What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

«Ευρωπαϊκή» συνάντηση ΠτΔ - Ακιντζί με Βέρβεϊ για το κοινοτικό κεκτημένο - ΠτΔ: Καμία αναφορά σε Έιντε στην επιστολή προς Γκουτέρες

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 10.05.2017 | 22:34
Πρώτη δημοσίευση: 10.05.2017 | 12:49

- Από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 12:45 η συνάντηση ΠτΔ - Ακιντζί με τον κ. Μάρτιν Βέρβεϊ, στην παρουσία Έιντε
- Ο κ. Βέρβεϊ είναι Δ/ντης Στήριξης διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων στη Γεν. Γραμματεία Κομισιόν
- Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο ανέφερε ο ΠτΔ, ενώ προέβη και σε δηλώσεις για το Κυπριακό
- Αναφορά και στις απαιτήσεις των Τ/κ για τα stress tests
- ΠτΔ: Καμία αναφορά έμμεση ή άμεση στην επιστολή προς τον Γ.Γ. για τον κ. Έιντε
- Δείτε videos και ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από τη συνάντηση

Σήμερα κατά την κοινή "ευρωπαϊκή" συνάντηση των 2 ηγετών, παρουσία του κ. Μάρτιν Βέρβεϊ, και με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κύπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε επίσης παρόντα, έγινε μια ανασκόπηση για το στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία εναρμόνισης των Τ/κ με το κοινοτικό κεκτημένο, με γενική παραδοχή ότι η τ/κ πλευρά υπολείπεται σημαντικά σε πολλά σημεία. Ο ΠτΔ αναφέρθηκε και στην υιοθέτηση σε περίπτωση λύσης και επανένωσης από την πρώτη κιόλας ημέρα ως κοινού νομίσματος του ευρώ, αλλά με εναρμόνιση του οικονομικού συστήματος των κατεχομένων, αλλά και με μελέτη κόστους μιας ενδεχόμενης λύσης, ενώ για τα περαιτέρω ο ΠτΔ παρέπεμψε στους εμπειρογνώμονες. Εξάλλου, ο ΠτΔ αναφέρθηκε με απογοήτευση και στις τ/κ απαιτήσεις και κριτήρια αναφορικά με τα τραπεζικά stress tests τα οποία δεν θα παραπέμπουν σε αντικειμενική εικόνα.

Το απόγευμα, ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτεν Βέρβεϊ συναντήθηκε στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠτΔ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Ενημέρωση για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ad hoc επιτροπής για την εξοικείωση, σε περίπτωση λύσης, της μελλοντικής τουρκοκυπριακής πολιτείας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και με τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Maarten Verwey, στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήταν μια συνάντηση στην παρουσία του κ. Verwey, με ενημέρωση για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ad hoc επιτροπής για την εξοικείωση της μέλλουσας, σε περίπτωση λύσης, τουρκοκυπριακής πολιτείας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Έχουμε πει ότι οι λεπτομερέστερες εκθέσεις θα σταλούν στους εμπειρογνώμονες της κάθε μιας των πλευρών για να μελετήσουν και να δουν πώς μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι που επιδιώκουμε».

Ερωτηθείς πού βρίσκεται η προετοιμασία εξοικείωσης, ο Πρόεδρος είπε «να μου επιτρέψετε να αποφύγω τα όποια σχόλια. Χρειάζεται δουλειά πολλή εν πάση περιπτώσει».

Σε ερώτηση για την αυριανή συνάντηση διεθνών οργανισμών για το κόστος της λύσης, ο Πρόεδρος είπε ότι «από τα θέματα (συζήτησης είναι) και τα σημερινά βεβαίως γιατί είναι πάρα πολύ ουσιώδες, αν και εφόσον εξευρεθεί λύση κατ’ ευχήν, από την πρώτη μέρα να υιοθετηθεί ως κοινό νόμισμα το ευρώ. Για να υιοθετηθεί κάτι ανάλογο θα πρέπει βεβαίως να ανταποκρίνονται και οι λειτουργούσες τράπεζες και γενικότερα το οικονομικό σύστημα, αλλά ένα προαπαιτούμενο της λύσης είναι να γνωρίζουμε και ποιο είναι το κόστος της λύσης. Συνεπώς, έχει συζητηθεί. Βεβαίως δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες διότι θέλουμε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συζητηθεί από τους εμπειρογνώμονες».

Ερωτηθείς αν υπάρχει αλλαγή στάσης από την τουρκική πλευρά και εάν δίδει πρόσβαση σε στοιχεία, ο Πρόεδρος απάντησε «ακόμα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί και φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ή θέτουν τέτοιες προϋποθέσεις που εξουδετερώνουν ουσιαστικά – και λυπούμαι που το λέω. Αλλά δεν μπορεί για να γίνει ο έλεγχος της βιωσιμότητας των τραπεζών αν τίθενται συγκεκριμένα κριτήρια έτσι ώστε να μην είναι αντικειμενική η εικόνα που θα έχουμε. Δεν θέλω να συζητήσω πέραν αυτού.

Είναι για κάποια θέματα που μπορώ να μιλήσω, είναι και κάποια θέματα που ας τα αφήσουμε με την ελπίδα ότι μπορούν να ξεπεραστούν διότι είναι και θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συνεπώς δεν είναι θέμα είτε των Τουρκοκυπρίων είτε των Ελληνοκυπρίων να δεχθούν ή να αμφισβητήσουν».

Σε ερώτηση αν έχει αποστείλει χθες βράδυ επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι και αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Ειδικού Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Άιντε. Τέλος, ερωτηθείς αν στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται και σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Άιντε, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

Αναφοριά με την παραπάνω συνάντηση αυτή η διαδιασία εδράζεται στη βάση του πρωτοκόλλου 10, ότι η Κ.Δ. έχει ενταχθεί στην Ε.Ε. με ολόκληρη την επικράτειά της και βρίσκονται σε αναστολή τα κατεχόμενα, με αυτή την διαδικασία εναρμόνισης να διεξάγεται παράλληλα με τις συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού.

Ρεπορτάζ με δηλώσεις ΠτΔ μετά τη συνάντηση με Ακιντζί, Βέρβεϊ και Έιντε:
Ρεπορτάζ του ΡΙΚ νωρίτερα:

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα χέρια του Γ.Γ. του ΟΗΕ η επιστολή Αναστασιάδη - Οργή για τουρκικές προκλήσεις «χλιαρή» αντίδραση για Έιντε

Κυπριακό - Τελεσίγραφο Έιντε: Ή μεγάλη πρόοδος ή κατάρρευση των συνομιλιών

Κυπριακό - Γκουτέρες σε Αναστασιάδη: Εμπιστευόμαστε Έιντε

Γκουτέρες «αδειάζει» Κοτζιά για Έιντε - Πλήρης εμπιστοσύνη στον Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό

Ο Κοτζιάς «καρφώνει» τον Έιντε με επιστολή-«καταπέλτη» στον Γ.Γ. του ΟΗΕ - Διαφοροποίηση Προεδρικού

   Διαδώστε αυτό το άρθρο