What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

Αίγυπτος: Η βέλτιστη λύση για το Φ.Α. Κύπρου - Ισραήλ ή ο μεγάλος ανταγωνιστής του East Med;

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 09.05.2017 | 13:19
Πρώτη δημοσίευση: 09.05.2017 | 10:37

- Αντιφατικά στοιχεία για τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Αίγυπτος στον υπό διαμόρφωση ενεργειακό χάρτη
- Η έρευνα της BNP Paribas και οι εκτιμήσεις των ειδικών για τον ανταγωνισμό East Med - Zohr
- Τυχόν επιβεβαίωση των αισιόδοξων εκτιμήσεων για το «11» περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση με Αίγυπτο
- Κλειδί για περαιτέρω εξελίξεις ο ακριβέστερος καθορισμός των αποθεμάτων Φ.Α. στην περιοχή
- BNP: Ακόμα και με το «11» πιο συμφέρουσα λύση για Κύπρο-Ισραήλ αγωγός προς τα αιγυπτιακά τερματικά

Ανάλυση του διεθνούς τραπεζικού κολοσσού BNP Paribas για τις εξελίξεις σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή μας και τον ρόλο της Αιγύπτου ως ενεργειακού κόμβου, υποδεικνύει πως η πιο συμφέρουσα και ανταγωνιστική λύση για εξαγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ, είναι τα δύο έτοιμα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου.

Οτιδήποτε άλλο θα είχε σημαντικά αυξημένο κόστος σε σχέση με τις εξαγωγές μέσω Αιγύπτου, ιδιαίτερα όταν μετά από μερικά χρόνια η Αίγυπτος θα ικανοποιήσει με τα δικά της κοιτάσματα τις ενεργειακές της ανάγκες, ένεκα και της πρόσφατης ανακάλυψης του υπερ-κοιτάσματος Zohr στο τεμάχιο της αιγυπτιακής ΑΟΖ το οποίο γειτνιάζει με τεμάχιο «11» της αντίστοιχης κυπριακής, για το οποίο υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες πως διαθέτει λίγο λιγότερα, τα ίδια ή και ακόμα μεγαλύτερα αποθέματα, λόγω παρόμοιας γεωλογικής διαμόρφωσης. Εντούτοις, ακόμα και στην περίπτωση που επαληθευθούν οι ελπιδοφόρες προβλέψεις για το «11» από τις ΤΟΤΑL-ΕΝΙ, η συγκεκριμένη έκθεση επισημαίνει ότι η ανακάλυψη τυχόν πλούσιων κοιτασμάτων εκεί και πάλι η πλέον συμφέρουσα οδός θα είναι δια αγωγού προς την Αίγυπτο.

Η έκθεση της BNP Paribas, σε σχέση με την Κύπρο, σημειώνει ότι ακόμα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του «Αφροδίτη», με τα 4,5 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ωστόσο, η συμφέρουσα λύση είναι μαζί με το φυσικό αέριο από το γειτνιάζον κοίτασμα «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, να διοχετευθούν οι ποσότητες δια αγωγού προς την Αίγυπτο.

Καταληκτικά στην έκθεσή της η BNP Paribas εντοπίζεται το γεωπολιτικό εμπόδιο που τίθεται σε μια τέτοια συνέργεια, ένεκα των διαχρονικών «γεωπολιτικών ευαισθησιών»στις σχέσεις Αιγύπτου-Ισραήλ, καθώς και η απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας, ειδικά αναφορικά με τις εξορύξεις σε κυπριακά τεμάχια, ενώ υπερτονίζεται και ένας «αναδυόμενος κίνδυνος ένεκα της πολυπλοκότητας της πολιτικής κατάστασης σε σχέση με την Τουρκία στην περιοχή».

Παράλληλα, στο θέμα των ενεργειακών σχέσεων Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας, αναφέρεται σε συνέντευξή του στο «Egypt Energy» ο υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου, Ελ Μολλά, ο οποίος θεωρεί σημαντική την πρόοδο της τελευταίας διετίας προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας και τη σχετική συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ Καΐρου και Λευκωσίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για κινήσεις που έχουν ισχυρή πολιτική στήριξη των δύο χωρών και οδηγούν σε αμοιβαίο όφελος.

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ EAST MED;

Σε κάθε περίπτωση όμως παράλληλα με την έκθεση της BNP Paribas, υφίσταται και η εκτίμηση των ειδικών πως ουσιαστικά η ανακάλυψη του υπερκοιτάσματος Zohr ουσιαστικά δρα ανταγωνιστικά προς τον υπό σχεδίαση και αρκετά ακριβό, αλλά πολιτικά "αναγκαίο" αγωγό East Med δια του οποίου θα διοχετεύονται οι ποσότητες του ισραηλινού, κυπριακού και πιθανότατα ελληνικού Φ.Α. δια υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών από τις ΑΟΖ Ισραήλ-Κύπρου προς Κρήτη - Πελοπόννησο, και από εκεί προς Ιταλία, Βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη, με γνώμονα την απεξάρτηση από το ρωσικό Φ.Α.

Η ανακάλυψη του Zohr είναι σε κάθε περίπτωση μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει το εντονότατο ενδιαφέρον των ενεργειακών κολοσσών, εξάλλου η ιταλική ENI βρίσκεται ήδη εκεί, ενώ την ίδια ώρα, σε αναζήτηση όσων περισσοτέρων διεθνών ερεισμάτων, η χώρα του Νείλου προσδοκά σε όσο περισσότερες περιφερειακές συνεργασίες. Παράλληλα, το παζλ παραμένει εξαιρετικά περίπλοκο, καθώς η Αίγυπτος από μόνη της έχει τεράστιες ενεργειακές ανάγκες να καλύψει, ενώ ταυτόχρονα, αναφορικά με την εξαγωγή, ήδη φιλοξενεί δύο τερματικά τα οποία όμως υπολειτουργούν.

Με την γεωπολιτική κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου να παραμένει θολή και ρευστή, ένεκα των τουρκικών απειλών και προκλήσεων, την ώρα που το Ισραήλ φαίνεται να προκρίνει, θεωρητικά τουλάχιστον την λύση των δύο αγωγών, σε πρώτη φάση ενός προς την Τουρκία και σε δεύτερη φάση του East Med, πιο κοστοβόρου και πιο πολύπλοκου τεχνικά, αλλά πιο ασφαλούς πολιτικά, η στάση της Αιγύπτου θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο υπό διαμόρφωση χάρτη των ενεργειακών ισορροπιών στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Εκ παραλλήλου όμως, θα πρέπει στην παραπάνω δισεπίλυτη εξίσωση να συνυπολογιστούν και οι γεωπολιτικές ισορροπίες, καθώς η "εύθραυστη" Αίγυπτος του Στρατηγού - Προέδρου Αλ Σίσι έχει ανάγκη της απολύτου συμπαραστάσεως και συνεργασίας με την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και ατύπως και του Ισραήλ, την ώρα που το εσωτερικό της χώρας παραμένει ασταθές ένεκα και της δράσης πυρήνων φονταμεταλιστών τζιχαντιστών.
 
Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το «δώρο» Ερντογάν σε Ελλάδα – Ισραήλ με το «ναυάγιο» στο Κυπριακό και η παγίωση του East Med στη γεωπολιτική των αγωγών

Ταφόπλακα στα όνειρα της Τουρκίας - Τεχνικά εφικτός και οικονομικά βιώσιμος ο αγωγός East Med

Το Ισραήλ «καλοβλέπει» τον υποθαλάσσιο East Med προς Κύπρο και Ελλάδα

Το Ramform Hyperion αψηφά τις τουρκικές NAVTEX και ξεκινά εργασίες εντός ΑΟΖ [vid, χάρτης]

Ερντογάν:Casus belli μέσω ΟΗΕ για το Φυσικό Αέριο στην ΑΟΖ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο