει η επιστολή ΠτΔ κατά Έιντε προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, σε «συνέχεια» αυτής του Έλληνα ΥΠΕΞ
- Ο ΠτΔ αναφέρεται σε απροκάλυπτα φιλοτουρκική στάση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό
- Παράλληλα στην επιστολή του ΠτΔ θα κατακρίνεται με σφοδρότητα η τουρκική προκλητικότητα
- Πρώτη επίσημη και δημόσια έκφραση ενόχλησης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον κ. Έιντε
- Ο ΟΗΕ σε ανώτατο επίπεδο είχε διαμηνύσει σε Κοτζιά ότι ο κ. Έιντε χαίρε της απολύτου εμπιστοσύνης τους
- Κ.Ε. για Έιντε: «Σε καμία περίπτωση η προσέγγιση του δεν είναι εποικοδομητική»

Με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Antόnio Guterres, η οποία αναμένεται να διαβιβαστεί σήμερα, θα απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του σήμερα στο Προεδρικό ότι ετοιμάζεται η επιστολή εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ αναφέρθηκε και στο περιεχόμενό της.

Όπως σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφής χθες ποιο ήταν το περιεχόμενο. Θα εξηγεί, όπως είπε, "στον ΓΓ του ΟΗΕ τις προκλήσεις από πλευράς των Τούρκων και μάλιστα σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι όλοι αναμένουν από την τουρκική πλευρά να συνεισφέρει στο τραπέζι των συνομιλιών με πολιτική βούληση και καλή θέληση, για να εξευρεθεί λύση του κυπριακού προβλήματος."

«Είναι απαράδεκτο την ώρα που είμαστε στο τραπέζι των συνομιλιών να γίνονται τέτοιες εκβιαστικές και απειλητικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας», υπέδειξε.

Σε ερώτηση αν η επιστολή θα αναφέρεται και στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η επιστολή θα καταγγέλλει τις τουρκικές προκλήσεις. Ό,τι ήταν να πει για τον κ. Έιντε, ο Πρόεδρος το είπε».

Νωρίτερα είχε αναφερθεί πως δια της επιστολής θα κατακρινόταν η στάση του κ. Έιντε, διατυπώνοντας την οργή της Λευκωσίας για την απροκάλυπτα φιλοτουρκική στάση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται πως θα γνωστοποιεί, δια της επιστολής, τη δυσαρέσκεια της κυπριακής Κυβέρνησης για τη μεροληπτική, υπέρ των τουρκικών θέσεων, στάση του Νορβηγού διπλωμάτη.

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έκρυψε την ενόχληση και τον εκνευρισμό του για τη στάση του κ. Έιντε, η οποία εκδηλώνεται στην πιο κρίσιμη, ίσως, φάση της διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού, όπου η εκβιαστική, διά εκφοβισμών και ενεργειών, που παραβιάζουν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, στάση της Τουρκίας και της τ/κ κοινότητας, απειλεί με νέα κατάρρευση τις συνομιλίες.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη και δημόσια έκφραση ενόχλησης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δράση του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος κατά παράβαση των όρων εντολής του, εμφανίζεται να υιοθετεί απροκάλυπτα την τουρκική ρητορική και τις τουρκικές θέσεις.

Αυτό, που με ενδιαφέρει να γνωρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι ότι γίνονται συνομιλίες, υπό καθεστώς απειλών, κι αυτό είναι αδιανόητο, είναι παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και ο Ειδικός του Σύμβουλος ασχολείται, δυστυχώς, με κάποιες συναντήσεις, οι οποίες πρέπει να δώσουν μια νέα ημερομηνία για πολυμερή Σύνοδο στη Γενεύη.

Εν τω μεταξύ, να ζητήσει την άμεση ανάκληση του Νορβηγού διπλωμάτη εισηγούνται στον Πρόεδρο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, επίσης, εξαπολύουν μύδρους κατά του κ. Έιντε. Εξάλλου, χθες ο Έλληνας ΥΠΕΞ εκ νέου προέβη σε νέα αρνητικά σχόλια εις βάρος του κ. Έιντε αναφορικά με την στάση την οποία επιδεικνύει στο Κυπριακό.

Σε συνέντευξη στην αθηναϊκή εφημερίδα Real News, ερωτηθείς ο κ. Κοτζιάς για τον κ. 'Αιντα αναφέρει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ «υποστηρίζει ότι ένα είδος 4 ελευθεριών μπορεί να υλοποιηθεί και για τους Τούρκους στην Κύπρο» επικαλούμενος «σειρά άστοχων παραδειγμάτων, όπως τη συμφωνία της Ρωσίας ως προς το Καλίνινγκραντ, που αφορά στη δυνατότητα μετακίνησης των Ρώσων μεταξύ των κύριων εδαφών της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ», η οποία «ασφαλώς δεν έχει καμιά σχέση με την Κύπρο, διότι ούτε είναι ζώνη τράνζιτ της Τουρκίας, ούτε και έδαφός της», μπερδεύοντας «ανόμοια πράγματα προκειμένου να δικαιολογηθούν άστοχα αιτήματα της άλλης πλευράς».

"ΚΑΡΦΙΑ" ΚΑΙ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος επί της διαδικασίας του Κυπριακού θα πρέπει όλοι να είναι υποβοηθητικοί,αλλά η στάση του κ. Έιντε δεν βοηθά ανέφερε σε σημερινές δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Κ.Ε. είπε πως ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κύπριακό οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, επισημαίνοντας ότι «σε καμία περίπτωση η προσέγγιση του δεν είναι εποικοδομητική».

Εκ παραλλήλλου ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, αντί να καταδικάζει τις τουρκικές απειλές, ενόψει των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας ή των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου του 2018, που δεν δημιουργούν το καλύτερο περιβάλλον για τις συνομιλίες, και να ασκήσει κριτική, τις επικαλείται, για να ασκεί πίεση στην ε/κ πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο Κ.Ε. ανέφερε επίσης πως οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ρεαλιστές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κατά την μακροχρόνια προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού έχουν ήδη περάσει 27 Ειδικοί Σύμβουλοι του ΓΓ του ΟΗΕ και ότι με κανέναν από αυτούς δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένη η οποιαδήποτε πλευρά, ωστόσο αυτό που προέχει και είναι κρίσιμης σημασίας είναι το το ότι θα πρέπει να τεθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας του Ειδικού Συμβούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανεβάζει τόνους ο Κοτζιάς για Κύπριακο και Αιγαίο - Διπλή προειδοποιήση σε Τουρκία - Αλβανία

«Καμπανάκι» ΠτΔ για Έιντε: Θλίψη διότι υιοθετεί θέσεις της μιας πλευράς

Απειλητικοί βρυχηθμοί Καμμένου κατά Τουρκίας-Αλβανίας: Η απάντηση θα είναι συντριπτική αν προσβάλουν την εθνική μας κυριαρχία!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο