What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

08.05.2017 | 14:49
Τελευταία ενημέρωση: 08.05.2017 | 15:18

Κύπρος και Λουξεμβούργο κατά της ενιαίας φορολογικής βάσης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Μηνύματα κατά της προωθούμενης ενοποιημένης κοινής φορολογικής βάσης στην ΕΕ έστειλαν από τη Λευκωσία, Κύπρος και Λουξεμβούργο, τονίζοντας πως η ΕΕ δεν θα πρέπει να παραβιάσει την αρχή της επικουρικότητας και της αναλογικότητας.

Οι δηλώσεις των Υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών έγιναν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας.

Στις δηλώσεις του, ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης τόνισε πως από τη μια η Κύπρος πιστεύει σταθερά στους δημοσιονομικούς κανόνες όπως τη διατήρηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού «αλλά από την άλλη δεν πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση θα πρέπει να εκφεύγει από την πολύ εύλογη αρχή της επικουρικότητας, δηλαδή, οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται στο επίπεδο που είναι πιο κοντά στον πολίτη».

«Και η φορολογία ήταν ένα εθνικό προνόμιο και θα πρέπει να παραμείνει εθνικό προνόμιο», υπογράμμισε, για να προσθέσει πως «αυτή είναι η στάση μας, ωστόσο παραμένουμε ανοικτοί στη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή συζήτηση επ` αυτού του ζητήματος, όπως και σε κάθε άλλη πρωτοβουλία».

Από την πλευρά του ο Λουξεμβούργιος ΥΠΟΙΚ, Πιέρ Γκραμενιά, αφού τόνισε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες του κ. Γεωργιάδη, πρόσθεσε πως το Κοινοβούλιο της χώρας του απέστειλε επιστολή στην ΕΕ, ζητώντας διευκρινίσεις για το κατά πόσον η οδηγία πληροί τις αρχές της αναλογικότητας και της επικουρικότητας.

Διαμήνυσε πως η χώρα του θα εργαστεί με την Κομισιόν και τα άλλα κράτη – μέλη, «έχοντας όμως υπόψη ότι η Συνθήκη της ΕΕ προβλέπει ομοφωνία σε θέματα που αφορούν την φορολογία».

Ο κ. Γκραμενιά σημείωσε ακόμη ότι το θέμα της εταιρικής φορολογικής βάσης συζητείται σε ευρύτερο πλαίσιο τόσο στους G20 όσο και στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, ο οποίος παρουσίασε τους κανόνες για τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και της Μεταφοράς Κερδών.

«Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η Κοινή Ενοποιημένη Φορολογική Βάση στην ΕΕ δεν οδηγεί σε μια κατάσταση με την οποία κάνουμε την ΕΕ λιγότερο ανταγωνιστική από τον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, ως βήμα που ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Χωρίς αμφιβολία οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των κρατών – μελών διέπονται από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, όμως μια συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολογίας μεγιστοποιεί αυτές τις ευκαιρίες που έχουμε για διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ μας», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Γκραμενιά είπε ότι η συμφωνία με την Κύπρο ήταν «ο χαμένος κρίκος» σε μια αλυσίδα αντίστοιχων συμφωνιών μεταξύ της χώρας του και όλων των υπολοίπων κρατών – μελών.

«Τέτοιες συμφωνίες είναι σημαντικές γιατί θα ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις σε ό,τι αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, προφανώς διότι καθιστούν το εμπόριο πιο αποτελεσματικό», τόνισε.

Ο Λουξεμβούργιος ΥΠΟΙΚ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να παραστεί στην Ετήσια Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) υπό την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου των Διοικητών της EBRD, χαρακτήρισε εντυπωσιακή την έξοδο της Κύπρου από την κρίση του 2013 και τη γρηγορότερη έξοδο από τη μνημόνιο και συνεχάρη τον κ. Γεωργιάδη προσωπικά.

«Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση για την ταχύτητα και το βάρος με το οποίο η Κύπρος εφάρμοσε και συμμορφώθηκε με τη συμφωνία (μνημόνιο) που υπεγράφη τρία χρόνια», κατέληξε.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Το Τμήμα Φορολογίας δίνει στοχεία για τους Κύπριους των Panama Papers και Λίστας Λαγκάρντ
  2. Οι 28 της ΕΕ στις 5/12 θα δημοσιοποιήσουν τη μαύρη λίστα με φορολογικούς παραδείσους
  3. Τα 189 ονόματα Κυπρίων στα Paradise Papers
  4. Φορολογικές πληροφορίες με 34 χώρες θα ανταλλάζει η Κύπρος
  5. Ecofin: Υπό έγκριση νέο σύστημα επίλυσης διαφορών διπλής φορολόγησης μεταξύ των κρατών-μελών
  6. ECOFIN: Φορολόγηση των «γιγάντων» του διαδικτύου και της ψηφιακής οικονομίας