What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

11.05.2017 | 15:07
Τελευταία ενημέρωση: 11.05.2017 | 16:47

Επιτροπή Ελέγχου: Στο μικροσκοπιο τα κρατικά ενοίκια - Καταγγελίες και παρατυπίες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Τις καταγγελίες για πιθανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος και άλλες παρατυπίες που αφορούν την επιλογή συγκεκριμένου κτιρίου για μεταστέγαση των γραφείων του Επαρχιακού Κτηματολογίου Αμμοχώστου αλλά και τα ζητήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία του Κεντρικού Φορέα Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών και τον τρόπο καθορισμού του ύψους των ενοικίων συζήτησε εκ νέου σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι απ` ό,τι φαίνεται τα πράγματα στον Φορέα δεν πάνε και πολύ καλά, δεν λειτουργούν σωστά, όμως εκείνο που έχει σημασία είναι ότι την ώρα που ο κόσμος περνά δύσκολα, κάποιοι επιλέγουν να εγκαταλείψουν τα ενοικιαζόμενα κτίρια για τα οποία πληρώνουν €6/τ.μ και να ενοικιάσουν άλλα με €13/τ.μ με διάφορα προσχήματα, αιτίες και αφορμές.

«Φτάνει να μετακομίσουμε και να πάμε αλλού και να είναι τα κτίρια έτσι ωραία και άνετα και σύγχρονα, παραγνωρίζοντας ότι, τουλάχιστο σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Κτηματολογίου Λευκωσίας, το κράτος το 2004 πήρε απόφαση και παραχώρησε χώρο κάπου στην Αγλαντζιά κοντά στο ΡΙΚ, για στέγαση του Κτηματολογίου. Από το 2004 μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα και μετακινούν τώρα το μισό Κτηματολόγιο να πάνε κάπου αλλού και σε ένα χώρο που δεν υπάρχουν μάλιστα ούτε χώροι στάθμευσης», είπε ο κ. Κουλίας και πρόσθεσε πως εισήγηση της Επιτροπής, σε ό,τι αφορά το Κτηματολόγιο Λευκωσίας είναι να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν μέχρι να έρθει ο Πρόεδρος του Φορέα και να δώσει εξηγήσεις σε ό,τι αφορά τα πολλά ερωτήματα που τίθενται και κυρίως γιατί ο πολίτης να επιβαρυνθεί με περισσότερο κόστος.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε τίθεται θέμα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Φορέα που θα πρέπει να εξεταστεί με ποιο τρόπο τίθενται ξεκάθαρα κριτήρια και να υπάρξει θέσπιση σχετικής νομοθεσίας.

Για το Κτηματολόγιο Λευκωσίας η κ. Δημητρίου είπε πως το μόνο σίγουρο όπως αυτό έχει προκύψει από τη συζήτηση είναι πως πρόκειται για ένα κτίριο για το οποίο έχει πληρώσει η κυπριακή Πολιτεία κάποια εκατομμύρια εδώ και 30 τόσα χρόνια και το οποίο δεν πληροί τους κανόνες ασφάλειας και υγείας με βάση την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

«Ίσως να μπορούσε να βρεθεί άλλο κτίριο σε άλλη περιοχή με πιο φτηνό ενοίκιο, αυτό θα εξακριβωθεί μέσα από τα στοιχεία που έχουμε ζητήσει, αλλά σίγουρα το Κτηματολόγιο Λευκωσίας δεν μπορεί αν παραμείνει εκεί σε ένα κτίριο ακατάλληλο με κίνδυνο για τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες και τη δημόσια υγεία», είπε, προσθέτοντας πως από τη μετακίνηση το κράτος θα έχει τεράστιες εξοικονομήσεις σε διοικητικά και λειτουργικά έξοδα.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ακόμη ότι η ίδια θέλει να πιστεύει ότι τόσο οι τοποθετήσεις άλλων βουλευτών όσο και η επιλεκτική τοποθέτηση του συγκεκριμένου κτιρίου δεν έχουν να κάνουν με την προσπάθεια συνέχισης της ενοικίασης ενός κτιρίου ακατάλληλου, το οποίο ίσως να χρειάζεται αντισεισμική υποστήριξη και μελέτη και για το οποίο έχει τεθεί από το Γενικό Ελεγκτή θέμα ασυμβίβαστου, θέμα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί.

Ανέφερε πως δεδομένου τούτου, ζητήθηκε από το Γενικό Ελεγκτή όπως γίνει έλεγχος σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και κατά πόσο τίθεται θέμα ασυμβίβαστου για όλα τα ενοικιαζόμενα από το κράτος κτίρια.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι εγείρονται ερωτήματα σε σχέση με τον τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις από το Φορέα Στέγασης για την ενοικίαση κτιρίων προκειμένου να μεταστεγαστούν υπηρεσίες του Δημοσίου.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι για την περίπτωση του κτιρίου του Κτηματολογίου Αμμοχώστου, ενώ η αγοραία αξία του κτιρίου είναι €5/τ.μ το κτίριο ενοικιάστηκε έναντι του ποσού των €10/τ.μ με υποχρεώσεις της Δημοκρατίας να εκτελέσει έργα εντός του κτιρίου ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ και με προδιαγραφές που στην πορεία άλλαξαν. «Αλλοι χώροι στάθμευσης ζητήθηκαν αρχικά, άλλοι χώροι στάθμευσης υπήρχαν στην τελική, γεγονός που αν το γνώριζαν από την αρχή θα υπέβαλλαν και άλλοι προσφορές», είπε.

Είπε επίσης πως εγείρεται θέμα για το γεγονός ότι κάποιες υπηρεσίες ενοικιάζουν κτίρια στη Λευκωσία στην τιμή των €6/τ.μ κάποιες άλλες ενοικιάζουν στην τιμή των €13/τ.μ.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε επίσης ότι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος είναι Πρόεδρος του Φορέα Στέγασης, δεν εμφανίζεται για 2η φορά στη συνεδρία της Επιτροπής και ότι η ίδια θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Επιτροπής να απευθυνθεί στον κ. Μιχαηλίδη και να τον ρωτήσει πότε μπορεί να έρθει.

Ανέφερε ακόμη ότι εκκρεμεί ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με το κατά πόσο όλα αυτά τα κτίρια που ενοικιάζει η Δημοκρατία έναντι εκατομμυρίων ευρώ έχουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης και αυτό για την ασφάλεια των εργαζομένων, ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες και τι ενοίκια καταβάλλονται, προσθέτοντας πως ένα άλλο μείζον θέμα είναι και το ότι πολλοί από αυτούς τους ιδιοκτήτες δεν έχουν καν φορολογικό φάκελο.

Ο Βουλευτής τέλος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι στην εποχή της οικονομικής κρίσης κατάφερε ο Φορέας να μειώσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος των ενοικίων που πληρώνει το κράτος για δημόσια κτίρια, πρόσθεσε ωστόσο πως διαφαίνεται να παρουσιάζεται απειλητικά ο κίνδυνος της χαλάρωσης. «Επανερχόμαστε στις παλιές νοοτροπίες, ακούμε διευθυντές κυβερνητικών τμημάτων να λένε ότι `χρειαζόμαστε και λίγη πολυτέλεια`, να δηλώνουν στις συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών ότι `χρειαζόμαστε και τις ανέσεις μας ως διευθυντές`» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ακούμε για κτίρια που βρίσκονται σε πολυτελείς και ακριβές περιοχές, ακούμε για κτίρια τα οποία ανήκουν σε πολιτικά πρόσωπα, Υπουργούς και Βουλευτές ή ανήκουν σε πρόσωπα τα οποία βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στην παρούσα Κυβέρνηση. Ακούσαμε σήμερα πολλά και διάφορα», συμπλήρωσε, αναφέροντας παράλληλα πως «η ταμπακιέρα είναι» και για το κτίριο του Κτηματολογίου στην Αμμόχωστο αλλά και το κτίριο του Κτηματολογίου στη Λευκωσία «η σύσταση του Γενικού Ελεγκτή προς την Κυβέρνηση να εγκαταλειφθούν αμέσως οι διαδικασίες και να ξαναρχίσουν από την αρχή πάνω σε μια σωστή βάση».

«Και οι δύο συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων από την Κυβέρνηση, δεν λαμβάνεται πολιτική απόφαση για υλοποίηση τους με κίνδυνο να δημιουργηθεί σοβαρό κόστος στα οικονομικά και να εξυπηρετηθούν σκοτεινά συμφέροντα» είπε, αναφέροντας τέλος πως θέση των Οικολόγων είναι πως θα πρέπει να άμεσα να δοθεί πολιτική απάντηση στο ερώτημα «γιατί δεν υλοποιούνται οι εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή».

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Απίστευτη καταγγελία! Έδωσαν δάνειο σε ανήλικο
  2. Στην «αντεπίθεση» ο Συλικιώτης για το «σκάνδαλο» με το κτίριο του Κτηματολογίου Λάρνακας [vid]
  3. Ισραήλ: Ισχυρή έκρηξη με τέσσερις νεκρούς - Κατέρρευσε κτίριο
  4. Καταγγελία φρίκης για απόπειρα βιασμού βρέφους 11 μηνών – Συνελήφθη ο πατέρας του!
  5. Καταγγελία γονέων που έφεραν στον κόσμο μωράκι με σύνδρομο Down για σοβαρή ιατρική αμέλεια στο Μακάρειο
  6. Το κόλπο με τις «τουρίστριες» το απλήρωτο ενοίκιο και την αγγελία που άναψε «φωτιές»!