What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Κυπριακό: Εκκληση Έιντε για προσπάθεια μείωσης οποιασδήποτε έντασης μετά τη συνάντηση με ΠτΔ

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 11.05.2017 | 12:55
Πρώτη δημοσίευση: 11.05.2017 | 10:55

Στις 8:15 ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό είχε συνάντηση με τον ΠτΔ, όπου κατόπιν προέβη σε δηλώσεις, ενώ στις 15:00 αναμένεται να μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο της καλύτερη προετοιμασίας της αποψινής συνάντησης των 2 ηγετών, στις 18:30

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, έκανε λόγο για ένα δύσκολο κλίμα που περιβάλλει τις συνομιλίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και κάλεσε όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μείωση οποιασδήποτε έντασης, που θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις συνομιλίες.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Έιντε είπε ακόμα ότι στη συνάντηση των ηγετών στις 17 Μαΐου θα γίνει μια αξιολόγηση των συνομιλιών και πρόσθεσε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο μέχρι τότε όσο καλύτερα μπορούμε.

Ο κ. Έιντε θα έχει στις 3 το απόγευμα στα κατεχόμενα, συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Πρόεδρο, είπε ότι τον ενημέρωσε για τις επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, και του διαβίβασε το μήνυμα της σθεναρής αποφασιστικότητας του ΟΗΕ να συμβάλει όσο μπορεί ούτως ώστε οι δύο ηγέτες να εκμεταλλευτούν το επόμενο διάστημα που απομένει.

Υπενθύμισε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεχάρη τους ηγέτες για τα όσα επιτεύχθηκαν μέχρι στιγμής στο τραπέζι των συνομιλιών και τους κάλεσε να εκμεταλλευτούν τη δυναμική όσο αυτή υφίσταται, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από την παρούσα και ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στο εγγύς μέλλον.

Είπε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα επόμενα βήματα και ότι θα έχει την ίδια συζήτηση με τον Τ/κ ηγέτη το απόγευμα πριν τις συνομιλίες.

Ο κ. Ειντε ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση των ηγετών θα μελετηθούν τρόποι καλύτερης δυνατής αξιοποίησης του έργου που έχουν επιτελέσει οι διαπραγματευτές και να υπάρξει ένα πρόγραμμα για τις επόμενες ημέρες, σημειώνοντας ότι στις 17 του Μάη στη συνάντηση των ηγετών θα υπάρξει μια αξιολόγηση της πορείας.

Επαίνεσε τους δύο διαπραγματευτές για τη σκληρή και καλή δουλειά τους τις τελευταίες εβδομάδες και είπε ότι δεν αποτελεί μυστικό ότι υπάρχει ένα δύσκολο κλίμα.

«Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει ένα δύσκολο κλίμα που περιβάλλει τις συνομιλίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και καλώ όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μείωση της όποιας έντασης που μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις συνομιλίες" τόνισε.

Ο κ. Ειντε ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα ούτως ώστε οι ηγέτες να καταφέρουν να διανύσουν το τελευταίο στάδιο.

Σημειώνοντας ότι πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται σήμερα ήταν αναμενόμενες, είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο κ. Αναστασιάδης ή ο κ. Ακιντζί θα συμφωνούσαν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα πάνω σε ένα σχέδιο που δεν θα ενέκριναν οι ίδιοι.

Σε σχέση με την οικονομική πλευρά, ο κ. Ειντε είπε ότι σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, μαζί με τον ίδιο, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους διαπραγματευτές για να συζητήσουν τα καίρια θέματα που εκκρεμούν και αναφέρθηκε στα "τεράστια οικονομικά οφέλη" της λύσης.

"Υπάρχουν ευκαιρίες που θα μπορούσαν να δώσουν οικονομική ενίσχυση αλλά δεν θα συμβούν, χρειαζόμαστε μια λύση, μια καλή λύση», είπε.

Ο κ. Ειντε είπε ότι ένα από τα πλέον σημαντικά επιτεύγματα στις συνομιλίες είναι το έργο που έχει επιτευχθεί στο κεφάλαιο της οικονομίας.

Για άλλη μια φορά κάλεσε όσους έχουν επιρροή να καταβάλουν προσπάθεια για μείωση της έντασης και είπε ότι ο ίδιος, ποτέ δεν εξαπέλυσε οποιονδήποτε εκβιασμό προς οποιονδήποτε.

Απλά σημειώνω, συνέχισε, ότι μπορεί στο εγγύς μέλλον να υπάρξουν δραματικές στιγμές και είπε: «Λυπάμαι για το γεγονός ότι μπορεί να συμβεί, αλλά μπορεί να συμβεί και δεν μπορώ να προσποιούμαι ότι δεν γνωρίζω. Ο ΓΓ του ΟΗΕ γνωρίζει, το ΣΑ του ΟΗΕ γνωρίζει, οι ηγέτες γνωρίζουν, πιστεύω ότι όλοι στην Κύπρο γνωρίζουν», είπε.

Σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες έκαναν τόση πρόοδο όσο κανένας άλλος και είπε ότι το να πάει χαμένη αυτή η πρόοδος λόγω μιας διεθνούς κρίσης θα ήταν πολύ λυπηρό για όλους.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι εξαντλείται ο χρόνος στις συνομιλίες, ο κ. Ειντε είπε ότι αυτή είναι η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ και του ΣΑ του ΟΗΕ και ότι μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων πολλά έχουν επιτευχθεί αλλά κάθε διαδικασία έχει τη φυσική της δυναμική.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, είπε ότι μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις που να δημιουργήσουν προβλήματα στις συνομιλίες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις επικρίσεις εναντίον του και για το κατά πόσον ενδιαφέρεται για τις εκλογές στη Νορβηγία το Φθινόπωρο, είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ του ζήτησε να διπλασιάσει τις προσπάθειές του, λέγοντας ότι ‘δεν προγραμματίζω να πάω πουθενά’ και ότι αυτή την περίοδο επικεντρώνεται στο Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα συνάντηση ΠτΔ - Ακιντζί μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας για τον ρόλο του ΟΗΕ

Κυπριακό - Ειρωνεία Ακιντζί για επιστολή Αναστασιάδη: «Δεν ξέρω τι στρίμωξε σε 4 σελίδες»

«Ευρωπαϊκή» συνάντηση ΠτΔ - Ακιντζί με Βέρβεϊ για το κοινοτικό κεκτημένο - ΠτΔ: Καμία αναφορά σε Έιντε στην επιστολή προς Γκουτέρες

Στα χέρια του Γ.Γ. του ΟΗΕ η επιστολή Αναστασιάδη - Οργή για τουρκικές προκλήσεις «χλιαρή» αντίδραση για Έιντε

   Διαδώστε αυτό το άρθρο