What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

09.05.2017 | 18:18
Τελευταία ενημέρωση: 10.05.2017 | 10:09

Αγγλική Σχολή - Κουρσουμπά: Μη επαρκώς διαφανείς διαδικασίες για επιλογή μαθητών

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά αποφάνθηκε ότι οι διαδικασίες που η Αγγλική Σχολή Λευκωσίας (ΑΣΛ) ακολουθεί για την επιλογή των παιδιών που θα φοιτήσουν σε ενδιάμεση φάση του προγράμματος, "δεν είναι επαρκώς διαφανείς, ώστε να είναι πειστικές ως προς την τήρηση της αξιοκρατίας και, κατά συνέπεια, τη διασφάλιση της Αρχής της μη Διάκρισης".

Η Επίτροπος διενήργησε έρευνα και κατέληξε σε πόρισμα το οποίο δημοσιοποίησε σήμερα στα ΜΜΕ κατόπιν παραπόνου μητέρας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2016 η οποία ισχυρίστηκε ότι έγινε διάκριση εις βάρος του παιδιού της, εφόσον, το παιδί της συγκέντρωσε συνολικά, υψηλότερη βαθμολογία από τουλάχιστον δύο άλλους υποψηφίους. Η Επίτροπος έλαβε και επιστολή του δικηγόρου τη , με βάση την οποία όλα τα παιδιά που παρακάθησαν σε εξετάσεις για εισαγωγή τους στην ΑΣΛ σε ενδιάμεση φάση του προγράμματος φοίτησης στην 4η Τάξη εξασφάλισαν θέση στη Σχολή, πλην του παιδιού της παραπονούμενης. Στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται ότι, η παραπονούμενη είναι πεπεισμένη πως το παιδί της δεν εξασφάλισε θέση στην ΑΣΛ, όχι λόγω της επίδοσής του στις εξετάσεις αλλά λόγω της φήμης που το ακολούθησε μετά την αποχώρησή του από το English School of Kyrenia (ΕSΚ), στο οποίο φοιτούσε σε προηγούμενο στάδιο.

Η Επίτροπος στο πολυσέλιδο πόρισμά της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παρά το γεγονός ότι γίνεται σαφής αναφορά στη βαρύτητα που το κάθε ένα από τα εξεταζόμενα αντικείμενα (Αγγλικά, Μαθηματικά, Μη Λεκτική Σκέψη) έχει στη συνολική βαθμολογία του υποψηφίου, δεν φαίνεται πουθενά η βαρύτητα που αποδίδεται στα κριτήρια της συνέντευξης και της προηγούμενης σχολικής επίδοσης ούτε και είναι σαφές το πώς αυτά υπολογίζονται και χρησιμοποιούνται συγκριτικά για την επιλογή των καταλληλότερων υποψηφίων.

"Υπογραμμίζω ότι, στη βάση των δεδομένων που έχω στη διάθεσή μου, δεν ισχυρίζομαι ότι οι διαδικασίες που τηρούνται από την ΑΣΛ για την επιλογή των παιδιών που θα φοιτήσουν σε αυτήν δεν είναι αξιοκρατικές. Όμως, δεν αρκεί μόνο, οι διαδικασίες να είναι τίμιες...Πρέπει να φαίνονται και τίμιες", αναφέρει επί λέξει.

Η κ. Κουρσουμπά επιπρόσθετα αναφέρει ότι η διασφάλιση της διαφάνειας θα συμβάλει στην επιβεβαίωση της αξιοκρατίας και στην τήρησης της αρχής της μη Διάκρισης των παιδιών κατά τη διαδικασία της επιλογής για φοίτηση στην ΑΣΛ. Προβαίνει σε συστάσεις προς το ΔΣ να μεριμνήσει ώστε "οι διαδικασίες επιλογής να εκσυγχρονιστούν έτσι ώστε, εύλογα να αναμένεται πως οι υποψήφιοι δεν μπορούν να αμφισβητήσουν, ότι, δικαίως έχουν ή δεν έχουν εξασφαλίσει μια θέση για φοίτηση στην ΑΣΛ".

"Θεωρώ δε, ότι η ΑΣΛ θα πρέπει πέραν των γραπτών εξετάσεων, να καθορίσει επακριβώς τη βαρύτητα που η προφορική εξέταση έχει. Επίσης, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρη η μέθοδος που ακολουθείται για την αντιπαραβολική σύγκριση της σχολικής επίδοσης μαθητών προερχόμενων από διαφορετικά σχολεία (είτε αυτά είναι ιδιωτικά, είτε δημόσια, είτε αυτά λειτουργούν στις ελεγχόμενες από το Κράτος περιοχές ή στις μη ελεγχόμενες) και να διευκρινιστεί η βαρύτητα που αποδίδεται στη συνέντευξη αλλά και στην προηγούμενη σχολική επίδοση έναντι του βαθμού των εξετάσεων", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τραγωδία σε σχολείο! Πιστολέρο σκόρπισε τον θάνατο - Νεκροί δύο μαθητές
  2. Σκηνές απείρου κάλλους σε τάξη! Μαθητής έσπασε το πόδι του καθηγητή του
  3. Σοκαριστικό επεισόδιο σε Λύκειο! Μαθητής όρμηξε να πνίξει καθηγήτρια και σώριασε στο έδαφος άλλο συνάδελφό της [vid]
  4. Χαμός με τον Γιώργο Αγγελόπουλο! Τι γυρεύει σε σχολή μοντέλων; [pics]
  5. Γιώργος Αγγελόπουλος μαζί με Κύπρια παρουσιάστρια σε σχολή μοντέλων! [pics]
  6. Νέο σκάνδαλο για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων μέσα στο Βατικανό